Inspiratie Motivatie

Motivatie: Getting Shit Done

Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik kan best wel gemotiveerd raken van die cheesy, coole, getypografeerde quotes waar heel het internet mee vol staat. Al jaren verzamel ik die dingen en ik heb er honderden (duizenden?) voorbij zien komen. Ik vind het ook interessant hoe duidelijk het met de tijd mee verandert welke van die motivatie quotes echt iets voor je kunnen betekenen! Hierbij diegenen die op dit moment het meest voor mij doen in het kader van Productiviteit.


The secret of getting ahead is getting started

“The secret of getting ahead is getting started”
Deze kan ik echt niet vaak genoeg horen of lezen. So simple yet so effective! Mijn enormste struikelblok in productiviteit is absoluut het ‘niet beginnen’. Dan is de opdracht of het idee of de hoeveelheid zo overweldigend dat het verlammend werkt. In dezelfde trant als: I’ve got so much to do that I’m gonna take a nap! De eerste keer dat ik dit wonder advies echt doorhad was tijdens mijn jaartje studeren. Zoals altijd propte ik een project van twee maanden allemaal in de laatste twee weken, terwijl ik er de hele tijd daarvoor ook al hartstikke over aan het stressen was. Een klasgenootje zei toen tegen me: ‘Maar Saar, waarom BEGIN je niet gewoon?’ en dat was echt zo een openbaring. En élke keer valt het alleen maar mee, als ik eenmaal ben begonnen, en bedenk ik onderweg de dingen die ik van te voren nog niet wist.
Moraal van het verhaal: Stop met stressen en denken en twijfelen, ga zitten of staan of wat je er ook voor moet doen, en begin.

 

It always seems impossible until it's done

“It always seems impossible until it’s done”
Dit is één van de cliche quotes die tot voor kort niet zo veel voor me betekende. Ik dacht dat ik geen last had van ontmoedigende shizzles. Ten eerste omdat ik dacht dat ik me er niets van aantrok, dat ik toch wel mijn eigen dingen doe. En ten tweede omdat ik dacht dat niemand in mijn omgeving dat soort dingen tegen me zegt. Maar laatst besefte ik opeens dat het niet een letterlijk ‘dat is nooit voor elkaar te krijgen!’ iets hoeft te zijn, maar dat het al in hele kleine dingetjes kan zitten. (Met grote dingen ben ik er verassend genoeg eigenlijk altijd zeker zat over geweest om het sowieso uit te voeren – genoeg mensen die de manier van reizen niet veilig vonden of die niet veel vertrouwen hadden in Sarah vs Fashionstudie.) Een snelle niet doordachte opmerking van een vriendin over iets wat je hebt uitgekozen tijdens het winkelen, of een juist wel goed doordachte mening van iemand over een idee wat je net hebt verteld. Ook al dacht ik dus altijd dat ik me nooit liet beïnvloeden door dat soort dingen, werd ik er blijkbaar zó door beïnvloed dat ik het niet eens door had! Want vaak kocht ik dat item in die winkel dan niet omdat ik ‘serieus zelf ook opeens zag dat het inderdaad geen mooie kleur was’, en ook ging ik niet dat ene idee uitvoeren want dat ‘was ook  gewoon iets raars wat opeens in me opkwam’. Deze voorbeelden lijken niet zo belangrijk als de grotere stappen die je in je leven neemt, en deze quote klinkt ook alsof die voor Grote Belangrijke stappen is geschreven. Maar alle hele kleine dingetjes samen laten uiteindelijk wel zien wie je echt bent.
Moraal van het verhaal: Stay true to your own ideas, hoe onbelangrijk die ook lijken.

Small changes eventually add up to huge results“Small changes eventually add up to huge results”
Naar deze kijk ik vooral ter herinnering. Ik wéét het wel, maar ik vergeet het te gemakkelijk. Het sleutelwoord hierbij is geduld. Daar heb ik niet veel van, en daarom kan het lastig zijn om dit te onthouden tijdens een proces waarbij het lang duurt voordat je ergens komt. Ik vind iets vaak al snel onzinnig of gewoon irritant, zeker als het voor mijn gevoel iets is wat ik al tig keer eerder heb gedaan en er maar weinig mee ben opgeschoten.
Moraal van het verhaal: Heb geduld en keep the bigger picture in mind! Besef dat je naar iets aan het toewerken bent, en dat álles wat je daarvoor doet, hoe klein ook,  je uiteindelijk helpt om daar te komen.

 

Do one thing well, it's enough

“Do one thing well – it’s enough”
Ik vind altijd dat ik van alles wat moet afweten dus ik verzamel en lees allerlei informatie kris kras door elkaar heen. Twee van mijn favoriete bezigheden zijn binge-serie-watching en binge-info-reading. Vaak gaat het over super random dingen en maar sporadisch over iets actueels. Het is ook niet zo alsof ik een wonder brein heb, dus ik vergeet 70% van wat ik heb gelezen onmiddellijk weer. Dit heeft als resultaat dat als er in een groep mensen een onderwerp wordt aangesneden waarover ik een keer een hele dag lang van alles heb opgezocht, ik een beetje half mee loop te mompelen en te knikken. Frustrerend genoeg weet ik dat ik het allemaal heb gelezen, en dat ik er tegelijkertijd niets zinnigs meer over heb te zeggen. Omdat ik diezelfde dag nog vijf andere dingen heb ge-info-junkied. Een half jaar geleden. Om er vervolgens nooit meer wat mee te doen. En dit geldt niet alleen voor gewoon-leuk-om-te-weten-info. Nee, ook voor vaardigheden, en dat is pas frustrerend. Een jaar lang heb ik geleerd en geoefend voor Photoshop en InDesign. Super interessant en super handig! Maar nu heb ik dat programma al drie jaar niet meer geopend en sterker nog, het staat niet eens meer op mijn Mac. Piano spelen? Ja leuk! Maar alleen af en toe als ik er een beetje zin in heb en – dit heeft absoluut met het vorige plaatje te maken – ik vrede heb met de realisatie dat ik niet binnen een dag Mozart ben. Ik kan dus steeds opnieuw beginnen met het oefenen van de muzikale stukken, want vingers hebben ook al geen eeuwig foutloos geheugen. Zelfde verhaal met Frans. Ik heb die hele taal al twintig keer opnieuw geleerd en spreek het nog steeds niet vloeiend. Ik besef me dat ik er meer baat bij heb om minder dingen te gaan doen/oefenen/willen weten, zodat ik wát ik doe, góéd kan doen. Toch denk ik dat deze lastig is, want ik vind nou eenmaal ontzettend veel dingen interessant en er is niets wat er echt boven uit steekt. Zoals die tientallen beroepstesten op de middelbare school me ook elke keer weer vertelden: 11% hier, 11% daar, 11% om de hoek en 11% hier voor je neus. Als ergens 14% achter stond was ik blij, want dan ‘sprong er tenminste iets uit’. Niet dat ik daar vervolgens wat mee deed.
Moraal van het verhaal: Focus je op datgene wat je écht leuk vindt en waar je écht goed in wilt worden. Wat je jezelf op lange termijn ook nog ziet doen of gebruiken. Ga niet als een kip zonder kop honderdduizend dingen doen en opzoeken just for the sake of it. Je hoeft niet goed te zijn in alles.

That’s it, dat zijn wel even genoeg levenslessen en motivatie voor een blogje. Anders wordt het weer zo overweldigend en doen we er weer niets mee enzo.

Heb jij een favoriete Getting Shit Done quote?

9 Comments

 • Reply
  Annie
  17/01/2015 at 2:26 pm

  puppyeyesworked#briljantblog#ilikethewayyourbrainworks#andwhatyoudowithit!

 • Reply
  Denise van Leeuwen
  17/01/2015 at 2:49 pm

  Waaah ik kan me ZO vinden in je hele verhaal en de quotes! Heerlijk om te lezen en voor mij nu in deze tijd.. Ik probeer er wat energie uit te halen. In ieder geval voor vandaag! Dank je X

 • Reply
  Sarah
  17/01/2015 at 3:32 pm

  Annie, fijn dat die puppy oogjes hun ding nog doen!! Enneh, you like the way my brain works? You wanna have it? You can you know!!

  Denise, wat leuk (en onhandig) dat je jezelf zo herkent in dit alles!! En haha, inderdaad, day by day… Ik hoop dat dit het begin is van een laaaaaaaange energie kick voor je :)

 • Reply
  jootje
  17/01/2015 at 7:08 pm

  altijd leuk om te lezen.. heerlijke blog!

 • Reply
  Daphne
  17/01/2015 at 9:07 pm

  Haha leuke blog en ja ik heb ook een paar quotes die ik beter op de spiegel van de badkamer kan hangen = elke dag zien. 1 daarvan is ‘Don’t you dare give up’. Zo van oooooh hell no je gaat echt echt echt niet opgeven. Een soort van schop onder m’n kont, want die heb ik regelmatig wel nodig ;)

  X Daphne

 • Reply
  irenemols
  18/01/2015 at 12:31 am

  Ik heb dan weer niet zoveel met quotes. :) Hoewel ik deze wel leuk vind: When life give you lemons make lemonade.
  En laatst hoorde ik Thé Lau van The Scene zeggen “Het is wat het is” en dat kwam gewoon op het goede moment tot me.

 • Reply
  Sarah
  18/01/2015 at 7:01 pm

  Daphne, een schop onder mn kont heb ik ook regelmatig nodig!! Quotes die daarbij goed helpen op een plek hangen die je vaak ziet, is wel een goed idee :)

  Irene, ‘Het is wat het is’ , is ook echt eentje waar ik vaak aan moet denken!! Die helpt me echt om dingen los te kunnen laten zodra je je beseft dat er niets aan te veranderen valt.

 • Reply
  Dave
  20/01/2015 at 5:43 pm

  Zelfde gedachte als jouw tweede quote, maar net een beetje anders: :)

  “Iedereen dacht dat het onmogelijk was… Totdat er iemand kwam die dat niet wist…”

 • Reply
  Motivatie: Staying happy - Sarah Smit Sarah Smit
  28/09/2015 at 3:05 pm

  […] eerder wat geplaatst te hebben over hoe je dingen voor elkaar krijgt en lief te zijn voor elkaar, post ik nu wat over blijdschap. Iedereen kan zo op zijn tijd wel wat […]

 • Leave a Reply