Huis & Tuin

Tuin avonturen: van baby- naar kleuterplantjes

Moestuin uitleg

Aflevering twee van mijn voorgenomen moestuin serie! Het is nu het derde jaar dat ik zaadjes in de aarde stop om er vervolgens hele planten uit zien te komen. Ik weet nu hoe het werkt en wat er te verwachten valt, maar het hele proces verwondert me nog net zoveel! In deze tuin aflevering lees je hoe het is gegaan met de zaadjes die ik een paar weken geleden plantte en wat de volgende stappen zijn.

Kruiden tuin
Tussen de dagen als vandaag door, hebben we gelukkig ook heel mooi weer gehad. Sinds de start van mijn ontwikkeling als tuingodin ben ik me veel bewuster van hoe het weer is trouwens, en is geweest. Ik weet bijvoorbeeld dat het de afgelopen jaren in augustus veel heeft geregend, en dat het in april en juli best heel warm was. Hee, je weet maar nooit waar het goed voor is! Vriend heeft twee weken geleden alle aarde goed omgewoeld en er nog wat compost doorheen gemengd. Dat is natuurlijk ook de ideale gelegenheid om het onkruid uit ons stukje grond te halen. En de inhoud van de potten waar geen leven meer in te bekennen was hebben we in de bio-bak gedumpt. Alhoewel, geen leven… Het werd al snel duidelijk waarom de munt al een tijdje niets meer deed toen de aarde van die pot op zijn kop zichtbaar was. Rode mieren; hon-der-den! Daar heb ik maar geen foto van gemaakt.

Extra zaadjes in de tuin

Zaadjes plantenNiet lang na het posten van mijn vorige moestuin blogje, plantte ik ook nog broccoli, kropsla, peultjes, snijbonen en zonnebloemen in potjes zodat ook die binnen konden ontkiemen. De sla laat niets van zich zien, en ook de snijbonen blijven uit – en ik schreef nog wel dat die nooit een probleem zijn en zo makkelijk groeien! Misschien zijn mijn zaden aan de oude kant, of misschien heb ik ze te nat gehouden. Hoe dan ook, ik probeer het met beide nog een keer later deze week.

Groente zaadjes plantenDe rode biet, worteltjes en radijsjes gingen meteen de volle grond in. In andere woorden; rechtstreeks in de aarde van de tuin zelf. Deze groenten groeien onder de grond en kunnen wat beter tegen slecht weer, ook als ze nog babies zijn. Elke groente heeft verschillende ideale groei omstandigheden, en afstanden waarop ze geplant zouden moeten worden van elkaar. Wortelzaadjes zijn bijvoorbeeld veel kleiner dan die van de rode biet. Die kan je dus het makkelijkst voorzichtig uit het pakje strooien, in de lijn die je daarvoor met je vinger of schepje in de aarde hebt getrokken. Rode biet daarentegen heeft ruim 10 cm per zaadje nodig. Dan is het slimmer om elk zaadje apart in de aarde te leggen. Ik kies ervoor om er dan elke 5 cm eentje te plaatsen, zodat als er wat zaadjes niet uitkomen je geen verspilde ruimte hebt. Als alle zaadjes uitkomen dan pluk je de extra plantjes er later tussenuit, zodat er ruimte genoeg overblijft voor de groenten om zich goed te kunnen ontwikkelen. De radijsjes zijn al hard op weg, en de rode bieten beginnen voorzichtig hun hoofdjes omhoog te steken!

Plantjes overpotten

Plantjes overpottenOndertussen was de helft van mijn vensterbank babies al groot genoeg om overgepot te worden. In het begin plant ik in elk potje 3 of 4 zaadjes van dezelfde plant. Zo weet ik zeker dat er tenminste èèn zaadje mooi zal ontkiemen. Maar wanneer dat plantje groter wordt, zeker als alle zaadjes zijn uitgekomen, dan heeft het al snel te weinig ruimte in dat eerste kleine potje. Je pakt er dan dus grotere potten bij, met verse aarde erin, zodat je babyplantje zich daarin kan gaan ontwikkelen naar peuterplant. Vergeet ook je harige assistente weer niet bij deze actie!

Wortelgestel courgetteKijk, de courgettes waren er meer dan klaar voor! De wortels groeiden al in cirkels onderaan het potje en begonnen zelfs hun weg naar buiten te vinden via de gaatjes in de bodem. Vaak zitten de wortels zoals hier van beide plantjes met elkaar verwikkeld. Het vergt dan wat liefdevol geduld om die zo voorzichtig mogelijk uit elkaar te krijgen. Hoe minder beschadiging, hoe meer kans op een plantje wat meteen sterk door groeit.

Courgette zaadjeZo leuk, je ziet het zaadje nog waaruit dit plantje is gegroeid!

P1010455En zo lang bleek de wortel al te zijn toen ik hem eenmaal uit de knoop had. Uiteraard hoeft je nieuwe pot niet zo diep als deze wortel te zijn. Die kan gewoon net als in zijn vorige potje een beetje opgerold in de aarde liggen, om vervolgens zijn weg te vinden in de verse aarde.

P1010457Het is voor het eerst dat ik maïs groei dit jaar dus ik weet er nog niet zo veel vanaf. Wel had ik al gelezen dat deze planten een enthousiast wortelstelsel hebben en dat bleek niet gelogen! Tijd voor wat meer ademruimte. En ook hier zie je het zaadje, de maïskorrel waar het plantje uit is gegroeid.

Broeikas op de vensterbank

P1010463Tadaa, alles terug op de vensterbank. Hou er wel rekening mee dat je nu letterlijk drie keer zoveel ruimte nodig hebt. Dat vergeet ik altijd weer even. Maar het past allemaal en het ziet er meteen nog leuker uit (vind ik). Het is trouwens wel erg belangrijk dat je alles meteen ook water geeft in hun nieuwe huisjes!

P1010465De courgette had het het zwaarst met de verhuizing. Maar na wat water en een nachtje acclimatiseren stond hij er de volgende dag weer mooi en sterk bij. Trots op mijn kleuterplantjes!


Hoe gaat het bij jou in de tuin, of met de voorbereidingen daarvan? Zijn jouw plantjes al verhuisd naar een nieuwe pot, of zelfs al naar buiten?

9 Comments

 • Reply
  Sandy
  25/04/2016 at 12:20 pm

  Zo leuk! Hmm, ik heb dus oa moestuintjes van AH (kreeg ik van vriendin) en daar zitten dan sowieso veel zaadjes bij elkaar in zo’n papiertje. Dus heb daardoor meerdere tomatenplantjes in 1 pot zitten nu, pas over-gepot naar een grote pot, en met de paprika zelfde verhaal, ik weet niet of het handig is maar durf ze nu er niet meer uit te trekken denk ik.. Verder wacht ik met spanning op zelf gezaaide munt die nog moet ontkiemen! Basilicum is ontkiemt en ook 2 spaanse peper-plantjes lijken het goed te doen :) tot nu toe alles nog op de vensterbank staan!
  Liefs!

 • Reply
  smileysarah
  25/04/2016 at 1:06 pm

  Wat heerlijk veel San! Heb je alle plantjes naar dezelfde pot verplaatst? Hmm je kan ervoor kiezen om er nog wat potten bij te halen zodat elke plant toch zijn eigen pot kan hebben, en anders zou ik de overige er toch nog uittrekken. Anders heeft zo’n plantje zo weinig ruimte om te groeien! Maar snap dat het eng is haha, ik heb het ook nooit in potten gedaan dus je hebt wel meer kans dat de worteltjes meer om elkaar verwikkeld zitten. Maar dan breken de wortels van het plantje wat je eruit trekt eerder af dan dat je er iets anders mee kapot maakt hoor! En nice, munt en basilicum! Die wil ik eigenlijk ook nog zaaien! Las van de week wel dat veel kruiden er bekend om staan dat die in het begin maar heel langzaam groeien, dus no worries als die nog niet heel ver zijn ^_^ Lekker bezig!!

 • Reply
  Sandy
  25/04/2016 at 1:26 pm

  Ja, het zou dus geen kwaad kunnen denk je als ik er wat tomaten plantjes gewoon uit trek, en eventueel probeer te reanimeren in een nieuwe pot? ;) degene die ik er dan niet uit trek, zou het sowieso wel overleven dan denk ik.. Man man, toestanden :)

 • Reply
  Sandy
  25/04/2016 at 1:27 pm

  Overigens doe ik dit soort acties liever in de zon ;)

 • Reply
  smileysarah
  25/04/2016 at 1:56 pm

  Hahaha ja man, zorgelijk allemaal! Hmm als je ze nog wilt reanimeren zou ik ze er niet uittrekken maar toch voorzichtig uit elkaar frummelen. Als je slechts ruimte wilt maken voor de plant die je wilt bewaren en niet echt geeft om wat er met het uitgetrokken plantje gebeurt zou ik hem er dus wel gewoon uittrekken! Zou bang zijn anders dat er teveel schade ontstaat, dat ‘ie bijv teveel worteltjes kwijtraakt ofzo :s MOEILIJK!
  En ja, zon helpt wel met dit soort dingen. Mijn zonnebloemen kleuters vallen bijna om in hun potjes ondertussen omdat ze nog niet naar buiten kunnen met dit soort weer!

 • Reply
  Sandy
  26/04/2016 at 10:14 am

  Check! Ik ga er een paar uittrekken… Denk ik ;) by the way. vandaag de eerste ontkiemde munt gespot!

 • Reply
  Ester
  27/04/2016 at 8:52 pm

  Super interessant Sarah! Ik heb echt geen groene vingers, helaas is dat niet iets dat ik mee heb gekregen in mijn genen. Mijn opa had een enorme moestuin met alle soorten groenten en fruit die je maar kon bedenken, en ook mijn moeder is een held in tuinieren. Bij de helft van de moestuintjes van de AH krijg ik ipv plantjes schimmel ;-)

 • Reply
  Leoni
  04/05/2016 at 4:35 pm

  Wauw wat een opgave zeg! Ik ben wel een klein beetje een tuinierstertje, maar ik houd het bij kruiden en aardbeien, bramen, frambozen en bessen. Echte groentes daar waag ik me niet aan, het gaat altijd mis bij dit moment, waar jij nu bent, het overpotten. Dan ben ik te lui en zet ik het gelijk in de tuin, en dan overleeft niets het. Oeps…

 • Reply
  Tuin avonturen: een ontplofte moestuin – Sarah Smit
  07/07/2016 at 11:15 am

  […] de maïs! Het laatste wat je daarover las was twee afleveringen geleden, toen ik nog bezig was met potjes en overplanten. Echte babies waren het. En check dit nu! Ze groeien als kool! Bijna even lang als mijzelf en je […]

 • Leave a Reply