Uncategorized

over de afgelopen daagjes 18/9

Diepe schaamte, helemaal geen woord, 3 hele dagen lang eigenlijk moet ik nu echt wel naar bedje gaan maar kga nu hier even schrijven en trouwens ik heb veels te veel gegeten dus kvoel me blegh om naar bed te gaan. Ja die 53 kilo’s moeten wel ergens vandaan komen he… Jolanda is vanavond weer naar NL vertrokken voor dr 2daagse werkweek daar om die daarna hier voort te zetten zoals dat elke week gaat, dus Armand en ik moeten een beetje voor de kindjes zorgen. Net hebben we met zn 2en een film gekeken met chips en om 11 uur nog een pannekoek die ie ging bakken omdat ie eerder al had beloofd dat die meemochten met de kindjes naar school morgen. Op maandag moeten ze altijd zelf eten meenemen. Et ziekenhuis dus Marie legde uit hoe ze in dit CF-center te werk gaan met cfpatienten, en in t pakketje dokters zaten ongeveer de zelfde als in nl. Zijzelf natuurlijk (long/hoofd-arts), dieetist, fysiotherapeut en maatschappelijk werkster. Kheb alleen de buikdokter niet voorbij horen komen. Die zouden normaal gesproken ook allemaal bij zo’n ontmoeting aan de ronde tafel zitten, met nog een verpleegster erbij. Kweenie precies wie er nu zaten maar iig geen dieetist en maatschappelijk werkster. Ze vroeg of ik alles ook in nl langsging en ik zei van nou de dieetist ehm liever niet neej en maatschappelijk werkster heb ik ook weinig mee. Waarom dan..? nou eh.. ik hou niet zo erg, of nee, ik hou heleMAAL niet van dieet eten en dikmaak dingetjes enzo, en daarbij mocht ik ehm de dieetist die ik in t amc had niet eh echt..nee… oh nou , zei marie, daar hoef je je hier geen zorgen om te maken, kijk es rechts en links van je dan zie je dat iedereen hier cute is. Mensen worden hier geselecteerd op liefheid. Dus is het okee als we wel een keer een afspraak met de dieetist maken? ..tuuurlijk jahoor prima… Okee.. en de maatschappelijk werkster? waarom zag je die niet vaak? nou ehh laten we et erop houden dat dat een beetje zelfde verhaal is. OKee, nou hier ook, zij is hier ook lief. Dus..? jaahoor is goed. Ook vroeg ze wat ik aan sport deed als ik iets deed. Ik vertelde haar over die ene keer rennen hier en dat ik hoopte dat vaker te doen. Prima. Ze vertelde meteen over de gigantische gym die ze daar zouden moeten hebben en dat het geweldig voor me zou zijn als ik daar ook eens zou kijken. Vandaar dat er nu een afpsraak staat voor 28 september met de dieetist, maatschappelijk werkster en fysiotherapeut. Ik geloof dat ze me voor een uur hebben ingedeeld bij de dieetist. WAT moet je een UUR bij een DIEETIST..?! zeker nu het zo goed gaat qua gewicht… mja hun kostbare tijd.. We gingen mn medicijn lijst langs en bij alles vroeg ze een beetje van of ik dat echt nam en zoveel en hoe lang al enz. Bij creon zag ze 12 caps bij elke maaltijd en tussendoor staan. Ze vroeg of ik ook echt altijd 12 nam. Nou isset in NL zo dat als de dokter zegt je moet 12, dan moet je dr 12. Ook al is het de ene keer een softijsje en de andere keer een gefrituurde maaltijd. Maar in het eerste geval neem ik er wat minder en in het laatste geval wat meer, dus dat zei ik. En dr ogen werden helemaal blij, ze comlimenteerde me 3 keer en geweldig en jij kent je lichaam het best dus heel goed van je ik geloof dat als ik weer terug ga naar Nederland ik eerst zorg dat het Zweedse cf beleid daarheen verhuist Ze wou ook niet net als veel dokters mn hele medicijn schema overhoop halen, maar zei wel dat ze dacht dat 2 dingen het goed zouden kunnen aanvullen. Namelijk nog een slijm verdunnend middel, weet ff niet hoe et heet. Net zoiets als Pulmozyne is het maar dan breekt het andere ketens af zeg maar in je sputum. En zo’n pufdinges, net als Ventoline. Alleen had Ventoline nooit effect op mij, hoefde t sinds een jaar ofzo ook niet meer tussen de longfunctie door, en jaren geleden had ik ook es zo een pufdinges meegekregen maar die gebruikte ik niet echt en kweet niet meer offet echt werkte ofzo… deze heet Oxis en in de kleine lettertjes eronder wordt het ‘formoterolfumaratdihydrat’ genoemd Kheb m nu een paar keer gebruik en deze werkt jjiiehaa t verricht geen wonderen maar de momenten dat ik t erg benauwd ben en ik t gebruik word dat echt minder. In t ziekenhuis hier zeiden ze w8 ff we pakken een speelgoed dinges van dit ding, dan kan je ff oefenen, dr zit geen echt poeder in maar dan weet je hoe het moet. Okee, doe dit en dat, adem dan leeg, zet je tanden en lippen erop en adem krachtig in. Okee ik doen, verwacht niets, opeens komt er zoon feesttoeter geluid uit, keihard ik schrok me dood, iedereen gestopt waar ie mee bezig was (was sueprrelaxt sfeertje, de 1 was wat aan t opschrijven , de ander met iemand aan t praten, en ik dus aan t ‘oefenen’) en iedereen lachen en zeggen goedzo in 1 keer hard genoeg gedaan haha ik helemaal gloeien van verassing en lachen, echt leuk van ze. Dat andere slijmverdunnende spul zijn bruistabletten en dat gaven ze ook meteen aan me voordat ze wouden dat ik het goedkeurde of niet (wauw can you believe that.. i love swedish doctors) en t smaakte net naar frisdrank dus dat zei ik tegen jolanda in t nl, die het weer tegen marie zei in t zweeds, die weer even haar lippen geheim op elkaar kneep en daarna zei in t engels tegen ons, dat er een 4 jarig meisje hier ook was die dit sinds haar 3e kreeg, en nu steeds aan haar moeder vroeg of ze mariefrisdrank mocht. aahhh Bij het weggaan kon ze niet lief genoeg zijn en ik moest de groeten doen aan mn moeder en echt genieten en allemaal tips waar ik heen zou kunnen gaan en ze was geinteresseerd in Jolanda’s werk.. echt.. heb nog nooit zo’n menselijk (en dan nog in die vorm ook uitzonderlijk geweldig en lief) arts ontmoet, ben helemaal gelukkig met r ! Vandaag was leuk. Jolanda en Armand zijn namelijk zoals de meeste misschien weten en wat ook deels de reden is dat ik hier nu ben, al een tijd op zoek naar een nieuw huis. Maar dan ook echt al een TIJD. En sinds ook al een iets minder lange maar nog steeds geen korte tijd, willen ze perse een bepaald huis, in Sigtuna. Das een stadje hier tegen Mxc3xa4rsta aan ( 20 min rijden ofzo). En dat huis zou binnen nu en 6 weken te koop komen te staan, en opeens stond et afgelopen week in t krantje. Dus vandaag was bezichtiging tussen 1 en 2 uur. Er werd verwacht dat t huis ,t cement en t hout rot zou zijn omdat het zo oud en nooit verbouwd of iets is, maar dr waren toch echt heel veel kijkers. Waarvan Armand en ik 1 man in t speciaal in de gate hielden haha die leek behoorlijk geinteresseerd. We zijn tot 2 uur blijven hangen toen er nog maar 2 andere mensen waren, en toen we weggingen waren wij pas de 2e die ons als geinteresseerde opgaven, en de eerste die een bod deden opde vraagprijs. Mensen kunnen natuurlijk nog bellen, en die na ons kunnen ook wat gedaan hebben enz. dus het is heel spannend, kan deze woensdag allemaal al zeker zijn. Ja of nee. Maar het is een supercool huis met groooote tuin en erg leuke buurt, en heel dichtbij t centrum van sigtuna wat natuurlijk niet te vergelijken valt met t centrum van amsterdam eerder met 1/10000ste deel van t centrum van amsterdam, et is 1 straatje met winkels en daaromheen nog wat dingetjes, maar oooh Sigtuna is zooo zooo zooo mooi!! en zo gezellig en zo leuk, dus ook ik hoop dat dit door kan gaan.!! En dan moet er heeeel veel geklust worden hehe. Gister ben k me
t Jolanda meegeweest naar zo’n winkelketen net buiten Mxc3xa4rsta waar we lang in de H&M zijn geweest en de rest even hebben bekeken en plantjes voor de voortuin hebben gekocht. Sinds dat Jolanda weet dat we et huis misschien gaan kopen loopt ze vreselijk te stressen en met dozen rond te sleuren en alles wat ‘overbodig’ is in te pakken, omdat woensdag hier de makelaar komt om foto’s te maken.. Ik moet toegeven, t huis ziet er zeker overzichtelijker uit, ik vond het al in de buurt komen toen ik hier aan kwam, maar nu helemaal, zoals armand zei: het begint steeds meer op een vt wonen -huis te lijken Ook hebben we zaterdag gezorgd dat we een opslagplek hebben, te huur, waar dan dus die dozen met overbodige spullen heen kunnen. T weer hier is nu koud maar k heb begrepen dat t in nl ook niet echt meer lekker is toch? Snachts vriest et hier soms al en in t noorden van t land valt al sneeuw. maar hier nog niet hoor, dat duurt nog wel even zeggen armand en jolanda. Verder proberen mensen hier me te koppelen aan ehh ben zn naam vergeten (hele hele gekke naam, blijkt doodnormaal te zijn hier maar echt heel gek, kschrijf m volgende keer wel op) maar tis een broer van een vriendinnetje van moana die 3 huizen verder woont ofzo. Moana komt dan bijv met 3 vriendinntetjes binnengestormt om me mee te trekken naar die jongen, of zoals vandaag ben ik voor t eerst bij dat huis geweest en die moeder was er, die zei er ook meteen wat over. Maar k heb m nog nooit gezien hoor en hij is 17 en volgens armand loopt ie altijd met heel jonge meisjes rond dus mwah FF denken.. nog iets..?…. Mnee nie ech geloof ik. Morgen moet ik zelf koken dan is Armand te laat thuis, mam, te laat thuis hier is dus kwart over 6 he, dat je et ff weet En oja! segregatiebeleid is hier lang niet zo erg doorgedrongen als in nl! Ze zorgen gewoon dat de kamer waar ik een cf patient heeft gezeten schoon wordt gemaakt met de ramen open even, en houden alleen de cf-ers weg die die ergste bacterie hebben waarvan ik de naam even niet meer weet, die niet meer weg kan gaan weet jewel.. iemand die m weet? Slaap lekker iedereen truste truste truste kus kus kus saartjewaartjepaartje

1 Comment

  • Reply
    Judith
    19/09/2005 at 12:17 pm

    Je bedoelt de burkholderia cepacia? ;)

  • Leave a Reply