Reizen Uncategorized Zweden

goeie kant–>en eindelijk sneeuw

Hej Allihop! (tijd voor jullie om Zweeds te gaan leren)
Vandaag geen bus naar school voor mij, maar de trein naar Uppsala. Ik wist de tijden niet precies maar blijkbaar kan mijn onderbewuste toch wel iets onthouden en had ik op goed geluk wat geschat, kwam dus op tijd aan na de bekende loop/hobbel/ren tocht door uppsala van het treinstation naar het ziekenhuis. Eenmaal daar (oh wat was het lekker warm, ja wonderen zijn er nog; het heeft dan eindelijk gesneeuwt en gevroren hier!) moest ik zelfs nog 10 minuten wachten tot ik wie dan ook zag. Ik begon met bloedprikken. Heerlijk goed doorgedacht dat ik dat als eerste zou doen (…..) gezien de hoeveelheid bloed wat ze nodig hadden dit keer: 19 buisjes!!! Moest sap drinken voordat ik weer verder mocht en dat was ook wel slim :) Daarna een uur met de dieetiste, die wou natuurlijk mijn hele eetpatroon weten, waarna ze vroeg wat ik dacht dat er verbeterd kon worden, en ze heeft me toch 3 soorten ‘dikmaakoplosmilkshakes’  aan weten te smeren. Net eentje geprobeerd; its shit again. Maar ze was trots op hoe ik at. Lees het even nog een keer: een dieetist is trots op hoe ik eet. Ik bedoel… wauw haha! Daarna een uur met de fysio, ewa, met r gekke adem oefeningen haha ohh ik heb zo’n pepdinges meegekregen, niet een masker maar zoon pijpje. Weet je hoe dat heet hier , een peppip haha, ze ging ook kijken hoe sterk (of zwak) ik was, moest sit-ups (kwam tot 24) en push-ups doen, gelukkig mocht dat op mn knieen haha en vond 10 een mooi getal voordat ik in elkaar plofte. Ook ging ze van alles opmeten waar ik het doel niet helemaal van inzag, moest ik mn rug zo hol mogelijk maken, en daarna zo bol mogelijk, of tegen de muur gaan staan met mn rug er helemaal tegenaan, nek ook, en dan mn kin op mn borst, ging ze et een of ander meten. Ook met een meetlint om mn ribben als ik helemaal uitademde en dan weer zo veel mogelijk in… t zal wel :p Nat.cl. verneveld , daarna ophoesten, ook voor de sputumkweek (die ze dit keer helemaal naar stockholm sturen om op heel veel dingen te testen), en daarna een gelukkig korte longfunctie, waaruit bleek dat mn FEV1 nu 60% is! joehoee das wel beter dan die 46% in t AMC toen ik daar lag hihi. En mn saturatie was tussen de 96% en 98%. (die moest op mn teen omdat ik nagellak ophad op mn vingers en hij werkte niet op mn oor :p)

Kweet niet precies wat het was maar ik was zo waanzinnig uitgeput vandaag, de hele dag lang, weet je wel dat je je ogen letterlijk niet meer open kan houden maar ze vast moet houden om te kijken, dat had ik zelfs als ik met iemand sprak, en t was niet gewoon een deel van de dag, maar echt de hele tijd. Zeker na dat bloed prikken en die oefeneningen met fysio bwaahh werd nie goed joh. Goed.. na de fysio ging ik lunchen, heerlijk ziekenhuiseten weer, aan een tafel in een ‘opname-gedeelte’ haha ze wilden zeker niet dat ik de hele sfeer te snel zou vergeten ofzo bleh wat was ik blij dat ik daar niet lag :s en dat eten alleen maar die middag naar binnen hoefte te werken en niet 2 weken lang!! Zelfs het beddengoed is hetzelfde als in nederland. Daarnaaa naar de maatschappelijk werkster.. tja.. dat stond ingepland als een UUR weer, dus was bijna in tranen hihi geintje, maar deze is okej! Het gesprek duurde maar een half uur, waarin ze heel veel had opgeschreven en de grote lijn van mn leven wilde weten ofzo, en in tegenstelling tot elke ander maatschappelijk werkster ging ze niet overal  zitten wroeten waar een mogelijk probleem kon zitten, en als ik ‘nee’ antwoordde op de vraag of ik ergens mee zat of wilde vragen dan hoorde ze ook een ‘nee’ ipv een ‘ik wil er niet over praten’ en liet ze het met rust. Heerlijk, dankje. Ze heeft trouwens waanzinnig mooie ogen :p lichtgroen en ze stralen iets heel gaafs uit. Ze gaat ook voor me uitzoeken zei ze, wat voor rechten ik nou heb hier in Zweden en waar migrationsverket in godsnaam mee bezig is. Ten slotte zei ze dat ze wel dacht dat we klaar waren voor dan, dat ik mn leven wel op orde had hoe het zo leek, wist waar ik stond. WAUWwww ik begin steeds meer van dat ziekenhuis te houden!!! In plaats van me ‘in de groep te gooien en uit te komen op de beslissing dat het het best zou zijn om in serieuze therapie te gaan met een serieuze therapeut’  zei deze dat ik mn leve op orde had! Prachtig. 
En toen wachten tot Marie klaar was om me nog even te zien. Er was niet zoveel meer over om over te praten, maar natuurlijk even over gehad hoe het ging met alle nieuwe medicijnen, ennnnn over de tongpiercing die ik wil!! Na veel lachen, denken, peinzen en eventueel geplande discussies met collega’s uit europa besloot ze dat als ik volgende maand (15 feb. zie ik ze weer) 53 kilo weeg, zij het helemaal prima zou vinden dat ik een tongpiercing zou nemen haha!! Dus die gaat komen!!! Ik woog nu trouwens 51,7 met kleren aan. Bijna een kilo aangekomen sinds vorige keer wooehooe! Ze gaf zelf toe dat ze eigenlijk een tattoo wou maar niet mocht van haar man hahaha vriendlief wil liever ook niet dat ik een tongpiercing neem, maar ik wil m al jaren en kreeg geen toestemming van mn ouders onder 18, nou, nu ben ik 18 en ik ga me mooi niet tegen laten houden door mn vriend! Ik mag alleen geen stenen in mn zakken stoppen met volgende maand wegen, ook geen zware riem door mn broek, dus moet gewoon nog meer eten (is het mogelijk?). en heel misschien toch een slokje nemen van zoon walgelijke shake.

De hele dag heb ik in het Zweeds gedaan! Behalve met Marie, die vroeg van het laatste gesprek iets waarvan ik niet eens wist wat het in het engels was (ik moest tekenen voor het onderzoek van mn bloed(?)) en nadat ze dat had uitgelegd bleef het in Engels, was ook wel goed want mn hoofd tolde van mn moe zijn. En dus de conclussie van de dag: ik ben bijna een kilo aangekomen; het is niet waanzinnig dom om een tongpiercing te nemen met cf; mijn dieetist is trots op mijn eetpatroon; mn longfunctie is 60%; mijn maatschappelijk werkster vind dat ik mijn leven op orde heb; ik heb de hele dag overleefd (en dat minus 19 buisjes bloed). Mag ik even een heel hard applaus van jullie!!?!! =D
Onderweg terug naar het station kwam ik langs een uitverkoopsportwinkel-metleukekleding en heb ik een heel leuk goedkoop vest gekocht als lief-voor-mezelf iets :p Daarna door naar de trein, daarna de bus en eenmaal thuis was ik zelfs te moe om de post op te pakken of mn telefoon op te nemen, ben echt als een cartoonplaatje recht mn bed ingevallen waar ik van 4 tot 8 (toen vit thuis kwam) heb geslapen!

En dat ga ik nu dus maar weer doen, zodat ik morgen nog goed mn laatste schooldag van de week kan volgen, en de dag daarop bowe (en fred voor even?) in ontvangst kan nemen!!! Die rijden morgenochtend weg uit NL :D echt zo gaaf! Kwas trouwens net door een Nederlands mobiel nummer gebeld… mn batterij viel uit. Wie was dat?? :p Hij stond niet in mn lijst.
Oh gisteravond was Annalie nog langs geweest hier! Was erg leuk om r weer te zien nadat we allebei in nl waren geweest voor best een tijd, ze had r laptop meegenomen zodat we foto’s konden kijken, ze is erg blij met r vriendje uit sigtuna en ze zijn heel lief samen!! Maargoed, slaap lekker , kus!

1 Comment

 • Reply
  Bowe
  12/01/2007 at 12:58 am

  Waaauw heel goed! Brave Sarah. Goede longfunctie ook! Vind alleen je maatschappelijk werkster slecht.. Sarah die dr leven op orde heeft.. PFFFFFF dat is net zoals eehmm.. WEET IK VEEL.. altijd maar die eeuwige vergelijkingen.. t klopt gewoon niet!

  Over 8 uurtjes gaan we al rijden.. niet eens uitslapen.. en ik moet je iets heel ergs vertellen; ik heb geen schuimbanaantjes.. ik wou wel naar de stad, maar het stormt hier zo belachelijk erg, zelfs lopen is niet normaal te doen.. Maar heel misschien dat we onderweg nog ergens van die dingen kunnen vinden, ik houd me ogen open voor schuimbanaantjes onderweg! Ik ga nu lekker slapie doen en dan morgen veeeeeeeel koffie naar binnen gieten en dan gaan met die (schuim)banaan!

  Tot snel en dikke kus!

 • Leave a Reply