Nederland Reizen

City guide: Haarlem in een rechte lijn

City guide Haarlem

Ik loop al super lang rond met het idee om meer van Haarlem te laten zien hier op mijn blog. Het voelt nog steeds niet helemaal als ‘mijn’ stad, maar dat is juist een extra reden om er een blog-gidsje over te maken, right? Dan leren we deze kleine stad allebei beter kennen!

Haarlem loop routeMaar waar te beginnen? Haarlem heeft zoveel inspirerende, schattige, en verschillende soorten plekken, ook al is het eigenlijk maar een klein stadje. Ik besloot om in deze eerste informatieve Haarlem blogpost een rechte lijn door de stad te trekken. Dat kan vrij letterlijk, en het is een route die door veel mensen gekozen wordt denk ik. Je komt er veel winkels en cafeetjes tegen, met aan het eind een onverwachtse groene oase! De hele wandeling is in totaal 2,5 kilometer, dus dat is niet heel ver. Alhoewel de extra meters die met het shoppen worden gemaakt daar natuurlijk nog bij komen ;)

Haarlem stationTe beginnen bij het punt waar je als bezoeker meestal aankomt: het station! Haarlem is vrij makkelijk te bereiken en maar een kwartiertje van Amsterdam vandaan als je de trein instapt. Ook is er een groot plein met bushaltes, wat vanaf deze foto achter mij is. En als je met de auto komt kan je die kwijt in de parkeergarage hier.

Haarlem standbeeld Ripperda en KenauOm richting het centrum te gaan, steek je het stationsplein over en loop je langs dit standbeeld. Na wat googelen weet ik dat dit Kenau en Ripperda zijn; twee bekende verzetshelden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Ik kom zelfs een artikel tegen met een filmpje uit 2013 waarin allerlei mensen beweren dat deze zelfde Kenau aan het huilen was! Haarlem de gekste?

Friethoes HaarlemDe straat die je hier bijna automatisch al volgt is de Kruisweg. Niets heel bijzonders vind ik. Je moet vanaf het station eigenlijk best een eindje lopen voordat je echt in dat ‘centrum gevoel’ zit, al zijn er langs dit straatje al wel allerlei winkeltjes en cafe’s te vinden. Zo ook Friethoes! Een inie-mini tentje waar zelfgemaakte, (h)eerlijke friet wordt verkocht; de perfecte vette hap zo vlakbij het station.

De Pizzabakkers HaarlemNiet veel verder vind je aan de andere kant van dit straatje De Pizzabakkers. Die zitten ook in Amserdam en Nijmegen, en van mij mogen ze zich in elke andere stad nog vestigen. Zùlke lekkere pizza’s en ander soort Italiaans eten en drankjes in dezelfde stijl. Tot nu toe heb ik alleen maar goed personeel langs zien komen en ik vind het heel leuk ingericht. Dit is best een klein restaurantje en voelt al snel een beetje vol, dus een hele avond zal ik er denk ik niet snel zitten. Maar voor een uurtje of twee is het heerlijk!

Kruisstraat HaarlemDit bruggetje is de overgang van de Kruisweg naar de Kruisstraat. De half lauwe naamwisseling omm het een beetje spannend te houden misschien?

Nieuwe Gracht HaarlemJe loopt dan over de Nieuwe Gracht heen, waar geen verkeerde grachtenpandjes langs staan.

Bij Babette HaarlemOp dit tweede gedeelte van deze straat (of weg, wat je dus wilt) zit al meer echt leuks. Bij Babette, bijvoorbeeld. Een heel knus plekje met heel veel lekkers! ‘The Home of Afternoon Tea’ zoals ze zelf zeggen. In dezelfde straat vind je ook gezellige pubs, een Chocolate Company, een Scotch and Soda kledingzaak in een pràchtig gebouw, sinds kort een Yoghurt Barn, en nog veel meer. Allemaal nog op een kleine 10 minuten loopafstand vanaf het station.

Hofje van Oorschot HaarlemAan het einde van de straat loop je langs dit hofje. Haarlem staat bekend om haar hofjes, al is het aantal wel van 40 naar 20 gegaan. Er zijn verschillende tours om ze allemaal te bezoeken, maar sommige hofjes mag je ook zelf inlopen.

Haarlems hofjeZoals het geval ook is bij dit Hofje van Oorschot, op weekdagen tussen 10 en 17 uur.

Barteljorisstraat HaarlemVanuit het hofje loop je door over de Barteljorisstraat. Hier begint dat stadsgevoel voor mij! Zoals je ziet rijden er ook geen auto’s meer, dus het voelt fijn intiem aan. Veel winkelketens staan hier langs je zijde. H&M, Xenos, Superdry, Prenatal, een mooie grote Sissy Boy met café, en meer zijn hier te vinden.

Vanilia winkel HaarlemVlak voor de hoek zit deze Vanilia. Die ziet er altijd zo mooi en stylish uit! Nu met de bloemen er voor al helemaal, right? Er was een man bezig met de etalage, en bij de twee foto’s die ik nam kroop hij op zijn knieën steeds heel snel uit beeld, haha! Dus met de klantvriendelijkheid zit het hier ook wel goed.

Grote Markt plein HaarlemEn dan sta je opeens op dit hele grote plein! De Grote Markt om precies te zijn. Elke zaterdag wordt de naam waargemaakt met heel veel kraampjes en grote drukte. De kerk die je ziet is de St Bavokerk, die is nog een stuk groter dan het zichtbare deel op deze foto. Verder wordt het plein omringt door terrasjes en cafés; in de zomer nemen die een heel deel van het plein in en hangt er een hele gezellige sfeer!

Bruiloft stadshuis Haarlem Als je van vrijwel hetzelfde punt als van waar de vorige foto is genomen naar rechts kijkt, zie je het Stadhuis. Regelmatig trouwen mensen hier, en toevallig liep ik nu net op tijd langs om heel veel mensen tegelijkertijd horen af te tellen. Wanneer het bruidspaar uiteindelijk tevoorschijn kwam juichte het hele plein mee. Kippenvel moment!

Grote Houtstraat HaarlemVanaf daar steek ik het plein over en neem ik je mee naar de Grote Houtstraat. Op het mooie oude bordje met twee o’s, maar tegenwoordig maar met eentje. Dit is eigenlijk een zelfde soort straat als die hiervoor, maar dan iets breder.

Jansje winkel HaarlemOp deze straat vind je onder andere De Wereld van Jansje. Een winkeltje met schattige pure en zelfgemaakte spullen, en een werkplek voor minder begaafden. Deze plek krijgt steeds allemaal awards voor de beste winkel van Haarlem en Nederland. Ook vind je achterin een lunchroom!

V&D McDonalds HaarlemDe Gedempte Oude Gracht oversteken, met het grote lege V&D gebouw aan de rechterkant en een mooi gebouwtje met de McDonalds erin aan de linker kant.

Zara HaarlemDe winkelstraat gaat nog steeds door! De winkel waar ik nooit zomaar langs kan lopen zit hier ook; de Zara.

Winkelen in HaarlemEn nog een schattig cadeau winkeltje wat werkt met goede normen en waarden enzo; Waar.

Terrasje HaarlemOp dit pleintje ga ik even in de zon zitten met een kop koffie. Haarlem – en elke andere stad – is zo ontzettend extra fijn wanneer de zon schijnt!

Hofje zonder zorgen HaarlemIk wilde eigenlijk hier naar toe gaan; Hofje Zonder Zorgen. Ik dacht dat je achter in de tuin kon zitten, maar dat is blijkbaar zes jaar geleden al stop gezet. Het is hier alsnog wel heel gezellig, en ze hebben heerlijke taartjes en kleine hapjes! Perfecte high tea’s dus.

Haarlems hofjeVia het poortje ernaast kan je nog wel even het hofje inlopen waar hun terrasje dus niet meer mag staan. Zo schattig allemaal.

Bakken quoteOp de hoek van de straat loop ik langs een grote, drukke bakker, met leuke quotes aan de muur.

Grote HoutbrugEn dan steek ik de Kampersingel over. Op de bordjes zie je waar je vanaf hier allemaal nog meer naar toe kan lopen, maar dat komt een volgende keer nog wel aan bod :)

Willie Wortel HaarlemMijn rechte route neemt je mee langs Willie Wortel. De eerste coffeeshop van Haarlem als ik de verhalen mag geloven.

Kunst HaarlemEn langs deze, ehm, paal. Vol met, ehm, kunst. En een bejaarde vrouw in een rolstoel ernaast. Maar ik denk niet dat die erbij hoort, al staat ze wel heel stil.

Restaurant Parck HaarlemDan, zomaar opeens, is het heel veel rustiger om je heen! Aan het begin van een groot stuk groen staat restaurant Parck. Ik heb hier nooit gedineerd maar ik weet wel dat hun lunch heerlijk is. Het is wel meteen iets netter dan de vorige plekken van dit blogje.

Dreef park HaarlemAlles voelt ook iets statiger, hier aan de Dreef. Je loopt over een breed wandelpad, met bomen aan weerszijde. En er staan mooie grote huizen langs.

Bestuur provincie Noord-Holland HaarlemOok dit gebouw waar de zaken voor de Provincie Noord-Holland geregeld worden. Dit gebied is trouwens ook waar het bevrijdingsfestival en andere kleinere events plaats vinden!

Nurks in de Hout HaarlemSteek vervolgens nog een straatje over, loop het grote park verder in en het brengt je bij Nurks in de Hout. Zó een schattig cafeetje! Midden in het kleine-bos gevoel wat je hier krijgt.

Nurks in de Hout cafe HaarlemHet is maar klein, maar je kan binnen of op het intieme terrasje zitten. Met aan je rechterhand een enorme, afgezette weide.

Hertenkampweg HaarlemEen weide met hertjes erin om precies te zijn! Je kan hier helemaal omheen lopen, het is heel rustgevend. Aan de overkant van deze weide verandert alles in nog echter bos. En dat op maar 3 kilometer afstand van het station!


Ik hoop dat je wat aan dit wandeltochtje hebt gehad! Er is natuurlijk nog heel veel meer te zien in Haarlem, en ik heb ook zeker de intentie om dat allemaal nog te gaan laten zien.
Als dit nou het zetje in de rug voor je was om Haarlem te bezoeken, laat je me het dan weten? Dat vind ik super leuk!

10 Comments

 • Reply
  Sandy
  14/04/2016 at 3:58 pm

  Superleuk!! Ik ga ook een keer Haarlem bezoeken :P

 • Reply
  Sabine
  14/04/2016 at 4:23 pm

  Wat een heerlijke post! Heb er van genoten! Ik houd enorm, van Haarlem. Heb er nooit gewoond, maar wel dichtbij. Ik kwam er voor van alles: schaatsen, winkelen, bios, gezelligheid, musea en tijdens een stage in het verre verleden kwam ik er vaak. Een geweldige stad!

 • Reply
  smileysarah
  14/04/2016 at 7:37 pm

  Hahaha Sandy ja echt doen hoor, is echt een plek voor jou!

  Sabine wat leuk! Ik wist niet dat je hier zo veel geweest was. Je hebt er waarschijnlijk meer gedaan dan ik, haha. Blij dat je van de post genoten hebt! x

 • Reply
  Sabrina - The Dutch Adventurer
  15/04/2016 at 10:27 am

  Haarlem lijkt me echt super leuk! Altijd als ik de trein neem van Den Haag naar Amsterdam en langs Haarlem kom, denk ik altijd ‘oja, ik moet binnenkort eens een dagje naar Haarlem.’ Ik ga er binnenkort echt maar eens heen als het lekker weer is :). x

 • Reply
  Karlijn
  15/04/2016 at 11:06 am

  Ik houd van Haarlem! Ik kom er eigenlijk veel te weinig, zonde want het is zo leuk! Ik ben gek op het museum het Dolhuys. Zo’n goed museum is dat! En verder natuurlijk de Wereld van Jansje, ik vind Sjakies ook heel erg leuk (twee winkels hebben ze volgens mij) en ik wil graag nog eens met mijn neefje (van 3 jaar) naar meneer Paprika.
  God, ik moet echt weer eens naar Haarlem!

 • Reply
  Ester
  15/04/2016 at 3:23 pm

  Hele leuke stad, Haarlem! Leuk idee deze post. Ik kwam er tijdens mijn studietijd in Leiden regelmatig toen ik vrienden bezocht, nu ben ik er alweer een tijdje niet meer geweest. Ik kan beamen dat de frietjes bij friethoes heel lekker zijn ;-)

 • Reply
  smileysarah
  15/04/2016 at 10:10 pm

  Sabrina, dat herken ik met andere plekken ook ja. En dan wordt het zo een ingesleten idee dat het juist daarom ook lang duurt voordat je het eindelijk echt gaat doen he?! Hier in elk geval wel :p

  Karlijn, oh jij kent het hier goed! Het Dolhuys is het eerste museum waar ik hier heen ging, toen ik hier pas net woonde. Onder het mom van: ik stap eens op mijn fiets om de buurt te verkennen. Meneer Paprika is inderdaad zo een prachtige kinderwinkel! Goede tante actie lijkt me dat, om je neefje daarmee naar toe te nemen. Als je hier binnenkort weer bent, laat het me dan weten als je wilt! Kunnen we een kop thee/koffie/whatever drinken ofzo?

  Ester, super leuk dat je die friet daar ook kent, yumm :D Leiden lijkt me ook leuk trouwens. Paar keer geweest de laatste tijd maar steeds maar kort rondgelopen rond hetzelfde stukje. Wil ik ook nog eens beter leren kennen!

 • Reply
  Irène
  16/04/2016 at 11:59 am

  Misschien doen we ons eerstkomende weekendje weg wel naar Haarlem! Goede tips. Hopelijk volgen er meer voor we er daadwerkelijk zijn. :)

 • Reply
  PS by Dila
  25/04/2016 at 9:23 am

  Leuk om te lezen als Haarlemmer, haha. Heb je trouwens wel eens gegeten bij Nurks? Ben daar best benieuwd naar aangezien het een paar minuten lopen is vanaf mijn huis. ;)

 • Reply
  smileysarah
  25/04/2016 at 10:40 am

  Irène dat zou hartstikke leuk zijn! Ik ga vast denken wat mijn volgende route wordt, hehe!

  PS by Dila ohh dan woon je op een mooie plek! Ik heb nooit wat gegeten bij Nurks, wel een paar keer een drankje gedaan. Maar het blijkt ook juist lekker eten te zijn! Laat je me het weten, als je bent gaan proeven? ;D

 • Leave a Reply