Inspiratie

De beste documentaires van Netflix

Netflix beste documentaires

Als je mijn plogs leest dan zal het je misschien niet zijn ontgaan dat ook wij bij de Netflix beweging zijn aangesloten. Gister kreeg ik een mailtje in mijn inbox dat de proefmaand binnenkort voorbij is, en dat ze hoopten dat we de service leuk genoeg vonden om lid van te blijven. No doubt about it, wat een uitvinding! Er staat zò veel op, en het gevreesde verslavingsgedrag is (nog?) niet aan de orde. Vooral documentaires heb ik altijd leuk gevonden om te zien, en laten die nou ook goed zijn vertegenwoordigd op Netflix. Ik heb er drie uitgekozen om over te vertellen hier. Expres heel verschillend van elkaar, maar alledrie even mooi of bizar.


IRIS

Iris gaat over een 94 jaar oude vrouw die als fashion icoon door het leven gaat. Tijdens mijn jaartje studeren aan het AMFI zag en hoorde ik de eerste dingen over haar, en het kijken van deze documentaire zorgt er ook echt voor dat ik die studie erg mis! Het herinnert me er weer aan dat mode geen regels heeft, en dat het iets ontzettend leuks kan zijn. Zo op het eerste gezicht lijkt het een oppervlakkig(e) beroep of hobby, en om deze duco interessant te vinden helpt het zeker als je van mode houdt. Maar ik denk dat je vanzelf inziet dat het om meer gaat dan dat. Iris’ huwelijk is prachtig, samen met haar net zo maffe man wordt (is!) ze oud. Geweldig als je met zo iemand je leven mag delen! Op een gegeven moment komt er een shot van Albert voorbij, de man die de documentaire filmt. Niets bijzonders, behalve dat de beste man zelf ook erg oud is. Hoe leuk, dit succesvolle, vrolijke groepje zo samen bezig! Voor mij maakt dat het nog bijzonderder dan wanneer het gefilmd zou zijn door een jonge, populaire filmmaker. De status van haar appartementen is trouwens wederom het bewijs dat succes niet van een geordend huis afhangt. Vòl met verzamel items, en kerst decoratie blijft 8 maanden hangen. Prachtig.

TWINSTERS

Voor mij staat Twinsters sowieso op nummer 1 uit dit rijtje. Fascinerend, ontroerend, wijs, en al dat soort dingen. Het gaat over twee geadopteerde meisjes uit oorspronkelijk Noord Korea. Eentje groeit op in Amerika en de ander in Frankrijk, zonder dat ze van elkaar afweten. Via vrienden en het internet ontdekken ze dat ze wel erg veel op elkaar lijken. Ze beginnen te chatten en te skypen, ontmoeten elkaar en gaan op onderzoek uit. Vriend en ik zaten allebei met rode waterige oogjes naar sommige stukken van deze docu te kijken! Niet echt omdat het nou zo verdrietig is, maar meer omdat het zo een bijzonder en menselijk verhaal is. Down to earth en ‘echt’ gemaakt; heel mooi en cool.

FINDERS KEEPERS

Of dit in ‘het beste’ rijtje thuishoort is niet helemaal zeker. Wat wel zeker is, is dat het rààr is. Finders Keepers gaat over een man die bij een veiling de inhoud van een opslag container koopt, en daarbij in een BBQ een geamputeerd been vindt. Deze typische en obese Amerikaan wilde altijd al een TV beroemdheid worden en probeert deze vondst daarvoor te gebruiken. Maar dat gaat lastig wanneer de eigenaar van het been gevonden wordt, die het graag terug wilt. Het verhaal duikt de levens in van beide families en verteld op een licht bespottelijke manier hoe het allemaal verliep toentertijd. Absoluut bizar, met toch wat onverwachtse diepte later in het verhaal. Delightfully insane, schreef de Guardian erover, en dat is precies wat het is.


Heb jij ook aanbevelingen voor goede documentaires van Netflix? Let me know! Never enough :) 

3 Comments

 • Reply
  Rosan
  10/12/2015 at 6:21 pm

  I love love love Louis Theroux. Hij kan alles heel leuk en zo objectief mogelijk bekijken. Het is een beetje een Engelse sufkop, maar dat maakt het voor mij erg charmant.

 • Reply
  Mara
  11/12/2015 at 8:36 am

  Ik kijk sinds kort op Netflix en heb tijdens mijn opname genoten van ‘orange is the new black’. Het is een beetje ‘Celblok h-achtig’ maar dan met meer humor.
  Ook chefs table heeft leuke docus over sterrenkoks. Maar dat vinden wij vooral leuk omdat mijn man kok is :).

 • Reply
  Sarah
  11/12/2015 at 10:24 am

  Ohh Rosan inderdaad! Louis Theroux all the way!! Een jaar geleden ofzo heb ik veel van zijn docu’s gebinged-watched, maar volgens mij zijn er nog een hele hoop die ik niet ken. Thanks for the reminder!

  Toepasslijk Mara, zat je net als de Orange is the new black-ers ook een beetje opgesloten ;D Chef’s Table hebben we voorbij zien komen en is een van de series die we graag met zijn tweeën willen kijken! Kan me voorstellen dat dat helemaal leuk is als je man kok is ^_^

 • Leave a Reply