Cystic Fibrosis

Hoe overleef ik een ziekenhuis verblijf?

Ziekenhuiskamer

Hoe overleef ik een ziekenhuis verblijf?
Hospital Schmostipal, I say. Met deze tips kun je het meest uit je noodgedwongen verblijf halen!


 ☛ Neem je eigen dekbed en kussen mee. Het verschil tussen een ziekenhuis deken of je eigen zachte dekbed is schokkend. Daarnaast breng je een stukje geur en decoratie van thuis mee naar de meestal kille ziekenhuiskamer.

☛ Laat je vrienden weten dat je er bent. Ook al is het onverwachts of juist al de zoveelste keer. Plaats het op Facebook of maak een groeps-app aan. Trust me, ook al heb je daar in het begin misschien niet meteen zin in; je bent jezelf dankbaar als je straks een fijne flow van lieve, langskomende afleiding hebt.

☛ Sleep jezelf de douche in en kleed je aan als je wakker wordt. Als je de hele dag in een bed moet liggen kruipt er al gauw een nutteloos en eeuwig suf gevoel bij je naar binnen. Door een beetje ritme en alledaagse dingen aan te houden voel je je wat blijer en vaak ook gezonder!

☛ Zet je over de normale buitenwereld schaamte heen. Bloot, poep, gerochel… whatever it is, je leven wordt een stuk meer zen als je begrijpt dat dit een besproken en out in the open onderdeel van je verblijf is. Als je het lastig vindt, probeer je dan in te prenten dat dit alles juist heel normaal is voor de mensen die hier voor jou zorgen. Het is hun baan, ze weten niet anders en hebben honderden anderen voorbij zien komen!

☛ Blijf zelf nadenken. Het enige doel van je verblijf is dat je beter wordt gemaakt en weer weg kan. Iedereen heeft dus echt zonder twijfel het allerbeste met je voor. Het blijft echter mensenwerk en het blijft in sommige gevallen ook een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Respecteer je artsen en verpleegkundigen, ze weten en doen heel veel. Maar luister ook naar je eigen verstand en gevoel.

☛ Als je het geluk hebt om een eigen kamer te hebben, hang dan een briefje op je deur met de tijd erop vanaf wanneer mensen ‘s ochtends binnen mogen komen. Dit is zo fijn als je pas laat in slaap kan vallen en meer uren nodig hebt dan wat het ziekenhuis schema je oorspronkelijk geeft! Het is echter niet zo handig om dit te doen als je weet dat er veel moet gebeuren, als je heen en weer gebracht moet worden naar andere afdelingen en testen, of als je naar huis wilt.

☛ Bedek de lichtjes die ‘s nachts overal te vinden zijn in je kamer. Het alarmknopje, de bediening van je bed, de infuuspomp, etc. Gooi er een kledingstuk overheen! Vooral wanneer je thuis gewend bent om in het echte donker te slapen kan dit het verschil zijn tussen een hele lichte of diepe slaap.

☛ Verlaat als je de mogelijkheid hebt minstens één keer per dag je kamer. Loop een rondje beneden of nog beter, ga naar buiten. Ook al moet je daar meteen weer ergens gaan zitten. Het is goed om even onder de mensen te zijn en je lichaam wat beweging te geven – zelfs als het maar een klein wandelingetje is.

☛ Bestel als avond eten hetgeen wat het meest exotisch klinkt. Na veel trial and error is dit een bewezen succesvolle strategie voor eten zonder kokhalzen bij het zien van je maaltijd. Als er tekentjes bij staan die aanduiden dat het pittig zal zijn, betekent dat vrijwel nooit dat het ook echt pittig is maar vooral dat er iets van smaak in zit. En wist je dat je ook gewoon take away kan bestellen net als thuis? Dan komen de brommertjes naar het ziekenhuis toe. Yum!


Heb jij nog een tip die hier niet bij staat? Laat me ‘m horen!

3 Comments

 • Reply
  Fred
  10/04/2015 at 6:16 pm

  Hoi Saar,
  Wat een briljante adviezen!

  Ik hoop ze vooralsnog / nooit nodig te hebben, maar mocht ik weer aan de beurt zijn dan bel ik je nog even voor advies!

  XX Fred

 • Reply
  Irène
  10/04/2015 at 7:38 pm

  Maak je tijdelijke postadres kenbaar! Niks zo fijn als kaarten, enveloppen en pakketjes ontvangen. De aandacht is fijn en je kamer fleurt er enorm van op. En hang slingers op. Heel vrolijk en het nodigt gegarandeerd uit tot een conversatie met degene die je kamer inkomt. Van schoonmaker tot arts.

 • Reply
  Sandy
  11/04/2015 at 10:41 am

  Yes, fijne adviezen! Gelukkig ben je nu weer thuis :D

 • Leave a Reply