Huis & Tuin

Tuin avonturen: Eten uit eigen tuin

Moestuin oogstenAflevering vijf van mijn moestuin serie! Het is nu het derde jaar dat ik zaadjes in de aarde stop om er vervolgens hele planten uit te zien komen. Ik weet nu beter hoe het werkt en wat er te verwachten valt, maar het hele proces verwondert me nog net zoveel! Vorige keer schreef ik over hoe alles tot bloei was gekomen (of juist niet, ahum). Dit keer laat ik zien hoe we daar nu de vruchten van plukken. Letterlijk!


Eigen tuin

Ondanks een niet al te warme start van het seizoen hebben we nu toch flinke planten in de tuin staan. Deze laatste paar hete weken doen wel wonderen; alles groeit veel sneller en de tomaten krijgen bijvoorbeeld eindelijk kleur. Ook moeten we opeens onthouden om de tuin genoeg water te geven aan het einde van de dag. Als ik vergelijk met hoe vaak we dat vorig jaar moesten doen ben ik er vrij zeker van dat onze waterrekening dit jaar mooi laag blijft. Elk nadeel heeft z’n voordeel ;)

De sla die niet vergeten werd

Zelf sla groeienEr dreigde even hetzelfde te gebeuren als bij de spinazie (een mooi en gezond leven om vervolgens onaangeraakt in de groenbak te belanden omdat ze aan alle kanten doorschoten nadat ik even vergeten was om er gebruik van te maken) maar de noodzaak van een last minute salade zorgde ervoor dat de sla ontdekt werd! Ik wist natuurlijk wel dat ‘ie in de tuin stond, ik had ‘m ten slotte zelf gepland. Maar blijkbaar is het gewoon èèn van die plantjes die ik minder spannend vind en dus makkelijker links laat liggen. Stom! Want deze blaadjes waren heerlijk. Grappig genoeg blijf ik een beetje verbaasd als iets uit eigen tuin ook echt naar die bedoelde groente proeft. En ondanks de overvloed aan slakken dit jaar is de sla helemaal gespaard gebleven!

Maïs uit eigen tuin

Mais oogstenDit was bij het zaaien al mijn favoriet dit jaar en ik heb zo ongeveer de dagen afgeteld tot het moment waarop we de maïs konden oogsten. Een kleine maand geleden was het dan zo ver! Het moge duidelijk zijn dat dit Vriend’s handen zijn. Ik had dringend hulp nodig in verband met de spinnen die hier altijd uitspringen, en de bladeren zijn nogal scherp. We hebben niet echt goede tuinhandschoenen liggen maar het lijkt me heerlijk om daar nou eens een goed paar van te hebben. Er bestaan daar knoert sterke van weet ik na even zoeken, zoals deze bij Engelbert Strauss. Gelukkig deinst Vriend niet zomaar terug voor iets en werden er deze avond nog twee maïskolven geplukt.

Mais groeienWe hadden geen idee wat we konden verwachten van de maïs. In tegenstelling tot toen ik net begon met de moestuin zocht ik dit jaar over niets op hoe en wat, dus we raadden maar dat het tijd was om te oogsten. Maar bij het weghalen van de bladeren verscheen er gelukkig ook gewoon een Echte Maïskolf! Te vet.

Moestuin oogstDe kolven waren niet allergrootst, maar dit is toch wel schijnbedrog want de courgette blijft ontploffen als we een dag niet kijken. Dus daarnaast lijken het gele babies maar het zijn eerder groene mega reuzen.

Groente op BBQAllebei de groenten gingen de barbecue op en ik overdrijf niet: de maïs was echt zo ontzettend lekker. Bij sommige groenten proef je maar weinig verschil tussen dat uit eigen tuin en dat uit de supermarkt. Maar maïs blijkt er dus zo eentje te zijn die gewoon twintig keer beter is (en ik was er al zo gek op; real addict speaking here). Er zijn nog zes kolven in de groei en ik verjaag vanaf nu persoonlijk elke mogelijke bedreiging voor ze weg, want ik moet en zal ze allemaal opeten! Met voor volgend jaar al twintig extra planten in de planning. En jongens, het was dus echt een grote makkie om de maïs te laten groeien. Ik heb er na het zaaien en overplanten echt niet meer naar omgekeken en ze hebben elke storm ruim overleeft. Doen dus!

Bietjes, tomaten, en ander spul

Bietjes eigen tuinRode bietjes zijn elk jaar een succes. Nadat ik ze heb gepland heb ik er echt geen omkijken meer naar. De meeste zijn nu klaar om te oogsten. Dat is makkelijk te zien aan het bovenste stukje van de biet wat boven de grond gaat uitsteken wanneer die volgroeid is.

Bietjes oogstenOogsten is minstens net zo makkelijk. Gewoon trekken aan de stengels en de biet komt zo uit de grond! We hebben er al een paar weggegeven aan anderen, maar zelf heb ik ook heel veel zin om iets lekkers van deze rakkers te maken. Eerder maakten we er meestal een salade van, met veldsla en geitenkaas bijvoorbeeld. Maar misschien is soep ook wel leuk? Met uitzondering op het extra gevaar van de nooit-meer-weg-te-krijgen rode kleur die door de hele keuken schiet tijdens het blenden, hehe. Of dit recept voor een quiche, al moet ik nog even zeker weten dat ik daar wel zo lang mee bezig wil zijn. De keuze is in ieder geval reuze!

Tomaten eigen tuinZoals ik al zei zijn de tomaten echt heel blij met wat warmer weer. Deze vleestomaten hingen er al weken en kleuren nu pas rood. Ik wilde ze wel van de plant afhalen maar ehm, dit seizoen zijn er naast belachelijk veel slakken, ook belachelijk veel spinnen! Het leven van een tuinier gaat niet over rozen jongens. Dus ook voor deze actie wacht ik even tot Vriend me kan helpen. De gewone tomaten gaan dit jaar het allerbeste, wat voor het eerst is. De plant zit er vol mee en we hebben er al best wat vanaf kunnen halen! En helaas gaan de cherrytomaatjes, ook voor het eerst, helemaal niet zo goed. Maar dat kan ook te maken hebben met de vele vogels die hier rondhangen en net zo enthousiast zijn over onze tuin als wij zelf.

Broccoli eigen tuinKijk aan, hier hebben we een van de drie broccoli plantjes! Ze nemen alledrie alle tijd van de wereld, maar groeien wel mooi door. Da’s een leuke verrassing! Ik ben benieuwd of ze het halen voor het einde van de zomer. Ook de komkommerplant staat er nog steeds, haha, maar ziet er echt nog precies hetzelfde uit. Een niets producerende baby dus. Hey, he tries! Ernaast heb ik er nog een bonenstaak bij gepropt, die het als enige gewonnen heeft van de slakken. Ik weet ook niet of die nog genoeg tijd zal hebben om echt snijbonen te gaan produceren, maar het gekronkel omhoog langs de bamboestok ziet er in elk geval leuk uit.

Eigen tuinAl met al zijn we blij en verrast met wat de tuin ons allemaal heeft gegeven! We hebben er best wat uit kunnen eten, met more to come. En nu dat ik dat zo schrijf herinner ik me eindelijk eens op tijd om Hello Fresh te cancelen voor de komende weken, zodat we onze eigen maaltjes met onze eigen groente samen kunnen stellen. Hoera!
Voor de andere tuiniers onder ons: hebben jullie een goede oogst dit jaar? 

(In dit artikel gebruik ik een gesponsorde link)

4 Comments

 • Reply
  Kirsten keller
  30/08/2016 at 12:20 pm

  Lekker ik kom groenten bij je eten!!

  • Reply
   Sarah Smit
   30/08/2016 at 2:12 pm

   Yes please!! <3

 • Reply
  [email protected]
  30/08/2016 at 6:41 pm

  Wow, wat een heerlijke oogst. Bij ons helaas wat minder success, was ook de eerste keer

  • Reply
   Sarah Smit
   31/08/2016 at 1:08 pm

   Fijn he?! Ah het is ook echt even uitzoeken wat wel en niet werkt in het begin! En een vruchtbare bodem is ook belangrijk natuurlijk – dat is iets waar ik hier ook nog wel wat mee kan doen voor betere resultaten :p Wel super leuk dat jullie het dit jaar hebben uitgeprobeerd!! Volgende zomer weer?

  Leave a Reply