Boeken Inspiratie

Boek: Elke Dag van David Levithan

Elke dag, David Levithan

Every day I am someone else. I am myself – I know I am myself – but I am also someone else. It has always been like this.

Dat stukje op de achterkant van dit boek zorgde er al voor dat ik ‘m mee naar huis wilde nemen. Al een tijd kwam ik alleen nog maar dezelfde soort verhalen tegen, en ik was bewust op zoek naar iets anders. Dit klonk fascinerend!

Elke Dag heet oorspronkelijk Every Day – zelf heb ik hem in het Engels gelezen. Het boek bestaat uit 384 makkelijk te lezen bladzijdes, geschreven door David Levithan. Het boek werd eind 2013 gepubliceerd en ik weet niet hoe bekend zijn naam in Nederland is, maar als je op een webshop oid aan het browsen bent dan is John Green een van de namen die er vaak naast komt te staan. Die is denk ik bekend voor een hoop mensen, na The Fault In Our Stars. Levithan schrijft dus ook vooral Young Adult boeken – een genre wat ik (en de rest van de wereld met mij) sinds een paar jaar helemaal heb herontdekt!

Review Elke Dag, David Levithan

Het verhaal gaat over een tiener, A, die als ziel of eigen persoon, hoe je het ook wilt noemen, elke dag wakker wordt in het lichaam van een ander. Elk persoon is van dezelfde leeftijd en dus in dezelfde levensfase, en ook geografisch is er nooit een te groot verschil. Maar elk leven is natuurlijk anders en er valt niet te voorspellen waar A de volgende dag wakker wordt. Wanneer A verliefd wordt krijgt hij het er erg moeilijk mee dat hij niet gewoon in èèn lichaam en leven kan blijven. Want hoe onderhoud je op deze manier een relatie?

Waar ik heel blij mee ben is dat de schrijver ervoor heeft gekozen om de hoofdpersoon in àllerlei verschillende levens te plaatsen. Hij gaat geen moeilijke onderwerpen of stereotypes uit de weg en ik vind dat hij over al die verschillende levens even mooi kan schrijven. Afhankelijk van waar in het verhaal en de omstandigheden gaat hij dieper of nauwelijks in op het leven van een persoon. Je zou denken dat het risico bestaat dat het saai of irritant wordt om elke keer weer geïntroduceerd worden in een nieuw leven, maar zelf had ik daar echt nul last van. Juist doordat het zo afgewisseld wordt hoeveel hij over elk verschillend persoon schrijft, denk ik.

Bladzijde Elke Dag, David Levithan

I wake up the next morning in Beyoncé’s body. Not the real Beyoncé. But a body remarkably like hers. All the curves in all the right places. I open my eyes to a blur. I reach for the glasses on the nightstand, but they’re not there. So I stumble into the bathroom and put in my contact lenses. Then I look in the mirror. I am not pretty. I am not beautiful. I’m top-to-bottom gorgeous. – blz. 172

Of juist:

Something is wrong the minute I wake up the next morning. Something chemical. It’s barely even morning. This body has slept until noon. Because this body was up late, getting high. And now it wants to be high again. Right away. I’ve been in the body of a pothead before. I’ve woken up still drunk from the night before. But this is worse. Much worse.
There will be no school for me today. There will be no parents waking me up. I am on my own, in a dirty room, sprawled on a dirty mattress with a blanket that looks like it was stolen from a child. I can hear other people yelling in other rooms of the house.
There comes a time when the body takes over the life. There comes a time when the body’s urges, the body’s needs, dictate the life. You have no idea you are giving the body the key. But you hand it over. And then it’s in control. You mess with the wiring and the wiring takes charge. – blz. 71

Ik wil hier nog wel twintig stukjes van het boek bijschrijven, er staan zoveel eye-opening en wijze woorden in! Elke dag in elk nieuw leven moet A zijn weg weer opnieuw vinden. Als hij wilt kan hij toegang krijgen tot het geheugen van de persoon in wiens lichaam hij op dat moment is, en hij is ondertussen erg goed geworden in mensen lezen en weten wat er van hem verwacht wordt. Ik vond het een fantastisch boek – het maakte de originaliteit van het zinnetje op de kaft waar. En het einde was voor mij onverwachts en ontroerend. Maar dat is zo met de meeste boeken, want ik ben een dufus wat dat betreft.

Het enige wat ik een beetje jammer vond is dat A het meisje waar hij verliefd op raakt al zo vroeg in het boek ontmoet en er zoveel van het verhaal daar om draait. Het idee van zijn leven alleen al vond ik zo goed gevonden dat ik dat eigenlijk interessanter en mooier vond dan het liefdesverhaal. Maar door het hele boek is dat natuurlijk continue toch aanwezig, uitgebreider dan wat ik hier schrijf ook, en het probleem van bij iemand willen blijven en dat niet echt kunnen geeft alles wel een stuk meer diepte. Dus eigenlijk valt er niets te zeuren. Elke dag van David Levithan is je leestijd helemaal waard!

David Levithan Elke Dag achterkant

3 Comments

 • Reply
  Naomi
  28/02/2016 at 12:02 pm

  Ben super benieuwd naar dit boek, klinkt heel mooi en interessant!

 • Reply
  smileysarah
  28/02/2016 at 12:44 pm

  Blij dat je er benieuwd naar bent Naomi! Ik vond het zo een goed gevonden concept, en dus heel mooi uitgewerkt! x

 • Reply
  Glamourista
  28/02/2016 at 3:17 pm

  Dit klinkt echt als een superboek!!

 • Leave a Reply