Uncategorized

Begonnen

Het weekend was vrij. Vrijdagochtend vlogen vriendlief en zijn vader naar Gxc3xb6tenborg voor een conferentie en hoewel ze tickets hadden voor 2 dagen en overnachting besloot ie diezelfde avond al terug te komen :) Vader was ook blij me weer te zien en bleef een tijdje hangen bij ons. De volgende dag besloten we naar Aquaria in Stockholm te gaan. Daar was ik nou al een paar keer langsgelopen en wou ik nou toch wel even binnen kijken.

Kartavanaquaria_1

Heel veel vissen en water enzo, was erg leuk en vooral het nagemaakte tropische gedeelte was heel mooi en echt (maar toch is Artis indrukwekkender :D).

Cimg2035_1

We waren dr al vrij snel doorheen en naast het Aquaria ligt het o zo bekende Vasamuseet waar vriendlief en ik allebei nog nooit in waren geweest. Dus ook dat werd tijd.

Vasaentrefoto

Daar is het schip Vasa te zien, wat in die tijd voor de koning gebouwd werd, die in de 17e eeuw 1300 meter na de haven al zonk, omdat hij te smal was en te weinig gewicht had. Heel erg zonde want het was een enorm mooi schip! In 1961 is het in zn geheel boven water gehaald, waarna het weer totaal in elkaar werd gezet (een gigantische puzzel zonder voorbeeld zoals het in het museum genoemd werd) wat 17 jaar lang duurde. Het museum opende in 1990. Het heeft 4 verdiepingen waar ook heeel veel dingen zijn die in het schip gevonden waren, met heel veel info om te lezen overal bij. Ik was heel moe op gegeven moment dus vit heeft de 4e verdieping in zn eentje gedaan, die was echt totaal onder de indruk!

Cimg2049

Daarna wat gegeten naast het museum op een plekje wat we nog nooit gezien hadden maar echt super super chill was!! En het was ook nog es super lekker weer dus dat was helemaal geweldig want het waren allemaal tafeltjes buiten op een groot simpel terras, uitkijkend over het water, niet afgeschermd met wat dan ook, en nog dichter bij het water waren een soort heel grote houten banken in de heuvel gemaakt zeg maar met grote kussens.. echt heel leuk en ook nog es lekkere broodjes!

Cimg2058

Cimg2059

Daarna in Kista naar de film ‘the break up’ (2 tickets to break up please haha we lagen helemaal dubbel 1 seconde na we dat zeiden, de cassiere begreep m niet :D) Hij is wel leuk maar ik vind het acteerwerk soms een beetje slecht, de beginscene is de leukste, het verhaal is wel erg grappig! En toen zaten we half 12 in de auto bijna in Sigtuna en besloten we nog even langs te gaan bij Amanda’s Krog! En dat was, zoals altijd, echt het is zo leuk daar, leuk dus! Iedereen helemaal blij voor vit en mij dat ik er weer was, iedereen grapjes maken van jaaa hij zat hier elke avond, huilend te wachten tot je dr weer was, en we hebben mensen gezien die we eerder een paar keer gezien hadden, met nog andere mensen dr bij, allemaal rond de 20 maar de leukste gingen allemaal in Engeland studeren! Engeland of all places! Neem je het wijze besluit om uit Zweden naar een ander land te gaan om meer te zien, kies je Engeland voor 3 jaar uit! haha nee ja het zal best ook interessant zijn zoiezo om waar dan ook een periode te wonen lijkt mij. De kroeg sloot 1 uur maar wij en wat andere mensen gingen pas 2 uur weg, tegelijkertijd met kemal en zijn broer. Zondag hebben we niks gedaan behalve boodschappen in de lydl (ik heb vriendlief xc3xa9indelijk kunnen overtuigen dat het eten daar echt niet giftig is en echt goedkoop) en vandaag was mn eerste schooldag!

Om 10 uur moest ik er zijn en de dag was tot half 3, de hele dag allerlei introductie, en dat zal de hele week ongeveer zo zijn. De sfeer is heel goed zoals het nu lijkt in elk geval en de mensen zijn ook leuk. Natuurlijk zitten er mensen bij die minder mijn type zijn, maar heb met een hele hoop gepraat die erg leuk en aardig waren. Er zijn best veel mensen uit het buitenland die hier nou een paar jaar wonen en iedereen is verbaas dat ik hier pas 1 jaar ben als ze mn Zweeds horen. Aan het eind van de dag regende het dus samen met wat mensen wachtte ik voor de deur onder het afdakje tot het wat minder werd, en de grappigste leraar van die dag stak zn neus ook even naar buiten, met wat peer eraan want die was hij aan het eten en begon even met me te praten door het kiertje van de deur heen. Op gegeven moment zei hij dat de schoolstaf het erover gehad had dat ze me misschien niet bij het progamma gymnasium met zweeds als 2e taal zouden plaatsen, maar gewoon bij het gewone gymnasium. Ik zei niks want ik moest die dag zo mn best doen voor al dat zweeds dat ik niet zeker wist of dat wel een goed idee was. Nadat ie me even had aangekeken zei ie waarom ik verdorie niet een gat in de lucht sprong!? Ik vertelde m dat ik echt niet zo goed Zweeds kon als dat ze misschien dachten en heb iets langer met hem gepraat om het te bewijzen haha toen ging hij rondvragen aan de mensen onder het dakje hoe ze vonden dat mijn zweeds was en iedereen zei goed genoeg, maar ik hoop en denk dat ze me zoiezo wel gaan indelen bij waar ik opgegeven voor was, want ik voelde me echt helemaal niet zweeds daar midden in!! Al zal ik het nou waarschijnlijk wel razend snel gaan leren om echt goed te spreken. Nou morgen weer een dag en woensdag gaan we (jawel mam) naar Mariefred! Daar zijn we dus ook langsgereden toen moeders en lies mij kwamen ophalen :) Vriendlief is thuis gekomen dus we gaan even eten, kus!

5 Comments

 • Reply
  lisa
  24/08/2006 at 4:09 pm

  Eindelijk! gelukt!
  En dan zomaar offline gaan hxe9? Je had me alleen maar nodig voor de positieve energie. je hebt me gebruikt!

 • Reply
  lisa
  25/08/2006 at 7:32 pm

  Heej Saar, mam en ik hebben zojuist je sleutels en sim op de post gedaan :). Als jij mijn schoenen stuurt, wil je dan ook een gebrand cd’tje met de foto’s van spanje mee sturen?
  dank je wel :D
  kusje, van je zusje ;)

 • Reply
  Judith
  26/08/2006 at 11:53 am

  Hey, ziet er super uit :D. Zijn jullie ook nog naar boven gegaan in de Sagrada?
  xxx Judith

 • Reply
  Bowe
  29/08/2006 at 10:36 am

  En ik altijd maar denken dat je dom was.. Beetje na 1 jaar al fokking goed Zweeds praten en meteen de eerste dag op school al vet veel kapsones erbij krijgen door alle complimenten!! Doe zo door my ADULT (je bent 18 gvd)Jedi! May the force be strong with you en al die andere Star Wars bullcrap.. Verder leren ik ga weer. Theorie examen ik maken moet over 4 uur, ik nog weinig geleerd hebben! Kuhusssssssssssssss

  PS: ik bepaal zelf wel of ik mn weblog laat wegrotten ja! *mompelt dat ie een stukje gaat schrijven, maar bedenkt dat ie t toch weer niet afmaakt en slaat zichzelf voor zn hoofd*

  (K)

 • Reply
  lisa
  29/08/2006 at 12:36 pm

  Wat leuk dat dagje met zn twee en woensdag naar MARIEFRED!!! JEEEEJ! Maar ik ben zoo blij dat je nxc3xba al een soort van jou plekj ehebt gevonden en ik weet zeker dat je na 2 weken daar op school nauwelijks meer zweedse les nodig hebt, als je hoofd gewend is om het daar vanzelfspreken in te vertalen. Alleen lijkt me wel raar als je dan weer thuis komt en engels weer gaat spreken. en dan op msn nederlands whahah :P ik vind het wel echt super super super knap van je :D
  kusje van je zusje (hij blijft leuk..)

 • Leave a Reply