Inspiratie

Neil Finn in de open lucht

Live at Amsterdamse bosNeil Finn en Vriend gaan way, way back. Als in, Neil’s muziek draait al jaren op Vriend’s CD-speler/iPod/Spotify. En dan voornamelijk als in, met de nummers van zijn band Crowded House. Zo een twee maanden geleden las Vriend dat diezelfde Nieuw Zeelandse Neil Finn hier zou komen optreden! Enthousiasme, blijdschap, etc. Maar hij deed er verder niets mee. Dus ik, goede vriendin die ik ben, ging stiekem naar de website, kocht twee kaartjes, printte ze uit en verstopte die in Vriend’s dichte laptop. Het duurde wel een hèle dag voordat ‘ie ze vond, dus we waren allebei weer all excited. En afgelopen zondag was het moment dan eindelijk daar!

Live at Amsterdamse Bos

Openluchttheater Amsterdamse Bos

Het was voor ons allebei de eerste keer in het openluchttheather van het Amsterdamse Bos, maar wat is het mooi gedaan daar! Er zijn wel parkeerplaatsen in de buurt, maar je moet alsnog een stukje door het bos lopen om er te komen dus je raakt meteen al in de mood. Nog een stuk van de ingang af hangen er langs het pad lichtjes in de bomen, en de toiletten waar je dan ook langsloopt zijn te vinden in een houthakkers achtig hutje. Eenmaal binnen staan er wat foodtrucks en de muntenverkoop, en de sfeer is heel ontspannen en vriendelijk.

Avi on Fire

Avi on Fire, band

Nadat we een plekje hadden uitgekozen en wat geknabbeld hadden aan ons eten (hamburger van de smoker, en een wrap met pulled pork, yum) werd de avond geopend door het bandje Avi On Fire. Na wat nummers gespeeld te hebben werd verteld dat ze normaal niet met drie maar met zes man waren, en dat ze dus echt heus niet alleen maar melancholische nummers maakten. De drummer was er dus niet en de vader van de zanger ook niet, maar een van hun nummers ging dan wel weer over hem. Ook kwam er een verhaal over een wit konijntje langs, die als ik het goed begrepen heb uiteindelijk bij de basgitarist is beland. Nouja, grappige babbels dus, beetje zenuwachtig want pas hun vijfde optreden, maar een lekker geluid en goede muziek.

Liam Finn

Liam Finn AmsterdamVervolgens kwam de tweede band ons opwarmen voor de final and main act. Kijk, jullie hebben het voordeel dat je hier nu gewoon de naam “Liam Finn” kunt lezen, en dus meteen goed kan zien dat je die achternaam ergens van kent. In die situatie zaten wij niet! Wij hoorden tussen wat nummers door dat het springende mannetje op het podium ‘Lee..sdf. fdsfdnn and band’ heette, en daar neem je dan genoegen mee met je halvegaren aandachtspan. We hadden vooral gewoon zin in Neil Finn zelf, weet je wel. En wat waren we verbaasd toen die opeens samen met een paar andere mensen het podium opliep om plaats te nemen als back up zanger! Zonder introductie of wat dan ook. Juist niet zelfs, om het extra leuk te maken, omstebeurt werden de anderen wel voorgesteld, maar Neil Finn werd genegeerd. Ondertussen zong de beste man, speelde hij gitaar èn de piano. Niets te gek.

Liam Finn Amsterdamse bos

Heel langzaam begon het bij Neil’s eigen optreden pas tot ons door te dringen (met dank aan zeer duidelijke hints, zoals: ‘I’m so happy to be here with my family tonight!’ en: ‘You’re not that old, dad’.) dat deze mannen misschien wel eens gerelateerd aan elkaar konden zijn. Nou goed, Liam Finn zelf was ook prettig om naar te luisteren. Nogal een wijd spectrum, zijn stijl. Van duidelijk beïnvloed door zijn vader tot manisch rondrennende punker. Liam’s optreden eindigde met een upbeat rock achtig nummer en ontving vervolgens een overweldigend applaus, that got the spirit going!

En daar was ‘ie dan: Neil Finn himself!

Neil Finn AmsterdamNa een half uurtje stilte waarin iedereen naar het toilet racete waar het zo druk was dat ze elkaar vervolgens weer in de bosjes tegenkwamen, liep Neil Finn voor zijn eigen optreden dan eindelijk het podium op. Omgekleed en nu strak in ‘t paarse pak. Doorgewinterde, oudere muzikanten hebben wel echt dat beetje extra’s hè? Ze weten gewoon wat ze doen, zijn duidelijk op hun gemak en genieten simpelweg van het optreden zonder dat er zenuwen in de weg zitten. Denk ik in elk geval, ik heb het er niet met ‘m over gehad moet ik toegeven. Vriend vond het heel bijzonder om een van zijn grote muziekhelden van zo dichtbij te zien (waar je ook zit in dit openluchttheater – je zit altijd dichtbij) en er kwamen veel nummers langs van Crowded House. We wisten van te voren niet of hij dat zou doen omdat hij deze tour als solo artiest uitvoert, dus het was super dat er alsnog zoveel bekends moois voorbij kwam.

Neil Finn concertHalverwege zijn optreden, tijdens het nummer Four Seasons In One Day renden er wat mensen naar het podium (“Quite interesting by the way that my fan base is the type that storms the stage during a number like Four Seasons – there is something beautiful in that”, zei meneer Finn half sarcastisch, half geraakt) en werd het hele concert nog intiemer. Stukjes meezingen met z’n allen, en kleine gesprekjes of grapjes die plaatsvonden tussen het publiek en Neil of de band. All in all was het een hele mooie, leuke avond. Luister vooral ook (nog) eens naar zijn/Crowded House’s muziek!

Als je het openluchttheater gebeuren ook zo mooi vindt klinken; dit concert was deel van Live at Amsterdamse Bos en er komen nog wat optredens aan! Op 15 augustus en 5 en 12 september, om precies te zijn. Op de website van Live at Amsterdamse Bos  zie je van wie, en alle details. Doen hoor, als je kan :)

3 Comments

 • Reply
  Karlijn
  10/08/2016 at 3:45 pm

  In mijn hoofd zong ik ‘four seasons in one day’ toen ik je blogtitel zag staan. Mijn vader is een fan van Crowded House en als we vroeger op vakantie gingen had hij standaard vijf cd’s mee die we op weg naar Frankrijk draaiden en een daarvan was Crowded Houses. Een paar nummers waren van die vijf cd’s waren echt ‘onze vakantieliedjes’ en Four Seosen in One Day was er daar eentje van. Wat tof dat jullie hem hebben gezien. Had ik moeten weten :)

  • Reply
   Sarah Smit
   11/08/2016 at 9:44 pm

   Oh Karlijn wat grappig! Bij o.a. dat nummer was het dus even heel mooi met iedereen samen. Jammer dat je achteraf dan uitvindt dat zo iemand in het land is geweest zonder dat jij daar vanaf wist he. Story of my life, normaal gesproken haha. *gaat meteen eindelijk eens kijken op de website van muzikanten die ze niet wil missen tijdens eventuele tours*

 • Reply
  Plog 72: met knorrige longen - De hoestende avonturier
  11/08/2016 at 4:24 pm

  […] plaats mijn blogje van Neil Finn’s mooie concert […]

 • Leave a Reply