Uncategorized

Leeftijdstrauma op de camping

Ik ben 18. Nou al ruim 2 maanden. Dat betekent dat ik bij wet volwassen ben, in de stockholmse clubs binnenkom, en in Nederland mag stemmen. En ook dat je hoopt dat mensen je voor zodanig aanzien. Op de Spaanse camping echter, liep het soms wat anders. Het begon ermee met dat Lisa en ik 2 aardige, vrolijke, grootste gedeelte van de tijd wat aangeschoten, blonde, iq-loze, nederlandse meisjes ontmoetten. L (Het hele blonde hoofd met veel make-up, altijd een beetje uitgelopen) en C (Het net zo blonde hoofd, maar altijd een halve stap achter L, met de make-up perfect op de juiste plaatsen). Ze waren zo traag van begrip, en Lisa en ik waren in het begin zo verveeld, dat we het met hun traagheid en eeuwige vrolijkheid en onze toneelstukjes, prima konden vinden. We stelden ons voor, de tweede dag werden leeftijden verteld. xe2x80x99Ben jij 18? Ooo, ik dacht dat je 17 was ofzo hihihixe2x80x99 Zegt het gigantisch blonde hoofd giechelend met een blik van xe2x80x99ja sorry!xe2x80x99 , met daarachter het andere blonde uiterlijk, vrolijk mee giechelend. xe2x80x99Oohxe2x80x99 lach ik terug, goed in mn rol. xe2x80x99Ik dacht ook dat jij 16 was ofzo haha!xe2x80x99 Ze had me net verteld dat ze 17 was, maar omdat Lies en Saar zo goed op een lijn zaten met L en C was het alleen maar heel grappig, dat we dat allemaal dachten!!

Via wat Engelse jongeren (die te gestoord waren om er een punt van te maken) ontmoetten we daarna een Nederlandse jongen. Deze een stuk meer op onze echte zelfde lijn, maar, toen ik hem vertelde dat ik 18 was keek ie me aan voordat hij iets zei, waarna een vertwijfeld xe2x80x99oojah..xe2x80x99 uit zn mond kwam. Later bij de ontmoeting van een groep Fransen, die ook lacherig reageerden op mijn volwassenheid, kwam het hoge woord eruit: xe2x80x99Ja! Ik dacht eerst ook dat ze 17 was ofzo!xe2x80x99 Mij lief aankijkend, ik bedoel er niks mee hoor!Want hij was uiteindelijk een leuke camping vriend van ons geworden.

Op de terugweg die avond naar de tent liepen Lisa en ik langs het toiletgebouw waar 2 jongentjes van hooguit 12 zaten (en dan schat ik ze al ouder omdat ik weet hoe het voelt he!) Een daarvan zat er eentje heel cool heel stiekem met een flesje bier en toen ze zagen dat wij niet hun ouders waren, nog veel cooler en zelfs niet meer zo stiekem. Lisa en ik zeiden zachtjes in onze meligheid dat het misschien niet zo slim was om nu al te beginnen met dat soort dingen, of ze niet beter een tandenborstel vast konden houden op dat tijdstip op die plek. We hadden nooit gedacht dat de hooguit 12 jarige jongentjes zo een goede lading woorden hadden klaarliggen om ons achterna te werpen. xe2x80x99Moet je horen wie het zegt! Kijk nou hoe je drbij loopt!xe2x80x99 (samen 1 biertje gedeelt) xe2x80x99En wat voor kleren draag je echt man!? Heb je die bij de Albert Heijn gekocht ofzo?xe2x80x99 Geschokt lopen Lies en ik door. Het laatste wat er achter mn in Levixe2x80x99s gestoken kont wordt aangegooid is dat ze bij de Aldi ook best leuke kleren hebben hoor! Sinds wanneer hebben 10 jarige jongentjes (wees eerlijk, 12 waren ze echt niet!) zo een grote mond!?!

De Nederlandse meisjes op de camping bleken allemaal niet zo hetzelfde te zijn als Lies en ik. Een paar dagen voor vertrek arriveerde een nieuwe groep, waarin ook een meisje M bij hoorde, en vanaf de eerste ontmoeting was het duidelijk dat we elkaar, ondanks de toneelstukjes, xe2x80x99niet zo lagenxe2x80x99. Niemand van ons had echter zin genoeg in grote ruzies om elke avond weer iets te beginnen, dus we haddden elkaar een paar dagen met rust gelaten. Tot de avond dat Lies, ik en wat andere mensen die tot ons camping-vrienden-groepje toebehoorden, in de camping-bar voor het tafeltje zaten met de Nederlandse dozen. Ik werd dan ook al snel op mn schouder getikt, waarop ik me in mn stoel omdraaiden, in het gezicht keek van een Nederlandse waar ik nog geen kennis mee had gemaakt, die doorwees naar nog meer naar achter, waar M bleek te zitten. Arrogant achterover geleund in haar stoel kijkt ze me aan, en wanneer ze naar voren beweegt vraagt ze met zwoele stem: xe2x80x99Zeg hoe oud ben jij eigenlijk?xe2x80x99 xe2x80x99Achttienxe2x80x99, antwoord ik strak. Ze neemt dezelfde uitgezakte positie aan als voor de vraag en na een spottend lachje zonder geluid knijpt ze haar ogen half dicht, barst van het zelfvertrouwen en zegt zacht terwijl ze haar hoofd schudt: xe2x80x99Jij bent geen 18.xe2x80x99  xe2x80x99Oh? Vertel me, M, hoe oud ben ik dan precies?xe2x80x99 Met de nog steeds half dichtgeknepen valse ogen: xe2x80x99Jij bent 14.xe2x80x99  Hoe durfde ze!! Ik liet haar merken dat ik blij was met dat ze dat zo goed wist en draaide me weer om, om tegen Lisa te ontploffen. Nogmaals hoe durfde ze!!

Een van de laatste dagen lopen Lies en ik eens een andere route terug van het zwembad naar de tent. Wat betekent, herinneren we weer als we ze zien, dat we dan langs het huisje van de Nederlandse (zelf wxc3xa9l echt 17 jarige) vriend komen, met de hele familie van hem daarin. En met hele familie bedoel ik dan ook echt bijna letterlijk hxc3xa9le familie, 2 tante en ooms waren ondertussen met hun gezin xe2x80x99even langsgekomenxe2x80x99. We worden entoushiast toegeroepen en de familie, die in het geheel aan de buitentafel zit, begint van alles aan me te vragen, want dat is natuurlijk best intressant, zo een meisje wat in Zweden woont en hoe dat komt en waarom ze blijft enzo. Ik begin me net best een beetje belangrijk te voelen tot opeens de linker-tante die tot dan toe als enige stil was gebleven vraagt: xe2x80x99Enn.. hoe oud ben jij, als ik vragen mag?xe2x80x99

Img_1531

3 Comments

 • Reply
  lisa
  25/08/2006 at 4:50 pm

  Heej Saartje :D Heerlijk he? die drie plaatsten voor je zelf :), heb je ook een beetje geslapen?
  kusje van je zusje :D :D!

 • Reply
  lisa
  27/08/2006 at 2:15 pm

  Whahah! Die M is echt perfect beschreven! Net als L&C :P Whahahah!! Trauma for life!

 • Reply
  Tamara
  31/08/2006 at 9:45 am

  PFooeee verschrikkelijk irritant zeg!! Kan t me wel voorstellen, heb er nu niet zo;n last meer van, maar op de boot van engeland naar nl ging ik een biertje bestellen en ik moest mn id laten zien, kom op zeg! achjterlijke mensen…

  xxx Tamara

 • Leave a Reply