Reizen Zweden

Zweeds avontuur!

‘Lost in translation’ staat al best lang op mijn lievelings-filmen-lijstje. Dat lijstje is niet heel lang en de meeste films die er op staan heb ik niet meer dan 1 keer gezien, zo ook met de eerder genoemde. Net heb ik hem weer gekeken voor het eerst sinds lange tijd, en ik herinner me weer waarom hij op dat lijstje staat! De sfeer en gevoelens zijn zo goed weergegeven. Pus Scarlett Johansson speelt erin, samen met Bill Murray en dat werkt erg goed. Sofia Coppola heeft alles geschreven en geregisseerd en zij heeft een nieuwe film gemaakt, ‘Somewhere’ die nog meer over sfeer gaat, en volgens mij nog minder verhaallijn heeft.. want to see! ‘Lost in translations’ doet me ook erg aan mijn tijd in Zweden denken – nu al ongeveer 4 jaar geleden – en laat ik daar nou een week geleden 4 daagjes zijn geweest. Voor het eerst in die 4 jaar! Zweeds avontuur!

Annalie vertelde me een aantal weken geleden dat zij met vriend Frank naar Stockholm zou rijden om even in de stad te zijn en dan te gaan hiken in de omgeving. Hoe meer ik er over dacht hoe leuker het me leek om ook eindelijk weer eens terug te gaan daar naar en we besloten om met zijn vieren te gaan, Shane natuurlijk mee. Zondag middag vertrokken we vanuit Amsterdam, en maandag ochtend om half 8 waren we in Stockholm. Ann was de enige die een beetje had geslapen en we konden pas om 13.00u inchecken in het hostel, dus zijn we -als zombies- door de stad gaan lopen. Zo dood moe en ik ook nog eens met nieuwe zomer gympjes die toch minder comfortabel zaten dan eerst gedacht, dus kapot en met blaren stonden we iets na 1-en in onze kamers. Afgesproken om een kleine 2 uurtjes te slapen, om ons avontuur daarna voort te zetten.
IMG-20110626-00574 IMG_5432 IMG_5436 IMG_5442 IMG_5463 IMG_5486

Eenmaal weer wakker(achtig) en buiten hebben we nog wat meer van de stad gezien, genoten van het ffing mooie en warme weer door op een terrasje te zitten en daarna zijn we met een paar vrienden van Ann uit eten geweest. Erg gezellig en iedereen ging nog door naar andere plekken voor drankjes en feest maar ik was ondertussen hard aan het omvallen dus Shane en ik gingen terug naar het hostel.
De dag erna zijn we eerste even in Skanssen geweest, een soort grote heuvelige dierentuin in combinatie met allerlei oude mooie huisjes en gebouwen en informatie over de zweedse geschiedenis, plus gingen we iets doen wat voor mij heel belangrijk was, namelijk naar Sigtuna. Dat is waar ik woonde als au pair en iets daarna ook, en om daar te komen rij je door Marsta heen, waar ik ook even heb gewoond. In totaal ben ik iets meer dan anderhalf jaar in die omgeving geweest. Het was bizar om weer terug te zijn. Erg leuk, maar ook veel herinneringen van heftige emoties die ik daar had, en beseffen in hoe een andere fase van je leven je nu al weer bent.
Frank en Shane waren nog nooit in Zweden geweest, laat staan Sigtuna (klein dorp ver weg!) dus eerst door de enige hoofdstraat van het plekje gelopen. Gek hoe je alles meteen weer weet en herkend en heel jammer dat de kroeg waar we altijd te vinden waren verkocht was en nu een winkel is! Al wist ik dat wel al. Daarna langs het meer terug naar de auto om vervolgens naar een klein strandje te rijden iets verder aan het meer waar ik vaak was in de zomer. Het was echt prachtig weer dus in bikini’s en zwembroeken toast met zalm gegeten en wat gezwommen. Daarna door naar Ann’s en mijn oude au pair gezin! Helaas was het oudste meisje er niet, maar de twee broertjes wel en het was zo leuk die weer te zien!! Super grappig. De ouders hadden een fijne bbq maaltijd voorbereid en we hebben met zn allen lang zitten praten, al werden we af en toe meegesleurd door een klein handje om samen voetbal te spelen of vieze filmpjes te kijken. Just like the old days:) Het was al laat toen we weggingen maar ik wilde erg graag nog langs bij een vriend die vlakbij woonde dus Shane en ik zijn daar nog een klein uurtje geweest, waar ik erg blij om ben, en daarna weer terug naar het hostel om als een blok in slaap te vallen.
De volgende dag was de dag waarop Frank en Ann ons verlieten om te gaan hiken, en wij nog wat door de stad liepen. We begonnen met een paar uurtjes apart van elkaar, zodat we konden doen wat we zelf wilden en ik ook wat winkel tijd had, gniffel. Uiteindelijk niet veel gekocht maar wel erg fijn om weer alleen door de stad te lopen, wat ik daar zooooveel heb gedaan. Toen een boot tochtje door Stockholm heen, en daarna een andere vriend en zijn nieuwe vriendin ontmoet. Erg gezellig gegeten op een van de grootste en leukste pleinen van Stockholm, om vervolgens alweer doodmoe naar bed te hobbelen! We moesten redelijk vroeg weg om onze vlucht te halen die ochtend en het was een lange dag, omdat we geld hebben bespaard door een tussen stop in Helsinki te kiezen hihi. Ondanks al het reizen wat we toch samen hebben gedaan was dit pas de tweede keer samen vliegen! Maakt het allemaal toch iets leuker. En eenmaal terug in Amsterdam, mocht ik de dag daarna heel fijn meteen weer werken. Stom genoeg heb ik van alles foto’s genomen op ons tripje, behalve van alle mensen die we weer terug zagen!
IMG_5514 IMG_5519 IMG_5528 IMG_5529 IMG_5560 IMG_5585 IMG-20110629-00578 IMG-20110629-00585 IMG_5603
Goed. Dan heb ik ook nog eens heel leuk nieuws! Ik ben heel lang bezig geweest met het hele aanmeldingsproces van het amfi – amsterdam fashion institute – omdat ik daar graag wil studeren en wel de richting fashion and branding. Eerst moest ik een motivatie brief en wat gemaakte opdrachten naar ze opsturen. Op basis daarvan werd je wel of niet uitgenodigd en ik kreeg gelukkig te horen dat ik halverwege juni verwacht werd. Met een groep andere wanna-be’s werd ons eerst het een en ander uitgelegd, daarna mochten we beginnen aan de opdrachten die we daar nog moesten doen en tussen door werden we er 1 voor 1 uitgehaald voor een gesprek met een leraar en 3ejaars student. Ik werd er al snel uitgeplukt wat ik eigenlijk erg fijn vond want was sinds mijn rij examen niet meer zo zenuwachtig geweest! Gelukkig ging het gesprek beter dan ik had gehoopt en kon ik mijn aandacht richten op de opdrachten; een vragen lijst waaruit ging blijken hoeveel algemene kennis en interesse je hebt over/in cultuur, mode, etc.; een soort klein opstel op een a4 schrijven en een moodboard maken, gebaseerd op een foto die je daar kreeg. Dat laatste was het enige waar ik vertrouwen in had toen ik daar aankwam, maar waar ik het ergste over twijfelde toen ik weg ging :p
Na iets langer dan 2 weken wachten, toen we op schiphol zaten net terug uit Zweden, kreeg ik te horen van Lisa en mama dat ik was aangenomen! Erg blij maar erg duf dus kwam nog niet goed door. De laatste dagen begin ik pas te beseffen dat ik dit betekend dat ik (NA ZES JAAR) weer terug de schoolbanken in ga en ik keihard ga moeten werken voor deze studie, die me echt erg leuk lijkt, dus hopelijk zal dat het makkelijker maken. Toen ik de brief kreeg te zien van het amfi waarin stond dat ze me een positief advies gaven, stond er inderdaad dat ik laag had gescored op mijn moodboard opdracht haha, maar hoog voor de onderwerpen van het gesprek. Zo blijkt maar weer, trust your feelings.
Vandaag is mijn eerste dagje vrij sinds lang, dus ik ga alles doen wat ik al een tijdje wilde doen. Blog schrijven is in ieder geval vast afgekruist:) x

No Comments

Leave a Reply