Boeken Inspiratie

Boek: Welkom in het rijk der zieken

Welkom in het Rijk der Zieken boek Hanna Bervoets

Afgelopen week zou het boekenweek 2021 zijn geweest, maar vanwege dezelfde reden dat nu alles verplaatst wordt, zo ook dit, naar de zomer. Wel werd op een andere manier veel aandacht aan het thema boeken besteed. En dus herkende Vriend in een etalage de foto van schrijfster Hanna Bervoets, de schrijfster van het boekenweekgeschenk dit jaar. Maar ook, waarvan ik in januari het boek Welkom in het Rijk der Zieken heb gelezen. Die stond al op mijn lijstje sinds het uitkwam in 2019. Ik kwam toen een interview met haar erover tegen en vond dat ze zoveel wijze dingen zei daarin. Plus, Welkom in het Rijk der Zieken is een van de heel weinige boeken die over chronisch ziek zijn gaat.

Welkom in het Rijk der Zieken

Want dat is dus het onderwerp van dit verhaal. Chronisch ziek zijn. Clay is de hoofdpersoon en is niet ziek geboren, maar loopt als jong volwassene een bacterie op die hem het blijvende Q-koortsvermoeidheidssyndroom aan hem cadeau geeft.

‘Wat leuk dat je gekomen bent!’ zegt Jaap, zijn gezicht plots vlak naast dat van jou: ‘Hoe gaat het nu met jou?’ Wat weet Jaap, waarom vraagt hij hoe het nú gaat? Heeft Nora hem over je diagnose verteld of denkt hij nog dat je gewoon genezen bent: wat vertelt Nora over jouw leven en daarme over dat van haar? ‘Het gaat,’ zeg je. ‘Het gaat, hoor.’ Jaap knikt vriendelijk en laat een stilte vallen, verwacht misschien dat je nog uit zult weien over je situatie. ‘Hoe is het nu met jou?’ vraag je vlug.

– blz. 72
Welkom in het Rijk der Zieken, Hanna Bervoets

Welkom in het Rijk der Zieken gaat over het leren leven met een nieuw, slechter lijf. De hoop die je altijd vast blijft houden omdat het misschien toch nog magisch verbeteren gaat. De onzekerheid die het op alle vlakken met zich meebrengt. Hoe je sociale leven en relaties veranderen. De hopeloosheid bij het besef dat het misschien toch nooit meer beter wordt. En het grootst onderliggende thema van dit boek, acceptatie. De acceptatie dat alles kut is en toch ook nog leuk en mooi genoeg om op die manier door te gaan.

Heen en weer tussen twee rijken

Dit is gedaan door het schrijven over het hier en nu, of herinneringen van eerder leven, het nog gezond zijn en verloop van de ziekte. In afwisseling met fragmenten uit Het Rijk der Zieken, waar Clay vrij vroeg in het boek naartoe gaat. Dit kan een beetje artistiek overkomen maar heeft in mijn ogen echt toegevoegde waarde.

Ik geloof je niet. Waarom laat je me door een poort naar het bos lopen en houd je me vervolgens weg bij de bomen?
– Het ging niet om die bomen, het ging om de smook.
Dat gore spul. Hoe heet het spul dan?
– Hoopsmook.
Wat? Je mompelt, Susan.
– Hoopsmook.
Hoopsmook? Is dat wat ik denk dat het is?
– Ik weet niet —
Je wordt bedankt, hoop maakt kwetsbaar.
– Wanneer er misbruik van wordt gemaakt, ja. Maar hoop maakt net zo goed krachtig en je was zo verslagen, ik dacht: we hebben het nodig, jij hebt het nodig, om verder te komen. Maar misschien heb ik een verkeerde inschatting gemaakt, die smook beïnvloedt je denken, je gelooft dat je dat bos in wilt, maar dat wil je niet echt, Clay.
Jawel, ik wil het wel. Ik wil het bos in.
– Nee, je dénkt dat je het wilt. Door de smook, je bent onder invloed, geloof me.
Ga eens opzij, ik wil de wandelkaart bekijken.
– Nee, Clay, we gaan niet door het woud heen. Dit is het Woud van Alternatief en Onbewezen en ik ga er niet naar binnen.

– blz. 138
Boek over chronisch ziek

Herkenbare details en mooie schrijfstijl

Ik vind dat Hanna Bervoets het super goed heeft geschreven. Het is altijd een risico om over een onderwerp te lezen waar je zelf expert in bent, want de mogelijkheid van teleurstelling is groot. Maar Bervoets beschrijft het heel realistisch. Veel details die zo herkenbaar zijn maar waar veel gezonde mensen nooit aan zouden denken. De shitheid van alles, zonder te zeikerig over te komen.

Op goede dagen waan je je soms zelfs heel even fit, al was het alleen omdat je je inbeeldt wat de dronkaards aan de picknicktafel zien: een viriele zzp’er die om twee uur zijn vaste rondje park maakt, “work hard, play hard, train hard”.

– blz. 53
Hanna Bervoets Welkom in het Rijk der Zieken

Zeker een aanrader, if you ask me. Als je zelf ziek bent en wilt zien hoe anderen ermee omgaan, of herkenning zoekt. En als je zelf gezond bent en je afvraagt wat die details bijvoorbeeld zijn waar je misschien niet zomaar aan denkt. Of, in beide gevallen, gewoon een goed verhaal wilt lezen. Go get it! Bij de bieb of anders je lokale boekhandel zodat die nog even blijft door bestaan. Of misschien heb je ‘m al gelezen? Zo ja, wat vond jij ervan?

Op zoek naar meer lees inspiratie? Hier (klik) vind je wat mijn eerdere stukjes over andere boeken.

No Comments

Leave a Reply