Duitsland Reizen

Onze last minute Berlijn roadtrip, blog én vlog

Berlijn roadtrip 2019

Zoals al soort van afgeraffeld aangekondigd, we gingen naar Berlijn! Halverwege mei. Vanwege de hoeveelheid bagage die mee moest en de pracht kwaliteit van mijn longen kozen we voor het reizen met de auto. Kleine zuurstof concentrator, grote zuurstof concentrator, medicijnen en sondevoeding trolley, plus gewone spullen tas. Past makkelijk! Als kers op de taart maakten we eten klaar voor onderweg en dachten we eraan om de koelbox uit de schuur te halen. Wat er voor zorgde dat we bij elke pitstop trots beseften hoeveel geld we niet nutteloos aan het uitgeven waren. Ah, het volwassen leven.

Berlijn roadtrip auto

Berlijn roadtrip

Zelf had ik al vier keer eerder het geluk om deze stad te bezoeken, maar Shane nog nooit en de geweldige vrienden die daar wonen vragen al jaren wanneer dat ging gebeuren. Tadaa, op de valreep dan maar!

Berlijn roadtrip

De heenweg duurde inclusief twee keer stoppen en een file zo een acht uur. Ik was van plan om een deel van de reis achter het stuur te zitten maar uiteindelijk heeft Shane de hele weg gereden en was ik alsnog gesloopt bij aankomst. Stilzitten is zwaar, weet je. Vriend Bowe kwam ons meteen verwelkomen in ons gehuurde appartement en niet lang erna zaten we met ook zijn onmisbare vriendin erbij vegan burgers te eten op de hoek. Ze doen daar vaak pop-up thema avonden en dit keer was het van dat net-alsof-vlees wat als plant groeit oid? Het was in ieder geval super lekker.

Kreuzberg

De dagen erna waren een mix van met z’n tweeën wat doen en met de rest van de gang daar. We verbleven in Kreuzberg en de buurt was geweldig, met allerlei koffietentjes en andere interessante plekken.

Berlijn Kreuzberg

Berlijn road trip 2019

Om wat verder van het appartement te komen besloten we om gewoon elke keer een taxi te pakken. Elke keer met openbaar vervoer is niet meer te doen voor mij en dan zaten we ook niet steeds met parkeerdrukte. Wat kan zo een beetje luxe veel uitmaken!

East side gallery, de Berlijnse muur

Op deze manier zagen we de East side gallery, oftewel het populaire stuk van wat er overgebleven is van de Berlijnse muur.

Berlijn east side gallery

Markthalle Neun, wat vergelijkbaar is met de hallen in Amsterdam. Een stukje van Friedrichshein, een aangrenzende buurt. Om de taxi een willekeurig adres te geven koos ik een tentje op google maps zonder er iets vanaf te weten. Bleek het vol Australiërs te zitten. Wat zijn de kansen! Hieronder was daar. ‘Kwartet van genot’, een kunstwerk made in Berlin.

Holzmarkt

En op de misschien wel chillste dag gingen we naar Holzmarkt, een plek aan de Spree vol met creatieve ondernemingen en honderd plekjes om te zitten aan het water.

Berlijn roadtrip Holzmarkt

Berlijn Holzmarkt
Berlijn Holzmarkt roadtrip

Iets wat ik pas echt besef nu ik aan deze blog bezig ben… De laatste buitenlandse ervaring met mijn eigen longen. Daar kom ik net van terug.  In andere woorden, óf dit was de laatste keer ooit dat ik in het buitenland was, óf het zal met iemand anders’ longen zijn. Hoe bizar. Want wanneer je aan het wachten bent op donorlongen mag je het land niet uit, omdat je dan te ver weg bent om op tijd in het juiste ziekenhuis aan te komen. Vandaar deze Berlijn roadtrip juist nu, dat ik nog even op niet-actief op de wachtlijst stond.

In alle eerlijkheid, het was fijn om dit gedaan te hebben. Het is leuk dat Shane nu wat van deze stad heeft gezien, en om die dagen samen met de rest daar door te brengen was super. Ik weet dat mijn manier van praten over ziek zijn vaak blablabla en hatseflats is. Alleen,

this shit is hard.

Het is moeilijk. Voor mij, voor de mensen om me heen, voor de mensen die van me houden. Voor mijn lichaam, voor onze hoofden. In het dagelijks leven is dat besef al onvermijdelijk. Maar als je uit je routine stapt slapt het jou en anderen misschien nog wel erger, nog tien keer zo hard in de face. Ik vind het niet erg dat ik even niet meer weg mag uit het land. Ik wacht hier wel. Kom maar door met die longen.

Berlijn roadtrip 2019

Berlijn roadtrip vlog!

Dat gezegd hebbende, ik maakte een filmpje van de mooie momenten tijdens dit reisje! Want ondanks de struggle waren die er dus ook nog genoeg. Wilde alles eigenlijk uitgebreider laten zien, maar ja, life. Blij om er via deze tien minuten op terug te kunnen kijken!

6 Comments

 • Reply
  Johan vanden Bossche
  17/06/2019 at 1:32 pm

  Alweer een erg mooi filmpje , Sarah. En meestal als je op reis bent straalt de zon zo fel. Jij doet de moeite om het te filmen maar wij kunnen genieten van je reis. Mooi gedaan. En eens een extra dikke pluim voor Shane , die je overal zo onvoorwaardelijk steunt. Van het inhalen tussen de vrachtwagens tot je helpen met de trappen ;-) . Veel moed en steun voor je tussentijdse periode in de spannende wacht op nieuwe luchthoop.

  • Reply
   Sarah Smit
   20/06/2019 at 11:55 am

   Dankjewel!! Fijn dat je het leuk vond om te zien. En ja, Shane verdient alle pluimen die er zijn. Zonder twijfel! :)

 • Reply
  Karlijn
  17/06/2019 at 4:36 pm

  Toch fijn dat ik er een soort van bij was door dezelfde roze regenjas ;) <3

  • Reply
   Sarah Smit
   20/06/2019 at 11:53 am

   Maar natuurlijk. Ik kan toch niet zomaar ergens heen zonder jou?

 • Reply
  Wereldreizigers.nl
  10/09/2020 at 12:54 pm

  Binnenkort gaan we (omdat verre reizen er even niet inzitten nu) een aantal leuke steden in Europa bezoeken. Berlijn staat absoluut op de lijst. Bedankt voor je tips!

  • Reply
   Sarah Smit
   14/09/2020 at 3:04 pm

   Vet! Heel veel plezier, goede reis optie nu :)

  Leave a Reply