Huis & Tuin

Tuin avonturen: Haarlemse stadstuin

Stadstuin in Haarlem

We hadden ooit een moestuin. Weten jullie nog? Twee jaar geleden plaatste ik hier een mini serie over wat ik plantte, hoe alles groeide en hoeveel groente wij (en de buren, en vrienden, en iedereen die we tegen kwamen, want alsjeblieft niet nog meer snijbonen en courgettes deze week) daarvan wel niet op ons bord kregen.

Toen we eind 2016 uit dat huis weg moesten dachten we even dat we nog mazzel zouden hebben met slechts een balkonnetje. Wat een ommezwaai zou dat zijn! Uiteindelijk werd dat, haleluja, toch nog een snoezige stadstuin. Op het Noorden en omdat we in de winter introkken leek het alsof er nooit zon te vinden zou zijn. Maar nu dat we de tweede zomer hier meemaken weten we wel beter. Echt totally #blessed!

In den beginne…

winter sneeuw tuin

Nadat we hier introkken wisten we dat het in de zomer pas duidelijk zou worden wat waar zou gebeuren in de tuin. Tot die tijd deden we er dus niets aan. Al snel zagen we dat één hoek echt nooit zon krijgt en besloten we dat onze “shadow jungle corner” te maken. We plantten er varens en andere schaduwplanten, met wat bodemkruipers om het op te vullen. Verder gebeurde er qua planten nog weinig dat eerste jaar, omdat ik dus helemaal niet had verwacht dat we ook maar iéts zon-behoevends konden groeien. Oja, en ik lag midden in het seizoen in het ziekenhuis en het kon me aan mijn reet roesten wat er met de tuin gebeurde. Klein detail.

Schutting stadstuin

Dit tuin seizoen begon met die ene storm die half Nederland’s tuin in de chaos schopte en zo ook onze schutting. Na een paar weken van een gedeelde tuin genoten te hebben timmerde Vriend een nieuw stuk schutting in elkaar en hing er wat plantenbakken aan op. Gevuld met bloemetjes die we nu allebei een beetje een oma uitstraling vinden hebben, maar what the heck, de bijtjes zijn blij.

Werk aan de winkel

Tips stadstuin Haarlem

Op bovenstaande foto kwam ik ook net uit het ziekenhuis, maar dat was tenminste helemaal aan het begin van de lente. Veel beter en perfect getimed om Vriend vanaf de lounge te vertellen wat waar leuk zou staan en of ‘ie dat even kon doen. Grapje, Vriend is het gelukkigst als hij bezig is dus dit was zijn eigen idee. Net als op de foto hieronder, echt waar. Alle plantjes die hierboven zichtbaar zijn, zijn ondertussen zoveel groter trouwens. Veel dichter bij het jungle idee wat we in gedachten hadden. Ook het kruidenhoekje rechts van Vriend is ontploft en doorgeschoten en ruikt all kinds of delicious. Ik hóú van een beetje wild in de tuin.

Stadstuin tips

Dit is de achterkant van onze tuin, tegen de muur van het schuurtje aan. Er was daar altijd al een rare, zanderige richel met wat onkruid en verdwaalde niet-zo-gelukkige aardbeiplantjes erin. Vriend kocht een shitload aan tuinaarde, zette wat stoeptegels op hun kant en creëerde zo een mooier, vruchtbaarder stukje grond. Die blauwe potten links hebben we van Marktplaats. We gingen naar de verkoper toe voor slechts eentje en vertrokken met wel vier. Hoe efficiënt!

Zonnebloemen

Verbazingwekkend genoeg doe ik ook wel eens wat; alles wat met de planten zelf te maken heeft. En dus gooide ik wat zonnebloem zaden in de mooi gemaakte richel. Vrij laat in het seizoen en na een aantal pogingen met te oude zaadjes die niets meer deden (ik vroeg me altijd af hoe nauw die houdbaarheidsdatum luistert en dat blijkt dus wel een dingetje te zijn) en me lieten geloven dat alles vervloekt was wat ik vanaf nu plantte. Maar, nahh. Kijk dan.

Zonnebloemen stadstuin

De zonnebloemen zijn zó blij in onze stadstuin! Ze groeien als kool, niet normaal. Twee weken geleden kwamen ze nog niet boven de leuning van de lounge uit. En dat met het weinige beetje gieter water waar ze het mee moeten doen in deze droge maand.

Eindelijk echte tuinkussens

Die houten lounge zijn trouwens gemaakt door Vriend, hoe kan het ook anders, al jaren geleden. Van oude pallets. Sinds hun bestaan, en dat is dus al een tijdje, roepen we dat we er kussens voor nodig hebben. Sinds we in dit huis wonen hebben we dat opgelost met een aan stukken gesneden oud, dun, schuim matrasje, en een ongebruikt gordijn wat er overheen wordt gegooid voor the looks. Nog steeds riepen we wekelijks naar elkaar dat we echt eens naar comfortabelere kussens moesten kijken. “Ja inderdaad,” zeiden we dan, en deden er wederom niets mee. Tot uit het niets tuinkussenstore.nl daar was. Tenminste, ze waren er al een tijdje, alleen nog niet in ons leven.

tuinkussenstore.nl stadstuin lounge

Van hun mocht ik wat kussens uitzoeken voor dit blog, tot vooral ook Vriend’s grote blijdschap. Gelukkig zijn wij het vrijwel altijd eens over hoe onze woonomgeving eruit moet zien en dus was de keuze snel gemaakt. We zijn er zo blij mee! Ze zitten zoveel lekkerder dan ons aan stukken gesneden gordijn idee (je zou het niet denken he?) en onze tuin is meteen vier keer zo chique. Deze foto is trouwens van twee weken geleden en je ziet hoeveel kleiner de zonnebloemen nog zijn, vergeleken met de foto erboven! Ons harenmonster mag uiteraard ook weer op deze kussens mee loungen; niets te fancy voor haar. Wat doen we onszelf aan?

tuinkussenstore.nl stadstuin inrichting

Toch nog wat groenten in onze stadstuin

Om toch nog een beetje aan te kunnen sluiten bij mijn eerdere moestuin serie, kunnen de groenteplanten niet ontbreken. Aangespoord door een andere Haarlemse Hoesterd die haar balkon elke zomer volstampt met groenteplanten en mij tijdens een Beesten wandeling haar niet-meer-passende peperplant gaf, liet ik ook weer wat ontkiemen op de vensterbank.

Groente in stadstuin

We hebben nu mais, cherrytomaat, rode biet en dus die peperplant staan. Ook framboos en zwarte besjes van het vorige huis nog. Ik vind het super gezellig staan in al die verschillende potten en alles groeit goed, ook al begon ik hier ook pas laat mee en wist ik niet hou het zou gaan zonder volle grond.

Als laatste dit kleine detail wat alles nóg iets beter maakt; een cheap ass lichtjesslinger op zon energie. Serieus elke avond dat de kleurtjes zichzelf weer zichtbaar maken schiet er een spontane dosis blijdschap door me heen.

verlichting stadstuin

Dan was dit stadstuin stukje, anderhalf jaar na de verhuizing, de eerste over ons niet-meer-nieuwe huis. Ik hoop dat het leuk is om te zien! Het idee is om ook wat van de kamers te laten zien, want we hebben best veel veranderd sinds we hier introkken en zijn blij met hoe het meeste nu is. Dus dat komt eraan!
Ooit, op een dag (:

4 Comments

 • Reply
  Karlijn
  21/07/2018 at 4:39 pm

  Ja ik weet dat nog! Ooooo mijn geheugen is zo goed. Niet dus, maar op de een of andere manier weet ik dit nog wel. En tering, die kussens lijken me zo chill! Ik kom ik kom!

  • Reply
   Sarah Smit
   21/07/2018 at 6:32 pm

   Moestuinblogs maken gewoon zóveel indruk, Kar! Dat blijkt wel weer ;D Kussens zijn inderdaad super comfy. Chill date in onze tuin, pronto!!

 • Reply
  vriend
  21/07/2018 at 5:51 pm

  Wow!! Super mooi!! And the lights give it a real NY city garden feel 😉

  • Reply
   Sarah Smit
   21/07/2018 at 6:33 pm

   Oh hallo daar Vriend :) OMG I always think the exact same thing!!

  Leave a Reply