Boeken

Boek: Een leven na jou, Jojo Moyes

Een leven na jou Jojo Moyes

De eerste actie die van mijn Haarlemse wishlist afgestreept kon worden was het lid worden van de bibliotheek. Rondlopen in een gebouw vol boeken die je àllemaal mee mag nemen, yes! Ik ben realistisch gebleven en heb er de eerste keer maar drie meegenomen, in plaats van de zeven die mogen. Ik houd namelijk van lezen, maar steek er net wat te weinig tijd in om binnen drie weken zoveel boeken te verslinden. De keuzes vielen op Wat denkt u, dokter? van Rutger Verhoeff, Een leven na jou, van Jojo Moyes, en Het kleine leven van Norbert Jones, van Marloes Kemming.

Ik zal meteen maar bekennen dat ik die laatste niet heb gelezen. Een boek per week bleek alsnog iets te optimistisch. Het doktersboek van Rutger Verhoeff neem ik graag mee in een blog met een ander soortgelijk boek en dus blijft er maar èèntje over om het nu over te hebben.

Een leven na jou Jojo Moyes

Als eerste van de bieb stapel las ik Jojo Moyes’ Een Leven Na Jou. Die had ik al een tijdje op mijn lijstje staan (letterlijk, op Goodreads! Vriendjes worden?) nadat ik het eerste deel ervan las, Mij Voor Jou. Halverwege 2013 nam ik die eens mee van een boekruilstalletje in een Kretens hotel, denkende dat het relaxte chicklit was. In plaats daarvan lag ik de dagen die volgden huilend op het strand, geraakt door het verhaal. Eerst even een snelle samenvatting van dit eerste deel voordat ik het ga hebben over boek twee.

Voor jou – Jojo Moyes

In de hoofdrol hebben we Lou Clark, met een leven wat gewoon maar een beetje voort kabbelt. Dan raakt ze onverwachts haar baantje kwijt en begint ze te werken voor Will als zijn verzorgster slash assistente. Een man uit een rijk gezin, van haar leeftijd, die vanwege een motorongeluk compleet verlamd is vanaf zijn nek. Ze begint dit werk niet omdat ze dat wil maar omdat ze geld nodig heeft. De klik tussen de twee blijft uit, tot hij er opeens toch is. Heel erg is. Het probleem: Will ziet het nut van leven niet meer in, met zijn nieuwe situatie. Samen gaan ze door alle emoties heen die het proberen de zin terug te vinden en het plannen maken voor als dat niet meer lukt met zich meebrengen.

Voor jou Jojo Moyes

Zoals je snapt is dit het perfecte boek om te lezen als je eigen levensstijl net drastisch veranderd is vanwege gezondheidsproblemen. Zucht. Maar ik vond het heel mooi geschreven.

Ik vertel niet hoe deel èèn eindigt want dit is echt een boek wat je zelf moet lezen vind ik en dan zijn spoilers niet op hun plek. Snel ook naar de bieb of boekhandel dus, of koop ‘m op bol.com via mijn dan-krijg-ik-commissie link:

Een leven na jou – Jojo Moyes

Een Leven Na Jou kwam een stuk minder hard binnen dan het eerste boek moet ik zeggen. Het was oorspronkelijk ook geen boek wat een vervolg nodig had vond ik, dus ik was al verbaasd dat dat er bleek te zijn. Verbaas en blij! Was erg benieuwd wat dit verhaal zou brengen. Het bleek uiteindelijk meer zoals de chicklit te zijn die ik in mijn naïviteit had verwacht bij het eerste deel. Omdat ik dus niet wil verklappen hoe deel èèn eindigt vertel ik niet waarom en hoe, maar wel dat Will uit Lou’s leven is verdwenen. Ze loopt daardoor nogal verloren door het leven heen, tot een ongeluk, een nieuwe liefde, èn een zeer onverwachts persoon uit het verleden de boel weer wakker schudt.

Een leven na jou boek

De samenvatting:

Na zes heftige maanden met Will geleefd te hebben, is Lou Clark is niet langer een doorsneepersoon met een doorsneeleven. Maar als een bizar ongeluk haar dwingt terug bij haar familie in te trekken, heeft ze het gevoel dat ze weer net zo vastgeroest zit als vóór Will haar wereld overhoop haalde.
In een poging zichzelf te dwingen uit haar veilige wereldje te stappen, meldt ze zich aan voor een groepscursus rouwverwerking. Haar medecursisten – vooral de aantrekkelijke Sam – helpen haar een nieuw perspectief te vinden. Tot iemand uit Wills verleden haar leven binnen stormt en opnieuw alles anders blijkt dan ze dacht. Kan Lou zich opnieuw uitvinden terwijl het lijkt of de hele wereld zijn best doet om haarzelf, haar familie en Wills familie vast te houden in het verleden?

Een leven na jou Jojo Moyes

Ben ik ondanks de minder grote wow-factor blij dat ik Een Leven Na Jou gelezen heb? Jazeker. Het leest lekker en het is goed genoeg geschreven. Ook telde het voor mij en ik denk velen anderen mee dat je weer een beetje terug bent in het eerste deel bij het lezen van dit verhaal, waar ik blij van werd. Als losstaand boek is het ook goed te doen denk ik, al zal er dan een stuk minder emotie voor je inzitten bij de dingen die aan Lou’s verleden doen denken.

Ook lezen? Wederom naar je eigen bieb of boekwinkel, of bestel ‘m via mijn bol-link:

2 Comments

 • Reply
  Karlijn
  27/02/2017 at 9:19 pm

  Pff Voor Jou was echt janken, janken, janken. En ik werd verliefd op Will, juist ja. Daarom kan ik deel twee ook never nooit lezen. Ik kan het niet koppelen in mijn hoofd, dat Lou, nou je snapt wat ik bedoel. Maar goed, ik heb dat dus altijd met hoofdpersonen. Ik word er knetterverliefd op en over het algemeen is de relatie redelijk eenzijdig ;) en is het des te kutter (is dat een zin?) als ze, sjesus hoe schrijf je over dit boek zonder spoilers. Niet te doen ;) X

  • Reply
   Sarah Smit
   28/02/2017 at 12:14 pm

   Dat dus!! Alleen word ik gelukkig nooit echt verliefd op m’n hoofdpersonen, dat lijkt me inderdaad erg lastig bij elk einde :D Des te kutter is zeker een zin, en een passende in deze situatie me dunkt. Blij dat ik niet de enige sucker was die een kilo zout heeft afgegeven bij het lezen van dit boek ;) X

  Leave a Reply