Inspiratie

Wat bracht het jaar 2015?

jaar 2015 terugkijk Sarah Smit

Aan het eind van elk jaar heb ik de zeldzame behoefte om een beetje sentimenteel terug te kijken naar al die maanden. Het is denk ik wel goed, om dan even stil te staan bij wat je bereikt hebt, wat er gebeurd is en waar je naar toe wilt. En als je een blog hebt dan moet die reflectie natuurlijk de wijde wereld ingestuurd worden! Het is onmogelijk om alles te herinneren, laat staan op te schrijven, maar een aantal van de belangrijkste punten wil ik graag met je delen. Dus bij deze: wat bracht het jaar 2015?


Een stabielere gezondheid. Het begin van 2015 verliep nog niet vlekkeloos op dit gebied, met een aantal longontstekingen en opnames. Maar in tegenstelling tot de twee jaar daarvoor, zijn we weinig onaangename verassingen tegengekomen! Zelfs nu dat het december is loop ik, voor mijn doen, met twee vingers in mijn neus rond. Dat betekent niet dat het allemaal super makkelijk is, maar wel dat het een stuk makkelijker is dan de laatste aantal winters. All in all zijn mijn cijfers en uitslagen al een tijd gelijk gebleven. Wat heel fijn is, als je een paar jaar geleden de grootste plotselinge achteruitgang met alle gevolgen van dien opeens meemaakte.


Meer acceptatie. Eind 2012 zorgde achteruitgang van Cystic Fibrosis en een klaplong met een erg lang herstel ervoor dat ik mijn levensstijl om moest gooien. Dat betekende dat ik in 2013 opeens in mijn eentje in dit appartement in Haarlem woonde, en het idee had dat ik alle controle over mijn leven en lijf kwijt was. Acceptatie voor de hele situatie was nog ver te zoeken. In 2014 kwam Shane hier ook wonen, wat enorm hielp, en ging alles voor mijzelf ook weer wat automatischer en beter. En in dit afgelopen jaar is het gewoon makkelijker geweest. Ik heb weer dingen gevonden die ik leuk vind om te doen, ik ben blij dat ik geweldige mensen om me heen heb, ik heb weer wat realistische doelen bedacht, en ik denk niet meer zoveel na over het ziek zijn.


Hondje Boomer! Het beest! In mei kwam ze bij ons wonen, nadat we al tijden speelden met het idee om een hondje te adopteren. Wat ben ik verliefd op haar geworden, wat ontplooit ze zich mooi en wat is het een mama-beestje! Want ja, groot excuus, ik ben haar mama (kots). De eerste week dat ze hier was raakte ik even in de stress, vanwege het extra werk en vooral het besef van hoe afhankelijk het beest was van ons. Maar na een kleine emotional break down verdween dat als sneeuw voor de zon en wist ik al snel niet meer beter. Ik zou haar voor geen goud meer willen missen en ben nu al bang voor de dag waarop dat onontkoombaar wel gaat gebeuren. Nee maar echt. Als in, in tranen uitbarsten als ik daar aan denk. Uhm, wat?


Een thuisstudie. Na lang twijfelen besloot ik eindelijk geld neer te leggen voor de studie makelaardij en vastgoed van de NHA. Ik ben heel blij dat ik dat heb gedaan, al is het niet net zo goed als een ‘echte’ klassikale studie en kan ik er misschien niets mee. Het is een onderwerp waar ik al jaren meer over wil leren èn ik vind het een fijn idee dat ik niet uitgeleerd ben en daar bewust mee bezig ben. Al laat het tempo waarin ik door de stof heen ga nog wat te wensen over. Maar eigenlijk ook niet, want de deal die ik met mezelf sloot hierover was ook dat het me geen extra stress mocht opleveren, en dat het niet erg zou zijn als ik niet elke week (of maand, ahem) een hoofdstuk wegwerk.


Een plekje in de wijkraad. Ik heb hier nog steeds niet echt over geschreven, ook al weet ik zeker dat het een erg grappig blogje zou worden. Aan het begin van het jaar zag ik een oproep voorbij komen dat de wijkraad van de buurt waarin we wonen op zoek was naar leden. Ik meldde me aan en doe sindsdien als vrijwilligster mee met de maandelijkse vergadering, het maken van het wijkkrantje, en het bijhouden van de FB pagina die ik voor ze aanmaakte. Mensen en gebeurtenissen van de buurt leren kennen in ruil voor maar weinig inspanning, plus wederom dat gevoel van nuttig bezig zijn.


De eerste echte gewone vakantie samen met Shane vanuit een eigen huis. En daarmee ook het vliegen met zuurstof. Dit twee weken durende reisje was misschien wel het hoogtepunt van mijn jaar (schreef ze, terwijl ze het net nog had over hoe goed ze de gewoon-in-Haarlem-wonen situatie heeft geaccepteerd). Het was zo ontzettend fijn om weer even weg te zijn, terug naar een plek waar we gewoond en gewerkt hebben om vervolgens door te gaan naar nieuw avontuur, wat meer dan geslaagd was. Het was perfect, en ik voelde weer even wie ik òòk nog ben. De weken na thuiskomst accepteerde ik de boel ook serieus weer even wat minder goed, maar uiteindelijk heeft het me vernieuwde energie gegeven – mentaal en fysiek.


Een veel actiever en georganiseerder blog. Met voor het eerst in 10 jaar meer regelmaat ook. Ik probeer twee keer per week wat te plaatsen, zodat ik me productiever voel en jullie beter weten wat je kan verwachten! Waar in 2014 slechts 9 posts hun weg naar mijn blog vonden, zijn dat er dit jaar 82 geweest. Ik schreef onder andere over ons interieur, inspirerende motivatie, oud modellen zeer, het (levenslange?) fotoproject van Patrick en mij, boeken en orgaandonatie. Voor het eerst kwam er een informatief reisblog en shoplog online. Ook begon ik met het ploggen; sinds mei is er elke zes dagen een nieuwe te vinden. Als klapper op de vuurpijl heeft mijn blog een eigen Facebook pagina gekregen, die gelukkig ook nog geliked werd door wat mensen, en maakte ik een profiel aan op Bloglovin’.
Ik vind het geweldig dat jullie mij volgen, (ge)lezen (hebben) wat ik hier plaats, en zoveel lieve en inspirerende reacties achterlaten! Het betekent veel voor me, dankjulliewel :)

pinterest quote

Heb een prachtig oud en nieuw! Tot in 2016!

10 Comments

 • Reply
  Chantal
  28/12/2015 at 2:10 pm

  Hi Sarah,
  Wow ik realiseer me dat ik je blog, als random stranger die er ooit toevallig op terecht is gekomen vanwege gegoogle voor een profielwerkstuk over CF, echt al 10 jaar best trouw lees. Vind m leuk! Dat wilde ik gewoon even melden ;-). Veel geluk voor het nieuwe jaar!
  Chantal

 • Reply
  Pumba
  28/12/2015 at 2:40 pm

  Wat ontzettend fijn dit Sawabi <3

 • Reply
  Annie
  28/12/2015 at 2:48 pm

  Lekker weg te lezen weer Saar! See you in 2026 my fliend! ♡ puss och kram

 • Reply
  kirsten
  28/12/2015 at 3:04 pm

  ⓈⒶⓇⒶⒽ ®

 • Reply
  Alexandra da Costa
  28/12/2015 at 4:09 pm

  Je bent een byzonder sterke jonge vrouw waar ik veel bewondering voor heb. En leef zodoende ook met je mee al is het op afstand. Soms ook met natte ogen en een traan maar dat hoort erbij. Leuke blog en hoop dat je ermee door zult gaan zolang je kan. Ik blijf je volgen al hoor je niet vaak van mij. Ook je lieve zus. All the best in 2016 voor jullie drietjes. You, your super duper partner and the beest. :p Warme omhels <3

 • Reply
  Sarah
  28/12/2015 at 5:58 pm

  Chantal, dat moet toch wel de beste reactie ooit zijn, haha! Bizar en awesome. Super leuk dat je er nog bent :D

  Pumba, Annie & Kirsten: Love you guys lots!! Ik weet dat ik altijd op jullie enthousiasme kan rekenen, haha!

  Alexandra, zo zo lief van je. Hele warme omhels terug van ons alledrie <3

 • Reply
  Sabine
  29/12/2015 at 3:07 pm

  Wat een mooi overzicht en een bijzonder jaar voor jou. Ik wens je alle goed voor 2016!

 • Reply
  Hilde
  30/12/2015 at 7:35 pm

  Wauw wat een mooie dingen heb je bereikt! Ik vind je zó stoer om wat je allemaal doet! Alvast een hele fijne jaarwisseling en ik kijk nu al uit naar wat voor leuks er in 2016 op je blog gaat verschijnen :)

 • Reply
  Suzanne
  30/12/2015 at 9:45 pm

  Fijn dat het met je gezondheid wat stabieler is. Een hele fijne jaarwisseling toe gewenst en een mooi 2016.

 • Reply
  Sarah
  30/12/2015 at 9:53 pm

  Hilde wat ontzettend lief van je! Alles is wederzijds haha, maar dat had je al door! ;D

  Dankjulliewel Sabine en Suzanne, ook een super mooi 2016 voor jullie! x

 • Leave a Reply