Boeken Inspiratie

Gelezen: Anna Nooshin, Mark Haddon & Lieve Joris

Anna Nooshin boekEr staan weer drie vers gelezen boeken in de kast! Mijn lees tempo laat nog steeds wat te wensen over, dus elke keer als er weer een boek uit is maak ik een klein vreugdedansje. Niet omdat het vreselijk was om te lezen, maar omdat ik het gevoel heb dat ik iets nuttigs doe of nog enigszins wat doorzettingsvermogen heb. Herken je dat? De boeken die ik van mijn lijstje kan strepen zijn On Top van Anna Nooshin, Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon, en De poorten van Damascus van Lieve Joris. Met alledrie de boeken zat ik helemaal in het verhaal als ik het weer had opgepakt en daarom vertel ik je graag waar ze over gaan en wat ik er verder over denk!

On top, door Anna Nooshin

anna nooshin on topTegen de tijd dat Anna Nooshin haar tweede boek uitbracht dacht ik, goh, dat eerste boek lijkt me nu wel eens interessant! Coz that’s how I roll, altijd een beetje behind. Vaste lezers hebben de naam Nooshin vast al eens eerder voorbij zien komen op mijn blog, ik kijk namelijk altijd naar Anna’s vlogs. Ik was daarom al langere tijd benieuwd naar de rest van haar leven en besloot voor het eerst in lange tijd weer eens een gloednieuw boek in een Echte Boekwinkel te kopen: On Top.

Anna Nooshin boek

De slogan van dit boek is: ‘Jouw handboek voor online succes’. Dat verbaasde me want ik dacht dat het meer een biografisch iets was. Dat bleek het uiteindelijk ook vooral te zijn. Maar met haar mega grote website en eigen youtube kanaal gaat Anna’s leven juist ook over online ondernemen, en op die manier staan er nog best wat tips in. De mix van licht zakelijk advies met persoonlijke verhalen hield het voor mij extra interessant. Ze schrijft over hoe haar ouders uit Iran vluchtten, hoe ze als gezin de eerste paar jaar in Nederland in een vluchtelingencentrum woonden en hoe ze vanuit daar is geworden wat en wie ze nu is. Het wordt duidelijk hoe bepaalde gebeurtenissen van haar leven haar keuzes in haar succesvolle carriere beïnvloedde, en ze laat zien hoe sterk ze gelooft in hard werken en niet persé in geluk hebben. Voor mij werkt dat heel motiverend, want het geeft het gevoel dat je heel veel in eigen handen hebt. Nou weet ik natuurlijk als geen ander dat geluk wel degelijk een rolletje speelt in het leven (dat verdraaide foutje in mijn DNA verdwijnt niet met hard werken) maar er zal altijd ook een hoop zijn waar je wèl veel invloed op hebt. Daarin ben ik het helemaal met haar eens. De laatste paar hoofdstukken vond ik wat zwakker worden, misschien omdat het meer over daten gaat, samen met advies wat in mijn ogen voor iets jongere meiden is bedoelt, maar all in all vond ik het een hele leuke en motiverende kijk in Anna’s leven.
Ook lezen? On Top kopen kan hier!

De poorten van Damascus, door Lieve Joris

poorten van damascus lieve jorisDe poorten van Damascus is een kringloop find van een tijd terug. Ik lees niet zoveel reisboeken, maar nu dat ik zelf zo gesetteld ben enzo besefte ik me dat dit misschien wel een goede manier is om alsnog veel te ‘zien’! En dit boek leek me een goede om mee te beginnen, ten eerste omdat ik ‘m zag liggen voor slechts een euro, en ten tweede omdat mijn moeder veel met Syrië bezig was/is voor haar werk en uit persoonlijke interesse.

poorten van damascus lieve joris

Er is niet echt een duidelijke verhaallijn of èèn grote gebeurtenis waar het boek om draait. Er wordt meer gewoon beschreven hoe Lieve de tijd die ze daar doorbrengt ervaart. Wat ze meekrijgt, met wie ze woont, wat normaal is voor die familie en wat er gebeurt op straat en in de politiek. Dat zorgt ervoor dat het verhaal soms net wat minder snel is dan in een detective bijvoorbeeld, maar ook dat je de sfeer echt goed meekrijgt. En het is niet saai. Syrië is natuurlijk geen uitgebalanceerd land dus gebeurt er altijd genoeg om het over te hebben. Lieve logeert een aantal maanden bij een oude studievriendin waar ze het toentertijd goed mee kon vinden, maar van wie ze nu een beetje vindt dat ze zich teveel bij de manieren van de Syrische cultuur heeft neergelegd. Het boek werd al geschreven in 1993 dus het gaat niet precies over wat er nù allemaal daar speelt. Maar het laat wel mooi zien op wat voor manier alles toen al bezig was en wat voor gebeurtenissen en gedachten naar bepaalde resultaten konden leiden. Ik vond het fijn om vanuit een niet-hyped-up-nieuws kant over dit land te lezen en het was ook eens even wat anders! Aanrader dus.
Ook lezen? De poorten van Damascus valt ook al te kopen.

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, door Mark Haddon

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht Mark HaddonDit boek stond al lang op m’n lijstje. Ik wist nooit helemaal waar het over ging maar het is zo een boek wat je overal tegen blijft komen, weet je wel? Dus de titel was me goed bekend en Mark Haddon wint prijzen met zijn werk enzo. Ook deze kwam ik tegen in de kringloopwinkel dus hop, mee naar huis. Er staat nog een telefoonnummer op de kaft ook, zoals je misschien ziet op de foto. Ik heb ‘m nog niet gebeld maar wie weet wat voor moois je tegenkomt als je dat wel doet? Een detective onderzoek!

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht Mark Haddon

Net als de grote lijn van dit verhaal zelf. De hoofdpersoon is een autistische jongen, Christopher. Alles is verteld vanuit zijn perspectief en het verhaal is daarom heel letterlijk geschreven. Veel ‘toen’s en ‘en’s plus logische stappen. Het leest af en toe wat langzamer om die reden maar maakt wel heel duidelijk hoe Christopher denkt. Het is daardoor een heel quote-worthy boek, en ook worden er bepaalde dingen in plaatjes uitgebeeld. Bijvoorbeeld hoe Christopher een bepaalde scene zag, of zijn manier van het oplossen van ingewikkelde wiskunde sommen. Die maken hem namelijk rustig als hij in paniek raakt. Wanneer iemand hem aanraakt bijvoorbeeld, of tegen hem schreeuwt. Maar goed, waarom is het een detective onderzoek? Omdat de hond van Christophers overbuurvrouw wordt vermoord, vandaar de titel. Christopher gaat op onderzoek uit om de moord op te lossen en stuit tijdens die zoektocht op allerlei andere geheimen. Hoe hij daar op zijn eigen manier mee omgaat is best leerzaam en mooi om te lezen.
Ook Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is te koop.


Voor de meeste zullen dit ook wel bekende titels zijn denk ik. Heb je ze gelezen, en zo ja wat vond je ervan? Als je de boeken nog niet kende en je bent nieuwsgierig geworden dan kun je ze via de affliate links die onder elk boek staan online bestellen, of ook eens in de kringloopwinkel van jouw buurt gaan rondsnuffelen.
Welk boek ben jij nu aan het lezen en is het een aanrader? Ben benieuwd!

3 Comments

 • Reply
  marjolein
  27/10/2016 at 9:24 pm

  Mhm, poorten van Damascus lijkt me een interessante! Ga de titel even opschrijven, als reminder.

  Momenteel lees ik ‘Wat kan mij gebeuren?’ , van Babs van den Bergh. Het gaat over het ziekteproces van haar (inmiddels overleden) partner Ren’e Gude, Denker des Vaderlands. Heel indrukwekkend verhaal. En ze weet het bovendien erg luchtig en soms zelfs enorm humoristisch te beschrijven. Heel knap. Deze gaat me nog wel even bij blijven!

 • Reply
  bowe
  28/10/2016 at 10:58 am

  “Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht” heb ik gelezen, en vond dat een leuk boek(je).

  Ik lees op dit moment “Hex” van Thomas Olde Heuvelt..
  “HEX is een razend spannende thriller die een internationale bestseller werd.
  Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken…”

  Het duurt een tijdje (iets te lang) voordat het op gang komt, maar t concept en de uitvoering is toch behoorlijk tof :-) Daarnaast herlees ik “Fear and Loathing in Las Vegas”.

  Ennnnnn ik moet ik jou “Station Eleven” aanraden: https://www.goodreads.com/book/show/20170404-station-eleven. Al lijkt de synopsis behoorlijk donker, eigenlijk is t een heel mooi boek over liefde, overleven, theater en muziek :-)

 • Reply
  Karlijn
  28/10/2016 at 11:18 am

  Het wonderbaarlijke voorval is zo leuk! Misschien vooral omdat ik er veel in herkende haha. Ik heb net The Art of Being Normal van Lisa Williamson uit, ontzettend mooi (young adult) boek over transgender zijn. Echt een aanrader (vind ik). Oh en wat een interessante is, is Everything Everything van Nicola Yoon. Heb je zo uit, leest heel vlot en laat je toch ook echt even nadenken. Verder wil ik snel beginnen in A Little Life van Hanya Yanaghihara. Een hele dikke dus ik wacht er nog even mee omdat ik het idee heb dat het geen zin heeft steeds kleine stukjes te lezen. Dus zodra ik een dag helemaal vrij ben begin ik daar mee :)

 • Leave a Reply