Browsing Category

Motivatie

  Inspiratie Motivatie

  30 dagen yoga achter elkaar gedaan!

  30 dagen yoga Adriene

  Yoga. Oh good old yoga. Heel old, kunnen we wel zeggen, het idee is dat het al voor alle grote religies bestond. Maar daar weet ik verder niet veel vanaf en dit blogje gaat niet over de geschiedenis van yoga. Wel over dat ik eindelijk de “30 day yoga journey” (van journey moet ik een beetje kotsen, ik noem het liever challenge, maar dat was dus specifiek niet de bedoeling) van Yoga with Adriene ben begonnen EN heb volgehouden! Dertig dagen yoga, achtereenvolgend. Wie had dat ooit gedacht.

  Haat liefde

  Ik dus zeker niet. Naast het duidelijke probleem van een minder ideale conditie de laatste ongeveer tien jaar, trok ik yoga ook heel slecht. Ik kan niet goed omgaan met de zachte stemmetjes, het verteld worden hoe ik moet ademen, het emotie trekken, etcetera. In Australië maakte ik voor het eerst kennis met yoga les, ik had daar toen veel zin in want vond het idee nog cool. Maar bij de derde les stormde ik ervan weg, kon het niet uitstaan.

  Yoga with Adriene op Youtube

  Fast forward, naar een jaar of drie geleden. Chronisch ziek zijn was al een tijdje steeds lastiger en bleef ook in die trend doorzetten. Zowel mentaal als fysiek was ik op zoek naar iets wat ik nog kon en me verder kracht kon teruggeven of anders in ieder geval laten vasthouden. Yoga with Adriene is een groot YouTube kanaal wat ik toen leerde kennen. Adriene is net wat anders dan de yoga leraressen die ik eerder was tegen gekomen. Down to earth, zomaar even wat zingen tussendoor, grapjes, gewoon chill. Wel ook met een kleine dosis serieuze uitleg over natuurlijk de bewegingen en ook de gedachten erachter. En sommige sessies begint ze met een intentie voor die les, of die dag, waar het dan steeds een beetje over gaat.

  Verrassend genoeg raakte dit me allemaal, toen ik het ging uitproberen. Ik schreef er in 2019 ook al wat over. De combinatie van kracht opbouwen met dat beetje gepraat er tussendoor was een goede, voor dat moment. Ik sloeg wat filmpjes op die voor mij het beste werkte en ben daar veel naar terug gekomen de laatste twee jaar voor mijn longtransplantatie. Aan het einde kon ik echt niet veel meer en was ik blij met deze:

  Niet super krom gegroeid

  Als ik er nu naar kijk en herinner hoeveel moeite dat al kostte. Ppfff… Maar voor toen was het perfect om toch nog iéts van beweging erin te houden en juist ook het rekken en strekken van alle verkrampte spieren. Sterker nog, de avond/nacht van mijn longen-oproep werd ik eerst nog oa door een CT scan gegooid en vroeg de vrouw daar voor welke aandoening ik de longen nodig had. Ik antwoordde vanwege Cystic Fibrosis, en ze riep uit dat dat haar zo verbaasde omdat die mensen meestal veel krom-gegroeid-er binnen kwamen! Nah, beste per ongelukke compliment ever. Ik heb altijd zo geprobeerd dat tegen te gaan, en aan het eind dus met oefeningen als deze.

  Die 30 dagen yoga dus

  ANYWAY, die 30 dagen yoga dus! Al een hele tijd begint Adriene elk jaar met zo een yoga challenge. Journey. Whatever. De maand januari post ze elke dag een nieuwe sessie online, die allemaal te maken hebben met het overkoepelende thema van die maand. Dit jaar was dat ironisch genoeg “Breathe”. Moet zeggen dat ik die gedachte ook niet had getrokken met nog mijn eigen longen, maar nu maakte het ‘t soms wel extra speciaal.

  Om meteen slash eindelijk maar te vertellen hoe het ging: verbazingwekkend makkelijk. Ja echt. Halverwege vorig jaar probeerde ik, verlaat, die van toen op mijn eigen tempo af te maken. Uiteindelijk heb ik maar tien sessies gedaan ofzo, en steeds met minstens drie dagen er tussen in. Nu was ik natuurlijk nog maar een aantal maanden van die longtransplantatie af, alleen vond ik toen niet dat dat in de weg moest staan. Lol. De jaren daarvoor was ik ook erg slecht in iets afmaken wat ik begon, dus ik had eigenlijk maar weinig vertrouwen in een goede afloop van deze verse challenge.

  Toch ging het gewoon hatseflats bam. De sessies duren tussen 20 tot 50 minuten dus het is elke dag even een verrassing wat je te wachten staat. Maar Adriene bouwt het natuurlijk realistisch op zodat het allemaal goed op elkaar inspeelt. En als je eenmaal hebt besloten dat je elke dag die tijd besteedt hieraan dan is dat met mooie longen dus echt prima te doen.

  Overgeslagen en ingehaald

  Oh, edit net na posten: twee keer heb ik een dag overgeslagen. De dag waarop ik een colonoscopie had en het roesje iéts harder aankwam dan verwacht, #drugged. En een tweede dag waarop ik gewoon helemaal kapot zonder reden was. Die twee dagen heb ik daarna wel die maand nog ingehaald, op een dag met een makkelijke, korte sessie deed ik er dan twee.

  dertig dagen yoga challenge Adriene

  De voordelen van elke dag yoga

  Ik wou dat ik kon zeggen dat ik echt veel flexibeler en leniger ben geworden, maar ik ben denk ik geboren met driekwart te korte achterbeenspieren (is een woord nu). Mijn handen komen net iets dichter bij mijn tenen dan tot slechts mijn knieeën, maar daar blijft het dan ook bij. Me opvouwen in allerlei soorten balletjes was ik altijd al goed in. Dus dat compenseert dat andere drama dan wel weer iets.

  Wel was het duidelijk dat ik rechter op ging lopen in het dagelijks leven. En ik voelde me gewoon sterker, ook al was het maar omdat ik wist dat ik dit elke dag deed. That’s empowering shit! Afgelopen jaar heb ik al met grote ogen gadegeslagen hoe mijn spieren aan het groeien zijn en dat werd deze maand nog duidelijker. Ik bedoel, KIJK MIJN ARMEN IN DE FOTO HIERBOVEN! Ik denk echt dat ik nog nooit zulke armen in mijn hele leven heb gehad. Benen en buik werden ook net wat strakker en ik kreeg ietwat zichtbaardere billen.

  Mentaal kan yoga natuurlijk ook wat voor je doen. Voor mij was dat per dag heel verschillend. Soms had ik er echt zin in. Stond ik open voor de praat stukjes van Adriene en kwam alles ook beter binnen. Andere dagen wilde ik het gewoon gedaan hebben en werd ik vet geïrriteerd als ze me net iets te zweverig overkwam. Maar de eindstand is wel dat ik iets lekkerder in mijn vel zat, en regelmatig onrustig een sessie inging en er chiller uitkwam.

  Moeilijkheden?

  Een irritante klacht sinds een jaar is pijnlijke heupen. Normaal alleen na lang lopen of intensere beweging en dan ging het weer weg. Moet eerlijk zeggen dat ik deze maand eigenlijk non stop die pijn heb gehad. Ook spreidde dat zich uit naar hele benen en knieën, iets wat ik voor transplantatie juist vaak had. Dat laatste heb ik nu nog steeds, maar die heup pijn is gelukkig weer terug gegaan naar “slechts na beweging”, dus dat leek wel door deze 30 dagen yoga te komen.

  Ook vond ik het lastig om hiernaast nog een ander soort sport uit te voeren. Terwijl die afwisseling juist goed kan zijn. Ik loop elke dag nog wel een uurtje met de hond, maar echt iets actievers erbij kwam er niet van.

  Ervaring mee? Yay/nay?

  So there we have it! Wat is jouw ervaring met yoga? Wel eens geprobeerd of nog nooit? Haat of liefde voor? Klinkt zo een challenge (JOURNEY) als een leuk probeersel of word je al misselijk van de gedachte? Zelf blijf ik het zeker nog wel doen, maar ik denk slechts 1 keer per week ofzo. Zodat er tijd overblijft voor andere sporten en mijn zielige gewrichten meer hersteltijd krijgen.

  Als je eens wilt kijken vind je aaallluuuuus van Adriene dus op YouTube (klik!). Misschien leuk voor deze nog-steeds-niet-normale-wereld-tijd?

  30 dagen yoga challenge Adriene

  Foto’s door Patrick van Dam.

 • Inspiratie Motivatie

  Motivatie: Staying happy

  Na eerder wat geplaatst te hebben over hoe je dingen voor elkaar krijgt en lief te zijn voor elkaar, post ik nu wat over blijdschap. Iedereen kan zo op zijn tijd wel wat…

 • Inspiratie Motivatie

  Motivatie: Getting Shit Done

  Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik kan best wel gemotiveerd raken van die cheesy, coole, getypografeerde quotes waar heel het internet mee vol staat. Al jaren verzamel…