Uncategorized

Mag ik nu weer zelf kiezen dan?

Vandaag om 16.00 uur zou ik te horen krijgen wat nou echt de studie voor mij zou zijn. Het stond al een tijdje vast, sinds 2 maanden geleden ongeveer, toen ik verplicht naar verdere-studie-voorlichting moest na een lange schooldag. Onzin, dat heb ik op elke middelbare school waar ik ben geweest al een miljoen keer gedaan en kan niet zeggen dat ik er in de verste verte mee ben geholpen. Maargoed, anders van school gestuurd (jaja) dus toch maar heen. En een formulier invullen waar je toch weer moet neerpennen dat je geen flauw idee hebt over hoe je hoopt dat je toekomst eruit zal zien en vooral niet met welk beroep. Gelukkig kon ik dit keer gewoon aankruizen ‘nee’ en vervolgens stond er bij de volgende vraag ‘als je bij vraag 2 nee hebt aangekruisd, sla dan vraag 3 t/m 7 over.’ Vraag 8 was mijn handtekening. Naast, achter en voor mij zaten mensen driftig te schrijven.

‘Laten wij maar even een afspraak maken he? Als ik dit zo zie..’ oh maarem, nee dat heb ik altijd al gehad en em ik verzin nog wel wat ik weet toch nog niet of i..  ‘Ja maar ik wil een afspraak met je dus dan is dat verplicht (lieve glimlach) Wanneer heb je tijd?’ 

Vandaag kwam ik braaf om 16.05 aanracen met mijn groene fiets, vol goeie moed want wie weet was ik wijzer geworden en stond ik meer open voor een goed gesprek over heel veel verschillende keuzes (ik moest ook, eventuxc3xa9xc3xa9l dit keer, een test maken op internet, wat ik dus ook had gedaan want dat hoorde bij die goede moed. De uitslag bleek dat mijn interesses, zoals elke miljoen keer daarvoor, nogal verspreid liggen) maar mvr. De Studiebegeleidster was nergens te vinden en toen ik het aan de exame assistent vroeg in het kantoortje ernaast zei die dat mvr.De Studiebegeleidster aan het lesgeven was. Goh zeg. Ik vijf minuten wachten voor die (glazen) deur. Ik wordt genegeerd. Ik deur open doen en voorzichtig laten weten dat wij een afspraak hadden. ‘Ooo dat was jij. ja. Ja is een beetje vervelend want ik ben les aan het geven (grote, afwachtende glimlach)!’ Ja dat is inderdaad een beetje vervelend. ‘Ben je speciaal voor dit hierheen gekomen?’ Ja wel deze middag ja. ‘Nou weet je wat ik zet ze even aan een luistertoets en dan kom ik eraan.’
Fijn. Tien minuten langer voor de glazen deur tegen de verwarming staan leunen. Wanhopig proberend de moed erin te houden. Dan gaat de deur open. Ik lach naar haar als wijze van officiele opening van ons echte gesprek. Ze kijkt me aan zonder enige emotie en doet dan de deur dicht, vervolgens waggelt ze (ze houdt denk ik niet van dieet eten) zonder een woord naar haar kantoortje. Die deur maakt ze open, al duwend met haar bil, ik liep er maar achter aan, in het midden van de kamer staat ze even stil met haar benen ietsje wijder en zet haar kop thee aan dr mond terwijl ze dr hoofd enorm naar achter gooit om zo het laatste restje binnen te krijgen. Ik kon mijn lachen bijna niet houden, het leek wel alsof er wodka in zat ofzo. Na een tijdje stilte zegt ze zonder om te kijken dat ik wel kon zitten hoor. Dus koos ik 1 van de 11 stoelen uit die rond de enorme tafel stonden. ‘Ben je naar LOB geweest?’ ja daarom zit ik hier nu ‘En heb je de test gemaakt?’ die van internet bedoel je? ja gedaan. ‘En heb je het resultaat ook uitgeprint?’ eh nee ‘Jij dacht dat doet zij wel?’ eh nou nee ik had geen idee dat het moest, aangezien het een eventuele test was die we meekregen als we wilden ‘Jaja.’

Ze gaat achter haar computer zitten en het valt altijd snel uit te vinden of iemand een computer mens is of niet, rarara wat was deze vrouw. En oh wat stom ze was haar code kwijt om mee in te loggen voor de beheerdersite van die testen, wat stom dit toch. Na 5 minuten van mijn opborrelende frustratie vraagt ze hoe het momenteel met mijn cijfers ging. Dat weet ik niet precies want ik heb de afgelopen tentame week gemist. ‘En hoe komt dat?’ (stem is er van overtuigd dat ik gespijbeld had en geen zin had). Ik vond het wel weer leuk geweest en wou niet meer vol met hoop zitten en lief doen en daarbij stelde ze al deze vragen zonder ook maar een keertje op te kijken naar de tafel waar ik zit, met af en toe dramatisch zuchten er tussen door, dus zei ik gewoon maar Omdat ik in het ziekenhuis lag. ‘En waarom?'(zeker alcoholvergiftiging van het uitgaan, zegt de bijbedoeling van de stem). Ik was ziek. ‘En is dat nu weer goed?’ Nou het is een chronische ziekte dus dat gaat op en neer. ‘Wat dan?’ Cystic Fibro.. ‘Wat?’ Taaislijmziekte. ‘Oooh echt waar?’ zegt ze en voor het eerst kijkt ze mijn kant op. Met een big smile. Ehm. Ja. Echt waar. Blij dat ik je eindelijk kan laten lachen. Haar hoofd is weer naar het computerscherm gedraaid. Ik heb er nu wel genoeg van en zeg ik dat het geloof ik ook gewoon via mijn account kon, dat het daar bewaard stond. Nee maar ze had een inlogcode nodig als beheerder. Ja mvr.De Studiebegeleidster dat snap ik, maar als ik zelf inlog staan de resultaten er ook nog dacht ik. Oh kon ik dat zelf dan even doen in dat geval? Zou fijn zijn.

‘Dat is dus duidelijk economie en maatschappij.’ We staren naar een scherm waar ‘economie en maatschappij 9 punten’ heeft, creatieve dingen 8 punten, gezondheidszorg 8 punten, en de andere vooral rond de 6 of 7 punten. Ja, duidelijk, zeg ik, terwijl zij op de computerstoel zit en ik ernaast sta. Al 10 minuten. Ik weiger om zelf een stoel erbij te pakken omdat ik niet van plan ben lang te blijven en haar op deze manier ongemakkelijker laat voelen hoop ik ;) ‘Heb je zelf al wat studies in gedachten?’ Ja dat is het juist, ik heb altijd veel te veel in gedachten. Soms denk ik aan makerlaardij, maar dan weer aan event management, hogere hotelschool, fotografie, facility management.. ‘Wat voor management?’ Facility. Faciliteiten. ‘Oja, ja, ja. En moet je met jou handicap rekening houden met de keuze van een beroep?’ Wauw. Ik heb een handicap. Meteen verschijnen beelden voor me van mensen met halve benen, mensen met het syndroom down, mensen zonder oog.. dan concentreer ik me op de vraag en leg uit dat ik dat eigenlijk niet weet, aangezien het, zoals ik eerder al had uitgelegd, erg onvoorspelbaar is hoe het gaat. Het kan jaren heel goed gaan maar het kan net zo goed opeens heel slecht gaan. Alleen in de zorg zou niet handig zijn nee. ‘Ja en waarom volg je nu hier lessen? Op welke school heb je eerder gezeten?’ Het HLZ en daarna het GGC, vrije school. ‘Ja en daar ben je weggegaan na de 4e, bij het GGC, (nee, ik wa..) met een vmbo diploma (nee ik he..) en even geen school?’ Rustig in en uit ademen saar. NEE. Ik heb de hele vijfde gedaan ‘En je bent gezakt?’ NEE. ik wa.. ‘Je hebt maar een aantal vakken gedaan?’ Gefrustreerd probeer ik lief te blijven en kan ik eindelijk vertellen dat ik toen ook in het ziekenhuis lag. Vandaar de deelcertificaten. ‘Ohja’ Ja.

Nou toen hebben we 10 minuten over internet zitten surfen om te zoeken naar de beste economische scholen, want dat was ondertussen natuurlijk vastgesteld, dat het economie en communicatie zou worden (ehm, oja? ja het zal ook wel als jij het zegt) en kijk dan kon ik heel makkelijk naar open dagen op zoek gaan, kan je gewoon naar de site van open dagen gaan.. Ze typt wat in en ik zie google.nl tevoorschijn komen. Sorry maar je bent studie begeleidster. Hoor je die site niet te weten dan, of zelfs niet een papier te hebben waar die data op staan? Dat hadden zelfs alle vorige..! Op die manier ging het door en alle sites waar we langskwamen had ik tijdens slapeloze nachten elk al minstens 2 keer bekeken.

Bedankt voor uw tijd mvr. De Pleures Studie-begeleidster.

5 Comments

 • Reply
  Fred
  03/01/2008 at 9:41 pm

  Bowe gaat je redden!
  Aan mij heb je niks.

  Wel een heel goed jaar!!

  X X
  X X Fred

 • Reply
  Judith
  09/01/2008 at 11:10 pm

  Pffft, lijkt me echt heel erg moeilijk om zo mijn geduld te bewaren… Aparte reacties, zullen we maar zeggen.

  Succes iig verder. Ik hoop dat je eruit komt ;)

  Kus, Judith

 • Reply
  itty
  10/01/2008 at 2:33 pm

  hoi Saartje,
  word toch gewoon schrijver! Ik moest zo lachen om dit stuk haha.
  Even serieus nu: volgens je horoscoop heb je hoe dan ook een baan met veel afwisseling nodig. Je houdt niet van saai en sleur. Ook denk ik dat hoe zelfstandiger je kan werken hoe beter het werkt voor jou!
  B eetje eigen baas kunnen zijn.
  Bij dit alles moet het werk je ook nog gevoelsmatig raken, want anders ga je er de kanten van af lopen. Je bent in veel geinteresseerd, je hebt veel planeten in Tweeling, maar je kan dan ook wat de weg kwijt raken in deze veelheid. Het is goed om er een aantal dingen uit te halen en daar dan ook echt voor gaan! Herken je dit een beetje? Er zit ergens ook nog wat een tegenstrijd in je (in wie niet). Aan de ene kant wispelturig en aan de andere kant ook nog wel diep van binnen iemand die stabiliteit, rust en regelmaat wil.
  Okee, Itty heeft gesproken haha
  groetjes

 • Reply
  saartje
  10/01/2008 at 6:15 pm

  Ohhhhoooohhhh Itty Bingo Jackpot!!!
  Klopt echt helemaal miljoen procent :p
  Hmz… Staat er niet in die planeten welke banen daarbij horen? hihi ;) xx

 • Reply
  Fred
  10/01/2008 at 6:56 pm

  Hoi Saar,
  Heb je mw de studie begeleidster je logje niet doorgegeven? Kan zij ook van leren!

  Sterkte met je keuzes en XX
  Fred

 • Leave a Reply