Inspiratie

Internet pareltjes

Internet Pareltjes. Bron originele foto: http://mmt.li

Tijdens dagen van gedwongen thuiszitten is de kans net wat groter dat er meer leuke en interessante linkjes voorbij komen op je macbook. Of in elk geval dat je vervolgens de moeite neemt om een blogje over deze internet pareltjes te schrijven. Ondanks al het moeilijke en serieuze nieuws wat de overhand lijkt te hebben, kom ik online ook altijd heel veel mòòie linkjes tegen! Het laatste wat ik wil doen is je daarmee dood gooien via bijvoorbeeld mijn Facebook profiel, en dus heb ik er voor het eerst eens een verzameling van gemaakt om hier op mijn eigen stukje internet te plaatsen. Omdat ik weet dat ik niet de enige ben die fan is van sociale wondertjes, schattige beesten, goed gebruikte creativiteit, en algemeen vrolijk makend nieuws.


http://www.mixedgrill.nl/2015/12/15/prachtig-skatepark-in-voormalige-kerk/
Creatief moois in de wereld lijkt me het uitstekende onderwerp om mee te beginnen. In de Spaanse gemeente Llarnera is een oude kerk omgetoverd tot skatepark. Kunstenaar Okuda San Miguel zorgde voor de hele coole schilderingen op plafond en muur zoals je in deze foto ziet. Op de website van Mixed Grill vind je het hele verhaal over dit prachtige, kleine skate walhalla!

De maatschappij kan het nog: onder andere het nieuwskanaal NOS schrijft dat twee filialen van Albert Heijn op ouderen gaan letten. Het lichtje ging aan en het besef dat cassieres vaak een goede band hebben met oudere klanten werd omgezet tot een slim en lief plan. Het is makkelijk om zonder veel extra tijd een oogje in het zeil te houden voor deze mensen. Als iemand bijvoorbeeld plotseling verward of verdrietig overkomt wordt er gevraagd of er behoefte is aan een praatje met iemand van een zorginstelling – in de winkel, dus laagdrempelig. Die kan de oudere vervolgens doorverwijzen naar de juiste persoon of instelling. Het is nog een experiment maar ik hoop heel erg dat dit een succes wordt! En dat het een doodnormale zaak gaat zijn dat mensen/bedrijven die dat kunnen, net wat meer aandacht besteden aan bevolkingsgroepen die dat nodig hebben.

Kelly Angel http://www.anythingcomic.com/comics/2225211/good-boy/
Traantjes vol met liefde
: sinds het hondenbeest bij ons is komen wonen heb ik level 10 bereikt van ’emotie voelen’. Ze heeft een laagje van mijn hart weg gepeuterd om er zeker van te zijn dat ik nu als watje door het leven ga (Grapje. Soort van.) en dat ik bij alles wat maar een beetje ontroerend, lief of zielig is, niet meer kan verbergen wat ik er van vind. Een beetje zoals het beest zelf, met haar kwispelende staart. Het hele gebeuren wordt nog eens versterkt zodra er een hond bij betrokken is, zoals in dit stripje wat Kelly Angel heeft gemaakt. Zodoende kon ik de vierkante meter om mij heen dweilen met het vocht wat uit mijn hoofd gedropen was na het zien van dit lieve, mooi getekende verhaal op haar website Anything about Nothing.

Armoede verlamt en zorgt voor domme keuzes, blijkt uit het onderzoek van psycholoog Eldar Shafir en econoom Sendhil Mullainathan. Het zou een negatieve invloed hebben op ons IQ, omdat het zo een grote plek inneemt in ons denken. In financieel moeilijke situaties een slim plan bedenken om er weer uit te komen, is bijna niet te doen. Sterker nog; als je mensen die zich normaal gesproken goed en slim gedragen in een omgeving van armoede plaatst, gedragen ze zich vervolgens verkeerd. Om zich weer beter te gaan gedragen als ze er (weer) uitgehaald worden. Om tot deze conclusie te komen zijn er heel veel onderzoeken gedaan en in vrijwel elk voorbeeld blijkt dat een beetje hulp van bijvoorbeeld de regering mensen in deze situatie productiever (en dus goedkoper voor het land) maken, in plaats van lui. Vrij Nederland heeft er een lang en super interessant artikel op hun website over staan, met veel voorbeelden van de onderzoeken die hierover zijn gedaan. Ik ben blij te lezen dat deze mannen serieus worden genomen door leiders als Obama, en hun boek ‘Schaarste’ lijkt me heel goed!

Alex Honnold bergklimmen interview
Bergbeklimmen zonder touw of veiligheidsnet: National Geographic schrijft over Alex Honnold, die de hoogste bergen beklimt. Bijna recht omhoog of verticaal hangend klimt deze bescheidde man belachelijk uitdagende pieken. De foto hierboven ziet er al dapper uit, maar in het artikel zelf zie je pas echt wat voor risico’s deze held neemt. Mooi interview met wijze antwoorden, en een filmpje erbij wat je handpalmen laat zweten van spanning! Touching quote: “I think I just have more of an acceptance that I will die at some point. I understand that, but I don’t want to baby myself along the way. I want to live in a certain way, which requires taking a higher degree of risk, and that’s acceptable to me.”

1 Comment

  • Reply
    Sandy
    08/01/2016 at 3:55 pm

    Oh dat getekende verhaal over die hond. Zo mooi! *huil*

  • Leave a Reply