Huis & Tuin

Tuin avonturen: het moestuin seizoen is geopend!

Moestuin begin

Het moestuin seizoen is weer geopend! Jaaa! Het zwart lapje grond wat er ‘s winters verloren bij ligt en vooral geliefd terrein is onder de buurtkatten wordt vanaf nu langzaam weer omgetoverd tot een groene, eetbare jungle. Vorig jaar zat ik vol goede moed om dat proces hier vast te leggen, maar dat bleef bij èèn blogpost met uitgebreide uitleg over hoe je bepaalde zaadjes het beste kan planten en in de tuin over kan plaatsen. Dit jaar hoop ik in een kleine serie wat consequenter te gaan bijhouden wat er allemaal gebeurt in onze tuin!

Moestuin groentenIk ben er vrij laat bij dit jaar; de eerste zaadjes hebben afgelopen donderdag pas hun weg naar wat aarde gevonden. Maar er is nog alle tijd voor ze om bijtijds volwassen te worden. Dit jaar heb ik helemaal geen nieuwe zaadjes gekocht, dus alles is èèn of twee jaar oud, maar dat zou geen probleem moeten zijn. Ik heb ze goed afgesloten en droog, koel en donker bewaard in dit plastic doosje. En ik zie nu pas weer hoeveel ik er nog heb – leuk!

Beginnen met eigen moestuinMen neme: kleine potjes of een set van het type bakje rechtsonder in deze foto (van kokoshaar gemaakt ofzo? Heel natuurlijk allemaal in elk geval en speciaal voor het laten ontkiemen van zaadjes), een zak potgrond, eventueel een schepje en een harige assistente. Er bestaat ook aangepaste aarde die vriendelijker is bij het laten ontkiemen van zaadjes, daar zit wat minder mest in, wat in overvloed te agressief kan zijn voor babyplantjes. Maar in de praktijk werkt gewone potgrond in mijn ervaring net zo prima.

Tomatenzaadjes plantenDrie soorten tomaten zijn weer van de partij. Normale, cherry en vleestomaten. Toen ik twee jaar geleden voor het eerst bezig ging met een moestuin had ik zes tomatenplanten vlak naast elkaar neergezet en leefde ik nog onder het motto van: zo wild mogelijk laten groeien is juist leuk! Als ik nu met iets meer ervaring naar de foto’s van die planten terugkijk is dat echt hilarisch. Bovendien eindigde het allemaal heel verdrietig, want door te veel regen begon alles te rotten en hadden we uiteindelijk alleen maar veel cherrytomaatjes. Tot ook die verrot raakten. Vorig jaar ging het al beter, al kwam de vleestomaat nooit tot zijn volwassen recht om dezelfde reden. Dus dit jaar gaan we een dakje bouwen boven deze planten! Ben benieuwd.

Komkommerzaadjes plantenKomkommer is ook van de partij. Vorig jaar voor het eerst in de tuin gehad. Het duurde even voordat ik begreep hoe deze plant hoorde te groeien, maar daarna ging het goed. Wel geleerd dat ik ze op tijd moet plukken, anders wordt de schil wel heel dik, en de binnenkant iets minder lekker.

Courgettezaadjes plantenTwee jaar geleden hadden we enorm veel courgettes geoogst! En we hadden echt geen omkijken naar de plant. Er werd mee gespeeld door de buurtkatten en het weer was heel slecht toen ik hem net naar buiten had verplaatst, dus we hadden de hoop al opgegeven. Maar het werd een van de grootste successen! Vorig jaar dachten we dus dat het hetzelfde appeltje eitje verhaal zou worden. Maar nee. Twee afgestorven plantjes later kregen we er eentje mee van vrienden die er teveel in hun tuin hadden staan. Na twee weken twijfelen besloot die het toch nog goed te gaan doen, jeej! Maar wel pas veel later in het seizoen. Ik hoop dat het dit jaar met onze eigen oude zaadjes toch weer wat beter gaat! Ik zal er extra veel liefde in stoppen. ;)

Maïszaadjes plantenMaïssssss! Als ik ergens gek op ben dan is het wel hierop! Ik heb ze nog nooit geprobeerd te laten groeien in eigen tuin omdat ik eigenlijk altijd dacht dat dat alleen kon in een warmer klimaat. Maar dat dacht ik eerst ook over bijna alle andere planten die het uiteindelijk ook gewoon deden hier, dus dit jaar plant ik voor het eerst ook deze groente. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan! En eh, ik voel me vrij out of touch met de natuur dat ik me om dit soort dingen kan verbazen, maar ik had dus geen idee dat maïszaadjes gewoon opgedroogde maïs was! Jij wel? Net als toen ik het een prachtige verrassing vond dat er opeens twintig nieuwe tomatenplantjes aan het groeien waren in de leeggehaalde moestuin, omdat we wat cherrytomaatjes hadden laten liggen die zichzelf voort gingen planten. Oh you nature, you!

Moestuin in de vensterbankNa al deze zaadjes in wat potjes aarde gedrukt te hebben begon het te regenen, dus ruimde ik alles snel op (a.k.a. gooide alles overhaast naar binnen, waar het nu inclusief aarde nog steeds ligt) en zette ik de potjes in kleine bakjes die op de vensterbank passen. Het is verstandig om het water wat je ze geeft in het bakje zelf te gieten, zodat het via de bodem van de aarde kan worden opgezogen. Op die manier spoel je niet per ongeluk de zaadjes van hun plek af, en beschadig je later de babyplantjes niet met een harde straal water van boven af.

Stekjes in de vensterbankNa het plaatsen van deze blogpost plant ik de zaadjes nog even waar ik nog niet aan toe was gekomen. Broccoli en sla (beide ook voor het eerst; angst voor slakken aanval!), snijbonen (altijd een succes en staat leuk want ze klimmen omhoog), misschien peultjes, en verschillende soorten zonnebloemen. Voor al deze planten is het fijn om binnen de kans te krijgen om het eerste beetje groeien te kunnen doen. En buiten stop ik de zaadjes van radijs, rode biet en wortelen nog rechtstreeks de moestuin in.Ben jij ook bezig met een moestuintje? Is dit allemaal hocus-pocus voor je of ben je ook zo verliefd geworden op deze schijnbaar saaie (duidelijk onterecht, duh!) natuur wondertjes?

6 Comments

 • Reply
  Ester
  09/04/2016 at 5:43 pm

  Jammie jammie, ik ben benieuwd wat eruit gaat komen! Mijn grootouders hadden een enorme moestuin, alle groenten en aardappels die overdag op hun bord lag kwam direct uit de tuin. En tientallen kilo’s bramen, besjes, aardbeien ‘aardbezems’ en frambozen elke zomer… hmmm. Ik weet het niet, of het het zo’n grote tuin wordt met onze stekjes van de Appie ;-)

 • Reply
  Sarah
  10/04/2016 at 9:29 am

  Wat vet van je grootouders Ester! De helft van mij wil op een afgelegen oude boerderij wonen met een enorme (moest)tuin erbij en de andere helft wil nog steeds dolgraag midden in de stad wonen :p Maar hoe awesome als zoveel van je eten gewoon uit eigen tuin komt! Met de stekkies van Appie kan je volgens mij best een eind komen hoor :D Hebben jullie een tuin bij het nieuwe appartement? X

 • Reply
  Lotus Lilly
  10/04/2016 at 9:28 pm

  Leuk zeg! ik ben ook druk met de moestuin, het seizoen is net begonnen en ik worstel ook met zaadjes en bakjes etc etc. Ik ben er niet zo goed in trouwens, op mijn vensterbank staan wat verlepte stekjes die het niet gaan redden. Dan maar kant en klare stekjes kopen en planten :-)

 • Reply
  Sarah
  11/04/2016 at 1:09 pm

  Haha Lotus Lilly, op die manier heb je altijd nog een tweede (en derde en vierde) kans ja! In het begin is het belangrijkste dat je alles genoeg water geeft. Gewoon elke (tweede) dag een beetje. Vervolgens om ze naar een groter potje te verplaatsen als ze meer ruimte nodig hebben. En daarna naar buiten! Maar over het hele traject zit best wat tijd, dus eigenlijk hoef je maar weinig te doen in het begin. Alleen is dat herinneren juist al het probleem he ;D

 • Reply
  Karlijn
  12/04/2016 at 9:10 am

  En en en? Zijn ze al groter? ;) Later als ik groot ben, aka een huis met een tuin (een balkon is ook goed) wil ik ook een moestuin! Alle kleinkinderen hadden vroeger bij mijn opa een stukje tuin waar we mochten planten wat we wilden, mijn pompoenen werden altijd heel groot :) Totaal overbodige info dit, maar goed ;) X

 • Reply
  smileysarah
  12/04/2016 at 10:24 am

  Nog niet Karlijn, net nog gekeken!! Haha, duuuuurt laannnggggg. Super leuk zeg, zo een gedeelde kinder moestuin bij je opa. Ergens is dat toch wel het ideale beeld wat je kan hebben van je oma of opa vind ik, zo een stukje tuin en dan samen met zijn allen daarin bezig. Vind ik hele leuke ‘totaal overbodige info’ hoor! :D

 • Leave a Reply