Griekenland

Reizen: het Griekse eiland Ios

Reisblog Griekenland Ios eiland

Tijdens mijn vakantie besloot ik om naast de plogs, ook een informatiever stukje te plaatsen over de plekken waar we zijn geweest! Te beginnen met het eiland Ios. Shane heeft hier voordat we elkaar kenden een paar zomers gewerkt, en in 2010 hebben we er samen een watersport bedrijfje gerund op een rustiger strand. Deze zomer waren we er uitgenodigd voor een bruiloft en zijn we er vijf dagen gebleven. Onder de begeleiding van mijn foto’s (een mix van vijf jaar geleden en deze zomer), wat voor eiland Ios is. Wat er te doen valt en waar de mooiste plekjes te vinden zijn!


Ligging en bereikbaarheid van Ios

Het Griekse eiland Ios (met de hoofdletter ‘i’, geen kleine letter ‘l’) is èèn van de dertig bewoonde Cycladen eilanden in de Egeïsche zee. Het is het makkelijkst te bereiken als je naar Athene of Santorini vliegt en vanaf daar de ferry pakt. Ios is maar een klein eiland met zo een 2050 inwoners op een oppervlakte van 108 vierkante kilometer. Dun bevolkt dus, al is het in de zomer een stuk drukker, want het leeft van toerisme.

Ios kaart

De locatie van Ios

Griekse eilanden ferry Ios

Ios in zicht vanaf de ferry

Aankomst is altijd in de haven hier want een vliegveld is er niet. Naast het ontzettend blauwe, heldere water en het bergachtige land, is het eerste wat je hier ziet dit:

eiland Ios haven

Drukte in de haven bij aankomst

Vooral in het hoogseizoen staat het pleintje vòl met mensen die je willen overtuigen om naar hun hotel te komen. Op de bordjes die ze omhoog houden staat de naam van hun hotel en op de achterkant vaak foto’s, die ze je met liefde laten zien. De kunst van het klanten binnenhalen viert hier nog hoogtij, dus wanneer je in gesprek raakt met zo iemand moet je sterk in je schoenen staan om daar nog nee tegen te zeggen. Maar als je bijvoorbeeld vertelt dat je eigenlijk heel ergens anders wilt verblijven word je meestal ook daarbij meteen geholpen.

Iedereen kent iedereen en de busjes staan klaar om alle tassen en gasten te vervoeren naar de juiste bestemming. Deze manier van doen kan heel fijn zijn als je zonder voorbereiding aankomt, maar het kan ook overweldigend zijn. Het slimste is om een idee te hebben van waar je ongeveer op het eiland wilt verblijven en dan op deze manier een passend hotel of appartement te vinden. Er valt bijna altijd wel een mooi dealtje te sluiten zo, in tegenstelling met tot het online boeken!

Het strand naast de haven

Het strand naast de haven

Het stadje Chora

Kiezen in welk deel je van Ios wilt verblijven is geen grote opgave. Omdat het een klein eiland is zijn er eigenlijk maar een aantal main areas. Het gebied rond het haventje, het stadje, het main strand Mylopotas, en aan de andere kant van het eiland het strand Manganari. Op het hele eiland is er slechts èèn stadje te vinden, wat de toepasselijke naam Chora (‘stad’ in het Grieks) draagt.

Deze plek ligt boven op een berg en is vanaf de haven ongeveer 10 minuten rijden. Je kan het ook lopen want overal zijn nog ezels- en geitenpaadjes zonder alle haarspeldbochten van de verharde weg, maar gezien de steilheid ervan is het met CF longen niet meer zo een goed idee. Met een gezond lichaam: doen! Het is prachtig en geeft een echt gevoel van vrijheid.

Uitzicht op het stadje Chora, vanuit hotel Ios Resort

Chora bestaat uit clubs, cafe’s, restaurantjes en oude Griekse huisjes. Auto’s kunnen hier maar op heel weinig plekken komen; het is een doolhof van kleine steegjes en trappetjes. In de zomer is er een bruisend nachtleven gaande, maar toch vind je een heel andere vibe dan op de Costa’s en de Chersonisossen. Het is hier primitiever, rauwer en kleinschaliger. Ook al zie je hier en daar wat politie, er zijn vrijwel geen regels.

De nationaliteit van club eigenaren is een mix van vooral Grieken, Engelsen en Scandinaviërs. Toeristen komen vaak uit diezelfde landen, maar ook vind je hier veel Italianen en Australiërs. Classy zou ik het hier niet noemen. Mooi, erg leuk en bevrijdend wel. En ten opzichte van vijf jaar geleden lijkt het toch ook al wat opgeruimder te zijn. Wat gemoderniseerd met wat nieuwe, verse concepten. Dus wie weet vind je hier over twintig jaar wel een heel stylish stadje. (Dat hoop ik eigenlijk niet!)

Een typisch plaatje in het centrum van Chora

Een stadje vol feest!

Veel is hier alleen nog in het Grieks te vinden, al wordt er steeds meer aan de toerist gedacht

De beruchte maar mooie trappetjes die door het hele stadje lopen

Een typerend plaatje voor deze plek

Eèn van de vele steegjes

Eèn van de vele steegjes in al zijn rommelige pracht en praal

Het bekendste strand van Ios: Mylopotas

Vanaf het stadje brengt een zelfde soort weg als van de haven, je naar het populairste strand Mylopotas. Dit is het strand wat ‘s zomers vol ligt, en er zijn twee watersport bedrijfjes te vinden waar je tegenwoordig zelfs kunt leren duiken. Langs het strand is een strook cafe’s en hotels te vinden, waarvan Far Out de bekendste is.

Uitzicht op Mylopotas, main beach van Ios

Uitzicht op Mylopotas, main beach van Ios

Het watersport bedrijfje Meltemi

Het watersport bedrijfje Meltemi

Eén van de tentjes die je langs dit strand vindt is de Karma Beach Bar. Een plek vol kleurtjes, hangmatten, kussens en lekkere drankjes en hapjes. Perfect voor een strand pauze!

Het heerlijke interieur van Karma Beach Bar

Het heerlijke interieur van Karma Beach Bar

Met dit als je uitzicht

Met dit als je uitzicht

Een andere hotspot die hier niet mag ontbreken is Harmony. Een hangplek slash restaurant met veel live muziek op een prachtige plek. Je ziet het gebouw vanuit de verte op de eerste foto van dit strand, helemaal links net boven de zee. Het eten is hier heerlijk en de mensen zijn leuk en goed in wat ze doen.

In Harmony vind je tig verschillende chill plekken

In Harmony vind je tig verschillende chill plekken

Het is één van de weinige plekken hier die zowel overdag als 's avonds leuk is

Het is één van de weinige plekken op Ios die zowel overdag als ‘s avonds leuk is

Strand Manganari

Op zo een veertig minuten rijden vanaf het stadje Chora ligt Manganari. Dit is het strand waar Shane en ik in 2010 gewerkt en gewoond hebben. Huur een auto (40 euro p.d.) of scooter (15 euro p.d.), of stap in èèn van de drie bussen die dagelijks heen en weer rijden.

De rit naar Manganari is prachtig!

De rit naar Manganari is prachtig!

Met adembenemende uitzichten…

En veel geiten ;)

Manganari is een rustig strand met twee hutjes van Meltemi Watersport, en vier taverna’s waarvan sommige ook wat kamers verhuren. Volgens TripAdvisor is het de beste plek van Ios. Er is niet veel te doen, maar juist dat, in combinatie met de schoonheid van de plek, is voor velen zo aantrekkelijk.

Manganari van de weg er boven

De helft van Manganari, vanaf de weg die er boven langsloopt

Aan het einde van de dag

Aan het einde van de dag, wanneer de laatste bus iedereen weer mee heeft genomen

Watersport hutje, ligbedden en zeldzame donkere lucht op de achtergrond

Als je niet lang kan stilzitten is een dagje hier naartoe net zo leuk, want het watersport hutje biedt veel verschillende activiteiten. Waterskiën of wakeboarden, kanoën (zelfstandig of in een georganiseerde tocht), suppen, of op een banaan of ander luchtkussen achter een speedboat aan sjezen. Het waait hier meer dan op andere delen van het eiland, dus vooral windsurfen is hier goed te doen. Als je daarmee klaar bent eet je een uitgebreide lunch in èèn van de taverna’s (mee naar de keuken om aan te wijzen wat je er lekker uit vindt zien!) met wat ouzo, om vervolgens over de indrukwekkende heuvels naar een afgelegen kerkje of strandje te klauteren.

De bordjes van Manganari. Het maakt niet uit welke kant je opgaat, je komt vlakbij elkaar uit.

De bordjes van Manganari. Het maakt niet uit welke kant je opgaat, je komt vlakbij elkaar uit.

Leuk voor jong en oud ;)

Leuk voor jong en oud ;)

Nu kan er gestaan worden, maar eenmaal op snelheid is het de kunst om er niet vanaf gegooid te worden!

Nu kan er gestaan worden, maar eenmaal op snelheid is het de kunst om er niet vanaf gegooid te worden!

Dankzij de wind de perfecte plek om te windsurfen

Dankzij de wind de perfecte plek om te windsurfen

Overige mooie plekken van het eiland Ios

Naast de stranden die ik al heb laten zien, zijn er natuurlijk nog veel meer te vinden! Allemaal kleine, vaak uitgestorven strandjes, waarvan sommige alleen bereikbaar met een bootje. De meest recente keer dat we op Ios waren huurden we een scooter en bezochten we een aantal van deze plekjes. Eèn daarvan was Koumbara, wat niet ver van de haven ligt. Het is misschien wel het bekendste kleinere strand en je vindt er wat ligbedden en een taverna. We hebben er zelf niet gegeten maar deze taverna staat bekend om hun lekkere visgerechten.

De taverna is het eerste waar je langsloopt vanaf de parkeerplek

De taverna van Koumbara is het eerste waar je langsloopt vanaf de parkeerplek

Een heerlijk plekje met hangmatten in de semi schaduw

Een heerlijk plekje met hangmatten in de semi schaduw

Naast een stukje zandstrand vind je er ook rotsachtige inhammen

Een ander was Lorentzena, ten Noorden van Chora, zo een twintig minuten rijden. Sinds een paar jaar loopt de geasfalteerde weg helemaal door tot het strand, wat een mix van zand en platte steentjes is. Meestal vind je hier twee of drie andere groepjes mensen, maar als je mazzel hebt heb je het strand helemaal voor jezelf. Neem een fles water en wat te snacken mee als je hier een tijdje wilt blijven, want voorzieningen zijn er niet.

Het kleine, beschermde en lege Lorentzena

Het kleine, beschermde en lege Lorentzena

De laatste plek die ik hier noem is Pathos. Een club die in 2014 geopend is en die op Ios eigenlijk totaal out of place is. Zó classy en groots, en vol met kunst. De helft van de vaste Ios-menigte vind het belachelijk en is geen fan. De andere helft loopt er net als ik vol verwondering binnen en vindt het èèn van de mooiste locaties ooit.

Pathos ligt aan het Westen van het eiland dus je hebt uitzicht op een prachtige zonsondergang, waarvan elke keer een bijzonder moment wordt gemaakt. Ik vind het echt de perfecte plek om voor je avondeten even te zwemmen in de infinity pool, met wat cocktails erbij. Na de zonsondergang vind je dan de weg terug naar Chora, of je blijft hangen bij de sushi-bar in combinatie met een magisch avondje dansen!

Wanneer je de serie trappen bent opgelopen zie je dit bij binnenkomst in Pathos

Wanneer je de serie trappen bent opgelopen zie je dit bij binnenkomst in Pathos

Welke kant je ook opkijkt, het uitzicht is er prachtig

Welke kant je ook opkijkt, het uitzicht is er prachtig en overal staan, liggen of hangen kunstwerken

Vlak voor zonsondergang verzamelt iedereen zich rond de infinity pool, waar je zelfs kunst op de bodem ziet

Vlak voor zonsondergang verzamelt iedereen zich rond de infinity pool, waarin je zelfs kunst op de bodem terugziet


Ik zou nog wel over tien andere plekken willen schrijven, maar dit stuk is ondertussen lang genoeg! Je weet nu wat de ‘belangrijkste’ plekken van Ios zijn, en ik kan je echt aanraden om ook een dag met een huurauto/scooter rond te cruisen om nog meer prachtige locaties te vinden, zoals restaurant Unique, wat meer in het binnenland ligt.

Als je een plek zoekt waar je goed kunt feesten, rustig kunt bijkomen, lekker kan eten en ook nog het echte Griekenland kunt zien, dan is het eiland Ios echt voor jou. En stel, stel nou dat het je tòch tegenvalt? Dan stap je op de ferry en ben je binnen een (paar) uur op genoeg andere eilanden. Bijvoorbeeld Paros, waarover in een volgend reis-blog meer!

PS. Na ons bezoek aan Ios gingen we door naar het eiland Paros. Filmpje zien van onze reis? Klik dan hier voor de bewegende beelden van onze hoofden en deze Griekse eilanden.

2 Comments

 • Reply
  Irène
  18/09/2015 at 12:29 pm

  Dankzij dit leuke stuk ben ik toch een beetje op Ios geweest! Dankjewel. :-)

 • Reply
  Sarah
  18/09/2015 at 6:29 pm

  DankJOUwel voor je lieve reactie, Irène :) x

 • Leave a Reply