Huis & Tuin

Eetlust! Allemaal bak recepten

Eten bak recepten blog header

Sinds transplantatie heb ik een gezonde eetlust. Voor het EERST in mijn leven. Weet je hoe lekker dat is?! Daarbij is als extra bonus gekomen dat ik op goede dagen een onvermijdelijke drang heb om te koken en vooral bakken.

Dit is natuurlijk helemaal on point met de Corona-isolatie-bak-gekte (bloem was nog exclusiever dan wc papier), maar ik zeg je, ik deed het al voordat het cool was!

Omdat ik nu opeens merk hoeveel mensen het leuk vinden om over eten te praten en recepten uit te wisselen, dacht ik eens te laten zien wat ik onder andere heb gemaakt. Eerst dacht ik alles in een blogpost te gooien, maar tijdens het uitzoeken van mijn foto’s realiseerde ik me dat dat belachelijk veel zou zijn. Dus begin ik met alle gebakken lekkers en komt het gekookte later wel eens langs.

Veel van wat ik heb gemaakt komt van online bak recepten af, dus die zet ik er natuurlijk bij. Inclusief wat er goed en fout ging en eventuele tips naar aanleiding daarvan, zodat jij het in één keer kan perfectioneren wanneer je het zelf gaat maken.

Pavlova

Pavlova blog collectie

Om het maar een beetje op chronologische volgorde te doen; pavlova als toetje van toen er nog mensen mochten komen eten! Het recept komt uit Altijd Iets Te Vieren, een receptenboek wat ik héél lang geleden eens meenam uit de Albert Heijn. Nu pas zie ik hoeveel lekkers er in staat.

Pavlova kende ik eerlijk gezegd alleen van de Sims, dus het was een eerste poging. Maar het is super makkelijk, niet veel wat kan mislukken. Geen online recept van precies deze, maar Allerhande heeft hier allerlei varianten van staan.

Chocolate chip cupcakes

Chocolade muffins Chicks love food

Vervolgens vond ik Chicks Love Food. Wederom een bron van recepten die ik al kende maar nu pas zag ik alle potentie erin. Vriend is sowieso gek op chocolade en zelf ik nu ook steeds meer, dus deze Chocolate chip cupcakes waren een logische keuze.

Ik hoef er verder volgens mij weinig over te zeggen. Ze waren heerlijk. En makkelijk. Qua chocola kan je doen wat je wil; ik hakte er een reep pure chocolade voor in stukken.

Ouderwetse appeltaart

Appeltaart Chicks love food

Ook van Chicks Love Food, deze Ouderwetse appeltaart met noten. De laatste keer dat ik appeltaart maakte is láng geleden, en dan altijd van hetzelfde recept. Ik was wel benieuwd naar een andere versie.

Deze was best geslaagd. Het enige wat ik zou veranderen is de hoeveelheid siroop die erin moet. Ik deed al wat minder dan aangeraden en nog vond ik de vulling vrij soggy, en daardoor de bodem ook een beetje.

Een derde recept wat ik uitprobeerde van Chicks Love Food maar geen foto’s van heb, zijn de Kwarkbolletjes met rozijnen. Een terugkerende kreet zie ik, maar: super makkelijk en lekker!

Lemon burst crinkle cookies

Lemon Burst Crinkle Cookies beautiful mess

Bakken is nu een zo frequent voorkomend iets hier, dat ik sommige recepten meerdere keren maak. Iets wat ik eerder never nooit zou doen, want maar weinig energie en zoveel om uit te proberen, enzo. Deze Lemon Burst Crinkle Cookies van een Beautiful Mess zijn een van de baksels waar ik maar aan blijf denken.

Zoals je ziet werden de koekjes iéts groter dan ik had verwacht, hehe. Dus verspreid de bolletjes goed over de bakplaat voor ze de oven in gaan, en hou ze vrij klein. Verder volgens mij weinig op aan te merken. Ze zijn een beetje knapperig van buiten en wat zachter van binnen, met een frisse citroen smaak. Oh, must make again!

Bananenbrood

bananenbrood Rutger bakt

Dit zou geen bak post mogen heten zonder tenminste één bananenbrood recept erin. Hetgeen wat iedereen nu lijkt te maken, en ideaal voor al die bijna rottende bananen die op de een of andere manier steeds weer in je fruitmand komen te liggen.

Het allerlekkerste recept wat ik hiervoor ken is degene die ik al jaren gebruik. Hij komt van een Amsterdams lunch café waar ik ooit heb gewerkt. Toen ik daar weg ging kreeg ik alle recepten van de populairste bakwerken in een handgeschreven boekje mee. Zo lief!

Bananenbrood bak recept blog

Het enige wat je hierover moet weten is dat je nogal veel maakt. Vandaar de muffins naast ook de cake, in de foto’s hierboven. Wat de noten en rozijnen betreft kan je doen wat je wilt. Zelf doe ik er van beide wat minder in dan aanbevolen, en qua noten niet perse walnoten maar wat er toevallig in huis is. Ah, en vorige keer dat ik dit maakte besefte ik voor het eerst dat ik altijd bloem gebruik, in plaats van meel. Dus dat kan allebei, haha. Oja, serveersuggestie: opgewarmd, met boter en honing!

Om eens wat anders te doen probeerde ik ook het bananenbrood van Rutger Bakt uit. Ook lekker, maar tipt niet aan mijn gouwe ouwe.

Basis recept brood

Basis recept brood bakken

De afgelopen jaren bakte ik wel eens brood, maar dan van een kant en klare brood-bak-mix uit de winkel. Gaf serieus ook heerlijk resultaat en helemaal niet duur, dus dat blijft altijd een goede optie. Maar ik was wel benieuwd wat er nou precies in ging, en dus ging ik op zoek naar een recept from scratch.

Zo kwam ik terecht bij het basisrecept voor brood bakken van Uit Pauline’s keuken. Zij heeft trouwens nog veel meer recepten die ik wil uitproberen, kijk maar eens. Anyway, brood bakken is niet heel moeilijk en vergt ook niet veel werk, maar wel tijd. Kneden, rijzen, vouwen, nog eens rijzen, etc.

Het resultaat was heerlijk, maar wel iets dichter, steviger, en platter dan ik had gehoopt. Misschien doordat ik twee derde meel gebruikte in plaats van alles met bloem? Of misschien had ik toch wat langer moeten kneden. Dat is nog best een werkje zonder keukenmachine. Er zit maar een ding op, nog eens proberen ;)

Chocolate chip cookies

Chocolate chip cookies Tasty recept

Ook op Youtube is er een schat aan, nouja, ALLES te vinden, maar dus ook aan recepten. Het kanaal Tasty heeft bijvoorbeeld een leuke selectie. Mijn oog viel op het filmpje waarin er drie verschillende manieren worden uitgeprobeerd om chocolate chip cookies te maken. De eerste super makkelijk en snel, de tweede hoe ik het een beetje ken, en de derde met alles erop en eraan wat je kan bedenken inclusief duizend uur werk.

Ik ging voor optie twee. Volgens mij had ik eigenlijk nog nooit chocolate chip cookies gemaakt. Wederom geen moeilijke actie, wel een beetje vooruit plannen want blijkbaar is de uitkomst het lekkerst wanneer het deeg een nacht in de koelkast heeft gestaan.

Ik denk dat het komt doordat ik geen baking soda had, al verving ik dat wel door bakpoeder, maar elke keer werden ze iets knapperiger dan bedoeld. Het doel was om de binnenkant nog zacht te hebben. Ze waren alsnog super lekker, dus erg was dat niet. Je krijgt met dit recept best veel deeg dus met ons ietwat kleinere oventje was dat genoeg voor drie keer bakken. Continue verse koekjes, hooray!

Het recept wordt verteld en geshowd in het filmpje hieronder, maar staat ook uitgeschreven in de comments ervan op YouTube zelf.

Koningin Maxima’s verjaardagskoekjes

Koninging Maxima koekjes recept

Bijna besloot ik hier een eigen blogpost van te maken, wat een bekende koekjes zeg. Iedereen aan wie ik erover vertelde had erover in het nieuws gelezen. Koningin Maximà, of waarschijnlijker haar social media team, deelde op facebook het recept van deze Argentijnse Alfajores met dulce de leche.

Cognac verving ik door Kahlua en in plaats van Maizena gebruikte ik de polenta die ik in huis had. En de suggestie van extra citroensap bij kruimelig deeg kwam goed uit.

Van Dulce de Leche had ik wel eens gehoord maar geen idee wat het was. Blijkbaar kan je het in de supermarkt kopen maar hee, we zijn op de zelfmaak toer. Het is heel simpel gedaan, al checkte ik wel even drie verschillende websites of het klopte. Men koopt een blikje gecondenseerde melk en laat die, nog dicht, drie uur lang in een pan kokend water liggen. Uh, okee. Maar damn wat is dat lekker!! Blijkbaar is het belangrijk dat het blikje echt onder het kokende water blijf liggen, anders ontploft ‘ie? Dat heb ik maar niet uitgeprobeerd.

Ik had geen idee wat te verwachten hierbij, maar ze waren echt fantastisch, en leuk om te maken. Do it!

Dat was het dan! Geïnspireerd? ;) Of heb je zelf juist favoriete bak recepten waar ik het bestaan van moet weten? Maak je vaak hetzelfde of probeer je altijd iets nieuws? Ben benieuwd!

2 Comments

 • Reply
  Frank
  25/06/2020 at 1:58 pm

  Lekker Sarah,
  Ga vanavond het bananenbrood proberen.
  Hoewel…….het is wel erg warm vandaag om in de keuken met een oven aan te gaan staan.
  Maar binnenkort dan.
  Ik zal je het resultaat laten zien (op een foto dan).
  Leuk om ook weer eens met je te ‘praten’ over ‘gewone’ niet medische zaken.
  Volgens mij gaat het goed met je.
  Daar word ik vooral vrolijk van!
  Liefs Frank

  • Reply
   Sarah Smit
   25/06/2020 at 2:18 pm

   Heel leuk dat je die gaat uitproberen Frank! Ben benieuwd :)) Dacht net voor het plaatsen van de blog ook dat het niet de perfecte timing was met het warme weer en de oven in combinatie daarmee, haha. Maar zaterdag wordt het weer koeler heb ik begrepen ;)
   Inderdaad fijn om het even over niet medische zaken te hebben. Er is nog veel gebeurd waar ik niet over heb geschreven hier, maar sinds een maandje gaat het allemaal stabieler en merk ik echt hoeveel meer energie deze longen me geven. Super onwerkelijk en geweldig. Ik ga nog wel eens een algemene update geven over alles hier. Maar eerst, bakken! Hehe.
   Liefs terug

  Leave a Reply