Nederland Reizen Uitgelicht

Weekend in Friesland en Schokland

sta caravan FrieslandVorige week kwamen we terug van een relaxt normaal-leven-detoxing weekend in Friesland. Dankzij een lief stel hadden we daar midden in de weilanden een heerlijk plekje om te overnachten. We hebben een beetje van de omgeving gezien maar hebben vooral ook gewoon veel niets gedaan! En op de terugweg reden we langs Gasthuis de Lichtwachter; een mooie locatie om wat te eten en drinken op het vroegere eiland Schokland.

Vriend begon al driftig te filmen toen we op de heenweg langs mooie uitzichten reden. Nadat ik de volgende dag mijn camera nog niet had aangeraakt vroeg hij ‘dus dit wordt geen vlog weekend?’ Hihi, de schat! Life with an unprofessional blogger hey. Ik was van plan om in ieder geval een hoop mooie foto’s te maken, maar was nog zo gaar van een niet al te energieke week dat ik liever gewoon een beetje rond slenterde zonder na te hoeven denken. Dus dit is een van de zeer zeldzame weekends geweest dat Vriend meer beelden heeft dan ik!

FRIESLAND

We zaten zo een 9 kilometer van het stadje Lemmer vandaan. Met hèèl veel ruimte om ons heen. Het beest kreeg er spontaan de kolder in d’r kop van en rende zowaar voor het eerst bijna helemaal weg van ons. Wut? Ook was ze opeens dapper genoeg om in d’r eentje de hele camping te verkennen. We moeten echt maar voor een vrijstaande boerderij gaan sparen ben ik bang.
Huisje Friesland P1040408 Uitzicht FrieslandIk heb een hoop tijd doorgebracht op het schommelbankje en Vriend was na wat rek en strek tijd blij op zijn yogamatje met boek erbij. Het was fijn dat we hier allebei echt konden relaxen want thuis denkt Vriend al snel aan alles wat hij nog ‘moet’ doen, terwijl we hier echt heen waren gegaan met het lezen van boeken, zonnen en slapen als doel.

Lemmer boot aanleggen De Specerij Lemmer P1040395 Eten De Specerij Lemmer

Zaterdag zijn we even naar Lemmer gegaan. We hadden er tèveel goede verhalen gehoord om dat niet te doen ;) Er bleek een markt te zijn waar we even rond hebben gelopen, maar met het oog op mijn gaarheid en Vriend’s rommelende maag ploften we al snel neer bij cafe/restaurant De Specerij. Ik bestelde wat inktvis ringen, en Vriend at zijn lunch snel op om vervolgens honderd foto’s te maken terwijl ik aan het eten was. Pay back time?

SCHOKLAND

Schokland

Op de terugweg reden we een heel klein stukje om zodat we een kijkje konden nemen bij Gasthuis de Lichtwachter. Een heerlijke plek om wat te eten en drinken op het vroegere eiland Schokland. Op bovenstaande foto zie je het gebouwtje staan. De naam van dit gasthuis is heel logisch als je weet dat er tot 1940 nog een, jawel, lichtwachter in woonde. Pas daarna, met het droogpompen van de polder, werd het eiland volledig omgeven door land.

Gasthuis de Lichtwachter Eten SchoklandDe Lichtwachter is pas een week of drie open, maar de dames hebben er echt wat moois van gemaakt! En hèèl veel van hun eten is hèèl lokaal en erg lekker. Wij zaten in de grote tuin zodat ons beest aan een stok kon knagen (troep, oeps, houtsplinters weggooien in de tegenwind, aargh). Het kaasplankje wat we besteld hadden bestond uit allerlei soorten kaasjes met koolsla en brood erbij. Yum!

Gasthuis de LichtwachterIk wist van af van het bestaan van deze plek dankzij deze schone dame. Jannie heeft ook Cystic Fibrosis en loopt al een paar jaar rond met ‘nieuwe’ longen. Hoe fijn om die vernieuwde lucht hiervoor te kunnen gebruiken! We zien elkaar bijna nooit maar zijn Facebook vriendjes. Daar deelde ze wat updates van Gasthuis de Lichtwachter, want ze zijn ook actief met hun leuke social media accounts.

Gasthuis de Lichtwachter

Al met al een heerlijk rustig weekend weg, met een fijne afsluiting. Als je toevallig in de buurt bent (of niet) is het echt een aanrader. Het originele eiland Schokland zelf is trouwens maar heel dun en lang, dus er is een mooie wandeling van zo een 10 kilometer waarmee je helemaal rond kan. Wij sloegen die maar even over, maar misschien leuk om op die manier dit stukje Unesco werelderfgoed te ontdekken?

3 Comments

 • Reply
  marleen@burgertrutjes
  07/09/2016 at 12:27 pm

  Oh ziet er echt heerlijk uit! Echt even vakantie in eigen land! Haha, die onverwachte foto is eigenlijk heel leuk geworden hoor!

 • Reply
  Ester
  09/09/2016 at 10:29 pm

  Wat ziet alles er fijn uit! Wanneer ik familie bezoek in Friesland en Zeeland heb ik altijd een vakantiegevoel, alles is er wat ruimer, de natuur is meer aanwezig, niet alles is nog volgebouwd… ik zou niet uit de grote stad willen verhuizen met al z’n gemakken en levendigheid, maar zo’n bezoek geeft me ook altijd veel rust in mijn hoofd :-)

 • Reply
  Wanda
  11/09/2016 at 4:27 pm

  Soms is het inderdaad weleens lekker om niet continu met je telefoon/camera bezig te zijn. Ik ben ook altijd bezig met foto’s maken en dan merk ik na afloop weleens dat ik er minder van heb kunnen genieten. Soms moet je gewoon even afstand nemen. Lemmer is zeker een aanrader, ik ben er jaren geleden eens geweest maar zou er zo weer eens naar terug willen.

 • Leave a Reply