Boeken Inspiratie

Boeken lezen

Foto via unsplash.com

Vroeger vertelde ik aan mensen dat de muren bij ons thuis bestonden uit boeken. Dat was niet helemaal verzonnen, want mijn moeder is overtuigend boekenfan, en dat was dus ook zodanig zichtbaar. Toen ik, mijn broertje en zusje klein waren, werkte zij in een boekhandel. Dit heeft er zeker aan bijgedragen dat de huiselijke boekencollectie groeide en groeide. We hadden geen boeken te kort om zelf uit te lezen en mochten we het toch nog niet genoeg vinden, dan was er altijd nog het lidmaatschap van de Bibliotheek. Hoe vaak we zijn voorgelezen is niet meer te tellen. Ik denk hierbij terug aan boeken als Wij gaan op berenjacht, tot De brief voor de koning, en de eerste Harry Potter, met in het speciaal Hagrid’s stem.

Later, toen mijn moeder een compleet andere baan kreeg waar ze veel voor moest reizen, nam ze van het vliegveld vaak een Engelstalig boekje mee van een serie waar ik verslingerd aan was geraakt. Ik stond ondertussen aan de verse kant van het tienerschap en vond andere dingen vaak belangrijker geworden dan boeken lezen, maar er lag altijd nog wel een boekje open ergens – ik ging er alleen wat langzamer doorheen.

Zo gaat dat nu eigenlijk nog steeds. Gelukkig ben ik klaar met het tiener zijn, maar mijn leesgedrag is niet veel veranderd. Soms ligt een boek wekenlang stof te verzamelen, en andere maanden jas ik er vijf doorheen. Ik merk wel dat ik genoeg rust in mijn hoofd moet hebben, gemixt met een sprankeltje energie. En als ik een tijdje niet heb gelezen moet ik even mijn best doen om er weer in te komen qua concentratie. Maar mede daarom denk ik dat het ook goed voor je is om te lezen; even geen snel bewegende social media en geen tv waarin een heel boek in anderhalf uur geshowd wordt. Alhoewel ik die laatste reden ook om kan draaien; waarom dagen aan een boek bezig zijn als je het verhaal in zo een korte tijd op een scherm kan zien? Gelukkig kan ik mezelf dan vertellen dat ik die tijd juist heb, en in moet vullen, en komt het besef ook weer langs dat een boek zoveel meer magisch is dan een film.

Ik wilde hier een foto bijvoegen van mijn favorieten boeken, maar ik zie nu pas dat die bijna allemaal zijn uitgeleend! Je zou er sowieso The Time Travelers Wife van Audrey Niffenegger op terug zien, en The Fault In Our Stars van John Green. Ook vond ik The Firm van John Grisham heel goed, net als Memoirs of a Geisha van Arthur Golden. Nu ik dit opschrijf besef ik me dat ik het overgrote deel van mijn boeken in het engels lees, maar alle boeken die ik net noem zijn ook vertaald naar het Nederlands! Naast de boeken die ik al heb gelezen heb zijn er nog veel te veel genoeg te vinden in mijn boekenkast die nog aan de beurt moeten komen. Van deze selectie wordt ik op het moment het meest enthousiast, of in elk geval nieuwsgierig:
Boeken lezen, Bill Bryson, John Grisham, Mr Ripley, Jane AustenIn Emma van Jane Austen ben ik net begonnen, maar ik moet er nog even inkomen. Als een soort van zelfverzonnen educatie plan (haha) lees ik af en toe een klassieker. Vaak vind ik ze minder boeiend dan de boeken die nu worden geschreven, maar achteraf ben ik blij dat ik weet waar mensen, series of artikelen het over hebben of naar verwijzen (ik kan Gilmore Girls straks helemaal opnieuw zien en veel meer van Rory begrijpen!). Zoals je ziet houd ik me niet bepaald vast aan een genre, ik vind het juist interessant om zo veel mogelijk verschillende dingen te lezen. Ik heb een tijdje gehad dat ik in de ban van thrillers was, maar toen ik daardoor een beetje slecht begon te slapen heb ik ook maar weer wat lievere verhalen in de mix gegooid.

Mijn boeken haal ik bijna nooit uit de normale boekenwinkels. De gemiddelde kringloopwinkel heeft super veel en allemaal verschillende soorten boeken in de aanbieding, met prijskaartjes van 0,50 tot 2 euro. Van duidelijk gelezen tot nog nooit geopend. Dat is waar ik de meeste buit van meesleep. Ook wordt er veel geruild en (uit)geleend met familie of vrienden. Dat neemt niet weg dat rondlopen in echte boekhandels me heel gelukkig kan maken! Vooral tweedehands winkels, die over the top gevuld zijn:

In Amsterdam, vlakbij de negen straatjes.

In Amsterdam, vlakbij de negen straatjes.

Een winkeltje in Parijs. Het was dicht maar dit zag je door het raam.

Een winkeltje in Parijs. Het was dicht maar dit zag je door het raam.

In Berlijn kwamen we hier terecht met studiereis. Love!

In Berlijn kwamen we hier terecht met studiereis. Love!

In Palma de Mallorca. Honderden vierkante meters ondergrondse grot gevuld met oude boeken.

In Palma de Mallorca. Honderden vierkante meters ondergrondse grot gevuld met oude boeken.

Chaos of pracht? Voor mij dus absoluut dat laatste. Wist je trouwens dat boeken hun eigen social media hebben? Goodreads.com is een goed voorbeeld daarvan, of het iets minder verfijnde librarything.com. Het zijn online communities waar je net als op Facebook vrienden kan maken, kan plaatsen welke boeken je hebt gelezen, wat er nog op je lijstje staat, en reviews kan schrijven.

Heb jij daar ook een account? Let’s be friends!

8 Comments

 • Reply
  Irène
  04/12/2015 at 1:55 pm

  Dagboek van een Geisha vind ik een van de vreselijkste boeken die ik ooit gelezen heb.
  Ken je de boeken van David Nicholls? Las recent Wij. Heel fijn. Tragisch, humoristisch, pijnlijk en vooral heerlijk Brits.

 • Reply
  Sarah
  04/12/2015 at 1:59 pm

  Oh Irène echt! Waar lag dat aan? Ik las ‘m meer omdat ik hem overal maar bleef zien en verwachtte er niet te veel van, maar vond het juist heel mooi! Haha gek dat het zo kan verschillen he?
  Wij staat op mijn verlanglijstje, en wat jij erover zegt maakt het alleen maar leuker :D I love british.

 • Reply
  Ester
  04/12/2015 at 3:24 pm

  Ik ben samen met een boekengek die nergens zo vrolijk wordt als een mooi boek. Nouja, misschien kan ik nog wel een paar dingen opnoemen, maar het zal me niet zoveel verbazen als ons toekomstige huis ipv muren boeken heeft ;-) Zelf lees ik veel minder boeken dan dat ik als kind deed. Wanneer we 2 weken op zomervakantie mochten we ‘maar’ 10 boeken lenen; als ik die van mij uit had na een paar dagen ging ik die van mijn zus lenen en uiteindelijk ook die van mijn ouders. Maar lezen is fijn, en ik zou er eigenlijk meer tijd aan moeten besteden. Ik ben zelf nu in de Murakami-fase!

 • Reply
  Sarah
  04/12/2015 at 4:06 pm

  Heel gevaarlijk zo met z’n tweeën Ester, haha! Mijn vriend houdt ook wel van boeken lezen maar heeft er juist een beetje genoeg van dat er met elke verhuizing een paar ruggen gebroken moeten worden door het sjouwen van boekendozen.
  Volgens mij hadden wij vroeger precies dezelfde regel en gebeurtenis op vakantie wat boeken betreft :D Ik lees ook echt lang niet meer zoveel hoor, wil er ook eigenlijk altijd meer tijd aan besteden! En ik wil dolgraag de boeken van Murakami lezen, hoor daar alleen maar mooie dingen over! *wordt nu definitief op to-read lijstje gekrabbeld*

 • Reply
  Jesse Nederlof
  05/12/2015 at 3:39 am

  Wederom erg leuk om te lezen. Ik ben niet echt een boekenwurm zeker wat romans betreft, maar zo af en toe dan kan ik er ook wel eens 5 in een maand opeten ;-)

  Ik heb echt van die fases hahaha. Ik heb wel heel veel kunstliteratuur gelezen en de laatste jaren ook veel sportboeken, veelal ook in het Engels

  Paar tipjes van mijn kant?

  Niccolo Ammanite. Ik hou zo enorm van zijn bizarre types en verhalen. Elk boek is weer een verassing, al vond ik Zo God het wil wel de ‘klapper’ tot nu toe.

  Genade onder de kinderen (Mercy Among the Children) van David Adams Richards. Taai begin, maar als je éénmaal in het (emotionele) verhaal zit, laat het geen seconde meer los, althans dat was mijn ervaring.
  Winnaar van de Giller Prize

  Een duif en een jongen van Meir Shalev. Die man heeft zo’n geweldige schrijfstijl en het boek is zo ontroerend mooi.

  Maar goed misschien heb je ze al gelezen, dan alsnog veel leesplezier!

 • Reply
  Sarah
  05/12/2015 at 10:48 am

  Thanks voor je leuke comment Jesse, en voor de boekentips!

  Van Niccolo Ammanite ben ik begonnen in Ik haal je op, Ik neem je mee. Maar het is een vd zeldzame boeken waar ik vroegtijdig mee gestopt ben! Ik vond het niet mijn ding, al moet ik wel zeggen dat ik met veel tegelijkertijd bezig was toen, en dat ik het verhaal misschien niet een eerlijke kans heb gegeven. Ik dacht er laatst aan om het nog eens te proberen want hij staat nog in mijn kast, dus dat ga ik doen na wat jij hier zegt :)

  De andere twee ken ik nog niet, maar klinken interessant en mooi. Dat lees-lijstje wordt wel erg lang zo, maar dat is volgens mij onontkoombaar haha!

 • Reply
  Sandy
  05/12/2015 at 1:29 pm

  Leuke inspirerende blog! Ik ben zwaar schuldig aan weinig lezen door afleiding van de laptop/telefoon. Of na het lezen van een bladzijde niet meer weet wat ik gelezen heb door te druk zijn in mijn hoofd. Terwijl als ik soms wel echt in een boek zit, ik daar heel blij van wordt! Ik neem mij voor om binnenkort eens “nieuwe” boeken te scoren in een kringloop winkel! X

 • Reply
  Jesse
  05/12/2015 at 6:06 pm

  Iedereen heeft zo zijn voorkeuren en dat maakt het ook leuk. Ik koop mijn boeken ook al jaren in een 2e hands zaak. Daar vind je juist vaak de leukste dingen 😊
  Ik moet overigens nog 1/3 van mijn boekenkast uitlezen dus ja….😁

 • Leave a Reply