Inspiratie

Medisch op YouTube

Medisch op Youtube

Niets lekkerder dan to research the sh*t out of bepaalde dingen. Zo heb ik natuurlijk ook wat medische YouTube kanalen verzameld. Informatief, vermakelijk of persoonlijk. Hieronder mijn favorieten!

Violin MD

Te beginnen met Siobhan, een jonge Canadese vrouw die in haar vierde jaar studie als arts werkt. Haar kanaal heet Violin MD, omdat ze voor deze studie naar het conservatorium ging. Maar ze nam dus de stap om heel wat anders te gaan doen. Ze lijkt me serieus aardig en laat van alle medische vloggers die ik ken, het meest zien van hoe het er echt aan toegaat in een ziekenhuis.

Medzcool

I luuuuv kanaal Medzcool. Nogal informatieve filmpjes, geen chitter chatter er omheen. Maar super interessant als je je hiermee bezig houdt. Gemaakt voor medische studenten, dus gedetailleerde uitleg over van alles van het lijf. Zoals die hieronder over hoe je naar een r枚ntgenfoto moet kijken. Maar ook zijn er filmpjes over de geluiden die bij verschillende soorten long- of hartaandoeningen horen. Krijg je uitleg over lichaamseigen stofjes, of bekende medicijnen. En komen er verschillende ziektebeelden langs. Soak up all that knowledge!

The Frey Life

The Frey Life is het YouTube kanaal van een Amerikaans stel waarvan het meisje, Mary, Cystic Fibrosis heeft. Ze vloggen elke dag over hun leven met de nadruk over hoe dat gaat met het ziek zijn erbij. Toevallig hebben ze net een filmpje online gezet over dat ze dat al zes jaar doen.

Mary ging ook al jaren achteruit in gezondheid en ze verhuisden daarom ongeveer een jaar geleden om dichterbij een transplantatie centrum te zijn. Ze werd gescreend om te kijken of ze al of de wachtlijst moest/kon. Maar mocht rond diezelfde tijd starten met het medicijn waar ik ook op aan het wachten was, Trikafta. Dat heeft haar toestand enorm verbeterd! Dus ook interessant om door oudere filmpjes te bladeren en alles vanaf dat perspectief te zien.

Kate Eveling

Deze chick heeft briljante filmpjes gemaakt. Op grappige en creatieve wijze verspreidt ze informatie over de verschillende aspecten van Cystic Fibrosis. Deze hieronder vind ik de beste ooit, grappig en van kwaliteit. Maar ze maakt ook serieuzere of simpelere praat filmpjes over alles.

Allemaal Engels talige filmpjes, ik weet het! In Nederland is het toch nog minder normaal om dit soort dingen online te plaatsen denk ik. Als ik een beetje zoek naar ziekenhuis of arts dingen in het NL op YouTube kom ik vooral overdreven sensatie drama blabla vlogs tegen van mensen die er eenmalig even waren ofzo. Wel is bijvoorbeeld mede hoester (nee wacht, ik ben geen hoester meer, hoe werkt dit?) Denise leuk, met haar kanaal Nieuwe Avonturen.

Heb jij zelf nog tips in deze categorie? X

No Comments

Leave a Reply