Inspiratie

Huizen en hun studie en ik

Er zijn maar weinig dingen die ik wil of doe waarover ik kan zeggen ‘zolang ik me kan herinneren…’. Eén van de dingen waarbij dat echter wél het geval is, heeft een aantal maanden geleden nieuw leven ingeblazen gekregen. Door middel van een thuis studie!

Huizen beeldjesAl maanden geleden had ik de spannende foto van het post-omhulsel van desbetreffend materiaal op mijn Instagram account geplaatst. Als teaser, met een snel volgende uitleg in de planning. Uitleg die er maar niet van kwam! Ik wilde natuurlijk eerst een blogje schrijven voordat ik er casual over kon social-media-en. Maar als je drukker bent met blogs lezen dan met blogs schrijven, en er komen steeds afleidende ziekenhuis perikelen in de weg, kan zoiets nog best lang duren.

Maar hier komt ‘ie dan. Het spul wat in het post pakket zat waren de mappen vol met lesstof van de studie “Assistent makelaardij en vastgoed”, van de NHA. Al laaaaaange tijd speelde ik met het idee een thuis studie te beginnen. Of een echte, verzon ik vorig jaar nog leuk toen ik naar de open dagen van de Universiteit van Utrecht en Amsterdam ging. Als ik dan toch in Nederland moet zijn, dacht ik… Dat dat een grote grap was besefte ik gelukkig net op tijd. Thuis studie dus, met de nadruk op het eerst woord. Eerst bleef ik maar denken aan talen. Frans in het speciaal. Maar dat lijkt me zo lastig om in je eentje met een laptop en papier te leren. Toen ik vorige zomer een aantal maanden een Franse cursus volgde en twee avonden per week fysiek aanwezig moest zijn, was het alsnog moeilijk zat om de in-je-eentje-talen-huiswerk-maken motivatie te vinden. Ik speurde het internet af en bestelde een (thuis)studiegids of twee. En daar stond het makelaar idee. In de aanbieding ook nog, want gelijktijdig aan de nieuwjaar-en-goede-voornemens stroming.
NHA studiemappenNu moet ik even opletten dat ik leuk blijf overkomen. Mijn bovenbuurman zei vorige maand namelijk opeens dat hij makelaardij één van de verrotste beroepen van allemaal vindt en dat alleen mensen zonder ziel het uitoefenen. Oef, je weet maar nooit wie er meeleest met deze online woorden. Maar als jij/hij dat zomaar opeens zou doen: Hoi! *verlegen zwaaitje*. Ik beloof dat ik altijd mijn hardste best zal blijven doen om een goed persoon te blijven en mijn ziel intact te houden, ondanks mijn keuzes!

Thuisstudie Assistent Makelaardij en Vastgoed dus. Zoveel verschillende onderwerpen die aan bod komen (total score point) met als hoofd focus hetgeen waar ik al zo lang ik me kan herinneren geobsedeerd over ben: huizen. Toen Moeders begon met haar zakenreizen werd er voor mij overal een klein huisje als souvenir van meegenomen. En wicca boeken, maar dat is een ander verhaal. Als jonge en trouwens ook oude tiener was ik elke week uren op makelaardij websites te vinden. Het liefst Franse, gespecialiseerd in kastelen, of juist die van de kleine Amsterdamse appartementjes. En alle medebewoners die ik ooit heb gehad werden gestoord van de huizenkrantjes die overal rondslingerden. Die gebruikte ik voor het uitknippen van de mooiste huizen en om te oefenen om de prijzen van elk soort woning te onthouden. Vervolgens was één van mijn grote genoten tijdens al het reizen om te voet of te auto de hort op te gaan en door willekeurige wijken te dwalen. Gewoon, huizen kijken. Zo prachtig en raar hoe die per land ontzettend verschillen.

Uiteraard begrijp ik dat makelaardij niet alleen over een liefde voor mooie gebouwen gaat. Misschien wel bijna helemaal niet zelfs. Er moet ook een interesse en begrip zijn voor economie en marketing. Ha, I happen to tick those boxes too! Raar genoeg was economie zo ongeveer het enige vak wat ik interessant vond in mijn niet zo gemotiveerde middelbare school carriere. Ik zou het zelfs zijn gaan studeren als ik niet naar Zweden was verkast. Marketing zit ook wel goed. Een goed deel van mijn leestijd scrollen mijn ogen over blogs en boeken die daarmee te maken hebben. Daarnaast ben ik de trotse eigenaresse van een Propedeuse van de studie ‘Fashion and Branding’, en branding is eigenlijk gewoon de creatieve marketing variant.
NHA Assistent Makelaardij en VastgoedDat alles waren de argumenten waarmee ik mezelf overhaalde om me aan te melden voor deze thuisstudie. Ik moest het hele riedeltje zo een dertig keer opnieuw aan mezelf vertellen, want twijfels waren er ook zat. Te beginnen met geld; de studie zelf valt mee, maar als je het officieel wilt maken en examen wilt doen dan moet de spaarpot best wel op zijn kop. Maar is dat wel nodig? Waarom zou ik het officieel willen maken? Het is niet zo dat ik opeens toch even een carriere kan beginnen met de huidige moeilijk-lijf toestand omdat ik toevallig ‘gestudeerd’ (eerder: ‘gecursusd’) heb. Bovendien is je resultaat maar drie jaar geldig en word je daarna weer uit het register geknikkerd. Mag je alles dus opnieuw doen. Maar de andere kant is, is een studie het wel waard als je het niet officieel afsluit?

Een ander groot vraagstuk was: werkt een thuisstudie wel voor mij!? Na al mijn levensjaren heb ik een heel klein beetje zelfkennis opgebouwd en één van de dingen die ik heb geleerd is dat ik absoluut het best functioneer met strakke deadlines en/of met iemand die naast me staat met een zweep. Geen van beide zijn aanwezig bij een thuisstudie. Ook wist ik niet hoe de kwaliteit van de instanties zou zijn. Ik heb me suf gegoogled naar LOI en NHA en vond over beide alleen maar dezelfde (enorme) hoeveelheid klachten. En wat nou als dat alles wel in orde zou zijn en ik het gewoon helemaal geen leuke studie bleek te vinden?!

Je begrijpt het, het was een maand vol wikken en wegen. Voor het aanmelden was er namelijk wél een deadline. Gelukkig, anders was het waarschijnlijk weer zo een eindeloos passief idee geworden. Dankzij de jacht die NHA op mij geopend had (LOI stuurde me slechts nog een mailtje, NHA wel vijf en begon toen ook met bellen. Normaal gesproken dodelijk irritant zoiets, maar ik besloot het te zien als aansporend teken) en de reacties van de mensen die mij al lang kenden met wie ik het dilemma had overlegd besloot ik: YOLO! Wat kan er mis gaan? Ik ben altijd degene die het hardste in de rondte roept dat iedereen gewoon moet doen wat die wilt doen, ook al weet je nog niet waar het goed voor is, want er komt altijd wel iets uit. Ik móést dit dus wel doen, wilde ik geloofwaardig blijven ;) En ik ben zo blij dat ik begonnen ben!

So far so really good, namelijk. Ik vind het super interessant en ben blij dat ik op deze manier wat dingen blijf leren. Een thuisstudie klinkt zo groots, maar het is meer een beroeps cursus. De gemiddelde duur is 9 maanden gebaseerd op zo een 10 uur studeren per week, maar dat ga ik al niet halen. Gelukkig komt dat voor het grootste deel door ziek zijn en zombie hoofd hebben of juist te druk bezig zijn met andere leuke dingen, en niet door slechte motivatie. Ik heb er namelijk steeds echt zin in! De ene helft van de totale lesstof bestaat uit Juridische Aspecten. Hiermee leer je eigenlijk gewoon heel veel wetten kennen en toepassen, die op een (soms vrij ver gezochte) manier te maken kunnen hebben met makelaardij. Blijk ik super interessant te vinden! Moest wel verdorie nog eens 60 euro bijlappen voor de wettenbundel, maar het was het waard. Hij moet veel gebruikt worden in combinatie met de lesstof en vrijwel elke keer blijf ik de wetsartikelen gewoon lezen. Stuk na stuk, ook als het helemaal niet nodig is. Blijkbaar hou ik heel erg van duidelijke regels, dat is raar. Ohww het is volgens mij helemaal niet slim om dit soort nerd info over jezelf openbaar te maken.

Zo ziet die wetsbundel er van binnen uit.

Zo ziet die wetsbundel er van binnen uit.

Hij heeft best wel veel bladzijdes! En dat is zonder het enorme register ook nog.

Hij heeft best wel veel bladzijdes! En dat is ook nog eens exclusief het register.

Eén vierde van al het materiaal gaat over Vastgoed Economie en de laatste kwart over Bouwkunde. Het juridisch gedoe bestaat natuurlijk uit alleen maar lettertjes, maar bij het bouwkunde gedeelte moet je ook, nouja, over bouwkunde stuff leren. Soms met tekeningen enzo erbij. Daar ben ik dus nog niet, maar ook daar heb ik veel zin in!

Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit.

Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit.

Alle lesstof is opgedeeld in ‘Lessen’. Die zijn elk zo een tien bladzijdes gemiddeld. Aan het eind van elke Les zijn er een aantal oefenvragen waarvan de antwoorden terug te vinden zijn, en daarna het echte huiswerk. De antwoorden daarvan sla je op in een Word bestandje en upload je vervolgens op de website van NHA. Dan kijkt een leraar dat na, vertelt me wat er goed en fout was en waarom, en beantwoord eventuele vragen die ik had opgeschreven. Ook krijg je een cijfer per Les. So far so good, gelukkig. De website is wat ouderwets en Spartaans, maar werkt wel ok. En de reactie van de leraar is tot nog toe altijd snel – dat was één van de dingen waar ik een beetje bang over was.

Ik ben dus blij hiermee! Zoals te zien is aan inhoud en lengte van deze blog, vrees ik. Er is nog maar één ding wat ik hier nog aan toe wil voegen. Om in het thema te blijven. En vast te oefenen voor de carriere die er misschien wel nooit van gaat komen, maar what the heck ;)

Moeders’ huis staat te koop! In Amstelveen op de Amsterdamse weg. De rechterhoek van een drie onder één kap. Fijne locatie, ruim, mooi en oud, in the good way, want verzorgd en up to date. Kijk maar eens op Funda en spread the word. Dan maak ik nog even wat huiswerk.
Amsterdamse weg 83, Amstelveen Te KoopAmstelveen, Amsterdamse weg 83, Te Koop

1 Comment

 • Reply
  Djun
  02/05/2015 at 12:15 am

  Waaaa wat superleuk!
  Echt heel herkenbaar stukje hihi. Heerlijk om te lezen dat je lekker gaat!

  Heel veel liefs en succes!

  Oh en trouwens, in mijn ogen houd je je ziel in tact dankzîj je keuzes, in plaats van ondanks… ;)

 • Leave a Reply