Zweden

Emigreren doe je zo!

Eindelijk naar de bank geweest hoor! Menal zou met me meegaan maar had gister geen tijd, en omdat ze nu een maand vast (ramaddan) wou ze wel met me meegaan in lunch om te bewijzen dat ik echt saar ben. Okee Sarah dan. Maar, met wie ik wel eens over Laurent heb gepraat, weet dat hij op mirakuleuze wijze op de een of andere manier altijd weet wanneer er iets gebeurt, of wanneer ik hem ‘nodig’ heb, dus jahoor, tijdens Engelse les ging mn telefoon en oh stout opgenomen, hij was weer in Sigtuna hoor. Menal vond het niet erg als ik met iemand anders ging. Dus in lunchtijd Laurent opgebeld dat ik naar de bank ging en eerst pasfoto’s moest laten maken in Märsta, kwam ie me ophalen met zn gloednieuwe leenauto bmw 523 ofzo erg mooi (82 km gereden! haha) En racete we naar Märsta, naar de foto-maak-fuji-winkel. Zoals verwacht was Laurent bezig als een klein kind en is het resultaat another morron picture want ik lig dubbel overal en mn ogen zijn huge! Tis gewoon zo, foto’s die worden gebruikt voor iets wat belangrijk is en je lang terug gaat zien, zijn gedoemd om vreselijk te zijn. Triest maar waar.. toch? Jij die het hier niet mee eens bent zou de eerste zijn.

Nou en toen een paar minuten wachten tot de foto’s klaar waren en vorige keer bij de bank was er een rij van hier tot nl dus zei Laurent dat ik maar vast moest gaan en hij met de fotos dr achteraan zou komen. Hij kwam net op tijd want het was niezo heel druk, en toen ie de 4 pasfoto’s in mn hand duwde zei ie ‘do u see this?’ en wees naar allerlei wit vaag rond mn nek, schouders en deels wangen op de foto. Ik verbaasd.. maar zei neeh is gewoon t licht. We hadden geluk met de man die ons hielp. Hij was echt zoon mooie serieuze slimme man in de 50, en als ie je mocht kon ie alles voor je doen, en zo niet dan had je pech. De eerste 8 minuten zaten we op het randje want Laurent en ik zijn allebei nooit groot geworden in gedrag en daar moest de meneer even aan wennen. Toen ik het 2e grapje maakte waar de man geen reactie op gaf zei ik in mn hand ‘okay not funny’ en dat hoorde ie dan natuurlijk weer wel waarna ik een doordringende blik kreeg toegeworpen.. Dr bestaat een studenten rekening hier, maar dan moet je wel bewijs hebben dat je studeerd, plus je moet geld krijgen van csn, studiesteun ofzo. Nou dat heb ik allebei niet, en aan zoon studentenrekening zitten heel veel voordelen, en alles is gratis (pas, internetgebruik) en je moet niet voldoen aan bepaalde bedragen per maand ofzo dus dat klonk allemaal goed. De eerste keer dat ie begon te lachen was nadat ie had gezegd tegen mij dat ie natuurlijk wel zoon rekening kon openen, maar dat ie niet wist of ie dat kon doen, omdat ie niet wist of ie me kon vertrouwen op mn woord, ook al zou ie dat graag willen. Laurent zei toen ‘aah good, its good to trust people’ toen begon ie dus opeens hard te lachen, en zei dat dat niet het geval was in een bank. Ik dacht eerst dat het een beetje kleinerend bedoeld was, maar vanaf toen was ie een stuk losser en veel aardiger en het komt erop neer dat ik die studentenrekening heb gekregen, mn pas over een week aankomt met de post, en ik via internet en de telefoon ook nog es van alles kan doen enzo. Ook heb ik mn Zweedse ID-kaart aangevraagd, waarvoor die foto’s dus nodig waren, en die man was toen helemaal losgeslagen heel grappig, het kwam zelfs zover dat toen ie de foto nodig had hij dat zei op een manier ‘foto! nu! hier!’ uhh okee!! En ook hij zei ‘What happend? Its like all cloudy and weird..’  jah… i dont know :p’ dus dat was wel grappig vaag. En die IDkaart gaat wat langer nemen, hij zei dat ik dr op moest rekenen dat het 5 tot 8 weken kon duren. Buuh.. Maja, dr gebeuren dingen! Nog steeds:) En wat ie zelf heel grappig vond was dat, mn bankpas en IDkaart worden naar het postkantoor gestuurd voor de zekerheid. En om die op te mogen halen heb ik .. jawel… mn IDkaart nodig whaha :D Maar dat gaan we dan maar proberen met mn Personsbevis en NL paspoort :)

Daarna gegeten bij de Chinees/Thai in Mxc3xa4rsta centrum waar ze het heerlijke middagbuffet nog steeds hebben, hmm i love thai food! Veel gepraat en Laurent heeft een lot voor me gekocht haha omdat ie volgens mij gelooft dat ik teveel geluk heb ofzo.. Grappig.

Toen door naar Skatteverket in Stockholm, want al m’n honderdduizend vragen, daar moest ik een antwoord op hebben, en ze hebben dan wel een informatie telefoon lijn, nou.. leuk.. ja.. in anderhalve week elke dag bellen ben ik nooit doorgekomen. Dus dan maar er naar toe. De informatie balie vrouw kende me geloof ik nog van vorige keer, echt zoon heel lieve vrouw, in mijn ogen is ze echt zo iemand die in een boekhandel zou moeten werken weet je wel, die uitstraling, dus op mn eerste vraag gaf ze braaf antwoord (het klopt, het was niet alleen maar frustratie.. je kan je dus idd echt nergens registreren als officiele partners!!! Dr bestaat simpelweg geen formulier voor. Godzijdank had ik wel mn persoonsnummer al met als adres c/o Kanas, en das vits achternaam.) en toen ik zei dat ik zoveel vragen had zei ze lief: druk op knop C, en moest ik maar 10 minuten wachten ofzo.

Bij skatteverket heeft de vrouw waar ik terecht kwam wat van mijn vragen beantwoord, maar zei dat ze daar eigenlijk nix meer voor me konden doen, en ik echt naar Migrationsverket moest. Nou okee, de informatie-telefoon-lijn van Migrationsverket kom je wel altijd door, maar de informatie die daar even razendsnel wordt vertelt en het enooooorme keuzemenu voordat je echt iemand krijgt waar je mee kan praten, is echt superlastig, en bovendien moest ik toch zoon formulier krijgen om in te vullen. Migrationsverket is in Solna, dus Laurent mij daarheen brengen, toen we daar aankwamen hadden we het over vriendlief, en jawel, wie belt er naar Laurent? Vriendlief, zij gaan misschien samen werken met Laurents nieuwe huis dat moet worden gebouwd. Laurent neemt op: ‘Helloo Vitalijus, hang on!’ geeft de telefoon aan mij: ‘Neusjeeee!!’ haha Vitalijus ‘oooh i should have known it :D’ Laurent moest (helaas haha) zijn auto weer inruilen voor zijn eigen iets oudere bmw, en zijn kindjes ophalen plus 3 andere :p dus die moest er van door, en ik ging het grote gebouw in. Zoooveel zenuwachtige mensen, en ik heb het soms heel lastig met het buiten houden van gevoelens van mensen, sinds een paar jaar gaat dat beter, maar het is af en toe weer wat zwakker: als mensen blij zijn word ik mega hyper, ook al weet ik niet dat ze blij zijn maar staat ze gewoon naast me, als mensen verdrietig of bang zijn word ik misselijk, soms zo erg dat ik moet overgeven. En naja allemaal dat soort dingen, dus dat was wel even woow toen ik daar binnen liep maar ging gelukkig al heel snel beter ipv fouter, wat meestal gebeurt als ik dat eenmaal voel. En oooooooo wat was ik BLIJ dat ik van een EUland kom zeg… eerst maakte ik een fout in welke catogorie ik een nummer moest trekken: 118 beurten te gaan!?!?!?!??!! Toen ik in shock naar het nummerbliebboord keek zag ik dat dronder nog een andere keuze was, en heejj hoor ik daar niet bij? Ik nieuw nummertje getrokken,: 372. Op het boord stond 371. Dat kan niet kloppen… echt serieus 5 keer gecheckt en het klopte… Kan je nagaan!! De meeste komen van Irak en die richting.. wat een pech voor hun in dit geval. Nou ik had na een tijdje zoeken het juiste formulier gevonden om in te vullen, maar had niet alles gedaan want begreep sommige dingen niet, en toen het dus al supersnel mijn beurt was, had ik alweer geluk met degene die mij hielp, een jonge lieve vrouw vol begrip en echt willing to help. Die vertelde me, op eindelijk es een duidelijke manier, wat ik nodig had, als ik me dus idd als samenwonende registreerde, en gaf me nog een formulier wat ik ook in moest vullen. Dus nou gaan vit en ik zo snel mogelijk alle dingen bij elkaar verzamelen en kopieren, en dan kan ik het gewoon met de post opsturen. Het station was gelukkig erg dichtbij, dus plus de bustocht was ik in anderhalf uur thuis.

Eenmaal thuis was ik echt DOODMOE echt ik kon mn ogen letterlijk niet meer open houden, en vanochtend was Vits vader om half 6 voor het werk even langsgekomen om verhuisdozen te dumpen, en Vit had via Laurents telefoon gevraagd of ik misschien kon beginnen met inpakken, dus ik proberen om dat stomme ducktape van de dozen te halen waardoor ze aan elkaar vast zaten, maar echt, ik moest gewoon een uur slapen want niks lukte, ik kon niet eens herinneren hoe je effectief een schaar moest vasthouden. Nadat ik wakker was geworden kwam vriendlief al vrij snel thuis en zag me vechten met de dozen dus hielp me even voordat ie ging douchen. Daarna hebben we voor het eerst in 3 dagen eindelijk weer even gepraat met elkaar ipv ‘goeiemorgen, ik hou van je, slaap lekker’ want hij werkt echt gigantisch hard, en een paar keer dat hij dan thuis kwam, was ik er niet, en lag ie te diep te slapen om m wakker te maken als ik thuis kwam. En sochtends staat ie om 5 uur al op dus.. dat was wel fijn.

DUSSSS het was geloof ik wel een effectieve dag!! En morgen hebben we een ‘thuiswerkschooldag’ dus dat komt mooi uit want dan verplaats ik dat schoolwerk even naar inpak/verhuis werk :) En uitslapen. hmmmm tis zo moeilijk elke ochtend om op te staan! mijn god… en dan wakker worden in een Zweedse klas… your worst nightmare!! Maar ook erg leuk ;) Nou, dr gaan zeker weten alweer mensen klagen ‘Of je schrijft nooit, of je schrijft echt veel te veel saaaaaar!!’ dus welterusten :) En zodra dr weer es internet is komt mn volgende roman uit hiha! en nou ga ik dit stukje snel plaatste voordat de piloot gaat slapen (we hebben uitgevonden met welke buurman we meeliften) (hij is piloot) (en heeft een erg leuke dochter die vaak online is:D ) (verder hebik nooit met r gesproken, daar niet van..) kUS!

4 Comments

 • Reply
  lisa
  25/09/2006 at 7:08 pm

  eindelijk heb ik t filmpje dan toch gezien =D maar ik ga met demian NAAR HET SCHOOLFEEST!!!!
  kusje van je zusje

 • Reply
  Judith
  28/09/2006 at 12:56 pm

  *zwaait terug*
  Wauw, ziet er super uit :D Enjoy it!
  Kus, Judith

 • Reply
  lisa
  29/09/2006 at 9:06 pm

  Wat raar dat ik niet gereageerd heb toen ik dit las, sorry dat ik niet 3 uur geleden online was :( Wou zo graag dat ik bij je was zodat we samen konden inpakken en je niet alleen was ..
  hou van je

 • Reply
  Bowe
  01/10/2006 at 1:56 am

  Heaven must be missing an angel.. tra la la la.. leuk liedje is dat toch, makes me all warm en fuzzy inside! Veel succes met inpakken en als je je verveeld kan je ook ff op mn log kijken, want heb voor mijn doen eindelijk weer een inspiratievol logstuk geschreven. slaap lekker potebok!

 • Leave a Reply