Huis & Tuin

Tuin avonturen: van vensterbank naar moestuin

Moestuin serie

Aflevering drie van mijn moestuin serie! Het is nu het derde jaar dat ik zaadjes in de aarde stop om er vervolgens hele planten uit te zien komen. Ik weet nu beter hoe het werkt en wat er te verwachten valt, maar het hele proces verwondert me nog net zoveel! In deze tuin aflevering lees je hoe het ervoor staat met de extra gezaaide zaadjes en de planten die ik vorige keer overpotte, en wat de volgende stappen zijn.

Zaadjes zaaienDe vorige moestuin update is minder dan een maand geleden, en toch is er alweer zoveel gebeurd! De plantenkleuters werden groot en zijn allemaal naar de vaste aarde in de tuin verplaatst. Ik heb echter ook weer een hoop nieuwe zaadjes gezaaid, zowel in potten als in de directe aarde.

Van pot naar moestuin

Planten afharden

Voordat je je plantjes permanent van binnen naar buiten verplaatst, is het verstandig om ze eerst af te harden. Dat houdt in dat ze een paar dagen voor het overplanten steeds een aantal uur buiten staan in hun nog oude potjes. Zo kunnen ze wennen aan de zon en wind, en krijgen ze de kans om ‘buiten staan cellen’ aan te maken. Wanneer je de planten dan uit hun pot haalt en eenmaal in de vaste aarde, je tuin aarde, plaatst zijn ze al een stuk sterker.

Bij het overplanten werkt het bij mij trouwens het beste om het gat te maken waar de plant met je kluit in gaat passen, dat vol met water te gooien, dan de kluit erin te leggen terwijl je het plantje zelf rechtop houdt, om vervolgens het gat weer te vullen met aarde wat je een beetje aan drukt. Op die manier zijn mijn planten meteen al blij op hun nieuwe woonplaats!

Peultjes groeien

De peultjes verhuisden als eerst naar de moestuin. Ze groeiden zo snel en ik ging die paar dagen naar Berlijn dat ik het risico maar nam. Gaat prima! Volgens mij heb je net als met de meeste planten veel verschillende varianten, maar de meest voorkomende peultjes groeien zoals je ziet het best tegen gaas aan. De plant maakt veel tentakeltjes aan, en met gaas vindt hij genoeg plekken om zich aan vast te houden en mooi verder omhoog te groeien. Ik vind het zo vet om te zien hoe dit werkt! I mean… nature, man! Wow.

Courgette groeienOok de courgette ging voor Berlijn nog naar buiten. Het eerste jaar dat ik die plantte ging het hartstikke goed, zelfs na de mishandeling van veel te lang in een pot staan en katten die ermee speelden. Vorig jaar echter gingen er twee planten dood en kreeg ik uiteindelijk een grote kleuterplant van een vriendin die er te veel had staan, die gelukkig wel doorgroeide. Dit jaar wist ik dus niet helemaal wat ik kon verwachten, maar voila! De bovenste foto is van toen ‘ie net in de grond stond en de onderste van deze week. Het is een mooie sterke plant die goed doorgroeit. Voor de zekerheid had ik een extra courgetteplantje op de vensterbank achtergehouden, maar volgens mij kan ik die nu wel wegdoen. Al vind ik het serieus zielig om een plantje zomaar weg te gooien; wil een van jullie ‘m niet toevallig?!

Tomaten groeienDe tomatenplantjes hadden nog wat langer de tijd in de vensterbank, en hebben meerdere dagen eerst in hun pot nog buiten gestaan voordat ik ze echt overplantte.

Tomaten naar buiten

Tot nu toe zijn ze vooral sterker en dikker aan het worden, en groeien ze in de breedte. Heel veel hoger zijn ze dus nog niet, maar ik weet dat dat snel wel gaat gebeuren. Ze zien er in ieder geval gezond uit.

komkommerplantEn dan zijn ook de twee komkommerplanten naar buiten verhuisd, alleen daar gaat het nog niet zo lekker mee. Deze foto is van eergister, en vanochtend zag ik dat een van de grotere blaadjes er ondertussen naast ligt. Dusseh… Ik denk dat het misschien te maken heeft met de omslag van het weer wat we meemaakten. De planten gingen naar buiten in de hele lekkere, warme week, en een paar dagen later werd het koud en nat. Ach, volgens mij gaat het gewoon goed komen; vorig jaar hadden ze ook wat opstart problemen.

Komkommers groeien

Komkommerplanten groeien net als peultjes trouwens ook tentakels, maar zijn wel een stuk steviger en groter. Ze hebben dus minder punten nodig om zich aan vast te houden, en dus maakte Shane deze opstelling voor me. Vier palen in de grond met wat lijntjes ijzerdraad ertussen, wat vastzit door middel van omgeslagen spijkers. Easy peasy en goedkoop om zelf te doen!

Direct in de vaste aarde

Rode bieten groeienEr waren natuurlijk ook zaadjes die ik al direct in de vaste aarde had gestopt! Van de rode biet bijvoorbeeld. Het duurde even voordat ze tot leven kwamen, maar een paar weken geleden zagen ze er uit als op de bovenste foto, en deze week zijn ze al een stuk groter. Voor rode bieten hoef ik eigenlijk niets te doen, behalve zaaien. En vooruit, ook een beetje uitdunnen als ze eenmaal begonnen zijn met groeien. Zodat er niet teveel bieten op hetzelfde stukje grond staan en ze allemaal mooi groot kunnen worden.

Radijsjes moestuinDe radijsjes zijn de eerste groenten klaar om geoogst te worden! Het zijn heel snel groeiende planten en binnen 4 à 5 weken kun je ze al eten. Ik laat ze nog even zitten tot Shane’s moeder hier is (begin komende week al!), dan kunnen we er samen van genieten.

Goudsbloemen moestuinDeze explosie is brought to you by een goudsbloem. Die had ik dit jaar niet eens gepland maar vorig jaar wel. En toen zo lang laten staan nadat hij al uitgebloeid was dat ‘ie wel honderd babies heeft achtergelaten! Nog zo een natuur wonder! ;) Eerder hadden we ze alleen al nog in een kruis-vorm laten staan, zodat linksonder de bietjes kunnen groeien en linksboven de radijsjes. En eigenlijk rechtsonder de wortelen, maar eh… ik denk dat die zaadjes zijn opgegeten of allemaal niet meer goed waren, want er is precies niets gebeurd. Vorige week heb ik er dus een nieuw lijntje ingegooid, hopelijk gaat dat alsnog werken! Maar goed, die goudsbloemen dus. Ze blijken goed te zijn tegen ongedierte dus het is fijn om er een aantal van tussen je groenten te hebben staan. Maar ik moet hier binnenkort wel een paar uitplukken, duidelijk.

En verder?

Verder heb ik nadat de sla zaadjes voor de tweede keer niets deden, nu een nieuw pakje daarvan gekocht en die zaadjes wederom in een potje èn dit keer ook de volle grond gestopt. Jeetjemina, ik ben benieuwd hoor. Ook heb ik nieuwe snijbonen gekocht, zaadjes dan dus, die tegelijkertijd gepland zijn. En de broccoli heb ik ook maar weer opnieuw gedaan want na het vierde blaadje sterven ze allemaal af. Is er een speciaal broccoli geheim waar ik niet van af weet misschien?In de volgende moestuin update hoor je of het beter is gegaan met deze poging, en hoe de al succesvolle planten zich verder ontwikkelen! Heb je jouw plantjes al naar buiten verhuisd, en groeien ze braaf door? Of als je nog niet was begonnen, heb je al moestuin uitprobeer kriebels? Het is nooit te laat om nog te beginnen! Nouja, op een gegeven moment natuurlijk wel. Maar ik bedoel, nu nog net niet!

5 Comments

 • Reply
  Karlijn
  21/05/2016 at 8:57 pm

  Tering harry, die dingen beginnen te groeien zeg!
  Even ander onderwerp, maar ook belangrijk, snel eens koffie doen? X

  • Reply
   smileysarah
   22/05/2016 at 9:18 pm

   En gelukkig maar Karlijn, want anders werd dit zo een depressieve tuin serie!
   Koffie – leuk!! Doen we! Ik stuur je ook wel even een mailtje :) x

 • Reply
  Rowan
  27/05/2016 at 8:56 pm

  Super leuk om te zien! Wat leuk dat de plantjes zo goed gaan!

 • Reply
  Ester
  29/05/2016 at 7:19 pm

  Wat een mooie professionele tuin! Wij gaan kijken hoe lang en goed ze het binnen gaan doen, we hebben een soort van serre (ik noem het een kas ;)) waar de kleine plantjes het nu aardig goed doen.

 • Reply
  Tuin avonturen: een ontplofte moestuin – Sarah Smit
  07/07/2016 at 9:58 am

  […] valt, maar het hele proces verwondert me nog net zoveel! Vorige keer schreef ik over de verhuizing van vensterbank naar moestuin. In deze tuin aflevering lees je hoe alle planten zijn ontplooit tot echte gewassen, en wat er […]

 • Leave a Reply