Boeken Uncategorized

Boek – Een sterke man, Renate Dorrestein

“Als kwade tongen over Stephens ‘demonische kanten’ spreken, dan doelen ze in feite op zulke ingrepen van hem, waarvan je zelf niet meteen het nut inzag. Je voelde je gemanipuleerd, je brak je het hoofd over zijn motieven. En dan zat je vroeger of later in tranen tegenover hem. Je zei: ‘Ik begrijp het niet.’ Ik zie ons nog zitten, bedremmeld en wel. Al verslagen toen we pas drie dagen op Kerrimagannagh waren. ‘Wat zouden jullie dan willen begrijpen?’ vroeg hij geduldig. Hij speelde met een presse-papier terwijl hij ons aankeek. Toen we verlegen bleven zwijgen zei hij langs zijn neus weg: ‘Is het trouwens niet een misverstand te menen dat de mense tot begrijpen in staat is?’Dat had je vaak met hem, dat hij plotseling van onderwerp veranderde. Een gesprek met Stephen was als een wandeling door een doolhof. Je leek steeds verder van je doel af te raken, maar achteraf zag je ineens de samenhang.’Nou,’ begon Jane tegen te werpen, ‘we zijn toch redelijke wezens, toegerust met verstand,’ en op dat moment leunde hij voorover en zei: ‘Ons verstand voorkomt juist dat we iets wezenlijks begrijpen.’ ‘Hoe bedoel je?’ vroegen we gelijktijdig. ‘Volgens sommige filosofen,’ zei Stephen, ‘is het menselijk verstand louter een beschermende laag, een filter, tussen individu en kosmos. Wie het universum werkelijk zou bevatten, zou namelijk onmiddelijk worden verpletterd door de complexiteit en de grootsheid ervan. Onze hersens voorkomen dat we gek worden doordat ze elkhoger inzicht effectief blokkeren en weg rationaliseren.’ Wij dachten enkele ogenblikken na over onze hersens, een curieuze gewaarwording, alsof we geblinddoekt in het duister rondtastten.’Daarom zie je ook zo vaak dat mensen die te veel begrijpen, in een gekkenhuis eindigen,’ vervolgde Stephen. ‘Hun inzichten en gedachten gaan hun verstand letterlijk te boven. Krankzinnigheid en genialiteit zijn nauw verwant, en wie te diep schouwt, loopt het risico die dunne scheidslijn te overschrijden. Interessante materie, nietwaar? Een mens kan z’n hersens dus maar beter niet gebruiken, dat is het veiligst. Maar wat was jullie vraag? Wat kan ik voor jullie doen?'”

“Armen om mijn nek, een natte wang tegen de mijne. Ik hield hem met gesloten ogen vast totdat het snikken bedaarde. Bestond er maar liefde zonder pijn. Maar vanaf het moment dat je liefhebt, staart de goddeloze imperfectie van het hele bestaan je recht in het gezicht.”

“Zou het, zuiver theoretisch gesproken natuurlijk, inderdaad mogelijk zijn hem naar me toe te wensen, net zoals de gasten dat deden? Welke verlangens van mij zou hij graag vervullen? Kon ik hem tot liefde bewegen, eenvoudig door meer liefde op hem los te laten? Maar wat is liefde in ‘s hemelsnaam? Liefde is net zo vluchtig als gas, of als een woord dat eigenlijk een ander woord wil zijn, liefde kun je niet beetpakken en in een jampot doen, met een dik touw om het deksel om te voorkomen dat ze ontsnapt – liefde is alleen maar een afspraak: jij en ik. Waarom huilde ik? Voor mij was de liefde toch een afgesloten hoofdstuk?”

Uit: ‘Een sterke man’, geschreven door: Renate Dorrestein.

Ik raad jullie allemaal van harte aan om dat boek te gaan lezen!!! Ik heb nou 3 stukjes eruit gepakt die me op de een of andere manier aanspraken, of raakten. Maar het draait eigenlijk om een huis waar kunstenaars (schrijvers, schilders, beeldhouwers, enz.) binnen worden gehaald, en 1 voor 1 vertellen verschillende gasten wat er gebeurde, aan politie, op elkaar volgend, dus het is niet zo dat steeds het zelfde stukje wordt verteld maar dan vanuit een ander punt. Het is interessant en ontzettend goed geschreven. Mooi en spannend, en het eind verwacht je niet.

11 Comments

 • Reply
  Bowtjuh
  04/04/2006 at 12:42 pm

  Droom ik nou ? Ik was net van plan een soortgelijk stukje te schrijven.. Heel goed stukje baaidewee

 • Reply
  itty
  04/04/2006 at 1:58 pm

  dromen ja , je kan er heel wat uithalen!Ik heb een aantal akkelig precieuze voorspellende dromen gehad waardoor ik zeker weet dat dromen iets betekenen. Droom lekker verder!

 • Reply
  Jelle Bakker
  05/04/2006 at 12:51 am

  Hey lief Saartje..das een tijd geleden zeg ;) leuk om te lezen hoe je het er daar in het koude noorden vanaf brengt ( erg goed zo te zien !! :D ) Beloof je me dat we nog eens afspreken als je weer in de buurt bent ?? Veel plezier daar met je leventje en hopelijk tot ziens…Kus Jelle ( van de Geert Groote School, 12c, blond haar..beetje vage gast…ja die ja ;)

 • Reply
  Judith
  05/04/2006 at 7:30 am

  Wow, ik blijf eens een keer een dag van de computer af (leren voor school) en opeens staan er 2!!! stukken op.
  :) Keep on going, t’is wel leuk om te lezen ;)
  En nu ga ik weer verder Duits leren
  Kus

 • Reply
  Bowtjuh
  06/04/2006 at 10:51 pm

  3x raden welk boek ik in 1 adem heb uitgelezen toen jij Zweedse lessen aan het volgen was ;)

 • Reply
  Bowtjuh
  07/04/2006 at 1:07 am

  Heel erg leuk hoor zo’n mysterieuze reactie, maar ik wil nog meer zeggen :D Grappig dat je precies het stuk eruitpakt wat mij is bijgebleven (het eerste stuk). Ik heb nog meer boeken van Renate Dorrestijn hier liggen, moet die ook maar eens gaan lezen..

  5 dagen nog :P

 • Reply
  Judith
  07/04/2006 at 9:25 am

  Cave Theory => Plato (…alsof we geblinddoekt in het duister rondtastten.)
  Leuk boek, kzalt zeker gaan lezen! Was net op zoek naar n nieuw boek namelijk :)
  Kiss

 • Reply
  itty
  07/04/2006 at 10:20 am

  ik ben een renate dorrestein-fan, heb bijna al haar boeken, maar deze ken ik nog niet!

 • Reply
  Oh!
  07/04/2006 at 5:17 pm

  Heb nooit wat van Dorrestein gelezen.
  Ik lees ook te weinig Nederlands… lees meer in het Engels.

 • Reply
  Tamara
  07/04/2006 at 9:47 pm

  hmhm, ik ga m ook snel lezen, het lijkt me een heel mooi boek:)

  groetjes Tamara

 • Reply
  saarzelfus
  08/04/2006 at 10:12 am

  @bow-jaah weet k, dat was ook de reden dat ik nou eindelijk dit boek es ging lezen toen k mn vorige uithad! :)

  @judith-En laat mijn basisschool nou net totaal op basis van Plato geweest zijn! :p Echt, ik zat op de platoschool, school van filosofie, met alles wijsheden van plato drbij!

  @Itty- Zelfs je zoon heeft m gelezen!! ;)

  @Oh!- Schaam je! Naar! de! winkel! NU! …:)

  @Tamara-en nog goedgekeurt (d?) als literateur ook (teminste op mn vorige middelbare :p)

 • Leave a Reply