Cystic Fibrosis

Ik kreeg een telefoontje

Longen

Lieve allemaal,

Na het uitleggen van het heen en weer gaan tussen de optie van nieuwe medicatie of vol gaan voor een transplantatie en dan ook embolisatie, gebeurde er iets wat alle twijfel weg nam. Ik kreeg een telefoontje. HET telefoontje. Nog voor de geplande embolisatie, wat gelukkig dus net geen probleem meer was. Vorige week schreef ik wat op mijn eigen FB profiel hierover. Dat kopieer ik hier ongeveer even naar toe. Ik heb ontzettend veel te vertellen maar ook nog een erg suf hoofd. En wil wel al graag deze bizarre, prachtige, intense gebeurtenis met jullie delen. Dus misschien dat sommige van jullie dit al hebben gelezen. Er komt vast binnenkort meer nieuws aan :)

Ik kreeg een telefoontje

We wilden net naar bed gaan toen mijn telefoon overging. Ik nam op en na zo vaak mezelf verteld te hebben dat dit niét hét telefoontje zou zijn, was het dat dit keer wel.
Het is zo onwerkelijk, je bent er de hele tijd mee bezig maar iedereen had gelijk toen ze zeiden dat het uiteindelijk onverwachts gebeurt. Ik kon alleen maar HOLY SHIT uitroepen, toen de transplantatie arts me vertelde dat ze longen voor mij hadden aangenomen.

Snel maar duidelijk vertelde ze me wat er nu ging gebeuren. Hun team was onderweg om naar het orgaan te kijken dus het kon altijd nog afgezegd worden. Over een kwartier zou er een ambulance bij ons voor de deur staan. Shane had ondertussen wel door wat er aan de hand was en heel even stonden we in elkaars armen te trillen.

Vervolgens begon hij met een tas door het huis heen te rennen want die hadden we na al die tijd natuurlijk nog niet klaar staan. Ik begon de mensen te bellen met wie we afspraken hadden gemaakt over de auto, ons lieve beest, die op dat punt totaal de weg kwijt was, en met wie erbij zou zijn in het ziekenhuis.

In drie kwartier reed de ambulance ons van Haarlem naar Utrecht. Ik had verwacht dat het wachten op duidelijkheid het moeilijkste zou gaan worden die nacht, maar eenmaal binnen werd ik meteen alle kanten opgetrokken voor alle denkbare testen om te kijken of ik zelf in staat was de operatie aan te kunnen die nacht. Om 01:15 uur werden we met die wervelwind naar de kamer pal voor de OK gereden met de informatie dat er uiterlijk om 3 uur duidelijkheid zou zijn. Even op adem komen, dachten we. Misschien wat in de groepsapp plaatsen. Elkaar knuffelen.

De laatste foto’s ooit gemaakt met mijn eigen oude longen

Maar nee, nog geen kwartier later stond opeens het team al om ons heen. Dat de kans erg groot was dat het door zou gaan en ze mij dus vast tot in de puntjes wilden gaan preppen. Shane dacht al die tijd dat het niet door zou gaan dus die schrok enorm. Ik was er vanaf de ambulance echter zo duidelijk klaar voor. Dacht, ja. Kom maar. Dit gaan we doen. Was niet zenuwachtig, ook niet tijdens het laatste half uur wachten in de OK tussen het werkende team in. Het was gewoon goed. Ook toen de verlossende knik kwam van de chrirurg en ik in slaap werd gebracht.

Ondertussen zijn we wat weken verder en is er dus ook heel veel gebeurd. De operatie was lastig volgens de chrirurg, vanwege de eerdere rechter geopereerde long jaren geleden. Toen die kant eenmaal was gelukt ging links vrij snel. Niet lang na na deze eerste operatie was er een tweede operatie nodig, maar daar was geen paniek omheen en hij ging goed.

Ik heb zo een 3 dagen geslapen en werd bij een derde poging rustig genoeg wakker om vanaf dat punt opeens te beginnen aan mijn nieuwe kans in dit leven.
Het zijn heel veel kleine stapjes. Sommige dagen wat grotere. Zoals de dag waarop ik dit stukje oorspronkelijk schreef; mijn laatste drain werd uit mijn borstkas gehaald en ik liep vier keer een minuutje langzaam op de loopband met fysio. Ondertussen lukt me alweer een stuk meer. Soms is het moeilijk om de vooruitgang te zien, soms durf ik opeens even voluit te dromen.

Longen telefoontje

Wat kan je trots zijn op je eigen lijf. Je eigen lijf in samenwerking met iemand anders zijn/haar longen. Werkelijk waar het aller aller bijzonderste, grootste, meest liefdevolle cadeau wat je ooit iemand kan geven. Wat ben ik ontzettend dankbaar voor mijn donor en diens familie’s keuze. Wat ben ik volledig overspoeld door jullie liefde, en niet alleen ik maar juist ook de mensen die kamp hadden opgeslagen om de hoek van mijn ic kamer. Die wakker waren toen ik sliep.

Wat is dit een ontzettend heftige maar tegelijkertijd mooiste periode van mijn/ons leven. Ik heb er nog geen verdere woorden of uitleg voor. Behalve dan dat ik er nog steeds klaar voor ben. Ik kom eraan :)

Longen telefoontje

32 Comments

 • Reply
  Merel
  29/11/2019 at 6:35 pm

  Wat ontzettend fijn Sarah, dat de longen er waren en ze echt voor jou konden zijn. Heel veel succes de komende tijd, en heel veel geluk.

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:38 pm

   Nog heel erg bedankt voor je lieve woorden, Merel! X

 • Reply
  Madelief
  29/11/2019 at 10:05 pm

  Oh ik ben zo blij voor jullie! Zo raar ik ken je alleen via dit blog maar man, man wat een goed nieuws🎊🎉🎊🎉 Het is een soort geboorte van je nieuwe leven, en het is je zo gegund!!!

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:39 pm

   Super lief van je Madelief :D Het is inderdaad echt een wedergeboorte, zó bijzonder! Xx

 • Reply
  Suzan Bohle
  29/11/2019 at 10:11 pm

  Ik ken je niet, alleen lees ik af en toe wat omdat Itty reageert.
  Nu lees ik dit en heb met tranen in mijn ogen meegeleefd, nu vasthouden en genieten!!
  Gefeliciteerd Sarah

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:41 pm

   Wat bijzonder dat je zo meeleeft Suzan. Dankjewel!! X

 • Reply
  John vos
  29/11/2019 at 11:33 pm

  Wat een mooi en inspirerend bericht Sarah.
  Sta zelf op het punt van screening. Het voor het eerst ontwaken na de operatie
  heb ik spookbeelden bij maar jij klinkt echt positief.
  Superblij voor je!

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:45 pm

   Hey John, wat spannend voor je. Heb je de screening ondertussen achter de rug? Misschien gek, maar het ontwaken was voor mij (de derde poging, en de enige die ik bewust heb meegekregen of onthouden heb) een van de makkelijkste momenten. Ik had toen nog helemaal geen pijn, voelde me volledig rustig en had gelukkig mensen om me heen waar ik van hield en een geweldige verpleegkundige. Besefte eerst ook niet dat ik al was geopereerd, laat staan dat er drie dagen voorbij waren, tot me dat vertelt werd. Wist zelf ook van te voren natuurlijk niet wat ik van dat moment moest verwachten, maar juist dat is me erg meegevallen! Ik hoop dat het ook voor jou minder eng gaat zijn dan je nu misschien denkt. Het enige wat je kan doen is het over je heen laten komen. Er is gewoon echt geen manier van voorspellen hoe of wat.. Heel veel sterkte en succes met het hele proces!!

 • Reply
  Roos
  29/11/2019 at 11:52 pm

  Whaaaa ik lees dit nu op vakantie wat een fantastisch nieuws!!!! En wat heftig allemaal inderdaad volle kracht vooruit!!! Heel veel liefs van ons

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:46 pm

   Dankjewel Roos!! Liefs terug Xx

 • Reply
  Marijke
  30/11/2019 at 12:51 am

  Ohhh Sarah, ik ben helemaal verbluft door dit bericht, dit had ik echt nog niet zien aankomen zeg! Jij?
  Wat geweldig dat er longen zijn gedoneerd, en dat jij de gelukkige bent! Ik gun het je ontzettend.
  Ik hoop dat je snel op gaat knappen van alles, want het zal vast niet makkelijk zijn! Maar je leeft!!!
  Een hele dikke knuffel, ik denk aan je!!!!

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:49 pm

   Inderdaad super bijzonder dat iemand ervoor koos om donor te zijn, en ik voel me zo ontzettend dankbaar om de longen ontvangen te mogen hebben <3 Geen woorden voor. Dankje voor je lieve woorden. Xx

 • Reply
  desiree
  30/11/2019 at 12:15 pm

  wauw! prachtig!

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:49 pm

   Dankje! :D

 • Reply
  Madelon de la Rive Box
  30/11/2019 at 2:52 pm

  Lieve Sarah,
  Wat heb je een prachtig schoon verslag gemaakt van dit bijzondere begin van je( nieuwe) leven,!!
  Wens je alle goeds, en blijf zo, op deze manier kijken!
  heel veel liefs,
  Madelon de la Rive Box

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:51 pm

   Wat lief Madelon, dankjewel! Inderdaad een nieuw leven.. Xx

 • Reply
  Karlijn
  01/12/2019 at 12:13 pm

  ‘Wat is dit een ontzettend heftige maar tegelijkertijd mooiste periode van mijn/ons leven. Ik heb er nog geen verdere woorden of uitleg voor. Behalve dan dat ik er nog steeds klaar voor ben. Ik kom eraan :)’
  Ik kijk er naar uit ;)

  En nog iets, ik heb een hekel aan whatsappgroepen, maar die van jou is DE BESTE! <3

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:53 pm

   Een groepsapp die haat voor groepsappen weghaalt?! This is huge, Kar!! ;D En fijn dat je er naar uit kijkt, want binnenkort kan ik EINDELIJK alle trappen opklimmen om jouw huis ook eens te zien. That only took me 3424 years.

 • Reply
  Cat
  01/12/2019 at 1:36 pm

  Ik ken je niet echt Sarah maar via Britta volg ik je en ik hoop zo dat dit geschenk jou net zo veel geeft als het mij destijds heeft gedaan! Ik duim voor spoedig herstel en dat je dan weer optimaal kan gaan leven! Geniet ervan! Het is je zooo gegund!

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:54 pm

   Wat lief van je Cat. En wat geweldig dat het jou zoveel heeft gebracht ook!! Liefs Xx

 • Reply
  Dave
  01/12/2019 at 9:31 pm

  Kippenvel. Heel blij dat alles goed is gegaan. Veel sterkte met het verder herstel, je kan het!

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:55 pm

   Dankjewel nog, Dave!! :D

 • Reply
  Tineke Vernhout
  02/12/2019 at 10:00 am

  Lieve Sarah,
  Ik heb je meegemaakt toen je een jaar of 11 was in Diemen (of Amsterdam?), toen ik staatsexamen Russisch tolk-vertaler moest doen en bij jullie logeerde om er op tijd te kunnen zijn..
  Ik moet nu denken aan je vader, die het prachtige lied “See, the Sun shines bright on the horizon, and her golden radiation shines upon every country, every nation of this world.
  FEEL THIS NEW AND WONDERFUL FIBRATION…….”
  Heel veel geluk met je nieuwe longen in je leven onder deze Zon!☀️🌦
  En ook mijn hartelijke groeten voor je fantastische moeder!

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:56 pm

   Wauw, dat is heel wat jaar geleden! Leuk om te lezen, en wat mooi dat je dat van mijn vader herinnert en hier noemt <3 Dankje daarvoor. Liefs Xx

 • Reply
  frank
  02/12/2019 at 11:06 am

  Lieve Sarah,
  Zo, dit komt onverwacht. Kreeg tijdens het lezen tranen in m’n ogen. Wat ontzettend fijn voor je en jullie. Wat ben je een krachtige, prachtige vrouw!!

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:57 pm

   Nog heel erg bedankt voor deze lieve woorden, Frank :) Onverwacht kwam het zeker! X

 • Reply
  Bas
  02/12/2019 at 10:59 pm

  Lieve Sarah,
  Wat een ongelofelijk fijn en bijzonder bericht.
  Dat je herstel al je verwachting mag overtreffen.

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 10:58 pm

   Dankjewel nog Bas! So far so good :) X

 • Reply
  Onbekende Haarlemse
  05/12/2019 at 5:34 am

  Wauw, wat fantastisch!
  Ben ergens benieuwd wat De Datum was waarop je nieuwe leven begon.

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 11:00 pm

   Hey! Dat snap ik :) Het is wettelijk vastgelegd dat donor en ontvanger anoniem voor elkaar blijven, dus de precieze datum zet ik uit voorzorg niet online. Maar het was in november! ;)

 • Reply
  Tjeerd
  29/12/2019 at 9:41 pm

  Sarah, wat een nieuws! Ik volg je onregelmatig, niet meer zo trouw als in je Smiley fase, maar was ook getipt door andere oud-leerlingen. dit is een fantastisch maar ook zeer spannend bericht. Bewondering en respect, liefs, Tjeerd

  • Reply
   Sarah Smit
   18/01/2020 at 11:03 pm

   Lieve Tjeerd, wat super leuk om wat van jou te lezen! Haha mijn Smiley fase.. Ik moet denk ik weer een nieuwe blog naam verzinnen nu, dus wie weet verander ik ‘m wel terug? ;) Je hebt helemaal gelijk, het is fantastisch maar ook spannend. Maar het gaat, met de hobbel van de extra opname er tussendoor, allemaal goed! Enorm bijzonder en surreal om mee te maken. Hoop dat alles goed gaat met jou. Liefs!

  Leave a Reply