Inspiratie

#7 – verzamelingen en obsessies

30 day blog challenge NLEr zijn twee obsessies die er onmiddellijk uitspringen bij het lezen van dit onderwerp. Tijdschriften en huizen!!! Nu moet ik wel zeggen dat met de jaren de wijsheid (en tijdnood plus financieel inzicht) komt, en ik dus niet meer elk stadsbezoekje een groot hip tijdschrift meeneem of dagen lang op een Franse variant van Funda doorbreng. Maar believe you me; dat is dus wel eens anders geweest!

Obsessies

Tijdschriften heb ik altijd al geweldig gevonden. Als meisje mocht ik een abonnement op de Tina en de Penny (weten jullie nog?!). Van mijn zakgeld kocht ik dan vaak nog de Break-Out! en voor het hele gezin kregen we de Donald Duck binnen. Een hele hoop papier dus al. Vervolgens werd ik ouder, zoals die dingen gaan, ging ik werken, begon ik met reizen, en sleepte ik allerlei tijdschriften werkelijk waar overal vandaan en mee naartoe. Niet altijd praktisch tijdens backpacken of vliegen, maar dat was een bijzaak.

Tijdschriften obsessies

Het was geen uitzondering dat de vloer van mijn kamer er ongeveer zo uitzag als bovenstaande foto. Toegegeven, deze chaos was tijdens mijn ene jaartje studie op het AMFI, waar mijn tijdschriften obsessie ZWAAR gevoed werd. Ik had voor allerlei projecten zoveel mogelijk inspiratie nodig en smeekte iedereen om vooral al hun oude stapels tijdschriften aan mij te doneren. Tot grote wanhoop van Vriend, want we woonden nogal klein (understatement) en altijd tijdelijk, dus met elke verhuizing brak iedereen zijn rug hiermee.

En als we het dan toch over verhuizen hebben is dat een mooie link naar de volgende obsessie. Huizen kijken! Oh, wat heb ik daar VEEL tijd aan verspild. Alhoewel, helemaal verspild vind ik het niet want ik werd er echt blij van. Vanaf dat ik een jonge tiener was tot ehm, eigenlijk pas een paar jaar geleden kon ik uren doorbrengen op sites zoals Funda. Ik ben door allerlei fases heen gegaan; van Amsterdamse appartementjes tot Franse kastelen. You name it en ik wist op welke (inter)nationale makelaarswebsite jouw droomhuis te vinden was. Toen ik in Zweden woonde nam ik alle huiskrantjes mee en knipte ik de mooiste huizen uit om op te plakken in een verzamelboek als ik aan het knutselen was met mijn au pair kindjes. En later in Italië enzo deed ik hetzelfde maar dan zonder au pair kindjes, ahum.

Huizen obsessies

Verzamelingen

Tsja. Er is geen overduidelijke verzameling aanwezig als ik zo rond kijk. Vroeger waren het flippo’s, paardenstickers, knikkers en Pokémonkaarten (mijn hart danst van vreugde dat de hype terug is), maar daar zal ik niet de enige in zijn geweest. Hashtag trendgevoelig. Er was een tijd dat mijn voor-werk-reizende-moeder kleine huisjes voor me terug bracht van waar ze geweest was. Die hebben altijd wel een plek in mijn kamer gehad en de meeste zijn nu nog ergens terug te vinden. Maar koelkastmagneten, schelpjes, cartoons, etc.? Neuh.

Genezen van de verslaving?

Het Jaar Van De Tijdschriften (lees: studie) heeft tegelijkertijd die verslaving genezen! Want na het inscannen van honderden gevonden zogenaamde inspirerende pagina’s, en het met een heel ander oog bekijken van al die honderden tijdschriften kwamen ze na het halen van mijn Propedeuse even mijn neus uit! Misschien vooral ook omdat ik met mijn richting Branding had geleerd hoe nep het allemaal was. Dat wist ik natuurlijk al wel, maar het was echt een eye opener. Dan is het meteen heel veel minder leuk om er doorheen te bladeren, want bij alles vraag je je af hoeveel er van klopt. Ik tenminste wel. Het duurde even voordat ik het weer leuker begon te vinden en nu koop ik nog steeds maar max èèn tijdschrift per maand. En dan graag eentje met niet alleen maar mode geblaat. Zoals ik in mijn weekvlog ook liet zien vind ik de Marie Claire daar een fijn voorbeeld van. En de tijd die ik nu nog besteed aan huizen kijken blijft ook bijna altijd binnen de perken!

Als ik nu nog een obsessie zou moeten kiezen is dat waarschijnlijk bloggen. Haha ja, er gaat best wat tijd in zitten en daardoor dwalen mijn gedachtes er automatisch ook vaak naar af. Sinds een tijdje probeer ik er wat serieuzer mee bezig te zijn en ik vind het heel leuk om te zien hoe alles langzaam een beetje groeit. Het schrijven zelf zou ik ook niet meer kunnen missen. Dat doe ik al heel lang, alleen begon dat in stiekeme dagboekjes met slotjes erop. Vanaf mijn zevende tot laat in mijn tienerjaren heb ik van alles bijgehouden, en al die boeken en schriften heb ik nog. Net als de plakboeken met tastbare herinneringen zoals vliegtickets en rekeningen van etentjes enzo. Misschien dat dat dan ook mijn verzameling kan zijn?


Waar ben jij een beetje in doorgeslagen? Ben benieuwd!

(Deze blogpost maakt deel uit van de door Hare Maristeit bedachte 30 Day Blog Challenge)

5 Comments

 • Reply
  madelief
  01/09/2016 at 7:10 am

  vroeger verzamelde ik bierviltjes en blikken trommeltjes. En nu word ik bij tijd en wijle helemaal gestoord van mijn verzameling recepten. Ik bedenk dan ingenieuze systemen voor orde maar vergeet die even snel weer! Funda vind ik nog steeds leuk maar dan voor mijn eigen omgeving.

  • Reply
   Sarah Smit
   02/09/2016 at 9:08 am

   Haha dat zijn ook mooie! Blikken trommeltjes kunnen heel handig zijn maar ook heel erg in de weg staan! Ben je gewoon gestopt met extra toevoegen aan de verzameling of heb je alles weggedaan? En dat recepten probleem ken ik ook wel ja. Plakboeken, ringbanden, en boxen vol recepten en inderdaad steeds een beter idee, maar nope. En uiteindelijk ook veel te veel om ooit nog sowieso naar te kijken! :p

 • Reply
  Sabine
  02/09/2016 at 2:04 am

  Leuk om te lezen! Ik had ook altijd stapels tijdschriften liggen. Na een tijdje bedacht ik dan dat ik eens moest opruimen en ging ik opnieuw al die tijdschriften door om te kijken welke er weg konden en welke ik toch wilde bewaren 😜 Nu heb ik geen verzamelingen meer.

  • Reply
   Sarah Smit
   02/09/2016 at 9:09 am

   PRECIES dat Sabine haha! En in plaats van dat het dan opgeruimd is aan het eind van de dag ligt je hele kamer er opnieuw gewoon vol mee ;D

 • Reply
  [email protected]
  06/09/2016 at 4:38 pm

  Haha! Gelukkig ben ik geen hoarder maar ik kan het me wel goed voorstellen. Ik heb overigens wel een hoarder in huis, onze hele garage staat vol :’)

 • Leave a Reply