Cystic Fibrosis

Fijne spullen voor als je ziek bent

Wat te doen met griep

Ziek zijn sucks! Dat is geen nieuws. Tot niet zo lang geleden zat ik mijn dagen of weken van bijvoorbeeld griep maar gewoon uit, in een waas van verhitte dufheid en snot. Maar tegenwoordig let ik wat beter op op wat me iets beter laat voelen. Dan heb ik het niet alleen over medicijnen maar vooral juist over alledaagse spullen die daarbij helpen. Gewoon om te zorgen dat je nèt iets comfortabeler door deze bagger dagen heen komt. Hierbij dus een lijst van fijne spullen voor als je ziek bent!


Dekentjes en dekbedden. Veel en overal door het huis. Op de bank ligt bij ons in de winter eigenlijk standaard een eenpersoons dekbed. Het kan best een koud huisje zijn en let’s face it, ik lig veel op de bank, ook als ik ‘niet’ ziek ben. Zoveel comfortabeler met een dekbed erbij! Als je je slecht voelt dan is het heerlijk om ergens in weg te kunnen kruipen en op die manier warm te blijven.

Theetjes en fruit. Logisch natuurlijk. Veel drinken is belangrijk dus thee is welkom als fijne afwisseling op water. Celestial maakt heerlijke thee. Net wat kruidiger, op een goede manier (!) en niet te ver doorgeslagen ermee, dus het proeft niet alsof je de halve voorraad van Tibet doorslikt zoals dat bij sommige merken wel is. En als eten lastiger gaat dan is fruit vaak wel lekker om op te knabbelen. Alsof het zo bedacht is, want de vitaminen die erin zitten zijn natuurlijk hard nodig tijdens je snotterige dagen!

Fruit en theeTijdschriften. Een echt boek lezen gaat me vaak niet goed af als ik er gaar bij lig, iets met geen concentratie en dichtvallende ogen. Maar een tijdschrift is makkelijk genoeg om lekker doorheen te bladeren en af en toe te blijven hangen bij een artikel.

Fijne creme. Ondanks het vele water drinken voelt mijn gezicht droog en strak wanneer ik ‘s ochtends (of tien keer door de nacht heen) wakker word. Zeker in de winter. Hoe tuttig het ook is; een goede gezichtscrème is dan echt een verademing! Over de jaren heen heb ik veel verschillende geprobeerd  maar ik kom altijd terug naar deze. Olaz double action, voor de normale huid. Het is de goedkoopste lijn van het hele merk, volgens mij 6 of 7 euro per ding, maar is voor mij absoluut de beste.

 Stel je een chimpansee voor. Verander het dier in een mens maar houd het postuur vast in gedachten. Hebbes, dat is er een! Wij CFers hebben nogal de neiging om onze schouders naar voren te laten hangen en de bovenrug wat gekromd. Wanneer we foto's van onszelf terugzien gebeurt het meer dan eens dat we beschaamd uitroepen hoe chimpansee achtig we eruit zien. En werken we de rest van de week aan onze houding. Voor zover dat kan. Een nasale stem. Omdat slijm kruipt waar het niet gaan kan, en snot trouwens ook, zitten de gangetjes in het hoofd vaak verstopt, of vol. Ik neem aan dat dit de reden is dat we een beetje nasaal klinken. Vond ik vroeger bij andere meisjes heel sexy, dus geen probleem! Dun. Over het algemeen is de gemiddelde (Prednison vrije) CF-er erg dun. Vaak gaat dit hand in hand met eeuwige weerzin tegen eten, maar zoals bij alles wat met Taaislijmziekte te maken heeft werkt alles per persoon verschillend, dus zijn er sommigen die elke dag eten alsof hun leven ervan af hangt. Funny that, dat doet het natuurlijk ook een beetje! Uitstekende bobbels onder huid of kleren op de vreemdste plekken. En dan bedoel ik niet die twee vrouwelijke op de borst of mannelijke rond de gulp. Best wat CF-ers hebben zoals ik een Mic Key button, waar tend to lean on people or objects hunchback chimp pale skinny gasping for air at end of sentence Natural habitat: nesting lots of clothes layers A messy home - energy goes elsewhere Lots of toilet visits Rattling handbag from pillsBaggy trui of vest. Over wegkruipen gesproken, wat is er heerlijker op zulke dagen dan een kledingstuk wat je warm en cozy houdt! Draag spullen die los om je heen zitten en zacht aanvoelen. Sommige vesten dienen bijna ook als dekentje, van zoveel stof zijn ze gemaakt. Heel fijn op dit soort dagen.

Paracetamol. Ja duh! Maar toch waard om het nog even over te hebben. Vaak denk ik, laat maar zitten. Of dan laat de griep me gewoon lamlendig voelen, zonder dat ik nou een pijnlijke kwaal heel specifiek eruit kan halen, en denk ik dat een paracetamol daar toch niet bij helpt. But it always does! Ik wil hier geen pillen-slik-reclame van maken, maar als je je echt ellendig voelt dan is de kans groot dat dit witte ronde dingetje jou een beetje kan helpen. Koop ze vooral ook gewoon bij de Kruidvat of de supermarkt, daar zijn ze het goedkoopst. Merken als Panadol zijn tig keer zo duur en bevatten precies dezelfde werkzame stof. Zonde van je geld dus. Niet vergeten, voor volwassenen geldt: maximaal twee keer 500 mg per 8 uur!

Kruidvat paracetamol

Telefoon. Aangezien de buitenwereld nu een onbereikbare, mysterieuze plaats voor me is, is mijn telefoon fijn om bij de hand te hebben. Appjes en Snapchat berichten van je besties zorgen voor de broodnodige lachkick hoestbuien!

Netflix. Euh, ja. Nog zo een no-brainer. Zet een domme serie op en laat je zombie ogen er naar staren. Geen schuldgevoel op deze door bacterie overgenomen dagen, ok? Als je klaar bent met de typische series en je hebt wat suggesties nodig, dan vind je hier een paar van de beste documentaires van Netflix.

Lipbalsem. Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar als ik ziek ben is er geen druppeltje vocht meer te bekennen in mijn lippen. En dat voelt bah, zeker met al het gehoest en gesnot erbij. Burts Bees volgt me overdag overal waar ik heen ga, en voor de nacht is Vaseline fijn om erin te laten werken.

Burt's Bees lipbalsemLaptop. Nog veel belangrijker dan de telefoon om in contact met de buitenwereld te blijven, voor mij. Verdwalen in de Youtube wereld, blogjes schrijven, blogs lezen, wat dingetjes regelen via de mail, twee uur over nutteloze onderwerpen lezen en ga zo maar door. Het klinkt allemaal niet uitermate nuttig, maar ik vind de griep ook vrij incompetent dus ik verlaag me op deze dagen graag tot dat niveau.

Eucalyptus sabbel spul. Die van Anta Flu. Ik kocht dit niet met de griep in gedachten want ik vind bij veel druppeltjes en snoepjes de beloftes nogal ver gaan en dat zorgt ervoor dat ik er juist niets meer van geloof. Maar vriend haalde deze maanden geleden zomaar weer eens in huis en ik moet toegeven dat ze me blijdschap hebben gebracht deze afgelopen week! Bij keelpijn, vooral die hoog zittende, zijn ze fijn om op te sabbelen. En als ik misselijk ben en geen hap door mijn keel kan krijgen maar mijn mic key button verteld wat anders doormiddel van naar binnen te trekken, dan valt dat ook te fixen met zo een snoepje. En dat is zeer waardevol!
Anta Flu Eucalyptus

Tot zover! Ik hoop dat je er wat aan hebt. Wat denk je, is het een beetje een complete lijst zo? Mis ik DE tip die jou uit je miserie haalt op dit soort dagen?

6 Comments

 • Reply
  pumba
  08/03/2016 at 4:51 pm

  Een huisdier om mee te knuffelen! Katten en honden erbij!!

 • Reply
  Sabine
  08/03/2016 at 5:56 pm

  Oh ja echt noodzakelijk dit allemaal! Ik zet ook echt altijd liters thee met honing, en dan met een dekentje verstopt in een dikke trui, ingesmeerd met zalf op de bank Netflix kijken ;)

 • Reply
  Sarah
  08/03/2016 at 6:25 pm

  Pumba suggereer je nou dat Boomer een DING is? Ik moet van haar zeggen dat ze dit weer typisch Tante Lisa vindt.

  Haha Sabine kijk, dan zijn we precies hetzelfde!!

 • Reply
  Karlijn
  09/03/2016 at 9:42 am

  Amen! Ik mis alleen nog een boek :)

 • Reply
  Sarah
  09/03/2016 at 1:30 pm

  Ja Karlijn, die had ik er bij staan en weer weggehaald :p Ik vind het altijd een heel mooi idee, om veel te gaan lezen als ik ziek ben – moet je bedenken hoeveel boeken ik al had weg kunnen tikken in mijn leven!! Maar ik ben daar gewoon niet geconcentreerd of scherp genoeg voor op die momenten.. Vandaar de overgave aan zombie TV en tijdschriften! Ennnn af en toe een korte gefaalde poging boek lezen ;p

 • Reply
  Ester
  12/03/2016 at 8:11 pm

  + een vriend/vriendin/mama die af en toe een koude hand op je voorhoofd legt of je rug even kan masseren :-)

 • Leave a Reply