Inspiratie

#13 – favoriete film (s)

favoriete film blog challenge

Mijn favoriete film. Favoriete film… Uhhuh, okee. Yeah, so I dont have an answer to that. We weten ondertussen allemaal dat ik sowieso slecht ben in het kort en bondig houden. Maar wat moet in godsnaam je ENE antwoord zijn op deze vraag? Heeft iémand dat? Want het verandert continue. En misschien heb je in dit genre wel een lievelingsfilm, maar is het in dát genre wel een hele andere. En kijk je beide genres evenveel. Mega error in het keuze maak proces.

Ik heb dus besloten om dicht bij mezelf te blijven en ALLES OP TE SCHRIJVEN, hahaaaa, als de extra zoals je me kent. De films waar ik nu aan kon denken in ieder geval. Met behulp van scrollen door de hitlijsten op IMDb, want effe hoor, wie weet tegenwoordig dit soort dingen nog uit zijn hoofd? Verdeeld in overzichtelijke secties zoals je zult zien, dat wel. Ik heb geleerd dat dat mijn uitgetypte chaos makkelijker leesbaar maakt. Dus hier ga je. Wees geïnspireerd, haal de melancholie naar boven, kijk snel of je die ene ook nog in je kast hebt liggen, of ontdek een voor jou nieuwe film die misschien wel te vinden is op Netflix.

Mijn favoriete film (s)

Kapot Gekeken Als Tiener (en eventueel later nog steeds)

Een knaller om mee te beginnen: Costa! Ja echt en ik schaam me er niet voor. Outsider Georgina Verbaan en coole Daan Schuurmans. Een van de films waarvan ik elk woord mee kon zeggen, letterlijk. Ik ontdekte ‘m begin de middelbare en kon niet wáchten om zelf ook propper te worden aan een bijvoorbeeld Spaanse kust. Sommigen dromen over een carrière in chirurgie en anderen die… nouja, goed. Coyote Ugly hoort hier trouwens ook bij. Als het niet in Spanje zou kunnen dan namelijk maar in de local bar. I. Loved. It.

De volgende is Fucking Åmal, volgens mij kwam ik hierbij terecht via mijn godsdienst lerares of all people, en ik was zeer geïntrigeerd. Ik voelde me hetzelfde bij de film Thirteen.
La Vita è Bella, omdat die toevallig ooit in huis werd gehaald. You’ve got mail, Charlie’s Angels, American Beauty, ET, Signs, The sixth sense, which brings me to the next one, Scary Movie. Groundhog Day, Titanic, About a Boy, The Truman Show en nog wat anderen van Jim Carrey.

Wat betreft de Truman Show, is er serieus íémand geweest die zich nooit heel even heeft afgevraagd of hij/zij niet zelf de hoofdrol speelt in zo een show? Wie heeft er wel eens gezocht naar camera’s in de bosjes of in het stuur van zijn fiets? Of opgelet of een van je zogenaamde buren niet toevallig altijd op hetzelfde tijdstip aanwezig was en eruit zag alsof ‘ie had gehaast om daar stil te staan? Geef maar toe.

Als laatste van deze sectie: Lost in Translation. Dat is de film die ik lange tijd dan maar als favoriet noemde wanneer me dat gevraagd werd. De atypische diepe doch niet persé fysieke connectie tussen twee mensen die zich in een totaal andere levensfase bevinden, die elkaar op een random manier ontmoet hebben, in het buitenland. Die allebei niet helemaal gelukkig zijn maar er op nonchalante, sarcastische, whatever achtige wijze mee dealen, en de dingen gewoon maar over hun heen laten komen. Die midden in de mensen te vinden zijn en toch voor hun gevoel anoniem door het leven gaan. Zich (daardoor?) ook totaal kunnen verliezen in het moment. Dus ja. Die film.

Hmm, ik heb opeens het idee dat dit oppervlakkige film blogje eventueel veel meer van mijn binnenste dieptes laat zien dan oorspronkelijk verwacht, maar goed, moving on.

Romantische prut

Volgens mij heb ik weinig origineels te melden hier. Bridget Jones, allemaal. Dirty Dancing, Love Actually, Notting Hill, Pretty Woman. Me before You en PS. I love you, voor die laatste twee was ik eigenlijk begonnen aan een “emo” sectie, maar ze moeten hier toch maar bij staan.

Het boek Me before You las ik in 2014 op een strandje op Kreta. Ik had ‘m zonder goed te kijken meegenomen uit ons hotel en verwachtte een makkelijk leesbaar feel good verhaal. In plaats daarvan lag ik twee dagen huilend op mijn handdoek in de zon. Hoera voor de zonnebril. Bij zo een verhaal is het altijd maar afwachten hoe de film uitpakt maar yes, ook die is mooi. Dus bij voorbaat sorry voor je tranen, maar ga ‘m kijken. Op Netflix is ‘ie helaas niet te vinden maar op Videoland wel.

Gebaseerd op een zelfde soort idee, minus het romantische gedeelte tussen de hoofdrolspelers zelf, is Untouchable. Prachtig en grappig tegelijkertijd.

Ik Ben Ook Best Artistiek

Amélie, die kent iedereen denk ik wel. Geweldig is die. Somewhere, waarin de jonge Elle Fanning acteert, en met Sofia Coppola als regisseur, net als Lost in Translation overigens. Daar kwam ik pas laat achter maar verklaart dezelfde soort liefde voor beide films.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Heartbreaking maar ook mooi, grappig en origineel. Nu lijkt het trouwens net of ik mega Jim Carrey fan ben maar dat ‘ie hier ook weer in speelt is puur toeval. Denk ik?

Waar vallen deze onder?

Alle X-men en Hunger Games films. Die van Harry Potter kunnen natuurlijk ook niet missen, al heb ik er nog steeds twee of drie te gaan. The wolf of Wall street, Anger Management, The Shawshank Redemption, Patch Adams met de vertederende robin Williams. Ocean’s Eleven, The silence of the lambs. De GVR of hoe die op Netflix te vinden is (ga kijken!): The BFG. Die bestaat al sinds 1989, maar in 2016 heeft Disney een nieuwe versie uitgebracht en hij is zó awesome! Trouwens, vrijwel alles van Disney, maar laat ik die niet ook nog eens allemaal gaan opnoemen.

Grappig hoe zo een blogje een simpel onderwerp lijkt te hebben, maar dat het je uiteindelijk best aan het denken kan zetten. Wat voor films heb ik van álles wat ik ooit heb gezien onthouden, en waarom? Wat zegt dat over iemand, of over je leven? Ik weet zeker dat er de komende tijd continue nog films naar boven gaan komen in mijn hoofd waar ik nu niet meteen aan dacht, maar er echt nog bijhoren. En misschien ga ik ook nog wel even actief verder zoeken om een nog completer lijstje te maken. Dan kan ik dat eens even lekker gaan analyseren. ;)

Welke films zijn jou bijgebleven van je eigen kijk geschiedenis? Of ben jij iemand die toch echt maar één duidelijke favoriete film heeft? Bestaat dat?

(Deze blogpost maakt deel uit van de door Hare Maristeit bedachte 30 Day Blog Challenge)

2 Comments

 • Reply
  Frank
  04/02/2019 at 11:14 am

  Hoi Sarah,
  Inspirerend lijstje, er staan er meerder bij die bij mij ook in de top 10 staan.
  Maar op je vraag, ben jij iemand die toch echt maar één duidelijke favoriete film heeft? Bestaat dat?

  Ja dat bestaat, voor mij is dat: Pulp Fiction (voor wat het waard is).
  Deze staat overigens niet in jouw lijstje, ken je de film?
  Het mooie in deze film is dat ie tegelijkertijd onwaarschijnlijk hard is maar ook erg gevoelig.
  Dat er een bepaalde onverschilligheid in schuil gaat maar toch gecombineerd met passie en toewijding.
  Daarnaast de come-back van John Travolta, van de dansende en zingende acteur (Saturday Night Fever / Grease) die jarenlang niet gevraagd werd voor een filmrol en met deze film als langharige crimineel zijn acteertalent onderstreept.

  • Reply
   Sarah Smit
   04/02/2019 at 2:45 pm

   Zéker wat waard, Frank! ;) Interessant. Ik had met die film juist niets, maar ik denk dat ik hem misschien te jong heb gezien om die verschillende lagen te kunnen snappen. Ik ga ‘m nog eens opzoeken! Ben benieuwd wat ik er nu van zou vinden.

  Leave a Reply