Boeken Inspiratie

Recent gelezen boeken (+give away!)

gelezen boeken

Herken je dat? Dat je af en toe in een flow van stomme boeken terecht komt, en vervolgens juist omringt wordt door prachtverhalen? Dat gebeurde mij steeds om en om. Nu kom ik daar blijkbaar een beetje uit, want mijn meest recent gelezen boeken zijn een beetje van alles wat geweest, goed en mwah door elkaar heen. Nou moet ik toegeven dat ik niet heel veel heb gelezen deze eerste helft van dit jaar. Maar daar kan altijd nog verandering in komen, me dunkt. En eh, lees deze blogpost vooral door tot het einde, want daar vind je een cheeky give away!


Terry Pratchett, de kleur van toverij

The Colour of Magic – Terry Pratchett

The Colour of Magic is een van de gekste boeken die ik in lange tijd heb gelezen. Ik bestelde ‘m een tijd geleden al via Amazon, want ik had er meerdere mensen over gehoord. Het is het eerste boek van de zogeheten Discworld serie, die bestaat uit 41 novels. De schrijver, Terry Pratchett, is vorig jaar overleden en ook al heb ik maar èèn boek van hem gelezen, vond ik dat verdrietig nieuws. Zijn hoofd moet een hele interessante plek zijn geweest. Dit boek zit namelijk zo vol met bizarre maar geweldige details! Ik moest er even aan wennen, to say the least, en in het begin is er vrij veel informatie om te onthouden, maar ik betrapte mezelf er steeds vaker op dat ik dit fantasy verhaal met een grote lach aan het lezen was. De schrijver heeft gewoon de kraan van alles-is-mogelijk open gedraaid en heeft al zijn gekke ideeën opgeschreven. En het werkt nog hartstikke goed ook! De planeet waar dit verhaal zich op afspeelt is anders dan wat wij kennen, de wezens zijn anders dan in onze realiteit, er zijn meerdere manieren van magie en er bestaat zelfs een extra kleur – vandaar de titel. Een camera bestaat uit een vies sacherijnig wezentje dat in een houten box leeft, en gokkende oude tovenaars controleren een beetje wat er allemaal gebeurt op de planeet. Dat soort dingen. Ik kan het iedereen aanraden.

UP – Myrthe v/d Meer

Ja, dit boek… deed het ‘m gewoon niet voor mij. Jammer, want haar eerste boek PAAZ vond ik heerlijk en had ik zo uit! Dus credits daarvoor. Maar UP was in mijn ogen een ietwat slap aftreksel van PAAZ, en dan ook wat negatiever, langdradiger en betweteriger. Sorry voor deze onaardige woorden hiervoor, ik voel me er een beetje gemeen om. En gezien de gemiddelde beoordeling online is het ook duidelijk dat er heel veel mensen zijn die hier anders over denken. But a girl’s gotta be honest, right? UP begint een beetje hetzelfde als PAAZ, namelijk dat hoofdpersoon Emma zomaar opeens wordt opgenomen op de psychiatrische inrichting. Ze krijgt er dit keer wat diagnoses bij, waar ze het erg moeilijk mee heeft. Ze herkent wat oude patiënten, artsen en verpleegkundigen, leert wat nieuwe kennen en een groot deel van het boek gaat over de gesprekken die ze met hun voert. Maar ook over de wanen die ze meemaakt, hoe ze zich voelt, hoe dat zich uit en wat er in haar eigen hoofd omgaat. Wat wel duidelijk nieuw was in UP was dat ze het nu ook meer had over de vele fouten of onlogische dingen vanuit de medische kant die ze daar zag. Daar vond ik af en toe wat herkenning ;) Misschien voor jou een prima boek, maar ik was stiekem een beetje blij toen ik ‘m uit had.

Myrthe v/d Meer

The Partner – John Grisham

Ondertussen ben ik halverwege het boek The Partner. Het vierde boek wat ik van John Grisham lees, en tot nu toe ben ik er blij mee! Net als met de meeste (vooruit; Britse) detectives op TV weet je dat je bij deze man ook altijd wel goed zit. Volgens mij gaat alles wat John Grisham schrijft over iets spannends in de advocatuur. Of dat nou een ontvoering is, een valse identiteit, spanning rond een zaak waaraan gewerkt wordt, etc. Heerlijk, het tempo en de spanning die in zijn verhalen te vinden is. En alles is goed genoeg geschreven om het nog een beetje intellectueel aan te laten voelen, terwijl je er zo doorheen vliegt. Fijn dus, tussen langzame andere verhalen door. En bonuspunt; deze boeken zijn áltijd wel te vinden in de Kringloopwinkel of rommelmarkt, dus je hoeft er eigenlijk nooit meer dan een euro aan uit te geven.


***GIVE AWAY!*** The Drive at 35 – Andy Lipman

Nòg een boek, maar dit keer eentje die ik weg wil geven. Aan jou! Tenminste, èèn van jullie. The Drive at 35 is geschreven door een man met Cystic Fibrosis en gaat over hoe hij hard werkt aan het ‘overwinnen’ van de ziekte. Ik moet hierbij eerlijk zeggen dat dit boek met een verkeerde timing op mijn pad kwam, en dat ik het daarom niet geweldig vond. Dat kwam voor een groot deel doordat ik het las toen mijn eigen gezondheid helemaal overhoop lag een aantal jaar geleden. Als je dan al doet wat je kan zonder veel verder vooruit te komen, en je leest een boek over een man die vertelt dat je bijna helemaal gezond kan zijn als je maar je best doet… Tsja. Daarentegen denk ik dat dit boek ook juist heel motiverend kan werken! Het is een positief verhaal en laat zien hoeveel je toch nog in eigen hand hebt. Wat je (eventueel) kan bereiken als je ervoor vecht. Als je al goed bezig bent, en je bent een beetje stabiel met het idee dat je er nog meer uit kan halen is het een goed verhaal voor jou. Of juist als je een zetje nodig hebt om uit je sleur te komen, om net iets harder aan het werk te gaan voor je gezondheid. Ook als je zelf geen Cystic Fibrosis hebt maar wel meer wilt weten over hoe het (bijvoorbeeld) is om met deze ziekte te leven is dit boek interessant! Het is geschreven in het Engels, maar naar wat ik kan herinneren las het vrij makkelijk.

Andy Lipman, the drive at 35

Wat moet je hiervoor doen? Like de Facebook pagina van mijn blog (ja sorry, voor wat hoort wat weet je wel) en laat een reactie achter op deze post hier op mijn blog, om me te laten weten dat je mee doet! Over tien dagen beslissen lootjes voor me wie dit boek zal krijgen. Zet ‘m op ;)

13 Comments

 • Reply
  leoni
  13/07/2016 at 10:26 am

  Wat een bijzondere boeken. Ik zou ze zelf niet zo snel pakken uit de boekenkast maar ik vind het erg leuk om te lezen wat jij ervan vond! Ik ben ook weer aan het lezen geslagen. Op dot moment lees is twee boeken (een informatief boek en een verhaalboek) namelijk de voedselzandloper en ik weet de naam van die andere niet meer hahaha. Maar dr is weer iemand in doodgegaan en ze moeten de boel weer oplossen (dat is ongeveer mijn standaard voor een boek hahaha).

  • Reply
   Sarah Smit
   13/07/2016 at 10:53 am

   Hahahha, als dat jouw standaard achtige boek is, dan vind je John Grisham’s boeken vast en zeker ook leuk! Zijn ook heel veel Nederlandse vertalingen van als je dat lekkerder vindt lezen. En inderdaad, vooral het type boek als The Colour of Magic lees ik normaal ook niet echt, maar juist daarom had ik ‘m besteld. Om even uit die standaard-achtige flow te ontsnappen. Was een leuke afwisseling!

 • Reply
  itty frankema
  13/07/2016 at 10:42 am

  Ik doe graag mee met de give away!!!

 • Reply
  Sandy
  13/07/2016 at 11:25 am

  Ik doe mee met de give away, duhhh! X

  • Reply
   Sarah Smit
   13/07/2016 at 1:24 pm

   Hiep hiep hoeraaaaaa!

 • Reply
  Rosan
  13/07/2016 at 3:38 pm

  Ik ook heeeeuuuj

  • Reply
   Sarah Smit
   13/07/2016 at 5:00 pm

   Jaaaa feest :D

 • Reply
  Jeanien
  13/07/2016 at 6:24 pm

  Bedankt weer voor de reviews! Vooral het eerste boek ga ik onthouden.
  Op dit moment lees ik Miss peregrine’s home for peculiar children.
  Ik doe niet mee met je give away omdat ik denk dat een ander meer aan het boek zal hebben :-) Maar super leuke actie!

  • Reply
   Sarah Smit
   13/07/2016 at 8:13 pm

   Jij bedankt voor je leuke comment :D Heb het boek wat je nu leest even gegoogled, die klinkt ook interessant zeg! Leuk concept ook, met die oude foto’s als inspiratie. The Colour of Magic is van deze reeks boeken denk ik wel het leukst en meest bijzonder ja. Denk dat het ook elk boek weer leuker wordt, als je verder door zou lezen in de serie. Maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd ^_^ X

 • Reply
  Katinka
  17/07/2016 at 8:31 am

  Ik doe ook mee! Leuk artikel

  • Reply
   Sarah Smit
   18/07/2016 at 10:34 am

   Leuk dat je meedoet, Katinka!

 • Reply
  Marlies
  18/07/2016 at 10:16 am

  Ik sla de give away even over. Je commentaar over UP begrijp ik helemaal. Ik vond het inderdaad ook zo negatief. Al moet ik zeggen dat ik PAAZ ook niet zo leuk vond. Misschien omdat dit m’n werkveld is?

  • Reply
   Sarah Smit
   18/07/2016 at 10:34 am

   Dat snap ik heel goed, Marlies! Denk dat je dan misschien teveel verschil ziet tussen je eigen ervaringen en die van in het boek? Dat is iig wel de reden dat ik The Road to 35 ook niet helemaal top vond op dat moment. Te dichtbij mijn, eh, ‘levensveld’ haha, en heel anders dan hoe ik het ervaar. X

  Leave a Reply