Uncategorized

axolotl beest

Axolotl
Wat is dat nou he?!?! Dat is een axolotl!! Ik kwam hem tegen in het guiness book of records en MOEST m gewoon met jullie delen. Kijk nou hoe lief ie dr uit ziet!? Kheb op de wikipedia (online enceclopedy met echt alles dr in!!) wat meer opgezocht en dat zet ik hier neer.

Beschrijving
De axolotl valt op door zijn aparte voorkomen en zijn verschijnselen van neotenie, hij blijft namelijk in zijn larvale stadium, zelfs wanneer het dier seksueel rijp en dus volwassen is. Hij ondergaat in de natuur geen verdere metamorfose.

Een volgroeide axolotl (18 tot 24 maanden) heeft een lengte varixc3xabrend van 150 tot 450 mm, hoewel een grootte rond 230 mm het meest voorkomt en ze zelden groter worden dan 300 mm. Ze hebben typerende varenvormige kieuwstructuren die niet bedekt zijn (zoals de kieuwen van vissen en jonge kikkervisjes; axolotls ademen door de huid en hebben ook longen. De kleur varieert van albino of wit, via grijs en bruin tot zwart. Wilde axolotls zijn zelden wit, maar de mutante witte vorm met donkere ogen die vaak voorkomt in laboratoria en dierenwinkels werd geschapen in een Amerikaans lab in de jaren 1950.

Ontdekking
De eerste levende axolotls werden in 1863 vanuit Mexico naar Parijs gebracht. Het betrof driexc3xabndertig donkergekleurde exemplaren en xc3xa9xc3xa9n albino. Zij bleken zich snel aan te passen en plantten zich zelfs voort.
Vanuit Parijs werden zowel eieren als volwassen axolotls verstuurd over de hele wereld. Nog steeds is de axolotl de meest bestudeerde amfibie. In Parijs werden de axolotls bestudeerd in een herpetologisch onderzoekscentrum voor reptielen en amfibiexc3xabn door Dumxc3xa9ril.
Cuvier had al voor 1863 dode exemplaren bestudeerd. De overeenkomst met larven van onze gewone salamanders was hem opgevallen en hij meende dat axolotls larven moesten zijn van een grote, onbekende salamander. Toen men zag dat de later bestudeerde, levende axolotls zich in het ‘larvale stadium’ gingen voortplanten, moest men deze gedachte wel opgeven.

De in de Balkan levende olm (Proteus anguinus) en de Noord-Amerikaanse sirenen (Fam. Sirenidae) houden ook de jeugdkenmerken in het volwassen stadium, wat neoteen wordt genoemd. Daarom rekende men deze vroeger samen met de axolotl tot een aparte groep, de Perennebranchiata, dat zijn dieren met blijvende kieuwen. Zij werden beschouwd als een overgang van de kieuwdragende vissen naar de, via longen ademende, salamanders.
Thomas Hunt Morgan leefde van 1866 tot 1945. Hij deed genetisch onderzoek, dat is onderzoek naar het doorgeven van eigenschappen van ouders op kinderen van levende wezens en ook van planten.
Hij ontving de Nobelprijs in 1933 voor zijn onderzoek waar onder andere axolotls bij betrokken waren. De bioloog Jean Rostand deed in Parijs tot in 1967 ook onderzoek waarbij hij axolotls gebruikte.

Algemeen
De axolotl kwam oorspronkelijk voor in het Xochimilcomeer en het Chalcomeer in Midden-Mexico, ze leven ook in "axalapascos", vulkanische kraters gevuld met water. De axolotl is een vleeseter, hij jaagt op kleine prooidiertjes zoals insecten en kleine vissen, die hij in zijn geheel doorslikt. De wilde populaties zijn sterk bedreigd geraakt door de groei van Mexico-stad. De axolotl wordt op dit moment door CITES als een bedreigde diersoort beschouwd. In het Spaans heet hij ajolote. De axolotl is verwant aan de tijgersalamander (Ambystoma tigrinum), en wordt soms ook wel als een ondersoort van de tijgersalamander beschouwd in plaats van een aparte soort. Axolotls kunnen een metamorfose ondergaan, hoewel ze dit slechts zelden doen. Door heel langzaam het waterniveau te reduceren treedt heel soms de metamorfose op; door het geven van het schildklierhormoon thyroxine kan men de metamorfose betrouwbaarder in gang zetten. In de gemetamorfoseerde vorm lijkt het dier op de Ambystoma mavortium, die verwant is aan de tijgersalamander.

Toepassingen
De axolotl wordt gebruikt in laboratoriumonderzoek en grote aantallen worden in gevangenschap gekweekt. Het meest opmerkelijke aan de axolotl is zijn mogelijkheid tot regeneratie: de axolotl herstelt zich zonder littekenweefsel te vormen. Hij kan zelfs vernielde ledematen herstellen en in sommige gevallen nog belangrijkere structuren. Er is ook beschreven dat zelfs de minder vitale delen van hun hersenen volledig kunnen herstellen. Nog een interessant gebied voor het onderzoek zijn de grote en robuuste embryo’s die hierdoor, in combinatie met de doorzichtige eischaal, makkelijk zijn te bestuderen. Een andere amfibiexc3xabnsoort die hiervoor veel wordt gebruikt is de klauwkikker.
Axolotl2_1

ZE ZIJN COOLIO VET TANTOE FAYA EN IK BEN FAN VAN ZE! DOEI!

6 Comments

  • Reply
    Bowe
    12/01/2007 at 12:58 am

    Waaauw heel goed! Brave Sarah. Goede longfunctie ook! Vind alleen je maatschappelijk werkster slecht.. Sarah die dr leven op orde heeft.. PFFFFFF dat is net zoals eehmm.. WEET IK VEEL.. altijd maar die eeuwige vergelijkingen.. t klopt gewoon niet!

    Over 8 uurtjes gaan we al rijden.. niet eens uitslapen.. en ik moet je iets heel ergs vertellen; ik heb geen schuimbanaantjes.. ik wou wel naar de stad, maar het stormt hier zo belachelijk erg, zelfs lopen is niet normaal te doen.. Maar heel misschien dat we onderweg nog ergens van die dingen kunnen vinden, ik houd me ogen open voor schuimbanaantjes onderweg! Ik ga nu lekker slapie doen en dan morgen veeeeeeeel koffie naar binnen gieten en dan gaan met die (schuim)banaan!

    Tot snel en dikke kus!

  • Reply
    Annalie
    17/01/2007 at 11:23 am

    beledig ik je als k ze gdat het op een kikkervisje lijkt .. ? hij is idd wel cool! nog nooit van gehoord.
    hoe is het verder? bowe weer naar huis en jij naar school of zo ?
    hier alles wel ok maar saai en moet nog 11 dagen wachten voor k Per weer zien!
    zucht

    liefs, Annalie

  • Reply
    Lucixc3xabn
    21/08/2008 at 3:23 pm

    Hoi
    Hahah sinds 2 maanden heb ik 2 axolotls in mijn bezit (een vriend van mij verkoopt ze). Een albino en een wildkleur en ja ze zijn schattig en grappig en soms een beetje dom.
    Leuk dat je je blog er aan gewijd heb
    Groetjes Lucixc3xabn

  • Reply
    Meisje
    07/11/2008 at 8:22 pm

    WIE WEET WAAR JE HEM KAN KOPEN
    STUUR DAN MAIL NAAR

    [email protected]

    SPOEDGEVAL

  • Reply
    lode thijsmans
    19/12/2010 at 8:09 am

    heb ook axolots ma zou er graag nog paar willen kopen graag zwarte en als het kan gele gouden kanje me er bij helpen

  • Reply
    Louise
    06/02/2011 at 2:36 pm

    Misschien kun je er ook nog bijzetten wat ze eten? Ik maak mijn werkstuk over de Axolotl.

  • Leave a Reply