Reizen Suriname

Suriname deel 2

Ik ben een wonder! Of, het is een wonder! Ik weet natuurlijk weer niet meer hòè, maar ik heb er voor gezorgd dat mijn internet ook weer mij en mijn pc accepteert en ik kan dus gewoon weer vanuit mijn eigen Amsterdamse kamer mijn weblog updaten, mails checken, afspraken maken en babbelen via msn, online bankieren, socializen op hyves en facebook.. wat doet men toch afschuwelijk veel online these days.

Natuurlijk komt hier nu dus ook de rest van Suriname. Laten we beginnen met wat activiteiten en foto’s van, nog een keer, het binnenland, die ik in het vorige blogje over het hoofd had gezien. Wat het binnenland nog meer was dan al gepost, was; kokosnoten drinken, mee uit zwemmen nemen en eten,
Cimg2589
Cimg2597
Cimg2623
Drummen, zingen met handenklap en dansen,
Cimg2559
Sdc10312
Na 7 jaar opeens op een Surinaamse berg een oud parallel-klasgenootje tegenkomen;
Sdc10283
Het hele prachtige in mijn mening magische Brokopondo meer. Een stuwmeer wat sinds een paar jaar bestaat en volgens de mensen daar net zo groot is als de provincie Utrecht. Het was eerder regenwoud, wat nu dus ondergelopen is. Vandaar alle afgestorven boomstammen die uit het water steken;
Cimg2402
Cimg2387
Cimg2404
Cimg2411

Dan dus terug naar verder. Na Nickerie gingen we weer even terug naar Parimaribo. We verbleven daar elke keer in hetzelfde hotel dus dat voelde zo langzamerhand steeds meer als een thuishonk – ook omdat dit de enige plek was waar er warm/doorzichtig/niet-stinkend water uit de douches kwam, er airco was, we zelf konden kiezen wat we gingen eten ‘savonds.. Het klinkt misschien verwend zo, maar tijdens een lange reis waarvan een groot deel in onbekende hete jungle etc. heb je dr af en toe vreselijk zin in!

Als laatste uitje zijn we langs de kust geweest met als laatste bestemming Galibi. Dat was echt supermooi. We hebben zelfs snachts een lederschildpad gezien. Die was 1,70m groot, dat moet je echt even verwerken als je die beestjes van 30 centimeter bent gewend. Het was legseizoen, dus dan kwam dat enorme beest de zee uit, ‘liep’ ver het strand op, al was dat niet breed, en begon daar, nadat ze de omgeving had schoongemaakt, een best diep gat te graven waar ze haar 80 tot 100 eieren in kwijt kon. Dan maakte ze het weer dicht, maakte er een nep-nest naast, maakte dat vervolgens ook weer dicht, liep dan een soort cirkel om dat alles heen, wat moest dienen als dwaalspoor, om vervolgens haar enorme lijf weer naar zee terug te krijgen. Vond het echt zo super mooi. Ook kwam je op dat strand regelmatig mega kleine schildpadjes tegen, van datzelfde ras maar die waren dan net uit het zand uit de eieren gekropen en zette hun eerste stapjes, richting de zee. Met behulp van het maanlicht. Zo mooi om te zien allemaal!! Helaas geen foto’s daarvan, maar als je regelmatig national geographic kijkt kom je snel genoeg zo een documentaire daarover tegen ;) Waar ik wel foto’s van heb is het prachtige strand daar;
Cimg2781
Cimg2813
Cimg2822
Cimg2790
Cimg2805_2

Daarna terug naar Parimaribo waar we nog een avond en ochtend door hadden te brengen, en voor de laatste keer in het hobbel busje naar het vliegveld..
Cimg2849

Dan heb ik nu nog over; een vergeten foto die bij de beesten hoorde -zo lief! Dat aapje was helemaal blij tussen ons aan het springen en dopjes van flesjes en oorbellen pulken toen we daar even moesten wachten tijdens een stop van het busje die dag, en toen we weer moesten instappen liet ie ons met geen mogelijkheid gaan. Als je hem neerzette dan hing ie die zelfde seconde weer aan je been, als je hem op het dakje zette zat ie datzelfde moment weer in je haar. Eindelijk was het gelukt zaten wij mensen weer in het busje, en zocht en kreeg het aapje meteen steun en troost bij een ander:
Cimg2763

Een paar door Lisa gemaakte foto’s tijdens de experimenten in verveling in busje of regen-wacht;
Sdc10362
Sdc10438
Sdc10428
Sdc10443_2
Sdc10334_2
Sdc10355

Ja weet je ik kan echt nog lang doorgaan met dit verhaal en foto’s en, ik heb zoveel! Ik weet zeker dat dit genoeg te verwerken is zo voor iedereen (ook mn weblog zelf die een maand zo verwaarloosd was en nu een overdosis aan verhaal moet laten zien) en als ik later denk dat er echt nog iets mist dan prop ik dat er later nog wel bij :)
Slapeloosheid is ten volle aanwezig dus ik ga nog even actief doen hier en dan hopelijk toch slapen. Tot snel!

10 Comments

 • Reply
  Marcel
  18/07/2008 at 11:19 am

  Ha, ik wacht de verslagen en foto’s vol spanning af! Ik ga zelf komende week ook de rimboe in, dus we kunnen een wedstrijdje houden wie de meeste enge beesten tegenkomt. ;-)

  Veel plezier nog de laatste zes dagen!

 • Reply
  Fred
  18/07/2008 at 6:47 pm

  Hoi Saartje!

  Goed dat je ff wat schrijft, mistte je natuurlijk heeel erg!
  Veel plezier daar nog en kom maar snel met fotootjes!

  groeten en XX Fred

 • Reply
  nijn
  25/07/2008 at 12:42 pm

  heey, je staat in de yes, wat leuk!

 • Reply
  Judith
  29/07/2008 at 9:40 am

  Ach, dat aapje! Schxc3xa1ttig. En verder ook een leuk verhaal met mooie foto’s. Je zou me bijna overhalen er heen te gaan ;).

  xx Judith

 • Reply
  Lisa
  29/07/2008 at 3:00 pm

  alweer leuk blogje :D vooral laatste foto’s waren best wel mooi gemaakt !
  Nou schat ik heb geweldig nieuws..
  MN SALARIS IS EINDELIJK BINNEN!
  Dusss… dat was 220, heel weinig maar meer dan ik had verwacht en dat is altijd leuk, verder had ik nog 100 euro in mn spaarpotje en krijg ik nog kleedgeld van mam, en verjaardags cadeautje van josxc3xa9 en pap, DUS ik heb 400 euro om uit te geven in parijs en sziget!!!! woeheoeheowhoehew ik heb er zo een zin in !
  Ow en ik was vandaag eerder weg gegaan bij venstra want t was echt dood daar, en dr waren zes mensen icl mij… Niks aan dus en niks te doen dus mocht naar huis :D maar nu wil ruben niet opnemen terwijl ik nu met hem kan afspreken en dan kan ik vanav uit eten HMMMMM :(
  nou doeeeeg!

 • Reply
  Fred
  29/07/2008 at 7:29 pm

  Hoi Saar,

  bedankt voor je verhaal en je berichtje op mijn blog!
  lekker dat je weer thus bent. Ik kom nou echt een keertje kijken op je kamer!

  groeten en XXen!
  Fred

 • Reply
  Josxc3xa9
  29/07/2008 at 8:36 pm

  Ik heb met veel plezier de Suriname logjes gelezen.
  Leuke foto’s. Ik wil ze oooookkk!! Kom maar gauw langs want ik wil ze allemaal!!
  Ik had de mijne op de Djosersite gezet maar niemand kan ze openen. Nou lekker dus weer!

  en yes, ik heb de Yes gekocht, keileuk! En nu op naar volgende maand, viva la Viva! Ben benieuwd..je wordt beroemd!

  Kuskes uit Eindhoven

  Trouwens, de filmpjes zijn ook heel leuk geworden.

 • Reply
  Irxc3xa8ne
  30/07/2008 at 12:37 am

  Dat aapje en die hond… Briljant!!!
  Kon je ze echt niet meenenem, als de 2008-versie van Sarah Lankous? =D

 • Reply
  Lisa
  30/07/2008 at 3:05 pm

  kak! ik ga bijna weg! en ik heb oorontsteking! kak kak kak kak kak kak

 • Reply
  Prinsesje in Wonderland
  31/07/2008 at 9:55 am

  Hoi! Ik kwam je link tegen in de Yes. Omdat ik zelf ook ontzettend veel weblog vind ik het altijd leuk om er weer nieuwe mensen ‘bij te krijgen’ in mijn lijstje met favorieten :) ik ga hier zeker vaker komen want het spreekt mij hier wel aan :)

 • Leave a Reply