Reizen

Mens, wees toch lekker een toerist!

Wees toch lekker toerist

Tegenwoordig is dè boodschap als je op reis gaat om vooral niet op te vallen als toerist. Tenminste, als je een coole reiziger wilt zijn. Je zal maar bij zo een menigte horen, een buitenlander wezen die een ander land komt ontdekken. Een boodschap die ik niet helemaal snap, en nog minder dat hij door zo ontzettend veel mensen wordt opgepakt! Begrijp me niet verkeerd, ik herken het gevoel. Ook ik probeer wel eens te verbergen dat ik heel outside-erig op zoek ben naar een toeristische attractie, omdat ik heus wel aanvoel dat het niet altijd cool is als het duidelijk is hoe nieuw en verdwaald ik ben en, oh horror, dat ik bewust op zoek ben naar iets in plaats van me ‘mee te laten voeren in het expres per ongeluk verdwalen in de stad’s bedoelingen.’ Ik bedoel, heerlijk! Maar niet als ik er geen zin in heb.

Berlijn toerist

Ik irriteer me hier dus al een tijdje aan. En toen ik laatst een post las op een groot Engels blog, vol met advies over hoe je vooral nièt als toerist over komt -gedrag èn outfits- waarop alleen maar veel instemmende reacties kwamen, was voor mij de maat vol. Het was the straw that broke my camels back, de druppel die mijn emmer deed overlopen.

Want mens, WEES TOCH LEKKER EEN TOERIST!

Toerist met kaart

En vul zelf in hoe je dat doet. Met grote camera, af-ritsbare broek en papieren kaart, of met ingeburgerd tuniek, onopvallend google maps en telefoon camera’tje. Als ik voor het eerst naar Parijs ga wil ik die freaking eiffeltoren zien ook, en het liefst wat foto’s met mij ervoor mee naar huis nemen ervan. Dat heb ik dus ook gedaan. Elke keer dat ik er ben zelfs. Heeft iemand daar last van? Het type schrijfster van het anti-toeristen artikel misschien. Maar verder lijkt het me zeer schadeloos. Er móét toch zelfs wat trots door die Fransen heengaan dat zoveel mensen naar die toren van hun komen kijken? Al zal een beetje Fransman natuurlijk nooit toegeven dat ie ‘m kan waarderen.

Eiffeltoren toerist

Ik woonde en werkte in Zweden, leerde de taal, burgerde in, en nòg liep in mijn vrije dagen met een kaart en camera rond. Omdat ik wist hoeveel er in dat land was wat ik nog niet gezien had. Wat maakte mij dat dan? Is er ook een naam voor iemand die als een local door het leven gaat, behalve als dat even niet zo is? Ik ging burgerlijk naar mijn favoriete cafe’s in de buurt, maar als buitenlander naar de plekken die ik nog niet kende. Was ik dan zo een enorme sukkel? Nouja, weet ik veel, maar ik vond zelf van niet. Ook de mensen die me soms vroegen of ze konden helpen de weg te vinden en een klein gesprekje aangingen vonden me denk ik gewoon oké.

Amsterdam toerist

Nou moet ik natuurlijk ook denken aan de toeristen die Amsterdam elke zomer bestormen. Die met z’n tachtigen tegelijkertijd voor het eerst in hun leven op rode huurfietsen stappen om vervolgens levensgevaarlijk voor iedereen in de weg te wiebelen. Tuurlijk, in mijn vitalere stadsjaren heb ik daar ook wel een een binnensmonds godver over uitgegooid. Maar naar mijn mening is dit slechts een categorie van alle toeristen. Er is een verschil tussen complete onwetendheid of disrespect, en iets uitproberen of bekijken met je hersens erbij. Is èèn van de doelen van toerist zijn juist niet om zoveel mogelijk te weten te komen over je bezochte land en hun inwoners ervan? Hoe leuk om dat meteen toe te kunnen passen!

Kaartlezen toerist

Dus loop rond en maak foto’s van wat je mooi vindt, pak die onhandige kaart uit je te grote rugzak, roep af en toe ‘wow kijk dat!’, bezoek die lelijke attractie waar de stad bekend om staat, maak die selfie, betaal veel te veel voor de cappuccino in het cafe waar je geweest mòèst zijn omdat ‘ie in je lievelingsfilm zit, wees trots op waar je bent, en dat je avontuurlijk en nieuwsgierig genoeg was om er naartoe gegaan te zijn! Of je nou over beroemde pleinen of door onbekende steegjes loopt – maakt jou het uit. Zolang jij maar blij bent met je reis, en je de dagelijkse gang van leven van je bestemming maar niet (te veel) stoort.  Live and let live, man. And now go and be a tourist.

Bells Beach toerist

8 Comments

 • Reply
  Gijsbertha
  28/02/2016 at 2:33 pm

  Ik woon aan de kust. Waar wij kustbewoners, toeristen en dan voornamelijk Duitsers aan herkennen is het kuilen graven. Een grote kuil in het zand handdoekje erin spulletjes erbij en ze hebben de dag van hun leven. Tot ik dat hoorde zullen mensen mij dan ook weleens voor toerist hebben aangezien. Wat is er nu lekkerder dan lekker graven in het zand. En daarna te kunnen zitten met een lekker zelf gemaakt steuntje in je rug. Dus graaf maar lekker je kuilen in ons katwijkse strand, geniet ervan. En begin de dag erna maar weer lekker overnieuw.

 • Reply
  Ester
  28/02/2016 at 3:21 pm

  Ik wordt ook een beetje tierelier van dat gezeur op de toerist. Nee, mensen willen geen toerist zijn maar een ‘reiziger’ – vertel mij het verschil maar. Laat mensen in hun waarde en veroordeel mensen niet omdat ze toevallig de hoogtepunten van een stad willen bekijken met een afritsbroek, een I love-Rome t-shirt en een enorme camera. Ieder zijn eigen voorkeur.

  Al betekent dat niet dat ik af en toe juist de rustigere plekken van een land/stad opzoek omdat ik de drukte niet altijd goed aankan :-) Maar dat maakt mij net zo goed een toerist.

 • Reply
  smileysarah
  28/02/2016 at 6:18 pm

  Hahaha Gijsbertha heerlijk! Ik heb wel eens eerder gehoord van ‘de Duitsers en hun kuilen’. Heel verfrissend dat jij je er niet aan ergert en er zelfs heel blij aan mee doet, prachtig opgeschreven, haha!

  Precies Ester, reiziger of nog veel andere termen blijkt veel cooler te zijn, maar net als jij zie ik het verschil niet helemaal! Tuurlijk zijn er mensen die vooral de ‘cliché’ dingen doen, en de mensen die het avontuur in het onbekende opzoeken. Maar je bent toch allebei op reis? Je ervaart het misschien anders, maar in beide gevallen ben je blij met wat je doet – hoop ik toch. Net als dat sommige mensen van zwarte koffie houden en anderen van cappuccino’s ;p Ik vind een mix van het opzoeken waar een plek bekend om staat en een ongeplande dag op een minder typische toeristenplek ook het aller fijnste!

 • Reply
  Bowe
  28/02/2016 at 6:20 pm

  Heel goed stuk :D

  Het heeft ook te maken met de drang om steeds meer uniek te willen/moeten zijn. Mensen willen graag een unieke ervaring (en dat natuurlijk uitgebreid delen met anderen). Omdat reizen nu ontzettend toegankelijk en makkelijk is geworden is dat niet meer genoeg. Dus krijg je een soort rare situatie waarbij alles “authentiek” moet zijn.. Niet naar de eiffeltoren maar naar dat kekke bistrotje in de migrantenwijk. Niet naar De Berlijnse Muur maar naar een underground rave vol met gekke muziek. Ik snap t ook wel, want ik wil precies hetzelfde.

  Het resultaat is dat gewoon toerist zijn nu opeens niet cool meer is. En verwacht ook geen 100 likes op je standaard vakantie kiekjes op Instagram. Daarom worden dat soort artikelen grschreven en zijn Airbnb’s en FourSquare en travelblogs nu helemaal de shit. De ILLUSIE dat je bij de locals hoort en dat je de pure authentieke experience hebt.

  Hoe sneller je dat idee laat varen en gewoon lekker doet waar je zin in hebt, hoe leuker je t hebt. Volgens mij heb je dat goed begrepen Saartje :D Dat gezegd hebbende ga je hier in Berlijn natuurlijk de ECHTE LOCAL experience krijgen. ABSOLUUT UNIEK.

 • Reply
  smileysarah
  28/02/2016 at 7:41 pm

  Bokkie wat zit je toch weer vol met wijsheid. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk in alles wat je zegt! En net als jij wil ik ook authentiek zijn en soortgelijke dingen meemaken. En ik heb een blog dus duh dat ik ze ook keihard deel. Maar ook echt precies je laatste alinea is mijn punt, en waar àlles uiteindelijk om draait! – je bent blijer als je dat soort ideeën los kan laten en doet waar JIJ echt blij van wordt, en niet alleen je social media.
  Na het lezen van honderd artikelen over hoe ik de mooiste Instagram feed krijg, ga ik als een soort protest ook gewoon door met dezelfde, average, dagelijkse levens foto’s posten. Nadenken over wat ik hoe laat zien doe ik wel met mijn blog. Op de rest deel ik wat ik op dat moment leuk vindt!
  #achikbenzorecalcitrant #kannietwachtenomheelauthentiekmetjoudoorberlijntelopen

 • Reply
  Sabine
  01/03/2016 at 5:36 pm

  Whaha wat heerlijk geschreven! Even lachen hoor :P Volgens mij zie je er juist mega erg uit als een toerist als je heel geforceert probeerd dat niet te zijn. Met van die kleding die helemaal niet in is in dat land ofzo. Wij hebben de afgelopen twee weken non-stop met de Lonely Planet in de hand + camera om mijn nek door New York gelopen. Want ja ik wil toch foto’s maken en niet steeds dat ding in en uit mijn tas moeten doen. En de LP hebben we ook nodig voor de route en bezienswaardigeheden. Waarom moeilijk doen als het ook mega makkelijk kan?

 • Reply
  smileysarah
  01/03/2016 at 9:08 pm

  Heeeeerlijk om te horen Sabine :D Over het gemak had ik het nog niet eens gehad – you’re so right! Enneh, als ik in NY zou rondlopen zou ik waarschijnlijk elk hoekje wel willen vastleggen!

 • Reply
  Leoni
  07/03/2016 at 10:34 am

  AMEN!

 • Leave a Reply