Cystic Fibrosis

Eindelijk: het avontuur van documentaire Buiten Adem!

Documentaire Buiten Adem Cystic Fibrosis

Als je me via Facebook ook volgt dan heb je regelmatig foto’s voorbij zien komen die duidelijk maakten dat ik mee deed aan een documentaire. Het idee was om al laaaang geleden hier daar wat over uit te leggen. Nu dat de documentaire Buiten Adem morgenavond op TV wordt uitgezonden (wut) heeft deze uitstelster eindelijk een goede deadline om dat dan ook te doen ;)

Iets langer dan een jaar geleden, (zoekt door mail inbox) op 16 juli 2016 om precies te zijn, kreeg ik een mailtje van Els Anker en Iris Verhoeven. Ze vertelden dat ze van plan waren een documentaire te maken over Cystic Fibrosis, met orgaandonatie als centraal onderwerp. Om er een gezicht aan te geven. Of ik misschien wilde helpen? Ik mailde terug dat ik dat best wilde doen hier en daar en dat ik benieuwd was hoe ik kon bijdragen aan het verhaal. Hun antwoord was simpel; gefilmd worden als één van de twee ‘hoofdpersonen’. Dus eigenlijk ook weer niet zo simpel, hah.

Makers documentaire Buiten Adem Iris Els

Het filmen van Buiten Adem

We besloten om elkaar eens te zien, om wat dingen door te spreken en te kijken of er een klik was. De ontmoeting ging heel goed! Toen er ook een tweede meisje met Cystic Fibrosis mee wilde doen, Kim (met ‘nieuwe’ longen), kon het plannen beginnen. Er moest nog even een crowdfunding plaatsvinden, die gelukkig succesvol verliep. En er was wat media die er aandacht aan besteedde, zoals het Haarlems Dagblad. Vervolgens ging het filmen van start. Werk aan de winkel!

Sarah Smit Haarlem

In totaal waren er voor mij zo een 7 (?) dagen dat we afspraken met camera erbij. In die dagen moesten ook vriend, zusje, mijn longarts in het AMC en vriendin Kirsten bij het zelf filmen tijdens de Lissabon citytrip eraan geloven. En natuurlijk het beest! En een gelijk aantal dagen werd er ook bij Kim gefilmd. Om uiteindelijk het geplande resultaat van 25 minuten over te houden.

Opname documentaire Buiten Adem

Er gold een strak schema voor de twee makers omdat het vanuit een master programma van hun studie gedaan werd. Met als finale en dus strakke deadline de premiere op het CampusDoc Filmfestival in Utrecht afgelopen juni. Ik lag die week net in het ziekenhuis maar had gelukkig kunnen regelen dat ik die dag even heen en weer kon. Ik had van te voren niet heel veel nagedacht over hoe die dag zelf zou zijn, maar wat was het tof! Het festival vond plaats in het Louis Hartlooper Complex wat hartstikke mooi bleek te zijn, en alle documentaires werden heel goed bezocht. Ook kwamen er veel mensen ‘voor ons’ naar toe en dat kwam, eigenlijk onverwachts, echt wel even binnen. Zoveel liefde!

CampusDoc Festival Documentaire

Vervolgens werd het voor Kim en mij wat rustiger rondom de documentaire Buiten Adem, maar bleven Iris en Els net zo gemotiveerd bezig. DVD’s werden verstuurd, social media bleef actueel en ze vlogen zelfs last minute nog naar the UK om daar aanwezig te zijn bij een filmfestival om de documentaire te kunnen vertonen. Gelukkig had het allemaal al een internationale insteek, dus de Engelse (en voor vriend Nederlandse, hehe) ondertiteling was er al.

Documentaire Buiten Adem op de televisie en online!

Uiteindelijk heeft hun werk ervoor gezorgd dat de documentaire nu ook via de VPRO gaat worden uitgezonden. Op TV, voor het eggie jonguh! Wel op een zender die niet iedereen kent; NPO Cultura, onder de naam Makers Van Morgen. Google even of je de zender hebt, en waar je die vervolgens kan vinden bij jouw provider. Als je geïnteresseerd bent, natuurlijk ;) Mocht het niet gaan lukken, niet gevreesd! Op 2doc.nl wordt Buiten Adem later namelijk ook geplaatst. Je hebt dan dus alle tijd om ‘m online te bekijken. En als ook dat onmogelijk is dan heb je altijd nog de mogelijkheid om de DVD te bestellen. Trouwens, er staat ook nog een docu festival op het programma, dus als je op 9 september toevallig in Zaltbommel bent… We got you covered, bro!

Dan laat ik je hier nu achter met de trailer van documentaire Buiten Adem, en daaronder nog even precies wanneer en waar je ‘m volledig kan vinden. Alvast veel kijkplezier, het was heel bijzonder om eraan mee te doen en ik hoop dat je het wat vindt! X

* De documentaire Buiten Adem is te zien op vrijdag 1 september op de zender NPO Cultura om 19:20 uur. Snel daarna online te vinden op 2doc.nl

14 Comments

 • Reply
  Annelies
  31/08/2017 at 12:51 pm

  Vind het prachtig, wil hem zeker zien, maar mijn eerste gedachte was: huh ben jij ex-playboymodel?? Ernstig dat hoofd van mij. Anyway, hoop dat het CF vooruit helpt (of nouja de wereld uit helpt maar dat zal nog ff duren).

  • Reply
   Sarah Smit
   01/09/2017 at 10:19 am

   Hahaaaah, ja, oh that minor detail! Mooie headline natuurlijk ;) En dank je, dat hoop ik ook! x

 • Reply
  Jeanien
  31/08/2017 at 4:04 pm

  Jaa, het bijna zover! Spannend :)
  Ik vind de trailer al indrukwekkend en ga zeker kijken morgen!

  • Reply
   Sarah Smit
   01/09/2017 at 10:46 am

   Super, ik hoop dat je de zender kan vinden! Zo niet, staat hij ondertussen ook al online op 2doc zag ik :) Leuk dat je zo benieuwd bent! Xx

 • Reply
  Martine
  31/08/2017 at 8:27 pm

  Ik ga zeker kijken!

  • Reply
   Sarah Smit
   01/09/2017 at 10:47 am

   Tof Martine, ben heel benieuwd wat je er van gaat vinden! Xx

 • Reply
  Sabine
  01/09/2017 at 7:53 pm

  Net gekeken, prachtige documentaire! <3

  • Reply
   Sarah Smit
   02/09/2017 at 2:08 pm

   Wat leuk dat je hebt gekeken Sabine! Super dat je ‘m mooi vond :D Xxx

 • Reply
  Bas
  01/09/2017 at 10:06 pm

  Net gekeken, helemaal top.
  Liefs voor jou en Shane.
  Bas

  • Reply
   Sarah Smit
   02/09/2017 at 2:09 pm

   Dank je Bas, fijn om te horen :)) Liefs terug! x

 • Reply
  Djuna
  02/09/2017 at 8:02 pm

  Supermooi en ook wel intens. Ik heb -em net teruggekeken en echt: waauw.
  ‘Ademen betekent vrijheid’. Zo raak en waar!

  • Reply
   Sarah Smit
   04/09/2017 at 1:48 pm

   Daar weet jij alles van Djuun <3 Hoe mooi ook om laatst te lezen dat jij je tegenwoordig zorgen mag maken om deadlines op werk! Hihi. Dikke kus Xx

 • Reply
  Margot
  03/09/2017 at 1:17 pm

  Mooie docu! Hij had van mij zelfs nog wel langer mogen duren!

  • Reply
   Sarah Smit
   04/09/2017 at 1:49 pm

   Dankjewel Margot! Vanwege het programma waar de docu aan mee deed hadden we maar 25 minuten. Maar wie weet komt er ooit een vervolg….? ;) x

  Leave a Reply