Cystic Fibrosis

Gedachten tijdens longfunctie blazen

Begin deze week bevond ik mij weer in het AMC voor wat standaard getest. Daar hoort het longfunctie blazen bij, en terwijl ik daarmee bezig was, besefte ik dat dat best wat gedachten door je hoofd laat vliegen. Een uitermate goede blog gelegenheid! Om een compleet beeld van de gebeurtenis te krijgen: herhaal de tweede helft van de tekst zes keer en bedenk er vooral veel gehoest bij tussendoor.


Longfunctie blazen“Deze wachtkamer is altijd zo open en stil. Wat zou hij hebben? Zou het haar eerste keer hier zijn? Wat zouden ze denken dat ik heb? Chill, nu al mijn beurt. Hee, haar ken ik. Had ik haar vorige keer? Of de keer daarvoor? Wat is in hemelsnaam haar naam ook al weer? Oja, darn it, ik kan niet meer door mijn neus ademen. Het voelt alsof er snot uit mijn neus wordt geknepen, wordt er snot uit mijn neus geknepen?
Let’s do this. Wel of niet naar het scherm kijken? Niet. Dat maakt me zenuwachtig. Wacht, alleen nu dan even in het begin. Nee. Nee dit werkt niet. Kijk naar de muur voor je. Hallo daar weer, poster. Wederom dank voor de aanmoediging voor het stoppen met roken!
Ik adem al een halve minuut normaal vrouw, en dat is niet relaxt in zo een buis, wanneer is het tijd voor wat actie? Sorry, ik weet dat je op iets moet wachten. Op wat precies eigenlijk? Hoeveel ademheuveltjes zouden er moeten zijn voordat ze de test mag starten? Of kijkt ze naar hoe regelmatig mijn ademhaling is? Ja, dat zal het wel zijn. Rustig en normaal ademen Sarah. Shit. Nu ben ik benauwd en moet ik zuchten.
Zou iedereen zo hard in dit mondstuk bijten als ik? Ik moet bijna hard blazen maar ik moet slikken. Doen of niet doen?! Aaaghhh, het moet! Beter. Nu mijn oren ont-poppen. Hmm die acties zien er gek uit op het scherm. Zou ze weten wat ik net deed of denkt ze dat ik een ademstoornis heb? Zouden veel mensen tijdens deze test moeten slikken?
Ok. Go, go, go, go, go… Vrouw, ik hoor je wel! Ik kan niet nog verder blazen!
Toch even naar het scherm kijken. Waar vind ik de FEV1… Hey! Ze heeft het weg geklikt. Vragen? Nee niet vragen. Als het slecht is helpt dat de boel niet. Ik hoor het aan het einde wel.
Fck, nu moet ik boeren na al dat hoesten. Maar dan moet ik opnieuw beginnen met deze poging. Ik blaas wel gewo… BURP. Sorry, sorry, dat was echt niet bedoeld om de machine in te gaan!
k wist wel dat ik mijn trui uit had moeten doen hiervoor. En dat ik had moeten plassen.
Wat aanmoediging hier, please? Oh! Ze heeft twee pogingen in èèn keer heen en weer blazen gepropt! Ik hou van u, mevrouw.”


Herkenbaar, voor de professionele hoesters onder ons?

7 Comments

 • Reply
  Irène
  19/08/2015 at 10:35 am

  JAA! :-) En nog meer. Dat mijn broek los moet en dat ik mijn beha uit had moeten doen want alles KNELT zo en dat is vast de belemmering voor die extra procent. En hoe hygienisch is dit apparaat nou precies? Hoe maken ze dat schoon? En kan ik iets aflezen aan het gezicht van de blaasdame, hoe ik het doe? Ik doe het vast beter dan de vorige keer. Dat moet wel. Want zo voelt het echt. Of toch niet? Een beetje nonverbale communicatie had nu op zijn plaats geweest hoor! Maar ik heb in ieder geval nog niet gehuild op dit punt. Misschien komt dat nog als de uitslag me verteld wordt.

  Jemig, ik zit gewoon NU alweer met hinderlijke blaaskriebels in mijn buik terwijl ik pas over twee maanden weer hoef. Bedankt hoor. ;-)

 • Reply
  Sarah
  19/08/2015 at 10:42 am

  SORRY Irène! ;) Gebruik die twee maanden om er weer even zen over te worden.
  Maar je hebt wel ontzettend gelijk over alle aanvullingen!! Vooral over hoe ze dat ding schoonmaken. Spuiten ze er dodelijk gas in na elke patiënt?! Want anders weet ik niet hoe….? X

 • Reply
  kirsten
  19/08/2015 at 11:08 am

  en… wat is het resultaat?

 • Reply
  Sarah
  19/08/2015 at 11:45 am

  Ging goed Kris! Zeker vergeleken met vorige keer en hoe ik me voel. Blies 42%!

 • Reply
  Sandy
  19/08/2015 at 12:31 pm

  Omg, het is precies zo! Ik kan mezelf niet meer weerhouden de fev1 te spotten op het scherm. Ik MOET het weten na elke poging! Fijn dat je tevreden bent over je lf, we hangen gezellig rond hetzelfde getal ;) xx

 • Reply
  Tim
  19/08/2015 at 1:10 pm

  ha….mooi! Ik wordt altijd ontmoedigd.. zelfs met mijn oude longen… en weer inademen… loopt rood aan… en weer inademen loopt blauw aan… (blaas niets meer maar druk wat)

  ….fffffffffffffffffffffffuuuh inademen!!

  knetter hoe kan t dat ik mezelf 200% geef maar mijn longfunctie maar ..% is? Niet eerlijk!

 • Reply
  Sarah
  19/08/2015 at 5:46 pm

  Ha Sandy dat dacht ik al! Laten we dit dan als baseline aanhouden vanaf nu ;)

  Precies Tim! Klopt niet helemaal, die procenten tegen over elkaar he?! Maar gaat het nu wel beter wat dat betreft? 200% geven en een iets-meer-in-de-buurt percentage als uitslag terug?

 • Leave a Reply