Inspiratie

Fijne korte series op Netflix

Korte series op Netflix

Tijdens Ziek Zijn is er één ding belangrijk en dat is een goede serie vinden om te bingen. En soms zijn de beste van die lekkere korte series op Netflix. Dan krijg je nooit het de-schrijvers-wisten-het-echt-niet-meer-na-seizoen-drie probleem. Of je hebt niet het gevoel dat je nooit meer naar wat anders kan kijken omdat die ene serie met 348312 afleveringen nog niet af is en je bent nou eenmaal geen quitter.

(Mogen series zo lang doorgaan als ze willen, maar vind je korte áfleveringen fijn? Bekijk dan dit artikel met aanbevelingen voor korte serie afleveringen op Netflix!)

De laatste ziekenhuisopname begon ik op dag 1 met de serie Dicte. Geweldig. Sinds ik deze twee weken weer thuis ben staat Netflix eigenlijk minder dan gemiddeld aan, maar hebben vriend en ik ondertussen wel de ook korte serie Ozark gekeken. Helemaal fan. En om het rijtje van drie dan compleet te maken noem ik de serie Broadchurch ook even. Seizoen 1 en 2 had ik een tijdje geleden al gezien en ik dacht dat het daarbij zou blijven, maar nu zagen we gister opeens dat er een derde bij is gekomen. Géén probleem.

Fijne korte series op Netflix

Dicte

Dicte is een Deense serie met drie seizoenen van elk 10 afleveringen. Lekkere lengte wel. Dan weet je dat er genoeg van is om niet net als je verslaafd bent geraakt abrupt weer te moeten stoppen, maar ook dat het niet je volledige tijdbesteding gaat zijn voor het hele komende jaar. Voor mij heeft deze serie de perfecte combinatie van spanning, goed neergezette karakters én de Deense gemoedelijkheid.

Dicte zelf is de hoofdpersoon; misdaadverslaggeefster, in scheiding met haar echtgenoot en daarom net terug verhuisd naar Aarhus, het stadje waar ze vandaan komt. Haar familie geschiedenis is moeilijk, maar zelf is ze erg close met haar tienerdochter, ex-man en twee vriendinnen die ze veel ziet.

Zoals in elke serie over misdaadverslaggeving is het contact met de lokale politie een groot onderwerp en zie je hoe het contact tussen het bureau en Dicte ontwikkelt. Ook komt er natuurlijk een romantisch aspect langs nu dat Dicte weer single is. Ik moet eerlijk zeggen dat seizoen drie wat donkerder wordt met een iets andere sfeer eromheen en dat ik dat een beetje jammer vond. Maar goed, dat maakte het afkicken na een week ziekenhuis-binge-watchen wel weer makkelijker en dat is ook wat waard.

Een Scandinavische serie heeft bij mij meteen een punt extra omdat het leuk is om te zien wat ik er nog van kan verstaan naar aanleiding van mijn tijd in Zweden, maar ook als je daar verder niet persé iets mee hebt is dit echt alsnog heerlijk om naar te kijken!

Ozark

De Netflix original Ozark bestaat uit 10 afleveringen van elk een uurtje. Het is een Amerikaanse serie maar heeft, ondanks dat het nog lekker makkelijk wegkijkt, een iets rustiger tempo en is net wat minder typisch schreeuwerig of commercieel. Fijn.

Financieel adviseur Marty is ooit samen met zijn zakenpartner gaan werken voor een drugbaas  die iemand nodig had om geld wit te wassen. Je krijgt een beetje te zien hoe dat ging, maar niet voordat je wat heftige consequenties ervan ziet. Als gevolg daarvan verhuizen Marty en zijn vrouw met twee tieners naar de middle of nowhere, waar ze gedwongen worden om een hoog bedrag in een belachelijk snelle tijd door lokale bedrijfjes te pompen. Een enge tijd waarin alle vier snel leren hoe ze zich in dit nieuwe leven kunnen en moeten neerzetten om het vol te houden. Heerlijke spanning, zonder irritante personages die het zichzelf onnodig moeilijk maken door dingen geheim van anderen te houden enzo. Plus een onverwachts (goed!) einde wat het mogelijk maakt om deze korte serie tevreden af te sluiten. Een belangrijk punt om rekening mee te houden, amiright?

Broadchurch

Brits. Detective gebeurtenissen. Goede karakters. Mooie locatie. Hmmm… yep, yep, yep en yep. Dit is dé typische serie waar ik fan van ben. Oorspronkelijk werd Broadchurch gemaakt als maar 1 seizoen in 2012. Vanwege hoge kijkcijfers werd er in 2015 een tweede seizoen uitgezonden. Blijkbaar ook hier in Nederland op RTL, maar sinds wij Netflix in huis hebben bestaat normale TV niet meer. Dus een half jaar geleden ofzo vonden vriend en ik de eerste twee seizoenen van de serie Broadchurch op onze smart TV.

Het begint met dat er een elfjarig jongetje op het strand wordt gevonden. Vermoord. De nieuwe inspecteur Alec Hardy wordt op de zaak gezet en moet samenwerken met de lokale rechercheur Ellie Miller. De combinatie van Alec als rationele buitenstaander met Ellie als betrokken en emotionelere insider speelt, naast het onderzoek zelf, een grote rol in het verhaal. Seizoen 1 en 2 gaan over dezelfde zaak, maar in het derde seizoen wat net op Netflix is gekomen wordt er een nieuw geval behandeld. We hebben er nu twee afleveringen van gezien en ik ben alweer helemaal blij. Wederom dezelfde mooie sfeer die je eerder in de serie ook terugziet.

Pas nu dat dit blogje af is zie ik dat alle series met misdaad te maken hebben. Is mijn ziel zwarter dan ik dacht? Ook zijn alledrie de series lekker simpel met maar 1 naam. Rolt lekker de mond uit zo.

Als je zelf toch op zoek bent naar genres buiten de misdaad staat er misschien iets bij mijn eerdere tips over andere series of documentaires wat je interessant vindt. Welke van jouw Netflix favorieten moet ik écht ook zien?

8 Comments

 • Reply
  Hans Blom
  21/11/2017 at 3:11 pm

  The good place moet je zien!

  • Reply
   Sarah Smit
   21/11/2017 at 3:38 pm

   Interessant! Nooit van gehoord, maar volgens Netflix een 97% match voor mij. Thanks :D

 • Reply
  rosan
  21/11/2017 at 3:19 pm

  The sinner. Buitengewoon spannend en veel te kort!

  • Reply
   Sarah Smit
   21/11/2017 at 3:37 pm

   Daar hoor ik sinds kort meer mensen over! *Gooit ‘t op d’r lijst.

 • Reply
  Karlijn
  21/11/2017 at 7:16 pm

  Dicte en Broadchurch heb ik al gezien, maar Ozark nog niet. Dat wordt de volgende dus denk ik. Gisteren net de laatste aflevering van Mindhunter gezien. Ook een aanrader! Wel veel gepraat en voor sommige mensen te langzaam, maar ik vond het super interessant en goed gespeeld. X

 • Reply
  Bowe Frankema
  21/11/2017 at 8:45 pm

  Ozark begon matig maar werd steeds beter! De rest nog niet gezien en denk dat ik Dicte met Giulia ga kijken :-)

  Btw ben t met Karlijn eens.. Mindhunter is fantastisch.. Ongelofelijk gefilmd (David Fincher) en met een gitzwarte sfeer. Heel erg goed.

  Bloodline – Niemand heeft het over deze serie, maar super vet! Duister, broeierig en met (denk ik) de beste “good bad guy” rol ooit.
  Love – Typische millennial serie met jonge mensen in LA die opzoek zijn naar echte liefde en de zin in t leven. De moeite waard.

  Arrested Development – Simpelweg de grappigste serie ooit.

  Breaking Bad – Als er iemand is die dit nog niet gezien heeft.. tja.. wat kan ik zeggen.. ik wordt nog steeds zwetend wakker als ik aan sommige afleveringen denk.

  Master of None – Licht, grappig over t leven in New York en alles daaromheen.

  The Keepers – Super deprimerende true crime. Heel goed

  En natuurlijk Stranger Things :-)

  btw documentaire “13th” is ook super (maar wederom deprimerend).

 • Reply
  Nienke
  14/12/2017 at 6:41 pm

  Ozark staat ook op mijn lijst maar ik moet er nog wel mee beginnen. Zelf ben ik nu bij het laatste seizoen (seizoen 5) van Orphan Black. Misschien geen super korte serie maar toch lang genoeg om er nog niet van te gaan vervelen. Althans ik heb begrepen dat seizoen 5 echt het laatste seizoen en er dus geen vervolg meer komt. Ergens wel jammer maar je moet inderdaad niet gaan balen van een serie.

 • Reply
  Suze Dijkstra
  16/04/2018 at 12:10 pm

  bloodline, fargo, true detective zijn toch wel mijn favoriete series op netflix!

 • Leave a Reply