Nederland Reizen

Een week in Drenthe, Koekange

Hunebed Havelteberg

Net na kerst gingen vriend en ik een week naar Drenthe! Al toen we naar Zweden gingen boekte ik ook de AirBnB waar we nu hebben gezeten. We wonen in de vuurwerk ghetto van Haarlem en proberen vooral om niet thuis te zijn rond de jaarwisseling. Trust me, wat knallen boeit me niet, maar het is GEEN doen. Liefst wil ik ook de maanden daarvoor al naar een Zuid Europese bestemming ofzo trouwens, maar ik blijf nog even realistisch. De afgelopen jaren moest deze oud en nieuw ontsnapping altijd last minute geregeld worden, omdat we nooit wisten in wat voor gekreukelde staat ik me zou bevinden. Maar nu gokten we dat vooruit boeken moest kunnen. And it worked!

Koekange AirBnB Drenthe
AirBnB Drenthe Koekange

Fijn verblijf in Koekange

We verbleven zes nachten in een blokhut in Koekange, op het stuk grond van een groot oud huis. Waar ook privé paarden gestald staan, en ‘s zomers een mini camping te vinden is. Met dit weer is kamperen minder ideaal, dus waren alleen de twee blokhutjes open. Perfect formaat voor ons tweetjes plus hond, super schoon (extra fijn met virus prut) en comfortabel met keuken, slaap- en badkamertje. Ik had eigenlijk niet veel verwacht van de plek of dagen zelf, was vooral bezig met niet thuis zijn en inpakken en blabla. Dacht dat het the middle of nowhere zou zijn en stelde me automatisch vooral grijze regenachtige dagen voor. Wat ben ik goed geworden in mijn verwachtingen laag houden, haha!

Hond in Drenthe

Drenthe bleek dus, zoals velen zullen weten, prachtig te zijn. We hebben veel gelopen vanuit ons hutje, maar ook hebben we een paar keer de auto gepakt om wat verder te kunnen ontdekken. Het was koud, maar we hebben nauwelijks regen op onze bollen gevoeld en een paar prachtige zonnige dagen gehad!

Sociaal in Drenthe

Ook hebben we onverwachts last minute nog verschillende mensen gezien die ook in Drenthe waren of wonen. Op Covid veilige manier, wat basically inhoudt: buiten wandelen. We hebben zo Kamp Westerbork nog gezien, ik geloof niet dat ik daar ooit eerder geweest was, laat staan Shane. Toevallig kwam het veel voor in het boek De Ontdekking van de Hemel, waar ik hier wat over heb geschreven. We hebben Drenthe nog echter meegemaakt toen we op bezoek gingen bij vrienden met boerderij achtig huis in gelijk soort omgeving. Eerst weer wat gelopen en toen om het vuur in de tuin gezeten, tussen de scharrelende kippen en ganzen in. En op de terugweg aan het einde van de week stopten we even bij ons lievelingsgezin in Lelystad.

Kamp Westerbork wandeling
Drenthe bezoek

Oud en nieuw in de blokhut

Met oud en nieuw waren we, zoals zovelen dit jaar, gewoon met zijn tweetjes. In onze blokhut. We hadden een fijne volle dag gehad, deden nog wat yoga op onze meegenomen matjes, en liepen een stuk om de zogenaamde Thai te vinden die op Google Maps tevoorschijn kwam. Het bleek een heel kleinschalige afhaalplek te zijn, midden in een woonwijk waar een stel dat vanuit hun omgebouwde garage deed. We hadden niets besteld maar ze hadden nog wel wat over wat we mee konden nemen. Voor vrijwel geen geld, en met een grappig gesprek erbij. Dit zijn de dingen die me nu zo blij kunnen maken; de mogelijkheid om zomaar naar zo een plek op zoek te gaan en dan dit mee te maken. Zo een simpel gebeurtenisje, maar waarmee je je echt verbindt met de plek waar je bent en in mooi toeval rolt.

Het eten was heerlijk, we keken een comedy kerstfilm, de enige dit jaar, en proostten onszelf vanaf de bank het nieuwe jaar in. Uiteraard kreeg ook het Beest haar eigen feestmaal. En hondenbier, maar daar zag ze het nut niet zo van in als je ook gewoon water kan drinken.

Hunebedden en Giethoorn

Op nieuwjaarsdag begonnen we het jaar met, jawel, een wandeling! Op aanraden van eerder sociaal contact reden we nog geen half uur naar wat hunebedden. Ik weet niet of ik die wél al eens had gezien? We bezochten Havelterberg, waar Hunebedden D53 en D54 te vinden zijn. Leuk, maar vooral de omgeving was echt prachtig (god wat klink ik oud). Net een Nederlandse Savanne versie, lol.

Havelteberg hunebedden
Havelteberg hunebed

Achteraf hoor je dan dat je er niet op zou moeten gaan staan… Op de terugweg reden we om, om zo ook nog Giethoorn te zien. Ik was eerst niet zo geïnteresseerd maar het was best tof om op deze zonnige, rustige winterdag daar rond te lopen! Mooie huizen, grappig dat water en alle bruggetjes natuurlijk, en leuk sfeertje. Al is dat in de drukte van de zomer net wat anders kan ik me voorstellen.

Giethoorn in de winter

Overdag Netflix kijken?!

Eigenlijk wilden we dit Drenthe retreat ook gebruiken om allerlei plannen en intenties uit te werken voor het jaar 2021, en werken aan nuttige dingen, enzovoorts. Maar al snel na aankomst beseften we dat we vooral ontspanning nodig hadden. Ik mocht afgelopen jaar van mezelf eigenlijk niet op de bank zitten overdag, en moest altijd nuttig bezig zijn met iets. Je hebt immers al genoeg tijd verspilt na zo lang ziek zijn! En ook al kan je nog niet alles of duurt het herstel misschien wat langer, je kan wel veel méér en dat moet gebruikt worden! Ja goed, dat is leuk, maar zo put je jezelf natuurlijk volledig uit. En dus was het heel fijn om met deze verandering van omgeving, ook even verandering van gedrag toe te laten.

Drenthe Koekange AirBnB

Als we overdag een film wilden kijken dan deden we dat. Als we twee keer wilden ontbijten dan stond er niets in de weg. De hele week dat slimme boek niet aanraken wat eigenlijk gelezen zou worden? Whatever! Jeej, wat had ik dat nodig. In deze Drentse week zette ik bijna 80.000 stappen, wat veel meer is dan mijn normale gemiddelde. Maar wat voelde ik me juist uitgerust, vergeleken met de weken daarvoor. Een wijze les om dit jaar mee te nemen.

Goede voornemens?

Heb jij voornemens of wijsheden of juist anti-plannen voor in 2021? Hoop dat jullie jaarwisseling rustig doch fijn was!

Drenthe Corona

No Comments

Leave a Reply