Huis & Tuin

Tuin avonturen: een ontplofte moestuin

Moestuin blog

Aflevering vier van mijn moestuin serie! Het is nu het derde jaar dat ik zaadjes in de aarde stop om er vervolgens hele planten uit te zien komen. Ik weet nu beter hoe het werkt en wat er te verwachten valt, maar het hele proces verwondert me nog net zoveel! Vorige keer schreef ik over de verhuizing van vensterbank naar moestuin. In deze tuin aflevering lees je hoe alle planten zijn ontplooit tot echte gewassen, en wat er allemaal al (bijna) geoogst kan worden!

Moestuin werk

Slakken plaag

Om maar te beginnen met waar het hoofd vol van is: WAAR KOMEN AL DIE SLAKKEN VANDAAN? Iedereen met een tuin hoor ik erover en ook FB staat bol van de zo-maak-je-slakken-dood artikelen. In onze moestuin hebben ze ge-luk-kig nog maar een klein hoekje ontdekt (betekent dit dat de bloemetjes afleiding werkt?) maar alles wat daar buiten staat heeft geen kans van slagen. Zelfs in het hoekje wat ik ‘the corner of death’ noem, vanwege alle bizarre insecten en spinnen en verder niets, heb ik tot drie keer toe zonnebloemen uitgeplant die elke keer rap ook weer zijn verslonden. Heel verdrietig!

Slakken in moestuin Wortels groeien

De snijbonen ehh, bestaan dit jaar eigenlijk niet echt door dit slakken probleem. En ook zijn er veel worteltjes helemaal weg gevroten tijdens hun babydagen, waardoor ze het maar hebben opgegeven. Gelukkig staat er nog wel een klein rijtje dus daar ben ik blij mee!

Moestuin’s trots

Goed, nu we die trieste zaak hebben behandeld kunnen we verder met de orde van de dag. Ik wilde dit jaar alles echt helemaal perfect bij gaan houden, in de tuin zelf èn op dit blog, maar door de ziekenhuistijd is dat niet helemaal gelukt. Toch gaat alles nog goed z’n gang daar buiten, en pakken we het hier gewoon weer op van waar we gebleven waren! Eenmaal weer thuis na Wenen en het AMC kon ik niet geloven hoeveel groter en groener alle planten waren!Courgette in moestuin Moestuin courgette

De courgette is echt de held van dit jaar, jongens. In tegenstelling tot vorig jaar groeit hij weer super goed en snel. Het is echt zo’n plant die eruit ziet alsof hij in het dinosaurus tijdperk thuishoort, vind je niet? We hebben al een paar courgetjes kunnen eten en ze waren heerlijk. Vorig jaar lieten we ze vaak doorgroeien tot het enorme monsters waren. Dat is leuk omdat het er stoer uitziet, maar klein zijn ze eigenlijk veel lekkerder!

Courgetteplant in pot

Ik kreeg regelmatig de vraag of courgetteplanten ook in pot kunnen groeien. Dus voor de grap heb ik er eentje naar een grote pot over gepland, om te kijken hoe dat zou gaan. Kan prima, zoals je ziet! Ook hier groeien meerdere vruchten aan en ze smaken net zo lekker. De plant blijft alleen wat kleiner, maar dat is niet erg.

Mais in moestuin

Een andere groente die indrukwekkend bezig is, is de maïs! Het laatste wat je daarover las was twee afleveringen geleden, toen ik nog bezig was met potjes en overplanten. Echte babies waren het. En check dit nu! Ze groeien als kool! Bijna even lang als mijzelf en je kan de mais nu echt vorm zien krijgen. Deze twee exemplaren op bovenstaande foto zijn het grootst, maar ik heb er later nog vijf bij geplaatst die nog niet zo ver zijn. Hopelijk betekent dit dat we over een periode van een aantal weken steeds goede, verse mais kunnen eten, in plaats van dat alles in een keer geoogst moet worden. Het is voor het eerst dat ik deze groente in mijn moestuin heb staan dus ik ben ontzettend benieuwd hoe dit verder gaat! En vooral ook hoe ze gaan smaken, als het zo ver is.

Tomatenplant bloemetjes Tomaten in moestuin

En dan de tomaten. Die gaan ook lekker, maar groeien wel wat minder hard dan eerdere jaren. ‘Gelukkig’ zie ik dit ook bij andere moestuin mensjes voorbij komen, en komt het hoogstwaarschijnlijk doordat het gewoon nog niet echt warm is geweest. De gewone tomaat doet het tot nu toe het best; heeft de meeste bloemetjes en beginnende tomaten en ziet er het sterkst uit. De vleestomaat maakt vooral veel stengels met blaadjes, en de cherrytomaat doet hard zijn best en krijgt nu ook een paar trossen. Ik moet wel zeggen: als je up to date blijft met het dieven (de overbodige stengels uit de ‘oksels’ plukken) heb je uiteindelijk een hele hoop minder werk! Ook is het goed voor je oogst, omdat de plant dan alle energie naar de tomaten kan sturen, in plaats van naar het aanmaken van nutteloos blad enzo. Hopelijk gaat de zomer snel echt van start, krijgen deze rakkers een groeispurt en hebben we over een maand mooie rode tomaten!

Klein(er) maar fijn

Sla en broccoli moestuin

Meer (voor mij) nieuwe planten zijn de slakroppen en de broccoli. Je ziet ze links van het dinosaurusblad. De sla gaat beter dan ik verwacht had, zeker met alle slakken erbij. Ik heb ‘m nog niet geproefd maar dat zal niet lang meer gaan duren! En de broccoli is… tja. Een die-hard? Hij blijft leven, groeit heel af en toe een extra blaadje erbij, maar verandert verder nog niet zo. Alle vier de plantjes. It’s been months. Volgens de tuinwinkel meneer deed ik niets verkeerd en heeft de groente niets extra’s nodig, dus ik blijf nog steeds hopen!

Rode biet in moestuin

De goude ouwe trouwe rode biet doet het ook weer goed. Daar heb je echt geen omkijken meer aan, als je ze eenmaal genoeg hebt uitgedund in het begin. Aan de gaten in de bladeren te zien nemen de slakken heel af en toe ook hier een hapje van, maar niets wat de spuigaten uitloopt. Nog een aantal weken en dan hebben we veel super lekkere bieten om op te eten! Dit is tot nu toe altijd een van mijn favoriete zelf gegroeide groenten; ze zijn ècht lekkerder uit eigen moestuin. Kom maar vast door met die recepten ;)

Moestuin planten

Hier zie je linksboven mijn zwarte bes in pot. Ik kreeg vorig jaar wat stekjes van een vriendin van mijn moeder en ze doen het mooi! Rechtsboven hebben we nog een die-hard: de komkommerplant. Zijn broertje heeft het niet overleefd en zelf moest hij ook door een moeilijke fase heen. Maar verrassing, hij is gewoon opnieuw begonnen! Ik weet niet of hij nog groot genoeg zal worden om op tijd komkommers te kunnen maken, maar het is wel heel aandoenlijk. Linksonder zie je wat basilicum. Die zaaide ik anderhalve maand geleden en ik was verbaasd hoe lang het duurde voordat ze ontkiemden! Ook lang niet alle zaadjes kwamen uit dus ik moet het met vijf stengeltjes doen. En die dan ook delen met de slakken, natuurlijk. Ik denk dat ik ook wat zaadjes in een potje voor binnen ga doen, net als wat munt. Handig en lekker om altijd bij de hand te hebben! En als laatste, rechtsonder, zie je dat de frambozen eraan komen. Die staan dit jaar voor het eerst in een pot want holy moly, ze namen de halve tuin over! Zelfs nu plopt er hier en daar nog een stuk van uit de grond, hihi. Maar het is het waard; wanneer ze goed rijp zijn, zijn ze heerlijk om uit de warme zon te plukken en meteen op te eten.

Oogst :)

A photo posted by sarah (@hoestende.avonturier) on

Als allerlaatste moet ik onze aardbeien nog noemen. Die werden bij ons jaar in jaar uit aangevallen door slakken maar meer nog door pissebedden. Ze hollen het fruit volledig uit, zo een zonde! Vorig jaar had ik houtvezels rond de plantjes gelegd maar dat was de blunder van het jaar, want in plaats van dat het de beestjes weghield creëerde het juist de perfecte leefomgeving voor ze. Dit jaar zagen we de aardbeien langzaam groeien en zwaarder worden, tot alles bijna weer de grond aanraakte. Omdat het ook lang duurde voordat ze rood werden kwam Vriend met een briljant idee. Van elk plantje hield hij alle stengeltjes omhoog en bond daar een touwtje omheen. Alsof de planten een staart inhadden, zeg maar. Hierdoor kwam er meteen veel meer zonlicht op het fruit terecht en nog belangrijker; hingen de aardbeien niet meer op de grond. Nou, dat hebben we geweten. Binnen een dag hadden we opeens zoveel rijpe aardbeien! En de dag daarna ook, en de dag dáárna nog meer, etc.

Aarbeiden jam maken

Uiteindelijk hebben we er maar jam van gemaakt. Want dat is how we roll, haha. Het blijkt ontzettend makkelijk te zijn! Ik vond een goed recept met heel duidelijke uitleg op laurasbakery.nl. Erg leuk om samen met Vriend te doen, en het resultaat is echt heerlijk! Ik heb al jaren niet zoveel jam meer gegeten ;)

Tuin decoratieTot zover deze tuin update, nu weet je weer precies wat er allemaal gebeurt in de moestuin op ons kleine stukje grond. De volgende aflevering zal hopelijk vooral over veel oogst gaan! Hoe gaat het met jullie tuintjes, balkonnetjes of vensterbanken?

14 Comments

 • Reply
  Sabine
  07/07/2016 at 3:16 pm

  Wat leuk om jam te maken! Dat wil ik ook altijd nog eens proberen. Helaas hebben we zelf geen mooie tuin om fruit in te groeien, maar kan het ook in de supermarkt kopen natuurlijk :)

  • Reply
   Sarah Smit
   10/07/2016 at 5:42 pm

   Inderdaad leuk om te doen, en ook echt een van die dingen die veel makkelijker blijkt te zijn dan wat je van te voren misschien denkt! Die eigen tuin krijgen jullie nog wel eens ;) x

 • Reply
  Hilde
  07/07/2016 at 6:05 pm

  Wat een heerlijke update! :)
  Een moestuin-blog die ik graag volg is moestuinmoeder.nl, misschien vind jij die ook leuk ^^

  ps. love the new lay-out <3

  • Reply
   Sarah Smit
   10/07/2016 at 5:46 pm

   Die is leuk zeg, kende ik nog niet! Thanks voor de tip :D En mijn nieuwe lay out bedankt je voor je compliment ;p X

 • Reply
  Leoni
  08/07/2016 at 9:23 am

  Wauw gaat lekker bij jou! Heel leuk om te zien. Ik ga volgend jaar denk ik courgettes en komkommers proberen. Heel herkenbaar van die frambozen trouwens, dat ze je hele tuin overnemen en er overal in je tuin ineens weer stukjes plant omhoog komen, hier hetzelfde verhaal. Ik heb hem niet in een pot, en moet hem dus flink gaan bijsnoeien! Maar hij zit al wel vol met frambozen, heeeeeeeeel lekker! :-) Mais is trouwens ook een goed idee! kan ik ook nog wel eens proberen.
  Eet smakelijk!

  • Reply
   Sarah Smit
   10/07/2016 at 5:50 pm

   Courgette in je tuin is heel rewarding :D Ze zien er zo mooi uit en geven je zóveel groente! Je hebt er alleen wel wat ruimte voor nodig als ‘ie de volle grond in gaat. Pfff die framboos hee… Die blijft eeuwig doorgroeien hier haha. We kregen er ook elk jaar een soort rupsjes op die de hele plant opvraten, dat was verdrietig steeds! Hoop dat dat met een andere locatie in pot ook is opgelost… Geniet van je oogst vast! ^_^

 • Reply
  Kim
  09/07/2016 at 9:40 am

  Jeeejh zo leuk! Ik kan niet wachten tot wij een tuin hebben. Wist je trouwens dat je de bloemen van de courgetteplant ook kunt eten? Ik vind je mais trouwens ook echt vet. Ik ken alleen maisvelden van vroeger, stiekem mais jatten bij de boer voor onze maisschieters ;).

  • Reply
   Sarah Smit
   10/07/2016 at 5:57 pm

   Hah jatters! Wat grappig :) Van de mais ben ik ook onder de indruk ja. Zooo benieuwd hoe die gaat proeven! En klopt van de courgette bloem idd, weet alleen nooit wat ik daarmee moet doen en altijd te laat met uitzoeken want ze blijven niet zo lang in die fase! Ken dat vooral uit Griekenland trouwens, wel heel lekker :D

 • Reply
  Ester
  09/07/2016 at 8:48 pm

  Jammie, jam uit eigen tuin!! Een droom die uitkomt als mij dat ooit overkomt ;-) Voor nu ben ik al heel trots dat onze plantjes groeien en groeien en er zelfs al iets van een (groen) tomaatje te zien is. Zo benieuwd!

  • Reply
   Sarah Smit
   10/07/2016 at 5:54 pm

   Haha ja dat is toch ook al super tof! Dan ben je vast goed voorbereid met alle kennis en ervaring voor wanneer je ooit wel opeens een eigen tuin hebt ;D En eh, een balkon kan ook heel vol staan hoor, hihi.

 • Reply
  Plog 67: het feest houdt niet op - Sarah Smit
  11/07/2016 at 7:42 am

  […] … met de moestuin als uitzicht. Hadden jullie die al gezien? […]

 • Reply
  #2 - mijn favoriete quotes - De hoestende avonturier
  04/08/2016 at 12:26 pm

  […] hoort te komen, spaar postzegels als je daar blij van wordt, volg een cursus vogel spotten, en blog over je moestuin als twintiger. […]

 • Reply
  Tuin avonturen: Eten uit eigen tuin - De hoestende avonturier
  30/08/2016 at 11:40 am

  […] te verwachten valt, maar het hele proces verwondert me nog net zoveel! Vorige keer schreef ik over hoe alles tot bloei was gekomen (of juist niet, ahum). Dit keer laat ik zien hoe we daar nu de vruchten van plukken. […]

 • Reply
  Iris
  08/05/2017 at 7:09 am

  Wooow wat een schitterende moestuin heb je 😄

 • Leave a Reply