Reizen Suriname

Suriname!!

Het is altijd zo lastig om een goed verhaal neer te zetten na 3 weken absolute stilte (mijn weblog is nog nooit zo leeg geweest lager op de pagina!), en dan zo dat alles wat je beleefd hebt er in komt, en ook liefst nog wat je daar precies bij voelde en dacht en droeg en at en zag en met wie, etcetera. Wat het nog lastiger maakt is dat het internet bij mij thuis nog steeds weigerd om het te doen op mijn pc terwijl bij iedereen anders in dit pand gaat alles prima. Nice. Ik heb het dus weten uit te stellen de 3 dagen dat ik weer thuis ben.

Totdat ik vanmiddag boodschappen deed en door wat tijdschriften aan het bladeren was in de AH. En tadaa daar was smileysarah’s weblog op bladzijde 4 van de Yes. Adrenaline kickje, groot genoeg om meteen mijn pc aan te zetten bij thuiskomst en dit verhaal te typen, om vervolgens morgen (als jullie dit dus lezen) naar moeders huis te gaan, om mee te genieten van het internet, nog ‘wat’ foto’s er tussen te zetten en alles online te gooien.

HOE WAS SURINAME DAN???
Gaaf! Lang! Heet!! Vaak ook nat (regenseizoen)! Met alle bij elkaar geplukte gezinsleden/aanhangende gezinsleden werd er toch wel iets van familiedrama verwacht geloof ik, maar er is gewoon letterlijk geen één keer ruzie oid geweest. Met broertje Demian gaat het beter dan de afgelopen miljoen jaar, mijn vaders geheimzinnige, maar door ervaring wel vrij zeker erfelijk voor mannen in de familie, alzheimer achtige ziekte wordt erger in (veel te) rap tempo en aangezien ik hem normaal bijna niet zie, was die schok even wat om me mee bezig te houden de eerste, tja de hele 3 weken eerlijk gezegd. Maar het was goed om elkaar zo lang weer te zien allemaal en halverwege de laatste week heb ik met mn vader goed kunnen praten, mede dankzij José zijn vriendin, over juist dat. Met zusje Lisa is het eigenlijk altijd leuk dus dat is geen nieuws ;) en met José’s zoon Robin hebben we hartstikke zitten lachen, wat voor mij een leuke verrassing was aangezien de laatste keer dat ik die had gezien ook zo rond de laatste ijstijd was geweest.

Zusje, ik, broertje op het vliegveld na aankomst Parimaribo

Zusje, ik, broertje op het vliegveld na aankomst Parimaribo

Papa blij om de Surinaamse grond weer onder zijn voeten te hebben

Papa blij om de Surinaamse grond weer onder zijn voeten te hebben

De eerste dag leerden we Parimaribo kennen. Eerst in de hele groep van dus 18 mensen, met behulp van de gids, daarna zelf rondlopen. We zijn toen ook op zoek gegaan naar het oude huis waar mijn vader als kind had gewoond. Het was wel flink wennen dat klimaat (heel heet en misschien wel nog vochtiger overal) dus die dag liep ik vooral duizelig, al zout producerend en met hijgende CF longentjes rond, maar daarna leek het ergste wel geweest te zijn gelukkig.
Huizen ParimariboPapa lisa demian ik parimariboPalmentuin ParimariboLisa Demian Palmentuin ParimariboPapa Parimaribo huisDemian ik markt ParimariboHuis aan water ParimariboDe dag daarna gingen we al naar het binnenland. Dat hield vooral in: heel veel in busjes over rode wegen en bootjes over de Suriname rivier,
Ik papa bootje Surinamepapa bootje bomenmeer surinamebusje op rode weg SurinameRode weg bus surinameveel in het regenwoud lopen,
Lisa regenwoud SurinamePapa regenwoud SurinameDemian slingeren aan liaan SurinamePapa ik berg regenwoud surinamelopende groep door Surinameveel dorpjes zien,
Dorpje SurinameStrand dorpje SurinameSurinaamse kindjesKokossap drinken in Surinameveel zwemmen gelukkig ook. Vaak was het water net zo warm als waar wij in douchen hier,
Papa waterval SurinameRegenwoud zwemmen surinameIk in water Surinameook beesten gezien natuurlijk,
Beest surinameSurinaamse mierenVogelspin SurinameSloth Surinameen nog veel meer die wat lastiger op foto vast te leggen waren (slang in schutkleur, mooie vogels te ver weg, apen die te hyper actief waren…), vaak met veel mensen in een ruimte slapen; of dat nou een houten hut, hangmat in de buitenlucht, of huisje was.
hangmatten slapen surinamehangmat zon surinameHutje slapen SurinameHuisje slapen Regenwoud suriname
Na die 11 dagen zijn we weer terug gegaan naar Parimaribo. Het plan was om te gaan vliegen met een klein vliegtuigje, maar omdat het te veel geregend had en er bovendien geen brandstof geleverd was kon dat niet doorgaan. Voor de meeste was dit een ‘helaas’ maar voor mij was dit een ‘godzijdank’. En vijf uurtjes in zo een hobbelbusje kon er nog wel bij – viel me erg mee, gezien alle reistijd bij elkaar opgeteld op de heenweg. De volgende dag zijn we met de hele groep 50 kilometer gaan fietsen, vanuit Parimaribo naar weer zo ongeveer langs de rivier en langs Nieuw Amsterdam en een weeshuis slash internaat. Dutch will be Dutch.
Fietsen Suriname
De dagen daarop zijn we nog naar het hele westen boven aan Suriname geweest, Nickerie, en dat was nog niet alles maar ik moet het nu online zetten en rennen voor de laatste bus naar huis!! De rest komt snel. Liefs!

5 Comments

 • Reply
  John
  01/07/2008 at 2:49 pm

  Alvast heel veel plezier in Suriname! Hopelijk doet daarna internet weer normaal bij je, want een vakantie in Suriname levert vast ook wel weer wat leuke foto’s op :-).

 • Reply
  Anonymous
  14/07/2008 at 10:51 pm

  is het fijn in suriname?

 • Reply
  Remke
  27/07/2008 at 11:48 pm

  hey wat gaaf ik zag je in de Yes staan.
  ik herkende je gezicht en ik dacht mm dat is vast een cfer.
  leuk joh en leuke blog ik ga m bijhouden:d

  liefs xx mede cfer remke

 • Reply
  Lisa
  28/07/2008 at 9:01 pm

  heej sexy zus van me
  ik vind dat ik zo rustgevend kijk op die foto met de vogelspin :)
  Nou super leuk blogje, ben blij dat je (hoogstwaarschijnlijk) vanaf nu weer internet hebt zodat je al je lezers weer kan terug winnen =D
  Doeg!

 • Reply
  Karen (djoser)
  30/07/2008 at 9:27 am

  Hoi Sarah

  vandaag voor het eerst je weblog bekeken.
  Ik begrijp helemaal waarom veel mensen je weblog bezoeken. Je verhaal leest erg makkelijk weg. Leuk geschreven en grappig opgemaakt met die foto’s er tussen door.

  groetjes karen.

 • Leave a Reply