Nederland

Haarlem wishlist voor 2017

Haarlem wishlist

Mijn Haarlem wishlist voor 2017 oftewel; dit wil ik hier gaan doen dit jaar! Het idee kwam ik tegen op Karlijn’s blog Wonderlicht, die het weer op Eva’s blog black birds and blossom had gezien. Die gaan over Amsterdam en Berlijn, vol lokale Zin In ideeën. Zodoende begonnen bij mij de Te-Doen-In-Haarlem kriebels. Er zijn dertien plaatsten/activiteiten naar boven gekomen, en aan het eind van deze blogpost lees je hoe ik ze bij ga houden.


Haarlem wishlist 2017

Alle musea bezoeken. Haarlem is niet zo heel erg groot en dus denk ik dat dit best een realistisch doel is. Ook voor een maar half gemotiveerde cultuursnuiver als ikzelf. Naar het Teylers ben ik vorig jaar eindelijk geweest en dat was heel mooi, vooral ook het gebouw zelf. Oh en het Dolhuys net Noord van het station fietste ik per ongeluk tegen aan toen ik net naar Haarlem was verhuisd. Maar het Frans Hals museum, De Hallen, het Haarlem museum, en zelfs de hele kleintjes staan nog op mijn lijst.

Teylers museum Haarlem

Voorstelling in de Toneelschuur bijwonen. Gewoon omdat ik vind dat ik ondertussen Haarlems genoeg ben om dat eens meegemaakt te moeten hebben. Toneel vind ik altijd een heel tof concept maar ik weet ondertussen wel dat ik een goed stuk moet uitkiezen, anders verveel ik me het apelazer. *pakt programma erbij*

In allle restaurants eten. Al is dat misschien net wat minder realistisch. Maar ik hou ontzettend van uit eten gaan, tot Vriend’s grote verbazing want die vindt er geen reet aan. Waarom meer betalen voor eten als je het thuis voor 1/5de van de prijs ook hebt? Nou, gewoon, omdat het hele gebeuren heerlijk is! Dit resulteert erin dat ik vaker met vrienden in een restaurant zit dan met Vriend zelf, al wist ik hem voor Valentijnsdag toch mee te slepen naar de Kloosterkeuken. Een oud klooster wat nu is omgetoverd tot restaurant met heerlijk eten, en wat als opleidingsplek fungeert voor jongeren die om wat voor reden dan ook niet meer bezig kunnen zijn met het reguliere onderwijs. Die plek kan dus vast afgestreept worden! Brick, Dodici en De Pizzabakkers zijn andere grote favorieten van afgelopen jaar. Ik kan niet wachten om de sowieso-nog-eens-naartoe lijst uit te breiden in 2017. Tips?

Brick restaurant Haarlem

Een goed dakterras vinden. Er staat me een blog-artikel bij wat ik ooit heb gelezen over dakterrassen in Haarlem, maar ik ben vergeten van wie dat was, waar die dakterrassen waren, en of er sowieso goede tussen zaten. Ik denk dat dit niet perse the city of roof terraces is, maar ergens moet er een leuke zijn. En ik zal ‘m vinden!

Lid worden van de bieb. Oh hey, check! Voor kerst kreeg ik een lidmaatschap van de bieb cadeau, omdat ik daar om vroeg. Helemaal blij mee. Begin januari heb ik ‘m geactiveerd en onlangs ben ik een tweede keer langsgeweest om een stapeltje boeken mee naar huis te nemen. Wat bij deze wens hoort is dus ook; meer boeken lezen! Dezelfde wens als elk jaar, maar ik denk dat de tijdsdruk van de bieb’s uitleenperiode me hierbij gaat helpen. Plus, Vriend is blij dat de uitbreiding van onze eigen boekenkast even op pauze staat.

Bieb boeken

Debatten of info avonden bezoeken. Of dat nou voor de Wijkraad is of voor mezelf. Ik ben nog nooit naar zulke dingen heen geweest maar lees er wel altijd met interesse over. Zoals die in de Pletterij gister, waar ik niet heen ben gegaan, hehe. Ik zal, zeker de eerste keer, verstopt in een hoekje zitten en niet actief aanwezig zijn, maar ik wil er gewoon eens bij zijn. Iets om mee uit mijn comfort zone te stappen!

Lokale evenementen bijwonen. En dan bedoel van de ‘standaard’ dingen als wekelijkse markten, naar jaarlijks terugkerende feesten als Bevrijdingspop of Jazz & More, tot kleinere eenmalige initiatieven zoals het buitenspa weekend bij de Veerplas wat eraan komt.

Haarlem evenementen

Vaker uitgaan. Als in ‘s avonds. Uren of een kwartier dansen is er niet meer bij, maar cocktails/mocktails/biertje drinken met vriendinnen, sfeer proeven, of meebouncen op een barkruk nog wel. En daar moet ik vaker gebruik van maken. Want van uitgaan word ik blij! Dat we nu tegen het centrum aan wonen maakt dit alleen nog maar makkelijker. De (soort van) nieuwe plekken als de Monkeybar en The Gin Sum Club wachten op hun eerste bezoek, en blijdschap in Bar Wigbolt mag graag in de herhaling.

Lopen en drankje bij Landgoed/orangerie Elswoud. Deze naam kende ik tot een paar maanden geleden niet, en de laatste paar weken lijkt ‘ie juist de hele tijd op te duiken. Na wat google werk kan ik niet wachten om er wat rond te lopen en te high-tea-en.

Nog meer lopen. Over lopen gesproken; sinds het beest haar leven met ons deelt loop ik me suf! Op een goede manier. Ik kom hierdoor op heel veel meer plekken dan ervoor, en mijn doel is dan ook om dat vooral te blijven doen. Hup naar Elswoud, naar het park om de hoek, naar het park aan de andere kant van de stad, door de kleine verborgen straatjes van het centrum, en in de auto naar de volgende beste zwemplek.

Lopen met beest

Vaker naar de bioscoop. Als ik er eenmaal ben vind ik het heerlijk, maar de stap er naartoe blijkt wat lastig te zijn. We hebben hier zelfs nog tegoedbonnen voor 4 kaartjes liggen. Al een tijdje. Tijd om die te gebruiken, the time is now! Nog leuke filmtips? Ik hoor veel over La la land voorbij komen, dus daar ben ik wel benieuwd naar.

Paardrijden ZandvoortPaardrijden in Vijfhuizen. Oke, Vijfhuizen is net geen Haarlem. Maar het ligt er wel pal tegenaan, en is de dichtstbijzijnste plek waar er westernles wordt gegeven. Vroeger heb ik heel veel paardgereden, met tegen het einde van die tijd mijn eigen met-pensioen-zijnde paardje om het af te maken. Ik mis het ontzettend en denk heel vaak dat ik het weer zou moeten oppakken. De redenen dat ik dat niet zomaar doe zijn geld en conditie. Alles wat met paarden te maken heeft is niet super goedkoop, en mensen kunnen roepen wat ze willen dat paardrijden geen sport is, maar de rijders weten wel beter. Met mijn 36% longfunctie is het rondhobbelen op deze beesten best een uitdaging. Toch heb ik besloten om het weer vaker te gaan doen! Of in elk geval kennis te gaan maken op deze manege.

Strand, strand, strand. Ook net buiten Haarlem maar het hoort wel bij deze stad. We doen dit al heel regelmatig maar gek genoeg juist in de winter, dan kan het beest namelijk overal mee naartoe. In de zomer willen de meeste populaire stranden geen hondenpootjes over zich heen. Ook heb je in de winter het hele strand voor jezelf, wat heel fijn is voor het uitwaai effect. Toch wil ik me ook wat meer mengen in het zomerse strand gebeuren. Lekker met de kudde meezonnen, drankjes bij de strandtenten halen, leuke mensen ontmoeten, en hier en daar een feestje meepikken.

Strand Bloemendaal


Dat was mijn lijst! In de reacties bij een van de eerder tegengekomen stad-wish-lists werd het idee genoemd om er een Instagram hashtag van te maken. Leuk, dat ga ik doen! Bij de dingen die ik af ga kruizen zal ik een foto op mijn Instagram account plaatsen met de hashtag #checkmijnstad2017. Check heeft daarin een dubbele betekenis; als in gedaan, check! En als in moet je zien, check it out.
Hoe meer hashtag zielen hoe meer vreugde, doe je mee?

4 Comments

 • Reply
  Karlijn
  16/02/2017 at 7:56 pm

  Count me in bij alles graag. Alhoewel, dat paardrijden zie ik denk ik liever van een afstandje;). Goede hashtag ook, ik verwacht hem (of is een hashtag een haar?) héél veel langs te zien komen. X

  • Reply
   Sarah Smit
   21/02/2017 at 12:53 pm

   Nou vooruit, dan verwacht ik wel dat je vlaggetjes en (stille) toeters meeneemt als paarden toeschouwster Kar. En jaa dan heeft de hastag in ieder geval vast twee fans! Xx

 • Reply
  Tinke
  20/02/2017 at 9:38 am

  Goede lijst Saar! Nu al veel zin om naar Haarlem te komen! Zullen we zaterdag vast een of twee items afstrepen?! ;)
  Dikke x <3 Tinke

  • Reply
   Sarah Smit
   21/02/2017 at 12:54 pm

   Ja Tink!! Ik bedenk me nu dat jullie natuurlijk ook kunnen blijven slapen, we hebben een super chille logeerkamer al zeg ik het zelf :D Dat jullie later komen ipv voor lunch? Hoe dan ook, zin in! xx <3

  Leave a Reply