Uncategorized

Droom-magie 04/04

Boeken hebben serieus nooit invloed op mij gehad qua wat ik droom. Maar nou ben ik bezig in ‘Achter gesloten deuren’ van John Grisham, en ik sla serieus meteen aan het dromen dat ik rechters aan het vermoorden ben, met een compagnon met veel piercings, donkerpaars haar, en veel make up. Maar wees niet ongerust, want als het langer duurt dan een jaar, het oplossen van de moordzaak, kunnen ze ons niet meer veroordelen. Dus zijn we de droom lang, ons aan het verstoppen in donkere straatjes en kamers, met veel katten (?) en het is altijd nacht, de hele droom lang geen daglicht gezien. Volgens mij was het in New York. Ik droom veel. En dan niet veel in de zin van ‘ja toch zeker wel 1 keer per 2 nachten..’ Nee, ik droom veel in de zin van ‘minstens 3 per nacht, die ik allemaal gedetailleerd kan navertellen. Minstens.’  Dromen zijn magisch. Ze geven je elk gevoel wat ze maar willen. Sommige gevoelens zijn zelfs alleen maar bekend van na het dromen van iets. Die heb je nog nooit gevoeld in het gewoon leven. Ze kunnen je totaal panisch maken, waardoor je wakker wordt alsof je 6 uur lang hebt gerend ipv 5 uur lang hebt geslapen. Ze kunnen je helemaal euforisch wakker laten worden, waardoor je de eerste 2 ochtenduren in een soort hogere sfeer verkeerd, tot je het doorhebt en naar beneden zakt. Ze kunnen de harde realiteit opeens zoveel duidelijker maken, waardoor je wakker wordt met een gevoel alsof je ontzettend diep hebt geslapen, ontzettend moeilijk om op te staan, en de hele dag lang in de stille, veel denkende sfeer blijft hangen. Ze kunnen je troosten, dat geeft een van de sterkste wakker-word-na-droom gevoelens, het helpt zo goed, dat soort dromen zijn ook het lastigst om na te vertellen. En als je dat probeert, dat vertellen, begrijpt die persoon het niet zoals jij dat doet, en krijg je het gevoel dat je droom onderschat wordt, waardoor het hele troost gevoel ten minste gehalveerd wordt.  Ze kunnen je totaal verward maken! (heb i kdat echt gedaan? is het gedroomd?) (in mijn droom ging het zo toen ik dat en dat deed.. terwijl ik net had besloten dat niet te doen. Maar het leek zo goed. Zou het ook zo gaan als ik echt…?).Dromen kunnen je aansporen iets te gaan doen. Ze kunnen je zo optimistisch maken, of zo zelfverzekerd, dat je je veel beter voelt dan de dag daarvoor, en dus veel meer gaat ondernemen. Het hoeft niet eens het onderwerp te zijn van de droom. Het is het gevoel zelf wat er aan vast zit.Ik hou van dromen. Het liefst lig ik als ik wakker word, mn dromen te herhalen in mn hoofd. Hoe vaker je ze herhaalt, hoe meer details terug komen, hoe interessanter ze zijn. Soms word ik wakker midden in de nacht met het gevoel dat ik nu! onmiddelijk! die droom moet opschrijven, anders val ik weer in slaap en zal ik niet weten waar die over ging, terwijl je wel dat irritante gevoel overhoudt van dat je weet dat je zo iets belangrijks/raars/moois hebt gedroomd, en je het maar niet kan herinneren. Ik weet niet of ik geloof in de bewering ‘dromen vertellen je over de toekomst’. Ik geloof wel dat ze soms de situatie waar jij in zit verwerken. In welke gekke vorm dan ook. Maar lang niet alle dromen vallen daaronder. Ik weet niet waar ik de rest onder moet plaatsten. Sommige lijken er wel gemaakt voor te zijn je slecht te laten voelen, en je met tranen wakker te laten worden. Sommige lijken er te zijn omdat ze doorhebben dat iets of iemand je vrolijker moest maken, en je merkt dat als je na 10 vage minuten pas echt wakker bent, je al die minuten aan het lachen was. Sommige dromen lijken er te zijn om je jouw mogelijkheden te laten zien, in de hoop dat je er nou eindelijk wat mee gaat doen. Sommige om je aan iemand te herinneren die je lang niet meer gezien hebt. Sommige dromen gewoon om je te laten nadenken.

9 Comments

 • Reply
  itty
  31/03/2006 at 6:43 pm

  Heerlijk Sarah, dat je je web-log zo goed bijhoudt. Kan ik af en toe ook weer eens lachen!

 • Reply
  Vitalijus
  31/03/2006 at 9:01 pm

  To meet me ! :)

 • Reply
  Fred
  02/04/2006 at 1:18 pm

  Lekker dat je even terug kan komen! hier is vast ff geen sneeuw.
  Groeten Fred

 • Reply
  Oh!
  02/04/2006 at 5:23 pm

  En hier schijnt de zon, dat wil je niet weten. ;)

 • Reply
  shwek
  02/04/2006 at 9:35 pm

  EEN MP3 SPELER!??!?!?!
  VET!
  weet je wie ook tantoe faya fatoe helemaal te wauw *heeeel fout* is?!
  CHAIM EN IK!
  daaaaaaaaaag! tot over…
  EEN PAAR DAGEN!!! *stuitert met hoofd van de trap af*

 • Reply
  Bowtjuh
  04/04/2006 at 12:42 pm

  Droom ik nou ? Ik was net van plan een soortgelijk stukje te schrijven.. Heel goed stukje baaidewee

 • Reply
  itty
  04/04/2006 at 1:58 pm

  dromen ja , je kan er heel wat uithalen!Ik heb een aantal akkelig precieuze voorspellende dromen gehad waardoor ik zeker weet dat dromen iets betekenen. Droom lekker verder!

 • Reply
  Jelle Bakker
  05/04/2006 at 12:51 am

  Hey lief Saartje..das een tijd geleden zeg ;) leuk om te lezen hoe je het er daar in het koude noorden vanaf brengt ( erg goed zo te zien !! :D ) Beloof je me dat we nog eens afspreken als je weer in de buurt bent ?? Veel plezier daar met je leventje en hopelijk tot ziens…Kus Jelle ( van de Geert Groote School, 12c, blond haar..beetje vage gast…ja die ja ;)

 • Reply
  Judith
  05/04/2006 at 7:30 am

  Wow, ik blijf eens een keer een dag van de computer af (leren voor school) en opeens staan er 2!!! stukken op.
  :) Keep on going, t’is wel leuk om te lezen ;)
  En nu ga ik weer verder Duits leren
  Kus

 • Leave a Reply