Inspiratie

Dit was 2020

Twentytwenty was het jaar van heel veel voor iedereen, dat moge duidelijk zijn. Laat ik niet proberen op te noemen wat er in de wereld allemaal is gebeurd; wat ik vooral voorbij zie komen als reactie op het einde van dit jaar is een collectief “what just happened”. Hier is dat ook een beetje zo. Het was een vol jaar. Van goed en slecht, rustig en wild, vrijheid en grenzen.

Het was het jaar van 46 keer heen en weer rijden tussen Haarlem en Utrecht. Het eerste half jaar samen met Shane. Daarna in mijn eentje, toen ik net op tijd voor alle strenge Corona regels de zelfstandigheid terug kreeg van weer zelf achter het stuur zitten.

Het was het jaar van longtransplantatie specialisten, (specialistisch) verpleegkundigen, longfunctie assistenten, virologen, maatschappelijk werksters, diëtisten, MDL specialisten, nefrologen, neurologen, diabetologen en fysiotherapeuten.

Het jaar van CT en MRI scans, echo’s, röntgen foto’s, wel en niet geplande infusen, nier biopten en andere puncties. Van heel veel bloed prikken, veel medicatie gepuzzel, haaruitval, vocht vasthouden, eeuwig gescheurde nagels en blauwe plekken, leren leven met suikerziekte. Onzekerheden en overwinningen.

Het was het jaar waarin ik meer dan ooit eerder met een ziekenhuis te maken had. En toch was het tegelijkertijd zonder twijfel het jaar van vrijheid. Vrijheid van het leven zonder zieke longen en dus lijf. Het jaar van ontdekken wat nu mogelijk is. Het mentaal en fysiek weer sterker worden. Het volledig kunnen stoppen van sondevoeding. Het vertrouwen krijgen, vasthouden, verliezen en weer terugvinden in deze gegeven longen. Het weer beginnen geloven in eigen kunnen en dromen. De non stop creatieve inspiratie explosie. Het jaar van herontdekken wie ik eigenlijk ben, nu dat het in leven houden van mijn eigen lichaam niet meer alle aandacht en energie opvreet. Het kunnen zien wat voor moois er opeens weer aan kan komen.

Het was daardoor ook het jaar waarin ik mezelf helemaal gek maakte met de vraag: Wat Nu? Het jaar waarin ik alles meteen wilde kunnen en snappen en bereiken. Het jaar waarin ik de drang had om zóveel in te halen, and more. Waarin ik overdag niet op de bank ‘mocht’ zitten en ‘s avonds na het eten met 1 Netflix aflevering weer door ging met iets productiefs. Het uitkijken naar een toekomst, maar het nog niet helemaal kunnen geloven dat ik de tijd en mogelijkheid heb.

Het was ook nog eens het jaar van weer kúnnen afspreken met mensen maar dat beter niet doen, als risico-persoon in deze pandemie. Van het vinden van manieren om dat voorzichtig toch te doen. Samen buiten lopen met de hond, of met genoeg afstand op ons bootje of in de tuin zitten. Bij een select groepje thuis op bezoek. Maar niet het gezellig tegen elkaar aanhangen in de kroeg, of zonder nadenken gewoon lekker samen koken of een film kijken. Dingen waar ik van te voren zo naar uitkeek en nu nog even langer op zich laten wachten. Ik gebruikte deze tijd om dan maar extra te focussen op alle andere dingen die hierna ook weer van pas komen. Een gezonder lichaam. Een wijzer hoofd. En in de tussentijd maar kaartjes en cadeautjes blijven sturen naar iedereen, en (video)bellen.

Het was het jaar van het downloaden van de Runkeeper app, omdat ik begon met kleine stukjes joggen. Van borduren leuk gaan vinden en dat elke dag even te doen. Van bakken en koken. Van huishouden wat weer normaal werd in plaats van een vooruit geplande dagtaak. Van veel boeken lezen. Eerst zomaar en nu voor het VWO certificaat Nederlands waar ik me voor heb ingeschreven. Waarom? Waarom niet?!

Het jaar van Shane die zich eindelijk weer stukken meer kon focussen op zijn eigen dingen en werk als meubelmaker, wat ondanks alle chaos in de wereld goddank goed doorliep. En ook van de dingen die we opeens (weer) juist samen konden doen. Op de (e) fiets naar het strand, flinke stukken lopen, in de auto naar Zweden, door het huis springen op een goed liedje.

Ik ben enorm dankbaar dat ik het allemaal heb mee mogen maken in 2020. The good and the bad. Wat een reis is het, dit leven, voor mij en jullie allemaal. Ik wens je oprecht alle liefde toe, nu dat we bij 2021 aankomen. Dat de wereld komend jaar weer wat “normaler” wordt, en daarmee in elk geval gezelliger en met minder grote existentiële vraagtekens all over the place. Dat je tijd door kunt brengen met de mensen van wie je houdt, kunt doen waar je blij van wordt en vasthoudt of vindt what makes you feel most alive. Als het even kan in goede gezondheid natuurlijk :) Liefs en tot snel!

(Bovenstaande foto door Vincent Ledvina via Unsplash)

6 Comments

 • Reply
  Annalie
  30/12/2020 at 9:04 am

  ❤️🤩👊🏼

  • Reply
   Sarah Smit
   25/01/2021 at 4:10 pm

   Bamsekram lieve dappere Ansel!! <3 :))

 • Reply
  Frank
  01/01/2021 at 12:20 pm

  De allerbeste wensen voor 2021 Sarah.
  Dat de ‘nieuwe weg’ die je gevonden hebt je naar mooie bestemmingen mag brengen.
  Liefs Frank

  • Reply
   Sarah Smit
   25/01/2021 at 4:10 pm

   Dankjewel nog, Frank!! Ook voor je eerdere reacties en je meelezen hier! Hoop dat 2021 goed is begonnen voor jou. Liefs!

 • Reply
  Karlijn
  13/01/2021 at 10:01 am

  Dikke knuffel (op afstand) voor jou. Ik mis het om je een knuffel te geven, maar dat komt weer.
  Voor mij was dit denk ik ook wel een beetje het jaar van beseffen dat ik misschien niet veel vrienden heb (in de ogen van anderen want ik wil er niet meer ;)), maar dat ze wel de allerbeste zijn. Dat ik met ze kan Facetimen, kaarten sturen, voice berichtjes kan sturen (lang en onzinnig), kan playbacken op een nummer en dat naar ze sturen (weet je nog in maart) en weet dat ze er zijn wanneer ik mezelf terugtrek en niemand wil spreken en alles negeer. En ik ben ZO blij dat jij er dan bent Saar. <3

  • Reply
   Sarah Smit
   25/01/2021 at 4:09 pm

   Allerliefste Kar! Mijn ogen komen deze comment nu pas tegen! Wat schrijf je toch perfect. Kan jij niet af en toe een volle blog hier voor me plaatsen? Eens met alles wat je zegt, en ook ZO blij dat jij er bent en we elkaar zijn tegen gekomen. Love jouw kaartjes en voice berichtjes en alles daaromheen. Dikke kus!!

  Leave a Reply